jest nim zachwycony, deser jest prosty w wykonaniu, nadaje się również jako drugie śniadanie. To co potrzebujemy to zaledwie kilka składników: mrożone banany, porzeczka czerwona, biała, maliny, borówka, trochę kremu czekoladowego, bądź gorzkiej czekolady i gotowe! SKŁADNIKI na jedną porcję: - 1 mrożony banan - 2 łyżki mrożonych porzeczek - 10 mrożonych malin - garść mrożonych borówek - mleko roślinne (ja używam kokosowego) - łyżka
SMYKWKUCHNIWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kolejny przepis na pyszny sernik Na ciasteczkowym spodzie z idealną, kremową masą serową i czekoladowymi wafelkami. Połączenie doskonałe
Marta Gotujeczasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez mąki ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 jajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Quinoa Raz!żółtka 2 łyżeczki mąki pszennej 3 łyżki płaskie brązowego cukru gorzkie kakao (ok. 1 łyżeczki) 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta ostrej papryki 4 kostki czekolady mlecznej , bądź mlecznej, a nawet gdy ktoś lubi białej do środka ciastka. cukier puder do posypania Kilka sztuk kwaśnych owoców: porzeczka/ wiśnia. ( ja mam wiśnie z nalewki) 0,5 L lodów. najlepiej waniliowe, śmietankowe Dodatkowo(...)należy i proszę mi wierzyć nie tylko wam wyjdzie, to jeszcze będziecie je robić niemal codziennie!! Zaczynamy!! Piekarnik rozgrzewamy do 230*C W wodnej kąpieli rozpuszczamy mleczną i gorzką czekoladę wraz z masłem. Jajka wraz z żółtkami i cukrem miksujemy do uzyskania piany (ok.2 minuty), wlewamy płynną czekoladę z masłem ( może być ciepła) do masy jajecznej i miksujemy dosłownie przez
W Moim Magicznym Domuwykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasno herbatniki. Wykładamy ciepłą masę z kakao, ponownie układamy herbatniki, wykładamy białą masę, przykrywamy warstwą herbatników. Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła Czekoladę rozpuszczamy z masłem na jednolitą masę. Ciepłą rozsmarowujemy na herbatnikach. Wystudzone ciasto, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiszklanka mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki cukier waniliowy łyżka białego octu winnego 2/3 łyżeczki sody Dodatkowo: rozpuszczona czekolada masa cukrowa ciasteczka oreo fioletowa posypka Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy
Czerwona PorzeczkaPotrzebne będą: okrągłe ciasteczka czerwona masa cukrowa- na szalik i nos biała masa cukrowa- na bałwanka kawałki deserowej czekolady-na oczy i węgielki odrobina wody do sklejania masy cukrowej szpatułka bądź pędzelek do nakładania wody mały nożyk do wycinania części Smacznego
KreatywnePinywspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki
Pyry na Gazżeby przeschły. Przygotowujemy lukier według przepisu . Po upieczeniu ciasto kroimy nożem z ząbkami na kwadraty o boku około 4-5 cm. Kwadraciki smarujemy z wierzchu czekoladą. Nakładamy na ciasto umyte truskawki i dekorujemy białym lukrem. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySłodkie , smaczne , kolorowe, na kruchym cieście . 1) Ten okrągły mazurek na kruchym cieście wypełniony jest masą trufelkową pełną orzechów i rodzynek Oblany ciemną czekoladą i ozdobiony parą kurczaczków. Pozostałe mazurki oblane białą polewą i ozdobione wg aktualnego natchnienia w mojej głowie :) Króliczek wielkanocny I jeszcze 3 małe wariacje Polecam
Malinowa Kawiarenkamąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione(...)tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut. Po ostudzeniu dekorujemy mleczną czekoladą i posypkami cukrowymi. Podana na Porcelana Bogucice
Aga w kuchniubijania bitej śmietany). Do obitych jaj powoli wlewać czekoladę z masłem, miksować, następnie dodać mąkę, zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Dokładnie wyrównać. Piec 25 min w 180 st. Przygotować masę serową podczas gdy spód się piecze. Składniki na masę serową: 900 gr sera białego twarogowego zmielonego dwa razy 200 ml śmietany
moj przepis nałyżki otrębów (płaskie; u mnie pszenne) 1/2 łyżeczki proszku o pieczenia 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) 1 szczypta soli Dodatkowo: 40g czekolady (użyłam gorzkiej) Masło z cukrem utrzeć do puszystości. (Masa powinna być biała i lekka.) Nadal miksując - wbić jajko. Mąkę połączyć z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą i następnie dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę
Di gotujewłaściwościach zdrowotnych przy okazji tego wpisu (komosa z warzywami - klik) . Dziś mam dla Was wersję na słodko, z dodatkiem pysznej gorzkiej czekolady. Smacznego! Składniki (2 porcje): pół szklanki (90 g) komosy ryżowej białej 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli 3/4 szklanki mleka roślinnego 2 łyżeczki miodu (lub więcej, jeśli mleko roślinne nie jest wystarczająco słodkie) szklanka malin (użyłam mrożonych(...)banan 20 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao 1. Komosę przepłucz, następnie zalej mlekiem, dodaj olej i sól. Gotuj do miękkości (ok. 15-20 minut), od czasu do czasu mieszając. 2. Wymieszaj z miodem i przełóż do miseczek. 3. Dodaj maliny, pokrojonego banana i czekoladę. Możesz posypać odrobiną kakao lub startą czekoladą. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik
