biała czekolada - 5588 przepisów (strona:192/373)

CHOCOLATE CHIP COOKIES - NAJLEPSZE 148

łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g mąki pszennej (około 1 i 1/4 szklanki) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g czekolady posiekanej lub groszków czekoladowych (użyłam 100 g mlecznej, 100 g białej i 50 g  gorzkiej) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C. Miękkie masło utrzyj z cukrem do białości przez kilka minut . Dodaj(...)jajko i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksuj całość przez 2 minuty . Teraz przesiej do masy mąkę wymieszaną z sodą oraz solą i zmiksuj całość krótko. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę lub groszki. Z masy formuj kulki wielkości niewielkich gałek lodów i układaj je w kilkucentymetrowych odstępach  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blaszce zmieści się

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto jogurtowe ze skorupką 243

jogurtu naturalnego 2 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej4 jajka3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl. brązowego cukru lub 1/2 szkl. stewii1/2 szkl. oleju rzepakowegoZiarna waniliiKilka kostek biała/gorzka czekolady (u mnie biała)Rodzynki (dowolna ilość, można pominąć)Naturalne posypki do wypieków (można pominąć)Masło z obniżoną zawartością tłuszczuMąka do obsypania formyPrzygotowanie:Wymieszać mąkę z proszkiem oraz cukrem. Jajka(...)rozbełtać. Do suchych składników dodać jajka, olej, ziarna wanilii i jogurt. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do ciasta dodać rodzynki. Masę przełożyć szpatułką do formy, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach i posypać ciasto. Piec ok. 45-50 min lub do suchego patyczka.Można piec w formie na babkę.Ciasto jogurtowe ze skorupką na instagramie

Czarnawisienka
Domowe batoniki Daim 181

zareagować białym nalotem- jest to całkowicie normalne- i czasem nawet gdy kupujemy czekoladki, batony w  sklepie w upalne letnie dni, możemy również spotkać się z tym białym nalotem. Czekolada nie jest zepsuta, a po prostu zareagowała na temperaturę. Niestety jeśli chcesz by batoniki nie splatały ci figla, pozostaw je na noc w temperaturze pokojowej :) Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Ciasto czekoladowe z niespodzianką 237

gram mąki pszennej  30 gram kakao  2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach 100 gram gorzkiej posiekanej czekolady Na wierzch:  100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała)  Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier

Krakowskie smaki Ani
Seromakowiec 221

Helio możemy śmiało skorzystać z gotowego już do spożycia maku. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować delikatny sernik z przewagą mascarpone na masie z maku połączonego z serem białym oraz prawdziwą, ciemną czekoladą. Wszystko powstało na spodzie z maślanych herbatników. Gorąco polecam na Święta. 1 godzina blaszka 24×26 składniki: spód: 500 g herbatników 20 g masła masa makowa(...)gotowej polewy mlecznej HELIO wykonanie: Herbatniki zblendować, dodać roztopione masło i pomieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić spód z herbatników Masę makową, ser biały jajka dokładnie zmiksować. Dodać startą czekoladę. Masę wyłożyć na spód i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki z masy makowej wymieszać. Wyłożyć na spód makowy i piec kolejne

Ania i Marcin gotują
Cukiernicy wymyślili nowy, czwarty rodzaj czekolady! 741

pierwszy od 80 lat w świecie słodyczy pojawia się nowy rodzaj czekolady. Cukiernicy do mlecznej, gorzkiej i białej dołączają te rubinową! Jak ją stworzyli? Piątego września w Szanghaju w Chinach jeden z największych dostawców czekolady na świecie zaprezentował nowość jakiej nikt się nie spodziewał. Premiera czwartego rodzaju czekolady pełna była różowych produktów czekoladowych. Jej twórcami są specjaliści ze szwajcarskiej(...)była od lat, ale dopiero teraz udało się tak zmienić proces produkcji czekolady z ziaren, że zostaje w niej specyficzny, lekko jagodowy smak i rubinowy kolor. Jak zaznaczają twórcy nowej czekolady nie dodają do niej owocowych ekstraktów ani sztucznych barwników. Ostatnią nowością w świecie czekolady była jej biała wersja, którą zaprezentowano 80 lat temu! Ponieważ firma Barry Callebaut jest

Królestwo Deserów
Placuszki z serka waniliowego z czekoladą 193

Placuszki z serka waniliowego z czekoladą to nasza kolejna propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Wbrew pozorom placuszki robi się bardzo szybko. Placuszki są bardzo delikatnie w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe babeczki z wtopioną czekoladą 151

zabawa smakiem Waszej ulubionej czekolady. Do wykonania tych smacznych muffinek, są potrzebne trzy tabliczki czekolady lub paczka kropelek czekoladowych i dwie tabliczki czekolady. Czy będzie to czekolada gorzka, mleczna czy biała… a może mieszana ?- to już zależy tylko od Was i Waszych czekoladowych upodobań. Niezależnie od tego, na jaki(...)rodzaj czekolady się zdecydujecie- babeczki będą pyszne i mocno czekoladowe! SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 100 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dwie tabliczki czekolady ( może

Domowe Torty
Czekoladowo-malinowy naked cake 154

Zainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej

Kuchenne Wariacje
Sezamowe babeczki – przepis na Wielkanoc! 195

innej mąki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła 5 jajek (6 małych) 100 g cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Polewa: 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej na ciemną polewę i białej na jasną polewę) 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki śmietanki 30% Dodatkowo czekolada do środka babeczek oraz rodzynki lub inne bakalie. Sposób przygotowania pokazuję w filmiku

Via Gusto
SERNIK Z MASCARPONE I MUSEM Z CZEKOLADY 119

szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego starta czekolada mleczna i biała Mus z czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietanki kremówki 36%  (350 ml dobrze schłodzonej) Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać masło, przez chwilę razem

KuchcikoweLove
Tarta z malinami i kremem z serka mascarpone i czekolady 130

Tarta do niedzielnej kawki. Przygotowanie ciasta – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę

Kuchnia Pokoleń
Biszkoptowa kanapka z marmoladą i Nutellą 196

ubitej śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżeczka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Dodatkowo: dowolny poncz, np. herbata z cukrem i cytryną ok. 300 g marmolady kilka kostek białej i ciemnej czekolady    Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane(...)lekko podgrzać), wyrównać i przykryć II biszkoptem. Na wierzch wyłożyć krem czekoladowy, posypać startymi na tarce lub przy pomocy obieraczki do warzyw (na tak zwane wiórki) wymieszanymi czekoladami: ciemną i białą. Ciasto schłodzić w lodówce, aż krem będzie się dobrze kroił. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Czekolada daktylowo - bananowa. Bez mleka, bez sztucznych dodatków 135

Czekolada Składniki: 10 daktyli bez pestek 100 ml mleka ryżowego 1 banan 2 łyżki kakao Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 7 minut

nietadieta
Gęsta czekolada z migdałami, bez laktozy 95

Czekolada Składniki: pół awokado 10 daktyli bez pestek 100 ml mleka ryżowego 10 migdałów 2 łyżki kakao Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok

nietadieta