położyć i rozsmarować dżem 6. 5 wafel położyć najwyżej. 7. Jeśli dobrze nasączyliście z łatwością możną zwinąć całość w roladę. 8 Na koniec posypać czekoladą pitną ( w proszku ) a na to troszeczkę cappuccino najlepiej białym ( również w proszku ). 9. Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki (nasza rolada była dobra do krojenia i zjedzenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżek kakao, 250 gram masła, 300 gram drobnego cukru, 4 jajka, 4 łyżeczki mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g gorzkiej czekolady 100 ml zagęszczonego mleka Ciasteczka typu oreo, lub markizy z białym nadzieniem Kolorowe draże (np. m&m lub kamyczki z orzechami) Przygotowanie: Do miski wrzucamy 200 g masła, mąkę, kakao, 200g cukru, mleko(...)rondelka wlewamy mleko zagęszczone i dosypujemy 100 gram cukru, dokładnie mieszając dopóki cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Zgęstniałą polewą, posmarować babeczki, grubszą warstwą. Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół
W kuchennej krainieSmaczne, niewielkie kosteczki piernikowe z dodatkiem masy marcepanowej oraz konfitury morelowej oblane czekoladą. Przepyszne, malutkie kwadraciki dosłownie na jeden kęs to idealny pomysł na deser lub świąteczny prezent dla kogoś bliskiego. Wcześniej zajadałam się jedynie kupnymi kostkami Domino, jednak te domowe są o niebo lepsze, słodsze i smaczniejsze. Mimo, iż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu to zdecydowanie ich smak wynagradza(...)masła 1 duże jajko 150 gram mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 200 gram białej masy marcepanowej 200 gram konfitury morelowej polewa: 100 gram gorzkiej czekolady, 30 gram masła, 30 ml śmietanki 30% Miód, syrop i masło podgrzewamy w garnuszku do momentu aż tłuszcz się rozpuści. Zdejmujemy z palnika
Mango Papajakwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady? W takie święto nie można nie zjeść choćby kawałka:) Dla dbających o zdrowe odżywianie przygotowałam propozycję na pyszną domową czekoladą na mleczku kokosowym. Przysmak jest wegański, bez glutenu i dodatku białego cukru. Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu a smakuje wyśmienicie. A w dodatku ma o prawie połowę mniej kcal niż sklepowa! Musicie koniecznie(...)przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na około godzinę a później do zamrażalnika również na około godzinę. Czekolada dość łatwo się rozpuszcza dlatego warto ją przechowywać w zamrażalniku. Do masy można dodać ulubione dodatki takie jak bakalie czy orzechy. Smacznego
Health-Fit-LifeŚwiat spowił gęsty kokon mgły; białej jak mleko i gęstej jak śmietana. Mimo dwóch cyfr zaraz za minusem na termometrze, poszłyśmy na spacer do parku. W takie dni jak ten, panuje tam idealna cisza. Mgła wygłusza odgłosy ulicy, a z rzadka spotykani przechodnie stąpają na palcach i starają się oddychać jak najciszej. Szerokim łukiem omijamy gigantycznego pająka, który(...)zapomnę. Dzień, w którym Dziadek umarł, był najgorszym w moim życiu. Ten sernik po raz pierwszy upiekłam będąc na wakacjach w Polsce. Na sklepowej półce zobaczyłam nowość: czekoladę karmelową, i nie mogłam jej się oprzeć. Na targu kupiłam rabarbar, i stwierdziłam, że to będzie połączenie idealne. Nie pomyliłam się; słodki, kremowy, rozpływający się w ustach sernik i kwaskowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzebakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych);50 g białego cukru;50 g margaryny;30 g miodu pszczelego;1 łyżka soku z cytryny.Polewa:100 g gorzkiej czekolady;30 g margaryny.Sposób wykonania:Płatki owsiane uprażyć na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Płatki należy prażyć kilka minut, aż zaczną
Gospodyni Miejskadrugie śniadanie wypiłam dzisiaj koktajl z pomarańczy z dodatkiem suszonej morwy białej , która jest zdrowym zamiennikiem cukru. Idealna jako przekąska, jadłam także oblaną gorzką czekoladą - pyszności! Dodałam płaską łyżeczkę zielonego jęczmienia i tak oto powstał cudowny w smaku koktajl, już 39 przepis, na blogu! Zachęcam do wypróbowania, bo koktajle są zdrowe i idealnie orzeźwiają, a ich przygotowanie to kilka
Moja smaczna kuchniadość czasochłonne. Jednak trufle, które dziś Wam przedstawiam są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich podstawowym składnikiem jest biały ser oraz płatki czekoladowe. Dla wzbogacenia smaku dodałam nieco soku i skórki z cytryny. Całość oczywiście obtoczona w stopionej czekoladzie:) Pycha! Składniki: cukier waniliowy, 250g chudego twarogu, 2 łyżki soku z cytryny, skórka otarta
