różnej postaci, białego barszczu, babek i mazurków. U mnie od pewnego czasu króluje prosty, kajmakowy mazurek. Skoro wszystkim smakuje, powstał i w tym roku. Bardzo prosty i smaczny. SKŁADNIKI Na ciasto: 35 dag maki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka szczypta soli 1 łyżka śmietany Masa: 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka rodzynki , migdały dekoracyjna posypka czekolada WYKONANIE Mąkę
W kuchennym oknie Ewydodać rozpuszczoną czekoladę oraz łyżeczkę agaru, doprowadzić do wrzenia (ma delikatnie bulgotać), gotować przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia. Czekoladową masę wylać na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić i schować do lodówki na co najmniej 10 minut W czasie gdy część czekoladowa tężeje w lodówce możemy wziąć się za warstwę białą
pyszne zdrowościpłatków kukurydzianych; Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. Do ciepłej masy czekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Krem serowy: 500 g śmietankowego sera (dałam ser biały zmielony); 500 g sera mascarpone
In my kitchenmasła250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka) mleka2 jajka300 g mąki pszennej Przełożenie:kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowaPolewa:ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36%100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie:W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy
Mia Cucina Sofietatuż przed samym podaniem. Do babeczek z rybką Nemo wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, przyczepiając masę cukrową kremem budyniowym.Babeczki przygotowujemy według przepisu. Możemy do każdej włożyć po kostce czekolady. Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do przestudzenia.Niebieską masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem, wycinamy kółko o średnicy(...)Wszystko przyczepiamy na babeczkę smarując krawędzie odrobiną wody (można zrobić to patyczkiem kosmetycznym lub małym pędzelkiem).Z pomarańczowej masy cukrowej formujemy łezkę, która będzie tułowiem rybki, doczepiamy ogon. Z białej i czarnej masy cukrowej kulamy długie wężyki i przyczepiamy w równych odstępach na tułowiu.Na koniec przyczepiamy płetwy: dwie na grzbiecie i dwie po bokach. Gotową rybkę przyczepiamy
Ciastkozercydiecie z niskim ig? Większość serów jest dosładzana, do masy serowej dodawany jest cukier, a spód zwykle zrobiony jest z ciastek, albo w najlepszym razie z biszkoptu – z białej mąki i z cukrem. Fuj fuj fuj (a takie smaczne!). I… jest! Sernik czekoladowy, na czekoladowo-orzechowym spodzie :D Rozpływa się w ustach i jest pyszny! W całości z niskim(...)szklanki orzeszków ziemnych surowych 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki erytrolu 1/3 szklanki kakao niesłodzonego Masa serowa: 750g sera twarogowego (niesłodzonego!) 90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 jajka 1/3 szklanki erytrolu Stewia/ksylitol/fruktoza do smaku Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, likier kawowy
Jak gotować i nie zwariowaćLisbon Story Wima Wendersa . Serce bije mi mocniej słuchając chorwackiego. Przenoszę się wtedy do szalonego świata z filmów Kustoricy i tańczę na weselu z bohaterami "Czarny Kot, Biały Kot" . Nie muszę rozumieć tych słów. Ważny jest ich dźwięk, melodia. Wystarczy. Mam też niewielką kolekcję klejnotów, takich słów, które zawsze wprawiają mnie w dobry nastrój, rozczulają lub przenoszą w krainę(...)perełki. Pierwszą jest PETIT . Uwielbiam to słowo. Jest małe jak jego znaczenie. Drobne i figlarne. Podoba mi się kształt jaki przybierają usta wypowiadając to słowo: PETIT . Drugie to CZEKOLADA . Nie tylko za ukojenie, jakie daje jej smak, ale za dźwięk. Czy Wy też mówiąc to słowo słyszycie to rozkoszne łamanie kostki czekolady i czujecie jak powoli topi się
KUCHARNIAmaślanki 0.5 BIAŁEJ roztopione w kąpieli wodnej ******************************************************** Rozłóż kawałki bananów na blasze i wstaw do zamrażarki. Pozostaw je tam do pełnego zamrożenia (około 1 godziny). Włóż banany do malaksera. Dodaj esencję waniliową, cukier i połowę maślanki. Włącz malakser i miksuj kilka chwil. Następnie, przy ciągle włączonym malakserze, wlewaj pozostałą maślankę cienkim, równomiernym strumieniem, wlej wystudzoną czekoladę. Miksuj do uzyskania
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa: http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem
