Możemy lubić owoce, lody, cukierki, żelki itd. Jednak to właśnie czekolada i wszystko co z kakao związane ma w sobie to "coś" co sprawia, że po
Candy Pandaswyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min. Składniki na masę serową: 1000 g białego sera 4 jajka 180 – 200 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 110 g czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 duża szczypta soli dodatkowo: ok. 100 g świeżych malin wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Domowy Smak Jedzeniamleka 200 g masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 3 duże jajka 1125 g mąki Nadzienie (wedle gustu, ja zrobiłem z dżemem, czekoladą i budyniem) Tradycyjnie zacznijmy od zaczynu: z naszego mleka nalewamy do szklanki 50 ml, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-25 minut żeby(...)kolei nasze trójkąty (zamiast tego możemy posmarować placki przed wykrojeniem trójkątów). I smarujemy trójkąty nadzieniem. Ja zrobiłem 8 rogali z dżemem z białych porzeczek (własnej produkcji), 8 z budyniem waniliowym i 8 z pokruszoną czekoladą (po dwie pokruszone kostki na rogala). Następnie rolujemy zaczynając od szerszej strony . Zaklejamy boki, wyginamy tak, żeby nabrało kształtu rogala, układamy na blasze wyłożonej
Marder&Marder ManufactureŚwiętami, więc w okresie, kiedy jeszcze nic nie gotujemy, pieczemy itd. Piernik przełożyłam bardzo smaczną masą orzechową, a także powidłami śliwkowymi z czekoladą, których nie może zabraknąć :) PIERNIK: 250g miodu 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki cukru białego 75g masła 50g smalcu 2 małe jajka 500g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 20g przyprawy do piernika
https:KKuchniaMniammąki z amarantusa 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (może być też soda oczyszczona) Dodatkowo: 150g czekolady (u mnie 100g mlecznej i 50g mikro kropli truskawkowej z Cukieterii ) Masło z cukrami ubić do puszystości. (Masa powinna być biała i lekka.) Nadal miksując - wbić jajko. Mąkę połączyć z solą oraz proszkiem do pieczenia (ew. sodą) i dodać(...)reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta. Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około 13-15 minut w 170-180 stopniach. (Ciastka powinny być lekko zarumienione
Di gotujepieczenia 1,5 szklanki brązowego cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg gęstego twarogu sernikowego 5 jajek 1/2 szklanki białego cukru 400 g masy kajmakowej ewentualnie cukier do smaku 1,5 szklanki malin (mogą być mrożone) Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści
Czerwień i błękitnajbardziej. Recenzje były entuzjastyczne i nawet w językach obcych ;) Wobec tego może też spróbujecie się pobawić? :) Składniki: warstwa czekoladowa: 3 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej dobrej jakości 4 łyżki kremowego masła orzechowego warstwa orzechowa: 150 g białych pianek marshmallow 3 łyżki masła z solą morską 4 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła orzechowego 1 szklanka posiekanych solonych orzeszków ziemnych warstwa
zadanie-gotowanieMąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem na niemal białą, puszystą masę (ok. 12-15 minut mikserem!!) Do ubitej masy cały czas miksując cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, a następnie po jednym jajku. Kolejne wbijamy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Zmniejszamy obroty miksera
cool and mintysody oczyszczonej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 100g masła, 1/3 szkl. jogurtu naturalnego, 1/3 łyżeczki olejku waniliowego, 80g mlecznej czekolady, szkl. malin (mogą być mrożone). Przygotowanie Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na biały puch, następnie dodawać kolejno jajka. Dodać obrane i posiekane banany, olejek waniliowy oraz jogurt naturalny. Dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać(...)szczyptą soli. Dodać do ciasta, wymieszać. Maliny (mrożone lekko rozmrozić) oprószyć łyżką mąki, dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wymieszać ze startą na dużych oczkach czekoladą. Przelać do przygotowanej foremki keksówki. Piec ok. 60min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościdodamy suszone mango ze względu na swój świetny aromat który dobrze skomponuje się z mleczną kuwerturą. Można wymyślać różne kombinacje np. biała kuwertura z suszonymi malinami, gorzka ze śliwką czy też mleczna z orzechem pistacjowym w środku. Czekolada jak zawsze poprawi nasz nastrój i uodporni na stres więc jest to idealna jesienna propozycja która mam nadzieje doda wam sił
Kuchnia PROzdrowotnapodanych proporcji wyjdzie około 800 ml budyniu 500 g obranej dyni 600 ml mleka 120 g cukru brązowego lub białego 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej) 20 g masła dużą szczyptę cynamonu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady szczypta soli do wody Link do filmu z przygotowania: Budyń z dyni https://www.youtube.com/watch?v=JEM2bqQI5LA Przygotowanie: Najpierw przygotuję dynię: Dynię obieram
Uwaga Babcia Gotujerabarbaru 10-20 ml wody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak rabarbarowy 150 ml mleka 40 g cukru białego syrop z rabarbaru opcjonalnie kilka kropli czerwonego barwnika Dekoracja: listek świeżej mięty łyżka śmietany kremówki 30% ubitej na sztywno grube wiórki czekolady gorzkiej do posypania całości Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąki przesiać 2. Wszystkie składniki zmieszać z ugnieść z nich kruche ciasto
KreatywnePinySkładniki na 4 pucharki lub kilkanaście takich malutkich foremek: 100 g dobrej gatunkowo czekolady deserowej (gorzkiej) 3 jajka szczypta soli 3-4 łyżki likieru kokosowego (użyłam Coconut Milk Canari ) DODATKOWO UŻYŁAM: 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru czekoladowe foremki mini czekoladowe trójkąty białe czekoladowe mikro(...)krople mleczne mix Wykonanie: W pierwszej kolejności dokładnie myję jajka w gorącej wodzie i oddzielam białka od żółtek. Potem rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. W czasie kiedy czekolada rozpuszcza się ubijam białka z solą na sztywną pianę. Miskę z czekoladą zdejmuję z garnka, stawiam na blacie i mieszam szpatułką. Nie przerywając mieszania dodaję po jednym żółtku. Mieszam szpatułką. Nie przejmujcie
Blondynka Gotujepiekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób. Z masy cukrowej wycinamy listki. Rozpuszczamy czekoladę (lub podgrzewamy gotową polewę czekoladową) i robimy paski pszczółkom. Oczy i skrzydełka robimy z białej masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy(...)powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy gotowymi ozdobami przyklejając je czekoladą. Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyszklanki cukru 20 g brązowego cukru 2 jajka 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo
Bullioszklanki cukru 20 g brązowego cukru 2 jajka 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser na niższe obroty(...)stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne kawałki i wymieszać z przygotowaną masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Masę nakładać łyżką w odstępach około 8 cm. Po nałożeniu delikatnie rozpłaszczyć
Bullio