wyjątkowy i z pewnością urzeknie niejednego łakomczucha. Wilgotny Tort Czekoladowy z Aksamitnym Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka) 150 ml mleka 125 ml oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)połamaną czekoladę). Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie kremówkę z rozpuszczoną czekoladą ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania dodajemy fix. Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy
Słodka Stronadlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam Składniki: 180 ml śmietany kremówki 30/36% 130 g mlecznej czekolady, połamanej 20 g gorzkiej czekolady, połamanej (opcjonalnie) 80 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych
Słodki PomysłSzybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą.SKŁADNIKISpód 250 g herbatników180 g masła orzechowego3 łyżki roztopionego masłaMasa serowa1 kg białego sera20 dag masła30 dag cukru2 jajka1 budyń waniliowyulubiony aromat100 g gorzkiej czekoladyPolewaSzklanka cukru3 łyżki kakao200 g kostka masła2 żółtka4 łyżki mlekaPRZYGOTOWANIESpódHerbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno formy mocno docisnąć(...)waniliowy i aromat zmiksować na kogiel-mogiel dodać do masła i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i budyń. Na końcu do masy serowej dodać pokruszoną czekoladę i sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piec godzinę w temperaturze 200 CPolewaW rondelku rozpuścić masło, cały czas podgrzewająca
RAROSSAmieć świeże maliny albo poziomki... Pyszne bakalie znajdziecie w Owocowym Raju Składniki na budyń: 500 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki ryżu białego ok. 20 sztuk daktyli bez pestek 4 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady szczypta soli bakalie lub świeże owoce do posypania Ryż gotujemy z daktylami w mleku kokosowym do miękkości. Gdy ryż i daktyle
Apetyczna babeczkaCiasto:3 jajka (osobno białka i żółtka)150 ml mleka125 ml oleju2/3 szklanki brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki białego cukrucukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao1/3 łyżeczki sodyplaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)250 g serka mascarpone2 gorzkie czekolady (po 100g) 250 g NutelliPolewa:100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki 30%łyżka wódkiok(...)orzechów laskowych Tort Ferrero Rocher - Sposób przygotowania:Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka. Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem
Słodka Stronarobili powiem że jest przepyszny, prosty w przygotowaniu i wystarczy tylko kilka składników.Do masy serowej dodałam Śliwellę w czekoladzie Eterno. Serdecznie zapraszam do wypróbowania i życzę Wam miłej soboty :) Składniki : 63 herbatniki duże 1 kg sera białego półtłustego w kostce 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 250 ml śmietany kremówki
Sama słodycz i szczypta chiliolbrzymia z jego zjadania. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, 3 żółtka, 100 g roztopionego masła, 100 g cukru białego, 100 ml ciepłego mleka, 50 g tartych migdałów, szczypta soli, 100 g gorzkiej czekolady, ponadto: 1 łyżka kakao, mleko do posmarowania ciasta, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże łączymy z mlekiem, solą, łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki
Moniki Smakołykipomarańczy - dowolne bakalie (np. żurawina, figa, płatki migdałów i orzechy nerkowca) Startą skórkę pomarańczy (ścieramy nie za dużo, tak aby lekko prześwitywała biała warstwa), sok i słód mieszamy i podgrzewamy w rondelku. Do rondelka dodajemy czekoladę pokruszoną na kawałki, mieszamy aż do rozpuszczenia. Na każdym waflu rozprowadzamy około 1 łyżki czekolady i od razu posypujemy bakaliami. Odstawiamy do zastygnięcia
Smakuje zdrowocukru 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 45 g kakao krem: 750 ml śmietany kremówki (38%) 270 g ciemnej czekolady (57%) 50 g cukru pudru dodatkowo: 150 śmietany kremówki (38%) żółty, niebieski, biały i czarny marcepan Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać(...)pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ostudzony biszkopt przeciąć w poziomie na 3 blaty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać letnią czekoladę, wymieszać na gładki krem. Na paterze ułożyć spód biszkoptu, wyłożyć połowę kremu. Przykryć kolejnym blatem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtka z jajka 2 sztuki margaryna 240 g ( można zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier; 2 białka z jajka cukier puder 200g sok z cytryny 2 łyżeczki Dekoracja; Czekolada 1/4 tabliczki mlecznej margaryna 10 g lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania kolorowa posypka wg uznania pisaki (sprzedawane w paczkach po 4 sztuki) sos fioletowy(...)stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej według uznania dodajemy barwnik zielony. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną mieszając. 6. Według kreatywności dekorujemy ciasteczka. Udanej zabawy przy ciasteczkach Pozdrawiam i Wesołych Świąt
pichcisztoSkładniki: Biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki białego cukru; 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 250 g czekolady mlecznej, z czego 50 g do starcia i posypania po wierzchu ciasta; 30 g masła; 1,5 kg truskawek; 500 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki), z czego 4 łyżki do rozpuszczenia(...)czekoladą; 400 g masy krówkowej; 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Poncz do nasączenia biszkoptu: 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka białego cukru; 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody; Kilka kropel aromatu rumowego. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Upiec biszkopt. Białka jaj odddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier, przez krótką
Gospodyni MiejskaSezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru muscovado 1 kubek białego cukru 2 kubeczki śmietany 30%(400ml) szczypta soli 1 op orzeszków pecan Przygotowanie: masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści wlewamy 1 śmietanę, dosypujemy cukier muscovado, podgrzewamy, ciągle mieszając żółtka oddzielamy od białek, pojedynczo wbijamy do masy(...)pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy pozostałą śmietanę, doprawiamy solą, wrzucamy orzeszki sos karmelowy pozostawiamy
Luźna Kuchniapieczenia 1 płaska ły ż eczka przyprawy do piernika Czekoladowy krem: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 16 g cukru waniliowego 35 dag masła 82 % 15 dag deserowej czekolady 50 ml czystej wódki Przygotowanie: CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki ś cieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na gładk ą puszyst ą mas ę , wlewamy(...)suchego patyczka. KREM: Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym nad par ą a ż masa b ę dzie biała i l ś ni ą ca, odstawi ć do wystudzenia. Czekolad ę łamiemy na małe kawałki rozpuszczamy w małej miseczce w k ą pieli wodnej. Mi ę kkie masło- o temp pokojowej
Wanilia i Kardamon