Składniki na ok. 30 ciastek: 360 g mąki 180 g zimnego masła 140 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki esencji waniliowej dodatkowo czerwone i ewentualnie białe drażetki ok. 6 kostek czekolady deserowej Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem. Dodać roztrzepane jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, schłodzić w lodówce ok. 45 minut. Schłodzone ciasto podzielić
Pełny talerzjeszcze dosypałam. Przepis znajdziecie we wcześniejszych moich postach, zmieniłam tylko dodatki. Dzisiaj skupmy się na tym jak muffinki zamienić w baranki. SKŁADNIKI: pianki Marshmallow okrągłe biszkopty biały lukier odrobina stopionej gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Pianki najlepiej jeśli będą w formacie mini.Ja niestety takowych nie znalazłam i musiałam jakoś poradzić sobie z dużymi. Podzielenie ich na mniejsze kawałki
Kuchnia w opałachczekoladowe z malinami z drugiej książki Doroty Świątkowskiej. Składniki: 225 g mąki pszennej 80 ml oleju 300 ml śmietany 18% 80 g cukru trzcinowego 60 g cukru białego 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 duża gruszka Wykonanie: Mąkę, cukry, kakao, proszek i sodę mieszamy w misce
Sto kolorów kuchniciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół szklanki orzechów drobno posiekanych szklanka cukru 150 g margaryny aromat rumowy lub kieliszek rumu łyżeczka
ciastkarnia na kruchym spodziewięc upiec to samo, ale każda u siebie. Taka mała, spontaniczna akcja dwóch koleżanek/blogerek. Na podstawie jednego przepisu powstały dwa nieco inne wypieki. Ja część czekolady gorzkiej zastąpiłam mleczną i białą bo jakoś wydawało mi się, że całość będzie zbyt wytrawna a wolimy słodsze rzeczy. I myślę, że dobrze zrobiłam więc podaję wszystkie składniki dokładnie
Smaczna Pyzagarnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem, do otrzymania puszystej, lekko białej masy. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ubijamy krótko do połączenia się składników. Dodajemy migdały, imbir i ubijamy krótką chwilę. W czystej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy
Made By Mom And Sonprzestrzeni użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 1/2 kilograma ziemniaków, 2 pomidorów, sałaty rzymskiej, powideł śliwkowych, cynamonu, octu winnego białego, oliwy, oregano, 1 łyżeczki słodkiej musztardy, 1 cytryny, czarnego świeżo mielonego pieprzu, czerwonego wytrawnego wina, octu balsamicznego, kawy rozpuszczalnej, gorzkiej czekolady, 2 ząbków czosnku, smalcu, kilku listków świeżej bazylii, 1 łyżeczki miodu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania polędwicy. W tym celu(...)celu rozpuszczenia kawy. Po zagotowaniu zawartości dodałem 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (minimum 70%). Zawartość rondla mieszałem w celu rozpuszczenia czekolady. Zmniejszyłem ogień pod rondlem i dodałem do niego łyżeczkę białego octu winnego i łyżeczkę octu balsamicznego. Pozostawiłem na małym ogniu, bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem
Wyprawy kulinarneśmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka naturalnego kakao Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 36% 80 g czekolady deserowej Do dekoracji: 2 jajka niespodzianki Kinder Bueno białe i ciemne Kinder czekoladki pralinki Rafaello lub/i Ferrero Rocher ciasteczka w czekoladzie w kształcie kuleczek Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
Nastoletnie Wypiekaniewaniliowy P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto Roztopić w garnuszku czekoladę z masłem. Ubić na puszy stą , białą masę żółtka ze 100 g cukr u pudr u ( 25 g cukru pudru zostawić do masy białkowej ). Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać. Przesiać
coolinarnastrefa.blogspot.comstan skupienia. Do płynnej czekolady dodać łyżkę alkoholu i połączyć. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy kilka minut, tak by masa nabrała białego koloru, a wtedy dodajemy do nich czekoladę, łyżka po łyżce, aż powstanie jednolita masa, która na tym etapie jest bardzo gęsta. W innym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, a kiedy jest już
Poezja Smaków - blog kulinarnysię dowiedziałam są jedyną manufakturą w Polsce, która z ziaren kakaowca w magiczny sposób tworzy prawdziwą czekoladę. Sami o sobie mówią, że odbicie tej pasji można dostrzec w każdym kawałku. Składniki: 600 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek 300 g białego spażonego maku pół szklanki mleka pół szklanki cukru pół szklanki bakalii wybór należy do Was 300 g dżemu(...)niewielka ale czekolada ma byc płynna o konsystensji ciasta naleśnikowego) Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany wrzątkiem i odcedzony). W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i czekoladę. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, makiem, dżemem, olejkiem. Dodajemy ulubione bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy
Życie zaczyna się w kuchniciepłą czekoladą. Ciekawe doznania. Spróbujcie. Będę szczera: jest przy tym trochę roboty. 2 sztuki: 2 średnie gruszki 2 pełne łyżeczki żelatyny 100 ml wina białego 150 ml mleka 6 kostek gorzkiej czekolady łyżka masła 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Zagotować wino, dodać pokrojone gruszki. Gotować do miękkości ok 15 minut. Wyjąć gruszki do gorącego wina wsypać żelatynę. Dobrze rozpuścić. Włożyć
AZgotuj!daktyli (lub 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu) pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany (lub mleczka kokosowego) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy
Domowa Cookierenka AgiKremowe babeczki składające się z dwóch warstw - gęstego, intensywnie czekoladowego brownie oraz delikatnej masy serowej z wiśniową konfiturą. Wilgotne, pyszne, a na dodatek banalnie proste
Kuchnia Ellieprzyjęcie gości. Po prostu palce lizać ;-) Składniki -200 g wiórek kokosowych -70 g masła -70 g cukru pudru -100 ml śmietanki kremówki 30% -200 g czekolady (polecam 100g gorzkiej i 100g białej) Przygotowanie Wiórki i cukier wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Śmietankę wlać do garnka, włożyć masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła, następnie wlać do wiórek(...)będzie się dobrze lepić, ale odstawać od rąk. (średnio 15-60 minut). W międzyczasie przygotować papier do wyłożenia kuleczek i kilka wykałaczek (albo 2 widelce).Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z Masy formować kuleczki (lub jakiekolwiek inne kształty wg uznania). Gotowe kuleczki nabijać na wykałaczkę i maczać w czekoladzie. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia
Zielona Kuchnia