biała czekolada - 5588 przepisów (strona:267/373)

Rabarbar raz jeszcze! 209

zaraz po przyjściu do domu zrobiłam szybki deser:) Składniki na 2 porcje: * kilka lasek rabarbaru * fruktoza do smaku - tak żeby był kwaśny, ale nie wykręcał * 1/2 kostki sera białego - użyłam Zielonej Łąki * banan * 1 -2 łyżki  jogurtu greckiego * trochę śmietany 30% Rabarbar pocięłam  na małe kawałki, posypałam fruktozą i udusiłam z niewielką ilością wody. Nawet nie wymagał miksowania(...)zmiksowałam ser z bananem i jogurtem dodając odrobinę fruktozy. Na spód szklaneczki dałam masę serowo - bananową, na to wystudzony rabarbar, a na koniec ubitą  śmietanę i posypkę z czekolady. Zjadłam obydwie porcje, bo na szczęście małżonek zapomniał jak mu smakowała poprzednia wersja tego deseru i nie wyraził ochoty na dzisiejszą;) Komentarze wedelka 2011/09/09 18:18:52 Świeży rabarbar

Zdrowa Kuchnia Sowy
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 249

łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować piernika - ostudzony piernik kładziemy na desce i z góry wlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier na powierzchni. lukier powinien swobodnie spływać(...)się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę pod choinkę. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal. Właściwości : Biała wewnętrzna część skórki zwana albedo, zawiera mnóstwo błonnika, który poprawia prace jelit. W skórce pomarańczy jet dużo flawonoidów obniżających  poziom cholesterolu i pozytywnie wpływających na pracę serca. Zawarta

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem 207

Znam tylko kilka osób, które nie lubią pierogów ruskich i do tej pory nie mogę tego zrozumieć :D No bo jak ich można nie lubić?! Sam

Kuchnia w czekoladzie
Kociołek meksykański – długi weekend 233

około 6 -7 osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz ) 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 zwykłej ) 4 – 5 średnich ziemniaków(...)łyżka- zwykła , papryki łagodnej 1 czubata łyżka , mielonego kuminu 1 łyżeczka , czubata cynamonu 1 łyżeczka , mielonych ziaren kolendry 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 2 paski gorzkiej czekolady , 70 – 80 % ( w meksyku , często dodaje się ją do gulaszy lub chilli ) Mięso kroimy w grubą kostkę ( żeby się nie rozpadło, podczas duszenia ) , marynujemy w połowie przypraw ( drugą połowę, zostawiamy

Ogrodnik w podróży
CIASTO FASOLOWE 167

Mega czekoladowe ciasto bez mąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak.      SKŁADNIKI Ciasto: 240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce) 1 dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka(...)proszku do pieczenia, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ łyżeczki cynamonu Polewa: 6 kostek czekolady gorzkiej, 3 łyżki śmietanki 30% WYKONANIE Suchą fasolę dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy pokrojonego banana, miksujemy

słodki bratek
Jaglane brownie na niepogodę 244

dodać do zmiksowanych truskawek, podgrzać, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, dodać krem balsamiczny, wymieszać. Do zmiksowanej i ostudzonej kaszy dodać olej, cukier, śmietanę, kakao, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i sodę. Na końcu wbić jajka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć mus, zrobić widelcem esy-floresy. Piec w 180 st. C. przez(...)masa się zetnie, ale będzie lekko galaretowata przy poruszeniu blachą. Ostudzić. Smacznego! Nie oszukujcie się - takie nieco zdrowsze ciasta zawsze będą smakowały inaczej niż te z dodatkiem masełka i białej mąki. Ale inaczej , wcale nie znaczy gorzej . Nasze kubki smakowe to brownie podbiło, i z pewnością jeszcze do niego wrócę, bo powtórek jest warte jak najbardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik "Zielone jabłuszko" 215

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm   Sernik: 1,25 kg sera białego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie(...)wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany 30% 1 szklanka drobnego cukru kryształu lub cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżeczek żelatyny ½ szklanki wody Dodatkowo: Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji ciasta lub wiórki kokosowe Sposób przygotowania Sernik: Masło, żółtka, cukier puder oraz z wanilią ubić na puch. Dodać stopniowo ser uprzednio zmielony 2 razy. Białka ubić na sztywno

Kuchnia w czekoladzie
Gofry z ciecierzycy 216

Odkąd przeszłam na "jakąś tam" dietę, staram się jeść więcej warzyw, owoców, sałatek, dań lżejszych a jednocześnie takich, które zaspokoją mój wilczy apetyt. Niestety- jeść w

Kuchnia w czekoladzie
Kremowa zupa chrzanowa 189

Tym właśnie 300 wpisem na bloga rozpoczynamy sezon na świąteczne "co nie co". Wiele tego nie ma, bo nie mam w zwyczaju przygotowywać przed świętami ton

