biała czekolada - 5588 przepisów (strona:248/373)

Serowe ciasteczka z Ricottą 135

duże łyżki kakao - 200g masła - kilka kropel olejku waniliowego Polewa : - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - pół szklanki cukru - 3 duże łyżki kawy rozpuszczalnej - 50 ml spirytusu - pół szklanki wody 45 sztuk herbatników maślanych Masło ucieramy z cukrem na białą masę , ser ucieramy z kakao i dodajemy utarte masło i olejek waniliowy. Na herbatnik nakładamy masę(...)warstwę masy i ponownie przykładamy trzecim herbatnikiem. Wkładamy do lodówki a w tym czasie robimy polewę, do miski ,którą ustawiamy na garnku z gotującą wodą łamiemy czekoladę ,wlewamy wodę ,dodajemy kawę i cukier i mieszając doprowadzamy do połączenia składników, konsystencja powinna być gęstej smietany, odstawiamy do ostygnięcia. Jak ostygnie wlewamy spirytus i mieszamy . Wyciągamy ciastka z lodówki

Wypieki Rene
Sernik łaciaty z czekoladową polewą dla gości 176

Sekretem każdego sernika jest dobrej jakości ser.  Dobry wiejski twaróg nie powinien być zbyt suchy i nie powinien być kwaśny. Dzisiaj moja wariacja łaciatego sernika pod pierzynką z czekolady i migdałów. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki mąki  20 dag masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka(...)część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez ok. 80-90 minut. Odstawiamy do wystudzenia.Polewa: tabliczka czekolady  migdały w płatkach 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, można dodać 2-3 łyżki wody, aby była bardziej płynna

Apetyczna babeczka
Wegańskie ciastka owsiane z suszoną aronią i czekoladą 163

zależało, ale jeżeli masz gładkie masło możesz je zblendować w pierwszym etapie. Ten biały nalot na aronii to resztki mąki, bo trzymam je w papierowych torebkach po mące. Tak wiem, żyła straszna ze mnie, wszystko recyklinguję ;-) Do ciasta dodaj suszone owoce i posiekaną czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz użyć miksera, jeżeli Twój to ogarnie, bo masa się ciężka. Ja wymieszałam

greenscarf
sernik snickers 152

polewę: 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka lub śmietanki  dodatkowo: 2 batoniki Snickers 150 g biszkoptów okrągłych  Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń i kasze mannę. Zmiksować(...)połowę i wmieszać osobno połowę do masy białej a połowę do masy kakaowej. Masy serowe na zmianę wylewać do blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 179*C i piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Masło orzechowe podgrzać (nad parą lub np. w mikrofali) i polać nim sernik. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać wierzch

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
.834. dwie powtórki 143

~kokosowe placki z karobową ricottą ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Dobre rzeczy trzeba powtarzać ;) Tak więc dzisiaj - placki kokosowe, które przedstawiłam Wam całkiem niedawno oraz wczorajsza karobowa ricotta

breakfast of dreams
Biała kiełbasa w kawowo-miodowej marynacie 156

Podobają mi się modne ostatnio eksperymenty na kawę w potrawach. Sprawdziłam swego czasu dania z herbatą . Kakao ( czekolada) i to w wersji gorzkiej od dawna jest

Buniabaje w kuchni
Babka czekoladowa 157

przepadają za gorzką czekoladą :)! Babka czekoladowa bardzo nam wszystkim smakowała i na pewno jest warta polecenia :)!Oprócz tego na blogu możecie znaleźć babki drożdżową, marchewkową, wielkanocną, i babkę B.Dykiel, a czekają jeszcze na swoją kolej babka majonezowa i śmietankowa…. Babka czekoladowaSkładniki:(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!)200 g masła200 g cukru pudru250 g mąki250 g białego sera (mascarpone, ricotta

