biała czekolada - 5588 przepisów (strona:235/373)

Tort szodonowy 141

cukru; 1 cukier waniliowy; 9 łyżeczek żelatyny w proszku; 3 łyżki soku z cytryny; skórka otarta z 1 cytryny; 125 ml białego wytrawnego wina; 400 g śmietanki 30% lub 36%; około 20 g czekolady; 150 g jasnych winogron; 150 g ciemnych winogron; Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą kremową masę. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody

In my kitchen
Waniliowe ptasie mleczko - pyszne ciasto 396

Składniki na piankę: 4 białka 200 g cukru 80 g wody 1 czubata łyżeczka agaru laska wanilii   Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki Wykonanie : 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane  mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem(...)ostygną na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pedzlem. Kroić po stężeniu polewy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karpatka 187

razem 1/2 objętości kremu smarujemy blat ciasta, ale tak by pozostawić miejsce na pozostały krem Do pozostawionego kremu dodajemy rozpuszczoną w łaźni wodnej czekoladę i energicznie łączymy Tak powstałym kremem smarujemy wierzch ciasta, nakładamy na biały krem  A tak w ogóle to dekoracja dowolna :) Takie ciasto i taki krem są najlepsze na kilka godzin po przyrządzeniu, na drugi dzień

Proste Potrawy
Tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone, wiśniami i polewą czekoladową (Tort Pavlova) 150

cukru pudru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej masa do przełożenia oraz posmarowania na wierzchu: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowania śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru dodatkowo: - wiśnie do przełożenia i wyłożenia na torcie - 1/2 tabliczki roztopionej czekolady do polania na wierzchu Przygotowuję bezę: Do s zklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka połączą się

Wielopokoleniowo
Murzynek 142

wyjątkowego. W smaku zdecydowanie bliżej mu do babki czekoladowej, niż do brownie. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego lub białego 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml oleju rzepakowego 50 g masła 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 300 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder lub polewa czekoladowa

Passions hobbies life
NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY 140

np.pistacjowych,ziemnych lub migdałów. Czekoladę gorzką zastąpić może mleczna. Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych) 1/2 szklanki brązowego / białego / trzcinowego cukru niecała szklanka mleka krowiego / kokosowego ( jak krem będzie za gęsty dodajcie go jeszcze trochę)    Zacznijmy od orzechów. Wysypałam(...)czystą ściereczkę i pocierałam aż łuszcząca skórka poodpadała. Zmiksowałam je w blenderze.   Zalałam je połową podgrzanego mleka. Odstawiłam na chwilę, żeby masa orzechowa napęczniała i namiękła. Czekoladę pokroiłam na małe kawałki. W małym garnuszku podgrzałam resztę mleka. Dodałam do niego czekoladę. Mieszałam, aż czekolada się rozpuściła. Masę orzechową przelałam do blendera. Wlałam rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wsypałam cukier. Wszystko

potrawyregionalne
ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA. 210

miska jej nie dotykała. Przystępujemy do rozpuszczania czekolady z masłem na parze (inni mówią: kąpiel wodna), ciągle mieszając. Kiedy czekolada z masłem stworzą jednolitą masę, zdejmuję miskę z garnka i odstawiam na bok. Jajka wraz z cukrem ucieram na białą, puszystą masę  (u mnie trwało to jakieś 6-7 minut) Następnie, ciągle miksując, dodaję porcjami masę czekoladową(...)koniec wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sól, a także resztę czekolady, czyli 50g. Wszystko dokładnie mieszam, ale już za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki silikonowej.   Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam po 1 porządnej łyżeczce na ciastko w kilkucentymetrowych odstępach. Ciasteczka urosną, powinny tez popękać (czego u mnie zabrakło) Piekę w 160 st. około 20-23 minut

W kuchni Karmel-itki
Sernik z malinami w wersji FIT 616

Jest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie na kawałek takiego ciacha Polecam! SKŁADNIKI (tortownica 21 cm) 400g białego sera śmietankowego 180g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 łyżka + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ksylitolu (można więcej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii

