batonik lifebar czekoladowy, był jeszcze czekoladowy z dodatkiem białka z konopii ale zjadłam go w drodze do Polski :D pod batonem oczywiście czekolady studentskie ♥ gorzka z bakaliami, mleczna z malinami i orzechami ziemnymi, mleczno-biała z bakaliami na samym dole bezglutenowe rurki z kremem orzechowym/czekoladowym/mlecznym/kokosowym - wiem że w Polsce można je kupić ale nigdzie ich nie widziałam
breakfast of dreamsdużych ciastek) 100 g zimnego masła 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki brązowego cukru 80 g białego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 duże jajko 150 g ciemnej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz czekolady umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania zbitej masy. Uformować z niej dość duże kulki
Nastoletnie Wypiekaniemiski, uderzyć w nie pięścią i podsypując odrobiną mąki rozwałkować na kształt prostokąta o wym. 25x40cm. Nadzienie: 100g gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki brązowego cukru, czubata łyżka kakao, 40g masła, łyżeczka cynamonu, opakowanie białej polewy do dekoracji (użyłam Helio) . Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Masę rozsypać na rozwałkowanym cieście. Następnie ciasto zrolować wzdłuż
Z miłości do słodkościcukru waniliowego firmy Delecta bądź opcjonalnie ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego firmy Delecta, bądź kilka kropli soku z cytryny Dekoracja: biała, żółta, pomarańczowa bądź czerwona masa cukrowa kilka ziarenek czarnuszki bądź posiekana drobno czekolada - na oczka Potrzebne będą: 2 duże miski wałek foremki do wykrawania o kształcie jajka bądź szklanka papier do pieczenia Przygotowanie: 1. W pierwszej
KreatywnePinyMasa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Herbatniki moczyć delikatnie w rumie, żeby
Anioły w kuchnimleka 100g miodu 500 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 150g powideł z węgierek 2 łyżki zmielonych przypraw cynamon, kardamon ,goździki, biały pieprz, imbir 50 g rodzynek 50g migdałów 50g orzechów laskowych 50 g czekolady gorzkiej startej Margarynę stopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem. Wlać mleko i miód ,dalej ubić. Dodać mąkę wymieszaną z sodą ,kakao, przyprawami
Kulinarny karnet Christopheraherbaty było ciasto ze śnieżną posypką, pasujące do panującej aury. Brownie z kawa i kokosowa posypka składniki: 150 g białego cukru 150 g brązowego cukru 125 g mąki 1/2 łyżeczki soli 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków 40 g ciemnego kakao 250 g masła 250 ml bardzo mocnej kawy 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji
Przysmaki KarolkimlMASA :* ser biały 3-krotnie mielony – 300 g* masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna – 2 łyżeczki* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki* płatki migdałów – 50 gDO DEKORACJI :* płatki migdałów – 50 g* czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem(...)ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki przygotowanego wcześniej likieru.Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy.Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ).Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.Zalewamy masą, wygładzamy wierzch.Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów
Ostra na SłodkoPewnego razu zachciało mi się sernika, ale takiego z miodem... (Ostatnio do wszystkiego dodaję miód.) Upiekłam i... zniknął ekspresowo już kolejnego dnia. Nie, nie - sama
Di gotujecukru 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Dodatkowo: 300 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy kilka kropli soku z cytryny kolorowe czekoladowe cukierki, np. Smarties cukrowe gwiazdki 8 drewnianych patyczków * PRZYGOTOWANIE Ciasto Masło utrzyj z cukrem na białą masę za pomocą miksera(...)Wbij pierwsze jajko i zmiksuj z masą, następnie wbij drugie i znowu zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Dodaj następnie do maślanej masy i wymieszaj za pomocą miksera. Wsyp mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, wlej mąkę i wymieszaj szpatułką. Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20 cm , pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piecz
Food Squareszklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki + garść orzechów, owoce do dekoracji (u mnie maliny) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy do jednej miseczki. Miksujemy miękkie masło (jeśli macie stojący mikser ciasto(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką i przykrywamy, po około 10-15 minutach mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika (warto
Ciastkozercyzawiera jajek, mleka ani masła, wiec mogą je jeść osoby na nie uczulone bądź na diecie. "Najkosztowniejszym" elementem ciasta jest polewa czekoladowa, do której potrzebne jest 250 g gorzkiej czekolady, ale z powodzeniem można polewę pominąć lub zrobić domową w zdrowej wersji- z wody, cukru, kakao i oleju roślinnego. Kiedy poczęstowałam tym ciastem moje Dzieci byłam przekonana, że będą wybrzydzać(...)szklanki mąki pszennej3 łyżki (z górką) ciemnego kakao 1 szklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1 szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie aromatu waniliowego lub śmietankowego)1 łyżeczka białego octu (lub jabłkowego)1 szklanka zimnej wodySKŁADNIKI NA POLEWĘ:250 g gorzkiej czekolady3-4 łyżki oleju roślinnegoWYKONANIE:CIASTO:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno naczynia żaroodpornego lub formy
Słodko-Słony Świat Ilonyalkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie. Na kajmaku smarujemy białą śmietanę, a a na niej układamy równą warstwą biszkopty nasączone kawą z alkoholem. Biszkopty przykrywamy warstwą ciemnej śmietany, a na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny by ciasto stężało. Smacznego
Cynamonowe szczęścieMuffiny z rodzynkami w czekoladzie...Wilgotne, mocno śmietankowe.Z dodatkiem rodzynek w czekoladzie.O pięknym aromacie.Przepyszne!Składniki:150 g mąki pszennej;110 g mąki ziemniaczanej;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;Szczypta soli;90 g białego cukru;Kilka kropel aromatu śmietankowego;250 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 jajo;80 ml oleju
Gospodyni Miejska