Z miłości do słodkościprzepraszam... jednakże ostatni natłok pracy nie pozwolił mi na regularne wpisy.. :( Więc dziś w ramach rozruchu zaczniemy od czegoś trochę mniej dietetycznego - Pełnoziarniste naleśniki z sosem karmelowym i czekoladą. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)duże jajko -> Szklanka mleka -> Szklanka mąki -> Szczypta soli ->1 łyżeczka cukru waniliowego, Farsz -> 150g sera białego -> 1 banan -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego -> 3-4 kostki czekolady gorzkiej -> 1/2 łyżeczki oleju kokosowego -> Sos karmelowy * Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do 1 miski, i łączymy przy użycia miksera ( bądź
Jedz zdrowo żyj zdrowo!pieczenia 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki Poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka rumu 1 łyżka cukru pudru Warstwa biała: 30 dag serka homogenizowanego waniliowego 20 dag mleka w proszku 13 dag masła 50 g startej gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka(...)około 35 minut-do suchego patyczka. Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty. Warstwa biała: Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce serka i utarte jajka, stopniowo wsypujemy mleko w proszku,oraz startą czekoladę miksując delikatnie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody płynną żelatynę. Składniki ponczu
Wanilia i Kardamontabliczki np. Wedel) 150 g cukru pudru 3 jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej) 110 g mąki pszennej Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy ją do ostygnięcia. W misie miksera umieszczamy masło oraz cukier puder, miksujemy do uzyskania białej i puszystej masy. Następnie, cały czas miksując, kolejno dodajemy po 1 jajku za każdym razem miksując chwilę po dodaniu(...)czekolada będzie już chłodna dodajemy ją do masy maślano-jajecznej i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy całość do połączenia się składników. Masa gotowa! 3/4 masy przekładam na tortownicę o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 1/4 masy zostawiam do zrobienia łatek na górze sernika. Masa serowa: 450 g serka naturalnego np. Vitello lub sera twarogowego
Cooking Monsterprzygotowania kemu czekoladowego, a dokładnie od rozpuszczenia czekolady w kremówce. Cytryny porządnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyciągamy z wody i suszymy. Na tarce z malutkimi oczkami ścieramy żółtą skórkę. Nie ścieramy białej błonki, ponieważ w smaku jest ona gorzka. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)świeżego soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru białego/trzcinowego lub więcej, do smaku. Cukier zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż się rozpuści. Jeśli cukier będzie oporny, to można lekko podgrzać całość w kąpieli wodnej. Krem czekoladowy: 250 ml kremówki 30% 90 g czekolady gorzkiej, połamanej 80 g czekolady mlecznej, połamanej
Słodki Pomysłsylwetkę;) Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "La Dolche Diet". Składniki : 2-3 pomarańcze pół granatu szczypta cynamonu kawałek gorzkiej czekolady cukier puder (opcjonalnie) Przygotowanie : Pomarańcze delikatnie obrać ze skóry i dokładnie oczyścić z białej błonki, pokroić w poprzek na plastry grubości około pół centymetra. Następnie plastry pomarańczy układać na dużym, płaskim talerzu, tak aby lekko(...)siebie nachodziły. Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie, ja pominęłam, gdyż owoce są wystarczająco słodkie) i cynamonem, następnie ziarenkami granatu i gorzką czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniepieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 150 g puree z dyni Lukier: 1,5 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub wody Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji 1 łyżeczka masła 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść w kulę. Owinąć ciasto folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce(...)ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. 2. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny/ wodą do powstania gęstego, białego lukru. Rozprowadzić go na ciasteczkach dyniowych. Odstawić do zastygnięcia. 3. Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do powstania błyszczącej polewy. Przełożyć ją do foliowego woreczka. Na końcu woreczka zrobić malutką
Nastoletnie Wypiekaniewylatuje z nich sok i nie rozmiękają ciasta tworząc zakalec. Dodałam również małe czipsiki czekoladowe dla podkręcenia smaku. Można użyć tabliczkę czekolady pokrojoną na drobne kawałki. Wyszedł wyśmienity, lekko kwaskowy z nutką czekolady! Polecam do eksperymentowania z różnymi owocami. Składniki: • 5 jajek • 1 szklanka cukru pudru • 1 szklanka oleju • 3 szklanki mąki pszennej • 1 czubata(...)czerwonej porzeczki • 100 g czipsów/płatków czekoladowych Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Wlewać powoli olej cały czas ucierając. • Dodać mąkę z proszkiem i ubite na sztywno białka, wymieszać. • Wsypać owoce i czekoladę, wymieszać. • Ta porcja wystarcza na 1 dużą keksówkę lub 2 małe. • Piec w temp
To co kocham