DefinicjaSmaku
Tiramisu i Lavazza - włoski duet, który postawi Cię na nogi! 154

filiżanki kawy espresso 2-3 kieliszki amaretto biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki) kakao lub  starta czekolada Przygotowanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W drugim naczyniu ubijamy na białą masę żółtka i cukier (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodajemy do nich mascarpone i miksujemy razem 2 minuty. 3. Zmniejszamy(...)przygotowanym naczyniu. Na biszkopty kładziemy masę serową, posypujemy ją lekko kakao, nastepnie kolejne nasączone biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę masy dekorujemy kakao/startą czekoladą tuż przed podaniem. 6. Odstawiamy do lodówki na m.in. 4 godziny, najlepiej na noc. 7. Delektujemy się tiramisu i poranną, pyszną kawą  - taki deser pobudzi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czekoladowy torcik z owocami 105

szklankę daktyli, 1 szklankę wiórków kokosowych, ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 1 łyżkę masła lub oleju kokosowego, Krem czekoladowy: 2 puszki mleczka kokosowego (o pojemności 400 ml), 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao, dowolne owoce (jagody, wiśnie, maliny – u mnie nektarynki pokrojone na cząstki). Przynajmniej na 24 godziny przed przygotowaniem tego ciasta wstaw mleko kokosowe do lodówki – tylko mocno schłodzone(...)dokładnie zblenduj. Tak powstałą masę rozsmaruj równą warstwą na dnie tortownicy. Puszki z mlekiem kokosowym otwórz i delikatnie przełóż do garnka stałą (białą) część (pozostały płyn wylej lub wykorzystaj w innym celu, ponieważ nie będzie potrzebny). Czekoladę połam i dodaj do mleka kokosowego. Całość podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Pamiętaj, aby nie dopuścić

blog.moje-pasje.info
OCZY CARYCY 339

kremówki, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 2 łyżki cukru pudru, Krem kokosowy: 1 szkl. śmietanki 36%, 2 łyżki wiórek kokosowych,  2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę(...)ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 22x38 cm wykładamy pergaminem. Na przemian wykładamy ciasto białe i ciemne. Pieczemy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki, nasączamy herbatą. Krem: śmietankę podgrzewamy z czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru

słodki bratek
Dietetyczne truflowe ciasto czekoladowe (bez mąki i tłuszczu) 153

ogniu. * Jeśli mamy migdały w całości, dokładnie je blendujemy na drobną mączkę. W kąpieli wodnej (w miseczce nad garnuszkiem) rozpuszczamy czekoladę . Przestudzoną pomarańczę (może być wciąż ciepła) blendujemy w całości na gładką masę w mikserze, wyjmując jedynie ze środka biały rdzeń. Dodajemy zmielone migdały, proszek , ksylitol , jajka (w oryginalnym przepisie same żółtka, później dodajemy ubitą pianę – ja się zgapiłam

Bazując na smaku
GORĄCA KORZENNA CZEKOLADA. 220

sztywne i krwiste. Skostniałe dłonie, pomimo rękawiczek. A biały puch sypie się z nieba, zakrywa białym prześcieradłem brudy codzienności. Jest tak czysto, tak niewinnie. Podchodzi do niej, łapiesz w pasie i ziębisz zimnymi policzkami. "Napiłbym się czegoś gorącego". Mówisz, masz. GORĄCA KORZENNA CZEKOLADA. / własny;/ dla 2 osób 500ml mleka 4 łyżki kakao gorzkie 100g mlecznej czekolady 2 łyżeczki mielonego

W kuchni Karmel-itki
ciasto z pierniczkami 334

lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy wg przepisu. Dodajemy tężejącą galaretkę i ubijamy do połączenia. dodatkowo: 500 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy równomiernie wykładamy masę jabłkową, układamy pierniczki. Na pierniczki wykładamy białą masę, którą przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy. Schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
Chałwowy sernik z wiśniami 229

bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić. Składniki masa serowa:  1 kg sera białego 1.5 szklanki cukru  1/2 kostki masła 3 jajka 1/2 szklanka mleka 2 budynie waniliowe łyżka mąki ziemniaczanej 100 gram chałwy waniliowej 2 szklanki wiśni z kompotu  Ponadto:  mleczna czekolada 100 gram chałwy waniliowej Wykonanie: Ser zmielić dwukrotnie. Masło rozpuścić w garnku dodać

Krakowskie smaki Ani