Kuchnia PROzdrowotnanożykiem odcinamy białą część, która znajduje się pod skórką. Siekamy skórkę pomarańczy w cienkie paseczki. 4. Dodajemy do sosu skórkę z pomarańczy i zwiększamy ogień, aby nadmiar płynu odparował. 5. Na koniec dodajemy zimne masło, wyłączamy ogień, mieszamy sos, do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści. Naleśniki podajemy polane sosem pomarańczowym i posypane startą gorzką czekoladą. Smacznego
W kuchni Katieoctu winnego (użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g kropelek czekoladowych (groszku) lub deserowej/ gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 białko
Domowa Cookierenka Agiprzygotowaliśmy cztery propozycje kulinarne tj.: - Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami - Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym - Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym - Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy bardzo ciekawe(...)Łososia smaż od strony skóry, następnie przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut do temp. 180 st. C. 2. Białą kaszę gryczaną ugotuj w wodzie z liściem i zielem angielskim. 3. Gdy kasza będzie miękka odlej z wody, dodaj kawę zbożową i zimne masło
SMYKWKUCHNImałe łyżeczki proszku do pieczenia ( 10 g) Masa - 500 g serka mascarpone - 600 ml śmietanki kremówki 30 % - 6 żółtek - 200 g drobnego cukru Dodatki - 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji - szklanka mocnej kawy - 50 ml wódki lub jak ktoś woli smakowego alkoholu Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier(...)blat czy podłogę w celu usunięcia nadmiaru powietrza . Jak biszkopt ostygnie kroimy go na 3 równe blaty. Masa Żółtka ubijamy z cukrem na parze aż powstanie biała masa ,do miski wykładamy serek mascarpone i dodajemy ubitą masę jajeczną ,delikatnie mieszając łączymy składniki , ubijamy kremówkę i ubitą dodajemy do masy jajeczno- serowej , mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników
Wypieki Renewłoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 ml śmietanki 30% - 30 g miodu - 200 g czekolady - 20 g masła Składniki na polewę zagotuj w rondelku i wymieszaj. Polewa jest gotowa. WYKONANIE CIASTO: W garnuszku roztapiamy masło i miód. Dodaj przyprawę do piernika, kakao przyprawy(...)pieca sprawdzamy patyczkiem musi być suchy. Piernik wyjmujemy z pieca i odstawiamy na minimum 1 dzień i potem przekładamy konfiturą. KONFITURA: - pomarańcze obierz ze skórki, koniecznie usuń tą białą skórkę- inaczej będzie gorzka konfitura. - pomarańcze gotuj na patelni z cukrem, skórką pomarańczową z opakowania i miodem, aż będą miały formę konfitury, czyli bardzo gęstego, kleistego i szklistego dżemu. Piernik
SMYKWKUCHNIJakub Żulczyk, dla Ciebie te ciastka! Ciasteczka pyszne! Z dobrym składem, w porównaniu do lidlowskich Sasanek, które powinny być zdrowe, bo w końcu są z mąki owsianej a nie białej pszennej ;) Nie wierzmy wszystkiemu, co kusi, że fit i bez cukru. P.S. Miały być jeszcze dla koleżanek z pracy, ale nie doczekały poniedziałku. Podzieliły tym samym los bohaterów książki(...)cukru 2 łyżki miodu 100 g płatków owsianych błyskawicznych 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g gorzkiej (lub mlecznej czekolady) 10 g masła Przygotowanie: Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól. Miksujemy, ciasto
bistro mamadodatkiem czekolad do chwili aż się całkowicie rozpuszczą.Wystudzić. Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem.Ciągle miksując dodawać krem, na koniec wlać wódkę. Miksować. Biszkopt możesz przekroić na 3 blaty i przełożyć nimi ciasto. U mnie dwa blaty. Przełożyłam kremem. Ubiłam śmietankę 36% i wyłożyłam na wierzch ciasta. Jeśli zostanie Wam czekoladowej masy, zrezygnujcie z białej śmietany
Z Kuchni Do Kuchniczekolady. Ale pisząc mus czekoladowy, to trochę tak jakbym obraziła to danie. To wyśmienite danie- jakim był ten deser! Fenomenalny i obłędny! Przepyszny mus czekoladowy, który pozostawiał ostatni smak na języku, który kojarzył mi się z latami dzieciństwa, i landrynkami jakie wtedy kupowałam w takich małych torebeczkach. Zawsze po otwarciu tej torebeczki szukałam tej jednej białej matowej
SMYKWKUCHNIbiała i puszysta. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Ściągamy miskę z garnka i wsypujemy mleko w proszku delikatnie mieszając. Studzimy w międzyczasie ucieramy masło do białości i dodajemy po łyżce masy jajecznej. Masę mleczną wykładamy na zastygnięte jabłka. POLEWA: Z racji tego, że po świetach zostało mi dużo czekoladowych figurek postanowiłam je wykorzystać. 150 g czekolady
Moje Słodkie Piekiełkopoczątku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada dobrze zastygnie
Ciasteczkowy Potwór