pszenna, 250g kakao, 9 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 łyżeczka cukier biały, 50g cukier brązowy, 100g jajka, 2 szt jogurt naturalny, 1/2 szkl aromat waniliowy, kilka kropel woda, 240 ml masło, 125g sól, 1/2 łyżeczki Składniki na polewę śmietanka 30%, 100ml czekolada, gorzka, 100g miód, 2 łyżki masło, 1 płaska łyżka Przygotowanie W misce mieszamy wszystkie suche
Gotowanie moimi oczamikręci się wokół niej. Niedawno też, bo 12 kwietnia, był „dzień czekolady” i tak naprawdę z tego powodu to ona stała się głównym składnikiem koktajlu – a raczej kakao. Dodatkowo taka wersja koktajlu jest zdrową alternatywą „kakao dla dzieci”, ponieważ nie zawiera białego cukru, a produktami słodzącymi są tylko daktyle i banany! Dlatego też ten koktajl
BlendmanSkładniki: ulubiona kawa ziarnista/mielona, płatki gorzkiej czekolady, śmietanka 30-36% (koniecznie schłodzona przed ubijaniem, przyprawa kawowa własnego wyrobu (cukier, imbir, goździki, kardamon, cynamon), karmelizowane orzechy laskowe (3-5 orzechów pokrojonych w kostkę zasypane dwoma łyżeczkami cukru białego i łyżeczką trzcinowego - karmelizowane chwilę przed podaniem kawy) Przygotowanie: Do ulubionego kubasa wsypujemy niecałą łyżeczkę płatków czekoladowych (można pominąć). Następnie
Karczma HonoriettySKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju NADZIENIE: 250 g mielonego, białego sera 2-3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej wraz z syropem (ewentualnie starta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny lub aromat cytrynowy) 1 żółtko cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona czekolada trochę kandyzowanej skórki cytrynowej Przygotowujemy rozczyn. Rozcieramy drożdże z cukrem
Rozpustne gotowanieorzechy=dobra praca mózgu) Składniki na ciasto: 175g masła 30g cukru trzcinowego 100g cukru białego 4 jajka 150g orzechów włoskich (mielonych) 160g bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego szczypta soli Składniki na dekorację: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji połówki orzechów włoskich do dekoracji - ok. 20 sztuk Wykonanie ciasta: Masło roztopić
Mania WypiekaniaCałkiem niedawno prezentowałyśmy batoniki Bounty domowej roboty. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować delikatny sernik na zimno z wiórkami kokosowymi i czekoladą. Oryginalny przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Kolizje SmakówWszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo tuczące... No i znów inspiracja przepisem Garego Mehigan'a prowadzącego master klasę dla uczestników trzeciego sezonu MC Australia. Zrobiony
Magiczna kuchnia Dariikremówki 30% 200g gorzkiej czekolady 1 łyżka golden syropu Zaczynamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę, mieszamy i odstawiamy. W małym garnku podgrzewamy mleko z masłem , dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Odstawiamy. Do drugiej miski (lub miski przy mikserze) wrzucamu jajka, cukier i miksujemy, aż masa będzie puszysta i biała. Następnie wlewamy jeszcze gorące mleko(...)samo. Masa malinowa: Śmietanę ubijamy z fixem i dodajemy maliny, mieszamy i część malin rozdrabniamy widelcem. Polewa czekoladowa: W garnku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Ostateczny wnik to konsystencja sosu czekoladowego. Dekoracja: Maliny lub świeże kwiaty... Bierzemy patere (lub duży talerz). Kładziemy pierwszy blat ciasta, na niego wykładamy masę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/serii "comfort food"- z pewnością poprawi niejedne jesienne smutki. Jest tak pyszne, że nie sposób powstrzymać się od jego ciągłego skubania, wilgotne, jesienne ciasto dyniowe, nadziane kawałkami czekolady, ma moją 100% rekomendację. Jesień to taki czas kiedy jedzenie poprawiające nastrój nabiera jeszcze większego wymiaru. Choć za oknem nie brakuje kolorów, to często odczuwamy zmęczenie i dopadają nas melancholijne nastroje(...)szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki cukru białego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady min 70% Przygotowanie: 1. Pure z dyni
Słodki Kompromischęcią owe desery przyjęłyśmy, zwłaszcza po dobrej ich recenzji u Ani ( recenzja Ani ). Przekonajcie się, którą opinię my podzielamy ;) bez certyfikatu Nazwa: Deser sojowy o smaku gorzkiej czekolady Firma: enerBio Skład: woda, cukier trzcinowy**, ziarna soi 7%**, skrobia ryżowa**, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 4%**, sól morska, substancje zagęszczające: E412 guma guar**, karagen. **z upraw kontrolowanych ekologicznie(...)białko – 4g, sól – 0,14g Informacje dodatkowe: wegetariańskie, bez laktozy. Sklep: Rossmann (prawdopodobnie od niedawna wycofane ze sprzedaży) Cena: ok 9zł Nasza opinia Wygląd: Deserki zamknięte w białych kubeczkach z przejrzystą szatą graficzną bardzo nam się spodobały. Budyń jest ciemny i świecący, naszym zdaniem z wyglądu apetyczny. Smak: Zapach gorzkiego kakao bez „papierowego” aromatu soi wiele nam obiecuje. Konsystencja
Candy Pandaszabiera wiele czasu. Sernik nowojorski z nutą czekolady SKŁADNIKI: Ciasto: 3 żółtka 3 duże łyżki cukru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej Masa serowa 1kg sera z wiaderka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka ¾ szklanki cukru białego 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% schłodzonej(...)Polewę wylewamy na gorące ciasto i wkładamy powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika. Na gorący sernik wykładamy krążki czekolady. Sernik pozostawiamy na około 30 minut w piekarniku. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin wówczas jest najlepszy. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiznów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj i na ciepło nie smakowało mi tak dobrze, jak dziś rano. Było wyśmienite. Tylko polewy z czekolady mi brakowało, a miałam na nią chrapkę. Niestety nie miałam w domu, a kakaowej
Anioszek w kuchniskładniki na okrągłą formę 1 kg zmielonego sera białego 4 jajka 1 opakowanie masła czyli 250 g szklanka cukru opakowanie budyniu waniliowego torebka cukru waniliowego (16 g ) 175 g pokruszonych herbatników 100g rodzynek polewa 125 g margaryny tabliczka gorzkiej czekolady przepis Zmielony ser wkładamy do rondla , dodajemy cukier, masło , jajka
Smakowite Daniaczubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 gram gorzkiej czekolady 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 1/2 szklanki płynu, na który składa się: - sok z 1 pomarańczy - miąższ drobno pokrojony z 2 pomarańczy - 3 drobno skrojone mandarynki (obrane z tej białej skórki) Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Wykonanie: Składniki suche
Pasja Smakuaromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita. Bardolino DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%, 30% Rondinella, 5% Sangiovese . W nosie wyczuwamy bogactwo aromatów(...)gorzką czekoladą. Wino zdecydowanie nie przekonało mnie. Może kolejny rocznik będzie smaczniejszy. Valpolicella Classico Monte del Fra 2013 – ( 39.00 zł.) 80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella. W nosie wyczuwalne aromaty owocowe wiśniowe i śliwkowe lekko pikantne. W smaku łagodne, eleganckie i dobrze zrównoważone. Z Ładnymi taninami Idealne jako aperitif, do niezbyt mocno przyprawionych gotowanych mięs białych i czerwonych
królestwo garów