biała czekolada - 5588 przepisów (strona:278/373)

Babeczki kurczaki 246

wykorzystać np. do ozdobienia mazurków.Składniki na babeczki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajkokolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki)Składniki na kruche ciastoSkładniki na lukierSkładniki na kremKruche ciasto przygotowujemy według przepisu. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także(...)przepisu. Dodajemy do niego kilka kropel żółtego barwnika spożywczego i przekładamy do worka cukierniczego lub woreczka strunowego. Woreczek w tym przypadku ma tę zaletę, że można nałożyć do niego biały lukier i zafarbować bez konieczności brudzenia dodatkowego naczynia. Obcinamy rożek woreczka, około 2 mm i wyciskamy lukier na ciasteczka. Lukier potrzebuje kilka godzin, żeby zastygnąć całkowicie, ozdoby przyklejamy, kiedy jest

Ciastkozercy
Pierogi ruskie ze skwarkami 180

Kochani już jakiś czas chodzi za mną pomysł...  Co powiecie na powrót do dzieciństwa, młodości i kuchni jaką każdy z nas pamięta z domu rodzinnego

Kuchnia w czekoladzie
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 473

cały czas będąc blisko garnka. Po około 10 minutach mąka zacznie ciemnieć i pachnieć jak popcorn. Dajcie jej 20 minut, poświęćcie się mieszając, aż osiągnie kolor ciemnego karmelu – mlecznej czekolady. Im ciemniejsza zasmażka tym lepszy, głębszy smak . Gdy osiągnie już odpowiedni kolor, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa (bez szczypioru), wymieszajcie, a garnek przykryjcie pokrywką. Duście warzywa, co jakiś czas mieszając, około(...)krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku – z kawałkiem pszennej bułki i zimnym piwem albo kieliszkiem wina Chardonnay lub Pinot Grigo. Zaraz chyba włączę na powtórkę pierwszy sezon serialu „True Detective

Karo in the Kitchen
Smerfetka czyli ciasto z biszkoptem, masą serową oraz pianką. 175

font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: Biszkopt : 4 jajka   3/4 szklanki cukru   1 szklanka mąki   1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera   1/2 szklanki cukru   1 kostka masła   1 galaretka cytrynowa   4 żółtka Piana : 4 białka   1/4 szklanki cukru   1 galaretka wieloowocowa ( niebieska ) Przygotowanie: Białka ubijamy(...)wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy

Symfonia smakowa
Kasztanowe eklerki z jaglanym kremem i orzechowym nadzieniem (bez glutenu, laktozy, cukru białego) 152

Czy czujecie jesienne klimaty? W górach już można raczyć się śniegiem więc pewnie chłodek i deszcz dał Wam się we znaki. Jednak są też piękne strony

Candy Pandas
Sernik bez mielenia 217

Prosty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik.  O taką wersję

Kuchnia w czekoladzie
Bezy, brownie i lody zimą. 270

Uwielbiam kontrasty.  Słodki z gorzkim. Biały z czarnym.  Lato zimą. Pieprz w truflach, a trufle na śniadanie.  Kontrast cudownie zwalcza nudę. Nie pozwala wkroczyć rutynie.  Zaskoczone miny, zdziwione spojrzenia, a potem błogie mruczenie z rozkoszy. Warto zejść na swoje tory.  Nie zawsze w tą stronę, w jaką pędzą wszyscy. Weźmy na przykład lody zimą. Dlaczego(...)kolejnego "podgrzewacza". Za to bardzo, ale to bardzo niezbędna jest duża porcja rozkoszy.  Idealnie jeśli połączy wszystko to, co uwielbiam. A Wy już dobrze wiecie, że to bezy, czekolada i lody! Bezy na okrągło, a czekolada ukryta w intensywnym smaku brownie - tym razem lodowym. I oczywiście, żeby rozdzielić tą słodką parę, konieczna jest nuta kontrastu - wybieram więc żurawinę - kwaskowatą

KUCHARNIA
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 174

rozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje  się  z jabłkami oraz gruszkami.  Chętnie  dodawany do  deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina.        Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza  łaknienie  na słodycze. Poza tym ma właściwości(...)wszystkiego. A do twarogu to już obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych  sosów  oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania.                Uwaga

Życie na widelcu
Muffinki z białym serem 203

Sympatycy ciężkich, wilgotnych serników na pewno polubią te muffinki. Nie można doszukać się w nich lekkości i puszystości, ale mają w sobie coś, przez co wracam

Szefowa kuchni
Wegańskie czekoladowo-kawowe ciasto z owocami, Puck - Hel 358

odcedzonej kawy Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę, daktyle i sól. Gotuj, aż kasza będzie miękka (ok. 15-20 minut), co chwilę mieszając. Zestaw z ognia i dodaj połamaną czekoladę, krem kokosowy i kawę. Zblenduj/zmiksuj. Gotowe.  Fotorelacja z wycieczki Puck -> Hel zielona plaża w Pucku molo w Pucku widok z molo na Półwysep Helski starówka w Pucku port(...)ulic podawane są w 2 językach: polskim i kaszubskim niedaleko Gwiazdy Północy w Jastrzębiej Górze, najdalej wysuniętego na północ punktu linii brzegowej polskiego wybrzeża plaża w Karwi z białym piaskiem  Vegan chocolate and coffee cake with berries This cake is delicious and your guests will be amazed when they eat it (no eggs, no milk, no cheese

Qlinarnie i Qlinarnie
Chatka Baby Jagi, Toni Erdman 222

pyszna jak u arabeski  (znajdziecie tu również świetny fotoprzewodnik, krok po kroku). O tym przepisie z naszego dzieciństwa przypomniała mi Kasia. Składniki: ½ kg  zmielonego,  tłustego,   białego  sera/twarogu na sernik 100 g płynnego oleju kokosowego lub masła ½ szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru (kto lubi bardzo słodkie, może dodać więcej) 2 łyżka kakao 36 sztuk herbatników(...)odłożonej wcześniej masy kakaowej. Całość złóż w „trójkąt” (wystarczy, że uniesiesz po bokach folię aluminiową, a ciasto złoży się samo). Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Można później polać czekoladą. Toni Erdman (2016, Maren Ade) opowiada o relacji córki z ojcem. Ines do granic możliwości poświęca się pracy w korporacji. Ojciec próbuje „ratować” córkę. W tym celu przebiera się

Qlinarnie i Qlinarnie
Tort czekoladowo-miętowy 271

masła to na pewno dobry pomysł, czy nie będzie za ciężki, jednak to połączenie tutaj jest naprawdę świetne. Ciemna i jasna warstwa kremu razem tworzą idealny duet (tak jak czekolada i mięta ;) Ważnym elementem w tym torcie jest mięta. Najlepiej taka ogródkowa, mocna, intensywna. Ostatnio kupiłam doniczkę mięty w jednym z marketów, oraz dodatkowo pęczek mięty na ryneczku. Uwierzcie... różnica(...)cytryny miksujemy do uzyskania gęstej, puszystej masy (zajmuje to około 7- 10 minut. Masa powinna powiększyć swoją objętość około 3-4 razy oraz stać się bardzo jasna - praktycznie biała). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę i kakao i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie (ale zarazem szybko) wszystko mieszamy. Robimy to drewnianą pałką

Jedzeniomania
Pomidorowa z ryżem i mięsem 209

Jak chyba większość Polaków i ja lubię pomidorową. Tyle tylko że ja uwielbiam lane kluchy, a M. zdecydowanie bardziej woli gdy w zupie jest ryż. Tym

Kuchnia w czekoladzie
Pudding z drożdżówki (lub chałki) 212

inne słodkie pieczywo) 3 łyżki masła 200g śmietanki 30% 1 kubeczek mleka (tego po śmietance) 3 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego (Delecta) 1 garść żurawiny 50 ml rumu (użyłam białego wina wytrawnego) Dodatkowo: 2-3 łyżki cukru Żurawinę zalać odrobiną alkoholu i chwile podgrzać (np. w mikrofalówce), aby szybciej wchłonęła płyn. Drożdżówkę pokroić w kromki (o grubości(...)sucha. (Kromki lekko można podociskać.) Po tym czasie wierzch posypać cukrem. Piec około 30 minut 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać 10 minut i można podawać. Pudding dodatkowo posypałam płatkami czekolady Delecty oraz różową czekoladą.  Przepis bierze udział w akcji: "PIECZ... OT TAK... PROSTO Z SERCA!" Mój pudding powstał z myślą o mamie, która uwielbia drożdżowe wypieki. Przepis dedykuję również

Di gotuje
LeŚnY SkrZaT :D 322

soku z cytryny i wiśniówki- w proporcjach sok z 1 cytryny- 2 kieliszki wódki)  na wierzch wysypujemy okruszki:) Dekorujemy owocami leśnymi lub pozostałym kremem i owocami i czekoladą wedle uznania:) SMACZNEGO! P.S owoce możemy pominąć, lub zastąpić innymi które lubimy:) Smacznego

Luźna Kuchnia