mąki 1/3 szklanki naturalnego kakao 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (może być zwykły, ale wtedy miksowanie potrwa trochę dłużej) 1/4 łyżeczki białego octu winnego Do polewy (mojego pomysłu): 4 czubate łyżki masy krówkowej 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Cały czas miksując, dodajemy masło
Ratunku obiadłyżki cukru 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % kuleczki zbożowe Decorada Delecta Ciasto przygotować według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę i jeśli są to pestki, a następnie zmiksować na przecier. Przecier z pomarańczy przełożyć do garnka i zagotować(...)dodać kilka kropli aromatu dla podkreślenia zapachu pomarańczy. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, wstawić do lodówki i przygotować polewę. Śmietankę zagotować i dodać połamaną czekoladę, dobrze wymieszać i polać ciasto. Następnie posypać kulkami zbożowymi. Uwaga! Jeśli ktoś obawia się salmonelli, która może znajdować się w skorupce należy jajka włożyć do wrzątku na 10 sekund. Smacznego
talerz przyjemnościtortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Masa serowa: Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy budynie waniliowe. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą
Kuchnia MagdaLenyrazem podgrzewam,aż powstanie czekolada.Dodaję rum oraz pokrojone drobniutko bakalie i mieszam. Ciasto kruszę i dodaję do czekolady. Mieszam, studzę i mokrymi rękoma, z zimnej masy, formuję niewielkie kulki, które częściowo obtaczam w wiórkach kokosowych. Można użyć również białej polewy oraz kolorowej posypki cukrowej. Gotowe schładzam w lodówce. Ot i całą filozofia. Ja użyłam akurat resztek ciasta ucieranego(...)prostu widelcem. Do tego przepisu pasuje praktycznie każdy rodzaj ciasta, najważniejsze aby było już suche a nie świeże Drugim sposobem jest rozpuszczenie na parze dwóch tabliczek czekolady z dodatkiem 3 łyżek śmietanki 30% i 3 łyżek rumu. Do tego dodać 2 paczki pokruszonych herbatników, masę wymieszać i dalej postępować tak samo jak wyżej
Ciasteczkowy Potwórbabka czarno - biała z zatopionymi wiśniami. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 200 g wydrylowanych świeżych wiśni odrobina maki do obtoczenia wiśni czekolada do polania oraz wiśnie(...)części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie bez mąki to opadną pod wpływem ciężaru
Niezły Młynekudanego weekendu Wam życzę. Ciasto bananowe z czekoladą: składniki: 2 banany 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao) 50 g orzechów laskowych 125 g brązowego cukru 3 jajka 80 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej 25 g miękkiego masła 2 łyżki białego rumu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i solą
Przysmaki Karolkipierwszego zdarzenia.. Jak wiemy: jedni zimę kochają, a drudzy zagorzale jej nie nawidzą. Ale za ten piękny biały widok za oknem zimę jednak da się lubić! Ludzie w taką zimową pogodę miewają przeróżne zachcianki. Większość preferuje gorącą czekoladę, aromatyczną herbatę, grzane piwo lub wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli
Symfonia Smakówdrobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie dodać nutellę i ponownie utrzeć . Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy wciąż ucierając. Dodać przesianą mąkę, kakao, orzechy , mleko i proszek(...)Białka ubić na sztywną pianę , Delikatnie wymieszać z masą, Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 min po 20 min w 180 stopni przez następne 30 min. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , dodać masło i wymieszać
Wypieki Ulimałym ogniu. Pierwszy blat nasączyć ponczem, a następnie rozprowadzić na nim czekoladę i włożyć do lodówki, aż czekolada zastygnie (około 15 minut). Masa I: 60 g masła 1/4 szklanki mleka zagęszczonego 1 szklanka cukru pudru 80 g masła orzechowego 90 g białych pianek marshmallows 200 g prażonych orzeszków ziemnych Masło rozpuścić w większym rondlu. Do rozpuszczonego masła dodać cukier(...)puder i mleko zagęszczone. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać masło orzechowe i od razu wyłożyć na posmarowane czekoladą ciasto. Przykryć drugim plackiem, mocno docisnąć i nasączyć. Masa II: 1 puszka masy kajmakowej 150 g masła 400 g prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym
talerz przyjemnościtradycja, że w Wielkanoc pije się "grzankę" czyli czekolada z alkoholem na gorąco. Piją to wszyscy: dzieci i dorośli. Dla dzieci oczywiście jest to zdecydowanie słabsza "grzanka". Tak jak pisałam wcześniej jedziemy do rodziców, ale to nie znaczy, ze pojedziemy z pustymi rękami. Postanowiłam przygotować babkę wielkanocną na bazie... białej fasoli z dodatkiem gotowanej cytryny. babka wyszła pyszna, puszysta
Kuchnia w oparachszczypta soli - 2 łyżki masła - 2 łyżki oleju - 4 jajka (2 całe + 2 białka) - 50 g czekolady (60% kakao) - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka wanilii - 1 łyżeczka kawy Składniki na krem twarogowy: - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kg sera białego - 1 łyżeczka likieru kawowego Najpierw w misce łączymy same suche składniki na ciasto: mąki, kakao
Kuchenne Wariacjeproszku do pieczenia szczypta soli na krem: 800 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru pudru sok z jednej cytryny dodatkowo czekolada do dekoracji Sposób przygotowania Żółtka oddzielić od białek. Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, pod koniec ubijania dodać wymieszane ze sobą mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Dokładnie(...)wlewamy sok z cytryny, i ubijamy aż do zgęstnienia masy. Placki przekładamy kremem (po 3 łyżki kremu na placek). Wierz również smarujemy kremem, i dodatkowo dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego
na moim stole...soku z pomarańczy Czekoladę łamiemy na kostki. Umieszczamy w miseczce razem ze śmietaną i podgrzewamy w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, stopniowo łączymy je z mąką i proszkiem do pieczenia, tahiną i masą czekoladową. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki
Dzieje kuchennej Wiewiórysody * szklanka ma pojemność 250 ml Do wypełnienia babeczek przygotowałam pomadę białą i kakaową, a do dekorowania babeczek wielkanocnych wykorzystałam migdały, kandyzowane skórki i orzechy w kolorowej czekoladzie. Składniki na pomadę: *1/2 szklanki śmietanki 30% *1 szklanka cukru 1 łyżka kakao * szklanka ma pojemność 250 ml Przygotowanie babeczek: Suche składniki na kruche spody mieszamy hakiem robota, wbijamy jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię