Cześć! Czy wiecie jaka firma produkuje tyle czegoś pysznego do jedzenia, że w ciągu roku wyprodukowanymi słoikami można okrążyć Ziemię 1,4 razy? Nie macie jeszcze
Pora coś zjeśćWeekend rządzi się swoimi prawami i o ile w ciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś
Kuchnia w czekoladzieswój piekarnik i macie kilka blaszek o odpowiedniej średnicy to można je upiec za jednym razem. Wykonanie masy: Czekoladę połamać na małe kawałki. W rondelku lub miseczce wymieszać połamaną czekoladę, kawę, kakao, wodę i rum (wódkę). Rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z łyżką cukru. Miksować, aż żółtka się rozjaśnią i staną się kremowobiałe(...)Białka dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać, aż do połączenia składników. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy czekoladowej i mieszać delikatnie, aż przestaną być widoczne białe smugi. Ostawić masę do lodówki do stężenia. Wykonanie dekoracji: Przełożyć ciasto masą, a następnie posmarować także jego wierzch i boki. Wyrównać krem. Posypać górę posypką waflową (można także
Mania Wypiekaniałyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy, szczypta soli, Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie;Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj(...)średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki pomarańczy z miodem i sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego
Anioły w kuchniCzy jest dziecko, które nie miałoby słabości do puszystej Mlecznej Kanapki? Dorosłym również zdarza się sięgnąć po tą sklepową przekąskę. Mnie ona nie przekonuje, a
Chocolate Muffin Blogtytule "Dwadzieścia odcieni kuchni włoskiej". Coś tam się dowiedziałem, coś popróbowałem, napiłem się wina, ale jeden przepis urzekł mnie wybitnie swoim kryzysowym charakterem i minimalizmem. Pasta bianco czyli biały makaron to po prostu makaron z masłem. Gdyby w Polsce ktoś w restauracji podał nam ziemniaki z tłuszczem to byśmy go wyśmiali. Jeśli jednak będzie to makaron nazwany jeszcze po włosku(...)Inna sprawa jest taka, że Włosi specjalizują się w makaronach, dlatego czasem chcieliby się rozkoszować samym ich smakiem, którego nie zakłóci żaden wyraźny dodatek. Sporo osób ma tak z czekoladą :) Ogólnie to poznałem tam dwa przepisy, jeden bardziej minimalistyczny, inny mniej, dlatego zaprezentuje je wszystkie, łącznie z trzecim, który podpowiedziała mi fanka na facebookowym fanpage'u, ale na wszystko przyjdzie
Kryzysowa Książka Kucharskaupieczeniu wystudzić. Przełożyć do plastikowej miski. Wraz z ciastkami ułożyć jabłko przekrojone na 4 części ( ja dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ). Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp. Lukier: - 1 białko - 2,5 - 3 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny Na wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę białka, dodawać stopniowo cukier puder, a na końcu(...)papieru do pieczenia. Odsyłam to Tego ( klik ) filmu. Na filmie bardzo dobrze jest pokazane w jaki sposób wykonać taką tulejkę do dekoracji cukierniczych. Lukier jest idealnie biały i wspaniale prezentuje się na ciastkach. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancetylko kupić wodę, bo było bardzo gorąco (ech...), ale ciasto przemówiło do nas i wzięliśmy po kawałku (główne zdjęcie posta to właśnie to cias to). Cukiernia była tam gdzie biały szyld. Nie jest to typowo grecki smakołyk z ciastem filo, bakaliami i miodem- ich też próbowaliśmy i były przepyszne (szczególnie kataifi). To jest coś co później znalazłam pod nazwą(...)okazuje bardzo popularne- a my musieliśmy przelecieć pół Europy, żeby je poznać:) Zapraszam do próbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników (petite beurre) pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.) Masło topimy na małym ogniu, dodajemy mleko i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia
les mirabellesZabierałam się za nią już jesienią tamtego roku... ale zeszło do lata. Zawsze coś stanęło na drodze, później najzwyczajniej o niej zapomniałam. Zresztą dostęp do świeżych
Kuchnia w czekoladzieOstatnio strasznie "chodził" za mną sernik, ale nie taki na zimno tylko właśnie pieczony, mięciutki... i z owocami, które rosną koło domu. Nie pozostało mi
Kuchnia w czekoladzienaczynia, podczas gdy pozostała powierzchnia płyty pozostaje chłodna i bezpieczna w dotyku. Temperaturę dostosowuje się błyskawicznie za pomocą prostego dotyku, co ogranicza niebezpieczeństwo wykipienia. Mając taką płytę kuchenną topienie czekolady, przyrządzanie wyszukanych sosów czy inne skomplikowane czynności kucharskie stają się naprawdę błahostką. Posiada także blokadę przed dziećmi, jest to znakomite rozwiązanie adresowane do rodzin z małymi dziećmi. Pozostawienie dzieci(...)AdaptAir automatycznie rozpoznaje nieświeże powietrze i odpowiednio dostosowuje moc działania okapu. Halogenowe oświetlenie czyni gotowanie wygodniejszym, a szkło i stal podnoszą estetykę pomieszczenia, które możesz na swój sposób urządzić białymi lub czarnymi urządzeniami z kolekcji Gorenje Simplicity. Wszystkie urządzenia z tej serii są po prostu piękne! Coś czuję, że mój wybór padnie właśnie na nie, gdyż ich ceny
karmelowyWitajcie, początek tygodnia to dobry moment, żeby zrobić coś słodkiego!:) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka Jeżyki - bez białego cukru, bez jajek i laktozy. Są bardzo najeżone bakaliami i trudno się od nich oderwać:) Musicie ich koniecznie spróbować;) Mogą być świetną przekąska na deser jak i drugie śniadanie:) Nie podaję wartości kalorycznych ponieważ będzie się ona różniła w zależności(...)płynnego słodzidła - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ
Health-Fit-Lifezagotować i wlać rozrobione mąki. Ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Składniki polewy zagotować mieszając, przestudzić i polać ciasto. Wierzch można posypać wiórkami czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTaką sałatkę przygotowałam jakiś czas temu, kiedy jeszcze dane było mi zjeść kawałek grillowanej kiełbaski i oczywiście pomarańcze. Pierwszy raz skusiłam się na takie połączenie i
Kuchnia w czekoladzieJako że zostało mi trochę piany z przygotowań serduszek bezowych , postanowiłam 'dobić' jeszcze jedno białko i przygotować taki oto bezowy torcik :) Jako nadzienia użyłam ubitej
My Culinary Art