jakiegoś czasu zalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką. Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z dodatkiem wiórków kokosowych. Smak(...)zastąpić cukrem kokosowym) oraz domowym ekstraktem waniliowym . Ciasto daktylowe wychodzi bardzo wilgotne. Pyszne jest samo bez polewy, dlatego w diecie bez cukru możecie z niej zrezygnować. Ja jednak uwielbiam czekoladę i nie mogłam się oprzeć, aby polać ciasto daktylowe polewą czekoladową :) Ostatnia wersja ta „pierwsza” 1.5 szkl mąki, 0.5 szkl. wiórków, 1/4 płaskiej soli, 1/4 szklanki ksylitolu, Piec
Moja Delicjażadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele razy w tv, książkach, klasyczne proporcje 300 g mąki/200(...)Oczywiście może być tylko z białej mąki, jeśli chodzi o pełnoziarnistą nie może być jej więcej niż połowa. Krem: - 500 g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie) - 1 jajko Mascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę. Do ozdoby: - umyte i odszypułkowane truskawki** - kakao/ czekolada z młynka Tartę posyp kakao
Corner With Recipesgram ) masa karpatkowa 1 op. mleko 400 ml. masa kajmakowa w puszce (gostyńska) 1/2 puszki mleko kokosowe w puszce 1 puszka cukier waniliowy 1 op. czekolada mleczna z orzechami 100 g. żelatyna 1 łyżka woda 3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Blachę wyłożyć pergaminem. Ułożyć herbatniki. 2. Masę karpatkową zmiksować z mlekiem na puszystą masę ( wg, opakowania). Wyłożyć połowę(...)masy na herbatniki. Ponownie ułożyć warstwę herbatników. Przykryć resztą masy karpatkowej. Ułożyć herbatniki. Kajmak rozsmarować na herbatnikach. 3. Mleko kokosowe dobrze schłodzić. Następnie otworzyć puszkę i wybrać zgęstniałą białą masę ( wodę kokosową wylać ) Przełożyć do miseczki i zmiksować z cukrem waniliowy na puszystą masę. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do spęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia
Kuchnia Pauletteskręci się wokół niej. Niedawno też, bo 12 kwietnia, był „dzień czekolady” i tak naprawdę z tego powodu to ona stała się głównym składnikiem koktajlu – a raczej kakao. Dodatkowo taka wersja koktajlu jest zdrową alternatywą „kakao dla dzieci”, ponieważ nie zawiera białego cukru, a produktami słodzącymi są tylko daktyle i banany! Dlatego też ten koktajl
Blendmansię nie przypaliły. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do nich rozdrobnioną czekoladę. Stopioną z jabłkami słoninę należy przetrzeć przez sito i dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Wszystkie składniki wymieszać i poczekać do ostygnięcia masy. Gotowa pasta najlepiej sprawdza się z białym chlebkiem i ciepłym mlekiem
Z notatnikapszenna, 250g kakao, 9 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 łyżeczka cukier biały, 50g cukier brązowy, 100g jajka, 2 szt jogurt naturalny, 1/2 szkl aromat waniliowy, kilka kropel woda, 240 ml masło, 125g sól, 1/2 łyżeczki Składniki na polewę śmietanka 30%, 100ml czekolada, gorzka, 100g miód, 2 łyżki masło, 1 płaska łyżka Przygotowanie W misce mieszamy wszystkie suche
Gotowanie moimi oczamikręci się wokół niej. Niedawno też, bo 12 kwietnia, był „dzień czekolady” i tak naprawdę z tego powodu to ona stała się głównym składnikiem koktajlu – a raczej kakao. Dodatkowo taka wersja koktajlu jest zdrową alternatywą „kakao dla dzieci”, ponieważ nie zawiera białego cukru, a produktami słodzącymi są tylko daktyle i banany! Dlatego też ten koktajl
BlendmanSkładniki: ulubiona kawa ziarnista/mielona, płatki gorzkiej czekolady, śmietanka 30-36% (koniecznie schłodzona przed ubijaniem, przyprawa kawowa własnego wyrobu (cukier, imbir, goździki, kardamon, cynamon), karmelizowane orzechy laskowe (3-5 orzechów pokrojonych w kostkę zasypane dwoma łyżeczkami cukru białego i łyżeczką trzcinowego - karmelizowane chwilę przed podaniem kawy) Przygotowanie: Do ulubionego kubasa wsypujemy niecałą łyżeczkę płatków czekoladowych (można pominąć). Następnie