UgotujmyTo.pl
Mini torcik czekoladowy 169

kropli barwnika czerwonego Krem czekoladowy : 1 budyń czekoladowy masło - 70 g mleko - 370 ml cukier - 2 łyżeczki czekolada deserowa -35 g Poncz : 2 łyżki wody gotowanej 1 łyżeczka soku z cytryny cukier - 1 łyżeczka Dodatkowo do dekoracji : srebrne perełki cukrowe wiórki czekoladowe białe listki melisy posypka czerwona cukrowa Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną(...)placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło przełożyć do miski, zmiksować. Następnie do masła, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, dalej miksować. Na samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat

Kuchnia Danusi
Tort czekoladowo-truskawkowy 326

mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem biały: 400 ml śmietany 30 % 300 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 750 g truskawek   Krem czekoladowy: 250 ml śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mlecznej czekolady   Dodatkowo: 1-1,5 kg truskawek rurki waflowe z nadzieniem(...)papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Potrzebujemy dwa identyczne biszkopty więc składniki należy zwiększyć x2. Ostudzone biszkopty przekrawamy na dwa krążki. 2. Krem biały: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i dokładnie całość miksujemy. Truskawki kroimy w średniej wielkości kostkę. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i zakładamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Genialny batonik:) 212

masło. Potem wsypywałam równomiernie warstwami: pokruszone ciastka, posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika.  Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł mocno przyrumieniony, u Dorotki jest prawie biały, bo przykryty od początku. Wystudziłam, włożyłam na godzinę do lodówki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Perfekcyjne bezy-porady 172

spływać z jej ścianek. Co ważne, cukier nie powinien być wyczuwalny. Do tak ubitych białek możemy dodać teraz dodatkowe składniki, takie jak wiórki kokosowe, wanilię, sok z cytryny, cynamon, czekoladę itp. Wszystko zależy od tego, na jakim smaku bez nam zależy. Te składniki należy bardzo delikatnie wmieszać do ubitej piany. Najlepiej za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną pianę z białek należy(...)uchylony, niektórzy, że zamknięty. Trudno powiedzieć, która metoda jest lepsza. Dużo zależy od naszego piekarnika. Sami musimy znaleźć odpowiednią temperaturę piekarnika dla naszych bez. Jedno jest pewne...nie uzyskamy białej bezy, gdy temperatura w piekarniku przekroczy 140 st.C! Jeśli bezy za szybko się rumieniom, należy uchylić piekarnik, zmniejszyć temperaturę i suszyć je dalej. Studzenie Upieczone bezy pozostawiamy w otwartym

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe pająki 149

odcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki. Z czekolady formujemy długie wałeczki na nogi. Jeśli czekolada w międzyczasie zrobiła się zbyt miękka można włożyć ją na moment do zamrażarki. Z masy cukrowej robimy oczy. Małe białe cukrowe koraliki możemy przyczepić na środek czarnych źrenic, wtedy oczy pająka zyskują znacznie więcej wyrazu ;) Gotowe pająki możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku

Ciastkozercy
TORT OWOCOWY 146

krem z galaretką i wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne   Wierzch i  boki tortu posmarować białym kremem,odstawić do lodówki.udekorować wg uznania. U mnie były to żywe róże w białku i cukrze.Boki tortu obsypałam czekoladą startą na tarce do warzyw. Przygotowanie żywych kwiatów   Jest to naprawdę łatwy sposób dekoracji tortu a efekt rewelacyjny

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.153 178

bardzo, bardzo smaczne! Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 100 g cukru trzcinowego demerara 75 g białego cukru 1 jajko ziarenka z połowy laski wanilii 175 g mąki pszennej 100 g posiekanych pistacji 100 g gorzkiej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, wanilię i miksujemy na gładko. Wsypujemy mąkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik na zimno z czekoladą i migdałami 385

podstawą jest nie ricotta czy mascarpone, ale tradycyjny biały ser. Zapraszam po przepis. Składniki  1 kg sera białego (zmielony trzykrotnie) szklanka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny biszkopty 1 gorzka czekolada 3 łyżki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru migdały - płatki 50 gram Przygotowanie Ser miksujemy z cukrem pudrem

Mój Smak na Życie