prawdziwą wanilią Na krem: 250ml śmietanki kremówki 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na dekorację: czerwone żelki lub wiśnie kandyzowane białe draże parcelki roztopiona kostka czekolady Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt
Smak mojej kuchniDziś moja Miśka obchodzi 7 urodziny z zażyczyła sobie tort, warunki były dwa : z malinami i białym kremem. Ja dorzuciłam jeszcze czekoladę i 100 % wegańskich składników. Od 8 rano zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Cały czas Nina mi asystowała i zatwierdzała każdy z moich pomysłów, bo przyznaję się, to była pełna improwizacja. Miśka do tego stopnia była
greenscarfetykietki W słoiku układamy kolejno: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 70g brązowego cukru 100g mąki szczypta soli 2 łyżki kakao 70g białego cukru pokrojona w kostkę czekolada mleczna (100g) Tekst do umieszczenia na etykietce: Składniki: -jajko -1/3 szklanki oleju -szklanka mleka Jajko, olej i mleko mieszamy razem. Dodajemy do tego składniki
Czerwona Porzeczkafirmy tej skusiłam się jeszcze na orzechowego batonika , oraz gryczanki czekoladowe jako miłośniczka czekolad.. nie mogło i ich zabraknąć, kusząca od dawna surowa czekolada, o smaku cappuccino z białą morwą oraz gorzka z nadzieniem nugatowym kolekcjonując wszelkiego rodzaju makarony.. ich nigdy za wiele (tak samo jak masła orzechowego) skusiłam się na kukurydziany z komosą oraz
More food, love and dreamsśmietankowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy DODATKOWO: 250g. truskawek niecałe 100g. lukru plastycznego lub białego marcepana 6 kostek mlecznej czekolady 3- 5 ciasteczek np. piegusków NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub rozcieńczonym z wodą kompotem owocowym. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny
Domowe TortyOstatnio szaleję z serem twarogowym i robię pasty do kanapek. Na śniadanie. To druga na blogu, ale będzie więcej. Składniki: ser biały chudy - opakowanie 4 kostki czekolady gorzkiej 70% ( podaję cztery ale jest to ta duża kostka, płaska, w mniejszych to jakiej 8 kosteczek) 1 łyżka wiórków kokosowych skórka z pomarańczy ewentualnie miód Rozpuść czekoladę w kąpieli
AZgotuj!białego cukru 1 laska wanilii (opcjonalnie) 150g czekoladowych herbatników 50 g masła casis curd 200g czarnych porzeczek 2 jajka 2 żółtka 50g cukru 50g masła 2 łyżki białego rumu dodatkowo ulubione owoce czekolada mięta/melisa płatki czekolady/kokosa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z masłem. Najlepiej zrobić to przy pomocy blendera z zamykanym pojemnikiem. Powinna powstać masa przypominająca
DefinicjaSmakuSkładniki na ok. 30 ciastek: 360 g mąki 180 g zimnego masła 140 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki esencji waniliowej dodatkowo czerwone i ewentualnie białe drażetki ok. 6 kostek czekolady deserowej Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem. Dodać roztrzepane jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, schłodzić w lodówce ok. 45 minut. Schłodzone ciasto podzielić
Pełny talerzjeszcze dosypałam. Przepis znajdziecie we wcześniejszych moich postach, zmieniłam tylko dodatki. Dzisiaj skupmy się na tym jak muffinki zamienić w baranki. SKŁADNIKI: pianki Marshmallow okrągłe biszkopty biały lukier odrobina stopionej gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Pianki najlepiej jeśli będą w formacie mini.Ja niestety takowych nie znalazłam i musiałam jakoś poradzić sobie z dużymi. Podzielenie ich na mniejsze kawałki
Kuchnia w opałachczekoladowe z malinami z drugiej książki Doroty Świątkowskiej. Składniki: 225 g mąki pszennej 80 ml oleju 300 ml śmietany 18% 80 g cukru trzcinowego 60 g cukru białego 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 duża gruszka Wykonanie: Mąkę, cukry, kakao, proszek i sodę mieszamy w misce
Sto kolorów kuchniciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół szklanki orzechów drobno posiekanych szklanka cukru 150 g margaryny aromat rumowy lub kieliszek rumu łyżeczka
ciastkarnia na kruchym spodziewięc upiec to samo, ale każda u siebie. Taka mała, spontaniczna akcja dwóch koleżanek/blogerek. Na podstawie jednego przepisu powstały dwa nieco inne wypieki. Ja część czekolady gorzkiej zastąpiłam mleczną i białą bo jakoś wydawało mi się, że całość będzie zbyt wytrawna a wolimy słodsze rzeczy. I myślę, że dobrze zrobiłam więc podaję wszystkie składniki dokładnie
Smaczna Pyzagarnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem, do otrzymania puszystej, lekko białej masy. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ubijamy krótko do połączenia się składników. Dodajemy migdały, imbir i ubijamy krótką chwilę. W czystej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy
Made By Mom And Sonprzestrzeni użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 1/2 kilograma ziemniaków, 2 pomidorów, sałaty rzymskiej, powideł śliwkowych, cynamonu, octu winnego białego, oliwy, oregano, 1 łyżeczki słodkiej musztardy, 1 cytryny, czarnego świeżo mielonego pieprzu, czerwonego wytrawnego wina, octu balsamicznego, kawy rozpuszczalnej, gorzkiej czekolady, 2 ząbków czosnku, smalcu, kilku listków świeżej bazylii, 1 łyżeczki miodu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania polędwicy. W tym celu(...)celu rozpuszczenia kawy. Po zagotowaniu zawartości dodałem 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (minimum 70%). Zawartość rondla mieszałem w celu rozpuszczenia czekolady. Zmniejszyłem ogień pod rondlem i dodałem do niego łyżeczkę białego octu winnego i łyżeczkę octu balsamicznego. Pozostawiłem na małym ogniu, bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem
Wyprawy kulinarneśmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka naturalnego kakao Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 36% 80 g czekolady deserowej Do dekoracji: 2 jajka niespodzianki Kinder Bueno białe i ciemne Kinder czekoladki pralinki Rafaello lub/i Ferrero Rocher ciasteczka w czekoladzie w kształcie kuleczek Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
Nastoletnie Wypiekaniewaniliowy P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto Roztopić w garnuszku czekoladę z masłem. Ubić na puszy stą , białą masę żółtka ze 100 g cukr u pudr u ( 25 g cukru pudru zostawić do masy białkowej ). Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać. Przesiać
coolinarnastrefa.blogspot.comstan skupienia. Do płynnej czekolady dodać łyżkę alkoholu i połączyć. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy kilka minut, tak by masa nabrała białego koloru, a wtedy dodajemy do nich czekoladę, łyżka po łyżce, aż powstanie jednolita masa, która na tym etapie jest bardzo gęsta. W innym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, a kiedy jest już
Poezja Smaków - blog kulinarnysię dowiedziałam są jedyną manufakturą w Polsce, która z ziaren kakaowca w magiczny sposób tworzy prawdziwą czekoladę. Sami o sobie mówią, że odbicie tej pasji można dostrzec w każdym kawałku. Składniki: 600 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek 300 g białego spażonego maku pół szklanki mleka pół szklanki cukru pół szklanki bakalii wybór należy do Was 300 g dżemu(...)niewielka ale czekolada ma byc płynna o konsystensji ciasta naleśnikowego) Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany wrzątkiem i odcedzony). W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i czekoladę. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, makiem, dżemem, olejkiem. Dodajemy ulubione bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy
Życie zaczyna się w kuchni