Karczma HonoriettySKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju NADZIENIE: 250 g mielonego, białego sera 2-3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej wraz z syropem (ewentualnie starta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny lub aromat cytrynowy) 1 żółtko cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona czekolada trochę kandyzowanej skórki cytrynowej Przygotowujemy rozczyn. Rozcieramy drożdże z cukrem
Rozpustne gotowanieorzechy=dobra praca mózgu) Składniki na ciasto: 175g masła 30g cukru trzcinowego 100g cukru białego 4 jajka 150g orzechów włoskich (mielonych) 160g bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego szczypta soli Składniki na dekorację: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji połówki orzechów włoskich do dekoracji - ok. 20 sztuk Wykonanie ciasta: Masło roztopić
Mania WypiekaniaCałkiem niedawno prezentowałyśmy batoniki Bounty domowej roboty. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować delikatny sernik na zimno z wiórkami kokosowymi i czekoladą. Oryginalny przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Kolizje SmakówWszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo tuczące... No i znów inspiracja przepisem Garego Mehigan'a prowadzącego master klasę dla uczestników trzeciego sezonu MC Australia. Zrobiony
Magiczna kuchnia Dariikremówki 30% 200g gorzkiej czekolady 1 łyżka golden syropu Zaczynamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę, mieszamy i odstawiamy. W małym garnku podgrzewamy mleko z masłem , dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Odstawiamy. Do drugiej miski (lub miski przy mikserze) wrzucamu jajka, cukier i miksujemy, aż masa będzie puszysta i biała. Następnie wlewamy jeszcze gorące mleko(...)samo. Masa malinowa: Śmietanę ubijamy z fixem i dodajemy maliny, mieszamy i część malin rozdrabniamy widelcem. Polewa czekoladowa: W garnku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Ostateczny wnik to konsystencja sosu czekoladowego. Dekoracja: Maliny lub świeże kwiaty... Bierzemy patere (lub duży talerz). Kładziemy pierwszy blat ciasta, na niego wykładamy masę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/serii "comfort food"- z pewnością poprawi niejedne jesienne smutki. Jest tak pyszne, że nie sposób powstrzymać się od jego ciągłego skubania, wilgotne, jesienne ciasto dyniowe, nadziane kawałkami czekolady, ma moją 100% rekomendację. Jesień to taki czas kiedy jedzenie poprawiające nastrój nabiera jeszcze większego wymiaru. Choć za oknem nie brakuje kolorów, to często odczuwamy zmęczenie i dopadają nas melancholijne nastroje(...)szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki cukru białego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady min 70% Przygotowanie: 1. Pure z dyni
Słodki Kompromischęcią owe desery przyjęłyśmy, zwłaszcza po dobrej ich recenzji u Ani ( recenzja Ani ). Przekonajcie się, którą opinię my podzielamy ;) bez certyfikatu Nazwa: Deser sojowy o smaku gorzkiej czekolady Firma: enerBio Skład: woda, cukier trzcinowy**, ziarna soi 7%**, skrobia ryżowa**, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 4%**, sól morska, substancje zagęszczające: E412 guma guar**, karagen. **z upraw kontrolowanych ekologicznie(...)białko – 4g, sól – 0,14g Informacje dodatkowe: wegetariańskie, bez laktozy. Sklep: Rossmann (prawdopodobnie od niedawna wycofane ze sprzedaży) Cena: ok 9zł Nasza opinia Wygląd: Deserki zamknięte w białych kubeczkach z przejrzystą szatą graficzną bardzo nam się spodobały. Budyń jest ciemny i świecący, naszym zdaniem z wyglądu apetyczny. Smak: Zapach gorzkiego kakao bez „papierowego” aromatu soi wiele nam obiecuje. Konsystencja
Candy Pandas