biała czekolada - 5588 przepisów (strona:218/373)

MUFFINKI Z CZEKOLADA 78

minut --------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej (przesianej) 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 100g masła  1 jajko czekolada mleczna (można pół na pół trochę białej i mlecznej) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Masło rozpuszczamy - odstawiamy, aby przestygło. Krok 2. Przygotowujemy 2 miski: -w jednej łączymy składniki mokre, czyli: jajko, rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko(...)drugiej łączymy składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Krok 3. Przesypujemy składniki suche do mokrych - mieszamy. Krok 4. Do ciasta wsypujemy pokrojoną czekoladę - mieszamy. *część czekolady możemy drobniej pokroić i takimi kawałeczkami obsypać wierzch muffinek (jeszcze przed włożeniem ich do piekarnika) Krok 5. Wlewamy ciasto do papilotek, mniej więcej do 2/3 ich wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Moja Książka Kucharska
Torcik Sachera 142

Niewiele jest tak lubianych przysmaków jak czekolada. Bez względu na to czy czekolada jest słodka, gorzka, mleczna, z orzechami czy biała, rezygnujemy z niej z trudnością, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale w dodatku poprawia humor i samopoczucie. Proponuję dzisiaj bardzo czekoladowy torcik Sachera. Składniki; TORT 150g gorzkiej czekolady 1 50g  masła 150g cukru 5 jajek

Gorący kąsek
Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym 194

jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu(...)fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu

Poezja smaku
Tort Paganini. 193

temperatury pokojowej. Masło ubijamy, dodajemy do chłodnej masy i miksujemy na puszysty krem. Blaty przekładamy masą czekoladową i chłodzimy. GANACHE: (ja przygotowałam do dekoracji dodatkowo białe ganache z połowy składników) 200 g gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki kremówki (30-36%)      Śmietankę zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy do połączenia składników, studzimy, a następnie

Rozpustne gotowanie
CZEKOLADOWA LAZANIA NALEŚNIKOWA Z SEREM 293

słodko i na ostro .. i wytrawne … i z mięsem, z czekoladą, z serem czy dżemem. Nie ważne z czym – ważne, żeby to były naleśniki! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną czekoladową , naleśnikową lazanie. Delikatne czekoladowe naleśniki przekładane słodkim nadzieniem z białego sera nie tylko pięknie i smakowicie wyglądają, ale też smakują wyśmienicie. Gwarantuję, że każdy ( zarówno dzieci

Ostra na Słodko
Ciasteczka!!! 133

okazji upiekłam jej więcej i mam teraz koło kilograma puree. Znów zapanuje dyniowość. DYNIOWE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY (z bloga Sally's Baking Addiction ) 100g ciemnej czekolady 115g masła 50g brązowego cukru 100g białego cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek puree z dyni (z puszki albo zrobione własnoręcznie- dynie pieczemy w całości w piekarniku w 180*C aż skórka(...)łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (w oryginalnym przepisie były wymieszane przyprawy w proporcjach podobnych do tzw. "pumpkin spice"- ale kiedy porównać składy, nasza przyprawa korzenna to właściwie to samo) Czekoladę kroimy w kostkę.  Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy oba rodzaje cukru i dokładnie mieszamy miotełką. Następnie dodajemy puree i ekstrakt waniliowy i ponownie mieszamy. Moje puree nie było

les mirabelles
Torcik czekoladowy ( walentynkowy ) 146

Walentynki ;). Ciasto czekoladowe: 130 g mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 140 g cukru trzcinowego ( użyłam cukru Demerara ) 30 g cukru białego 120 g masła 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 50 g kakao 55 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( można pominąć ) Krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać przesiane kakao i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ( całe ) ubić z cukrem trzcinowym i cukrem białym na puszystą masę ( ubijać minimum 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodać ekstrakt waniliowy

Opowieści z piekarnika
Brownie z kajmakiem ( z krówką ) 187

ażeby ją upłynnić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy 26cm. Wierzch ciasta polać

kolorowotorcikowo
Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiśniami 158

deserowej lub gorzkiej) 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka  kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli  Dodatkowo : drobny biały cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek Przygotowanie Czekoladę pokruszyć lub posiekać nożem na drobniutkie kawałeczki. Masło roztopić, dodać cukier , kakao i połowę czekolady. Podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż czekolada całkowicie się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lody czekoladowe 112

cukru 100 g gorzkiej czekolady dwie czubate łyżki nutelli Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do mleka dodać ubite żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i nutellę. Dokładnie wymieszać

Pysznie & Pięknie
Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 120

masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier i ubijaj na biały puch. Białka ubij na sztywno. Do żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek  Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone

AZgotuj!
Ciasto tortowe z serem 171

wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 180 g masła Polewa czekoladowa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Biszkopt biały • Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając. • Wsypać obie mąki, proszek i cukier waniliowy, delikatnie przemieszać. Biszkopt żółty • Białka ubić na sztywno(...)porcją ciasta, wyrównać wierzch. • Piec w 170 st.C przez 40 minut, wystudzić i przeciąć na 2 blaty. Wkładka serowa • Masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodać ser, przemieszać dokładnie. • Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, dodać do masy serowej. • Wbijać po jednym jajku i żółtku do masy serowej delikatnie mieszając

To co kocham
Czekoladowe ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami 111

przypominają kokosanki, ale są równie pyszne i równie chrupiące, idealne aby wziąć do pracy ;) Składniki 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mąki 2 łyżki białego cukru 2 łyżki brązowego cukru 3/4 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamon łyżka skrobi kukurydzianej garść żurawiny garść orzechów włoskich pół kostki masła lub margaryny (125g) jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Delusional Trine
Najprostsze wegańskie trufle „karmelowe” 143

daktyli (najlepiej miękkich i klejących) 50 g gładkiego masła orzechowego, np z nerkowców, migdałów, ewentualnie orzechów ziemnych (bez dodatku cukru czy utwardzanych tłuszczów) około 60 g czekolady z min. 70% zawartością kakao, bez białego cukru około 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli + odrobina gruboziarnistej soli do ozdobienia trufli (opcjonalnie) szczypta chilli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 – 2 łyżeczki wody Daktyle pokroić(...)wody i kontynuować miksowanie. Następnie dodać masło orzechowe, sól, szczyptę chilli i miksować, aż składniki dobrze się połączą i zbiją w kulę. Gotową masę przełożyć do lodówki na godzinę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do zgęstnienia (gęściejsza czekolada pokryje trufle grubszą warstwą). Odrywać niewielkie porcje masy, formować kuliste trufle. Trufle maczać w czekoladzie, odkładać na kratkę lub papier

Even Better Food
BABECZKI Z POWIDŁAMI I BIAŁYM SEREM 128

udziału w-  KONKURS Gotowaniepatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego na 10 babeczek 10 łyżek Powidła Śliwkowe z Rumem ORZECH 20 dag sera białego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 laska wanilii kakao do posypania lub czekolada PRZYGOTOWANIE:  Z ciasta francuskiego wycinam koła tak by zmieściły się do foremek na babeczki. Następnie za pomocą widelca robię małe dziurki(...)pomocą łyżeczki kładę porcję powideł.  Ser biały łącze z cukrem brązowym oraz wanilią. Kładę porcję na ciasto. Z ciasta wycinam paseczki i robię kratkę. Ozdabiam wierzch. Piekę ok 35 min w 160 stopniach. Wierzch posypuję tartą czekoladą lub kakao

Gotowanie Patki