Powiedz dietom nieWitajcie, przepis na "Kokosowe Brownie" powstał z miłości do kokosa i czekolady - to według mnie połączenie idealne. Ciasto nie zawiera białej mąki a dodany przeze mnie miód można pominąć lub zastąpić. Mimo, że nie należy do grupy ciast bardzo FIT to wspaniale wpasuje się w dni kiedy mamy ochotę na naprawdę coś słodkiego a nie chcemy zajadać się sklepowymi(...)Składniki - 5 łyżek mąki owsianej - 4 jajka - 2-3 łyżki cukru/słodzika - 2 łyżki oleju kokosowego - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki miodu - 50 g wiórków kokosowych Wykonanie Olej kokosowy, cukier/słodzik oraz miód rozpuszczamy w rondelku cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy pokruszoną tabliczkę czekoladę. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Kolejno dodajemy po jednym
Health-Fit-Lifekubka mleka 0,5 kubka cukru 1 laska wanilii 1 kostka masła 1,5 kubka pełnotłustego mleka w proszku POLEWA: 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka masła oraz 0,5 szkl wina białego 0,5 szkl cukru Przygotowanie: białka ubijamy z cukrem,mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao delikatnie dokładamy żółtka i przesianą mąkę wylewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej(...)dosypujemy cukier masło ucieramy na puch stopniowo dosypując mleko w proszku, dolewamy ostudzone mleko ostudzony biszkopt kroimy na dwie części, nasączamy ponczem- wino podgrzewamy, mieszamy z cukrem przekładamy kremem czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła, polewamy ciasto SMACZNEGO
Luźna Kuchniakcal, podczas gdy 1 g białka lub węglowodanów to tylko 4 kcal). Nadmiar spożywanego tłuszczu zwiększa gęstość energetyczną diety. Produkt Ilość kcal w 100 g Majonez 714 Chipsy 552 Czekolada mleczna 549 Wafle nadziewane 519 Pączki 414 Płatki śniadaniowe czekoladowe 386 Pizza mięsno-ziołowa 332 Cheeseburger 286 Frytki 270-350 Risotto z mięsem 228 Dorsz w jarzynach 120 Gołąbki(...)glikemiczny a uczucie sytości Indeks glikemiczny to stosunek stężenia glukozy we krwi po spożyciu pokarmu testowanego, do stężenia glukozy po spożyciu produktu referencyjnego, którym jest roztwór czystej glukozy lub białe pieczywo. Żywność można podzielić na produkty o niskim (<55) IG, średnim (56–69) IG, wysokim ( ≥ 70) IG, przy czym dla glukozy IG = 100. Posiłki
Powiedz dietom niełyżki cukru -szczypta soli na masę -250 g białego sera -1 jajko -2 łyżki kakao -4 łyżki śmietany -2 łyżki budyniu czekoladowego w proszku lub mąki ziemniaczanej -4 łyżki cukru -1 szkl. wiśni (mogą być mrożone. Ja użyłam wydrylowanych w słoikach domowej roboty) -1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie Wiśnie wyłożyć na sito by się rozmroziły (jeśli są mrożone) i obciekły(...)przygotowanym ciastem. wysypać groch lub ułożyć specjalne obciążniki do pieczenia tart. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. Biały ser, śmietanę, jajko, budyń w proszku, cukier i kakao zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć wiśnie. Całość piec ok 30 minut w tej samej temperaturze. Smacznego
Zielona Kuchniaowsianymi (błonnik), gorzką czekoladą (magnez) i żurawiną (witamina C), czyli wszystkim, czego dzieciaki potrzebują do szczęścia. Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g płatków owsianych 100 ml oleju roślinnego 100 g daktyli 50 g gorzkiej czekolady (u mnie to 70%) 50 g suszonej żurawiny/rodzynek lub pominąć łyżeczka cynamonu łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Dodaj 100 ml gorącej
greenscarfłyżka ciemnego kakao 3 łyżki mleka 3,2% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Dodatkowo: polewa czekoladowa wiórki kokosowe białe Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao, mieszamy aż wszytko się rozpuści, jajka ubijamy z cukrami na puszystą gęstą masę, dodajemy śmietanę chłodny napar z kawy oraz mleko, delikatnie miksujemy
Wanilia i Kardamongorzkiej czekolady 70% kakao, 100 g migdałów w kostce, 100 g mąki pszennej, 170 g masła, 3 jajka, 220 g cukru białego, ½ płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ponadto: 100 g półgorzkiej czekolady 50% kakao, płatki migdałowe do dekoracji, 1 łyżka kakao. Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę na ciasto dzielimy
Moniki Smakołykilubiących połączenie (orzechy + czekolada) Składniki: 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g brązowego cukru (pół szklanki) 50g białego cukru 1 jajko rozmiar "L" lub 2 jajka "S" 125g gorzkich groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki) 50g posiekanych orzechów pekan 50g kolorowych cukierków czekoladowych typu M&M's pół łyżeczki ekstraktu waniliowego płaska łyżeczka
Mania Wypiekania