słodko i na ostro .. i wytrawne … i z mięsem, z czekoladą, z serem czy dżemem. Nie ważne z czym – ważne, żeby to były naleśniki! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną czekoladową , naleśnikową lazanie. Delikatne czekoladowe naleśniki przekładane słodkim nadzieniem z białego sera nie tylko pięknie i smakowicie wyglądają, ale też smakują wyśmienicie. Gwarantuję, że każdy ( zarówno dzieci
Ostra na Słodkookazji upiekłam jej więcej i mam teraz koło kilograma puree. Znów zapanuje dyniowość. DYNIOWE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY (z bloga Sally's Baking Addiction ) 100g ciemnej czekolady 115g masła 50g brązowego cukru 100g białego cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek puree z dyni (z puszki albo zrobione własnoręcznie- dynie pieczemy w całości w piekarniku w 180*C aż skórka(...)łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (w oryginalnym przepisie były wymieszane przyprawy w proporcjach podobnych do tzw. "pumpkin spice"- ale kiedy porównać składy, nasza przyprawa korzenna to właściwie to samo) Czekoladę kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy oba rodzaje cukru i dokładnie mieszamy miotełką. Następnie dodajemy puree i ekstrakt waniliowy i ponownie mieszamy. Moje puree nie było
les mirabellesWalentynki ;). Ciasto czekoladowe: 130 g mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 140 g cukru trzcinowego ( użyłam cukru Demerara ) 30 g cukru białego 120 g masła 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 50 g kakao 55 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( można pominąć ) Krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać przesiane kakao i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ( całe ) ubić z cukrem trzcinowym i cukrem białym na puszystą masę ( ubijać minimum 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodać ekstrakt waniliowy
Opowieści z piekarnikaażeby ją upłynnić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy 26cm. Wierzch ciasta polać
kolorowotorcikowodeserowej lub gorzkiej) 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli Dodatkowo : drobny biały cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek Przygotowanie Czekoladę pokruszyć lub posiekać nożem na drobniutkie kawałeczki. Masło roztopić, dodać cukier , kakao i połowę czekolady. Podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż czekolada całkowicie się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukru 100 g gorzkiej czekolady dwie czubate łyżki nutelli Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do mleka dodać ubite żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i nutellę. Dokładnie wymieszać
Pysznie & Piękniemasłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier i ubijaj na biały puch. Białka ubij na sztywno. Do żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone
AZgotuj!wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 180 g masła Polewa czekoladowa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Biszkopt biały • Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając. • Wsypać obie mąki, proszek i cukier waniliowy, delikatnie przemieszać. Biszkopt żółty • Białka ubić na sztywno(...)porcją ciasta, wyrównać wierzch. • Piec w 170 st.C przez 40 minut, wystudzić i przeciąć na 2 blaty. Wkładka serowa • Masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodać ser, przemieszać dokładnie. • Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, dodać do masy serowej. • Wbijać po jednym jajku i żółtku do masy serowej delikatnie mieszając
To co kochamprzypominają kokosanki, ale są równie pyszne i równie chrupiące, idealne aby wziąć do pracy ;) Składniki 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mąki 2 łyżki białego cukru 2 łyżki brązowego cukru 3/4 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamon łyżka skrobi kukurydzianej garść żurawiny garść orzechów włoskich pół kostki masła lub margaryny (125g) jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Delusional Trinedaktyli (najlepiej miękkich i klejących) 50 g gładkiego masła orzechowego, np z nerkowców, migdałów, ewentualnie orzechów ziemnych (bez dodatku cukru czy utwardzanych tłuszczów) około 60 g czekolady z min. 70% zawartością kakao, bez białego cukru około 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli + odrobina gruboziarnistej soli do ozdobienia trufli (opcjonalnie) szczypta chilli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 – 2 łyżeczki wody Daktyle pokroić(...)wody i kontynuować miksowanie. Następnie dodać masło orzechowe, sól, szczyptę chilli i miksować, aż składniki dobrze się połączą i zbiją w kulę. Gotową masę przełożyć do lodówki na godzinę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do zgęstnienia (gęściejsza czekolada pokryje trufle grubszą warstwą). Odrywać niewielkie porcje masy, formować kuliste trufle. Trufle maczać w czekoladzie, odkładać na kratkę lub papier
Even Better Foodudziału w- KONKURS Gotowaniepatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego na 10 babeczek 10 łyżek Powidła Śliwkowe z Rumem ORZECH 20 dag sera białego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 laska wanilii kakao do posypania lub czekolada PRZYGOTOWANIE: Z ciasta francuskiego wycinam koła tak by zmieściły się do foremek na babeczki. Następnie za pomocą widelca robię małe dziurki(...)pomocą łyżeczki kładę porcję powideł. Ser biały łącze z cukrem brązowym oraz wanilią. Kładę porcję na ciasto. Z ciasta wycinam paseczki i robię kratkę. Ozdabiam wierzch. Piekę ok 35 min w 160 stopniach. Wierzch posypuję tartą czekoladą lub kakao
Gotowanie Patkibrązowego cukru 100 g masła 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko MASA SEROWA: 1 kg mielonego sera białego 300 g serka waniliowego 300 g cukru pudru 4 jajka POLEWA: 200 g gorzkiej czekolady 60 g masła 2-3 łyżki śmietanki 100 g śliwek suszonych Przygotowanie(...)Ciasto: Śliwki pokroić na małe kawałki. Masło rozpuścić z czekoladą i cukrem, a później dodać pokrojone śliwki. Gdy masa wystygnie, zblendować ją, a następnie dodać mąkę, proszek i jajko. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na brytfankę posmarowaną tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piec
Cakes By Kejtpieczenia) - kilka kropel olejku waniliowego Masa grysikowa : - 1 litr mleka - 9 dużych łyżek kaszy manny ( grysiku) - 300 g cukru pudru lub zmielonego cukru białego - 300 g masła Polewa : - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - pół szklanki cukru - 50 ml spirytusu (jeśli będą jadły dzieci nie dodawać ) - pół szklanki wody Dodatkowo : - 400 g powideł(...)porobiły grudki ,ostudzić . Piekarnik nagrzać do 180 stopni i każdy blat ciasta piec 10-13 minut do złotego koloru, odstawić do ostudzenia, Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą masę i dodawać stopniowo zimny grysik (powinien być dość gęsty ) Pierwszy blat ciasta układamy na blaszce z papierem ,smarujemy połową powideł , na powidła wykładamy połowę masy , kładziemy
Wypieki Renemnie koniecznie! :) bardzo lubię zdjęcia, które do mnie nadsyłacie - one świadczą o tym, że moja praca komuś się przydaje ;) Składniki: Brownie z czekoladą: 1 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorzkiego kakao 2/3 szkl. cukru białego Polski Cukier 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 70 g czekolady gorzkiej 1/2 szkl. mleka 1/2 kostki masła 82 % tłuszczu
Kolorowy Przepisownikwodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać łyżkę alkoholu i dobrze połączyć. 2. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy kilka minut, tak by masa nabrała białego koloru. 3. Do żółtek stopniowo dodajemy lekko przestygniętą już czekoladę, łyżka po łyżce, aż powstanie krem. 4. W innym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, a kiedy jest już ubita, to delikatnie należy wmiksować wcześniej przygotowane
Poezja Smaków - blog kulinarny