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto mleczno czekoladowe z nutą pomarańczy 214

przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki pszennej (typ 450), 2 opakowań (po 16 gram) cukru wanilinowego, 200 gram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram czekolady mlecznej, 1 pomarańczy. Przygotowanie dania rozpocząłem od upieczenia ciasta kruchego, będącego bazą deseru. W tym celu do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem dwa opakowania(...)masę krówkową, przy pomocy łyżki rozprowadzając ją równomiernie po jego powierzchni i całość umieściłem w lodówce.  Pomarańczę przy użyciu noża obrałem z pozostałej skóry, w tym również z białej jej części. Następnie wycinałem z niej kawałki miąższu spomiędzy błon. Filetowanie pomarańczy wykonywałem nad niewielkim garnkiem, do którego spływał powstający sok i do którego wrzucałem wycięte kawałki miąższu

Wyprawy kulinarne
Sernik tradycyjny 231

cząstka kultury. W tym roku również sięgam do tradycji - z tą różnicą - że będzie to moja tradycja lokalna. Poniżej przedstawiam Wam fragment książki Anny Myszyńskiej Śląskie rozprawianie z okolic Białej, Głogówka i Krapkowic . Jest to zapis słuchowiska radiowego, które było emitowane kilka lat temu na falach lokalnej stacji radiowej. Zarówno audycja jak i zapis są w gwarze śląskiej :) Dlatego(...)mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem

My simple kitchen
Jak obrać i ugotować szparagi 168

zrobi chociaż jedną potrawę. Dlaczego szparagi są fajne? Niekwestionowanym królem argumentów, dlaczego szparagi są cudowne, jest to, że są niskokaloryczne – 100 g to tylko 18 kalorii. Szkoda, że czekolada i lody tak nie mają. Oprócz tego szparagi najzwyczajniej w świecie są zdrowe. Zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny w rozwoju ciąży, spowalnia procesy starzenia i wspomaga krążenie krwi. Witaminy(...)glutation. Ten ostatni nie ma nic wspólnego z glutenem, więc bez obaw – szparagi są bezglutenowe. Szparagi oprócz tego, że zdrowe to są jeszcze smaczne. Występują w trzech odmianach: biała, zielona i fioletowa. Fioletowa jest bardzo ciężka w uprawie i w związku z tym bardzo rzadko można ją dostać. W Polsce spotkałam się z nią raz, kilka lat temu

ladykitchen
LEKSYKON BAKALII 209

się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę pod choinkę. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal. Właściwości : Biała wewnętrzna część skórki zwana albedo, zawiera mnóstwo błonnika, który poprawia prace jelit. W skórce pomarańczy jet dużo flawonoidów obniżających  poziom cholesterolu i pozytywnie wpływających na pracę serca. Zawarta(...)zwiększa odporność i pomaga zwalczać infekcje. Zastosowanie : Używa się jej do wypieków ciast np. serników, makowców, keksu lub dekoruje się desery. Jest też smacznym dodatkiem do zimowej herbaty, czy czekolady. Źródło: internet SUSZONE BANANY Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Poza tym podobnie jak świeże owoce są  źródłem wielu witamin. Mają też niestety trzy razy

Ciastka - domowe słodkości
Wspomnienie zimowej focacci i o tym, co w szkole słychać 160

tygodnie się nauczę, prawda...? Przynajmniej taką mam nadzieję... Póki co pomalutku pieczemy ciasta czekoladowe, cytrynowe i marchewkowe, dzisiaj przygotowaliśmy karmel, a jutro będę lepiła różyczki z marcepanu i malowała czekoladą. Świetna zabawa! Szkoda tylko, że tak daleko od domu... Dzisiaj mam dla Was przepis na focaccię, który znalazłam u Ani . Od razu się w nim zakochałam - połączenie słodkawej, karmelizowanej czerwonej(...)aromatycznym rozmarynem i nutą pomarańczy nie mogło się nie sprawdzić. I tak, brzmi całkiem świątecznie, ale za oknami typowo bożonarodzeniowa pogoda - śnieg sypie bezustannie od dwóch dni, przykrywając wszystko białym puchem. I jak tu się oprzeć świątecznym połączeniom smaków...? Czyżbym aż tak wcześnie w tym roku miała zacząć z pierniczkami...? Pomarańczowa focaccia z cebulą, żurawiną i rozmarynem Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik 151

Przepis pochodzi z fantastycznego blogu Kwestia Smak. Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach 12 x 25 cm ) : • 125 g masła • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego) • 2 łyżki miodu • 2 łyżki powideł śliwkowych • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 pełne łyżki kawy(...)tortowej) Przełożenie: • kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36% • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej) Wykonanie :   Piekarnik nagrzać do 175 stopni, ja piekłam w termoobiegu przy 150 stopniach. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić

cucinare

Proponowane wyszukiwania