biała czekolada - 5588 przepisów (strona:281/373)

SERNIKOBROWNIE Z BRZOSKWINIAMI 319

I kolejny fantastyczny przepis dla wielbicieli serników , brownie czy też innych ciast czekoladowych.Delikatne czekoladowe ciasto ala murzynek , połączone z obłędną serową masą i soczystymi brzoskwiniami.Fantastyczna całość

Ostra na Słodko
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 225

zakupy. Najczęściej spotykane nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować bardzo ostrożnie Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony W Arabii Saudyjskiej różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny można kupić dosłownie wszędzie. Kardamon jest(...)stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Świąteczny sernik z suszonymi śliwkami 187

uformować z niej kopczyk. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem posiekać. Zagnieść jednolite , gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Masa serowa 1 kg białego sera 6 dużych jajek 3/4 kostki masła 25 dag cukru pudru łyżka mąki krupczatki szczypta proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy olejek pomarańczowy Ser zemleć 3 razy. Utrzeć masło(...)spód w tortownicy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec godzinę.  Wierzch sernika 3 - 4 łyżki masy kajmakowej 200 - 250 g suszonych śliwek kalifornijskich łyżka mleka czekolada gorzka Na upieczony, wystudzony sernik wyłożyć masę kajmakową. Przed jej wyłożeniem można odciąć spieczone brzegi sernika. Śliwki pokroić w mniejsze kawałki, porozkładać na masie kajmakowej. Czekoladę połamać w kosteczki, rozpuścić

Kuchenne aromaty
Błyskawiczny deser z truskawkami 194

Truskawki, śmietana i czekolada - trio doskonałe! Poniższy deser przygotujecie w zaledwie kilka minut. Na pewno ucieszy wielbicieli truskawek, jak i kremów śmietanowych. Świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :) Składniki na 4 porcje: 200 g śmietany 30% 180 g serka homogenizowanego 250 g truskawek czekoladowa posypka kolorowe cukrowe perełki opcjonalnie cukier puder Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę(...)sztuk pozostawić z szypułkami do dekoracji. Na dnie pucharków ułożyć plasterki truskawek, następnie dodać masę śmietanową (2 łyżki), posypkę czekoladową, pokrojone w kostkę truskawki, a na sam wierzch ponownie biała masa (1-2 łyżki). Przygotowany deser można schłodzić w lodówce (najlepiej tylko do 1 godziny, ponieważ zbyt długi czas spowoduje, że truskawki puszczą sok). Przed podaniem ozdobić cukrowymi perełkami

Ugotować
Murzynek ? 232

gościł w moim domu , gości również teraz.  Był pierwszym ciastem które samodzielnie zrobiłam , Jest dla mnie ciastem elastycznym do którego można dodawać wiele, Murzynek z jabłkami, Murzynek z czekoladą . Można również murzynka obłożyć kremem lub dodać orzechy . Składniki: 250 g margaryny lub masła 1,5 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie są 2 ale dla mnie to stanowczo za dużo(...)pół szklanki na polewę . Odłożyć do ostygnięcia. Do zimniej masy dodać mąkę , proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką . Masa będzie bardzo gęsta, dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Biała ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą kakaową . Pieczemy w temperaturze 180 stopni w czasie 30-40 min. (do suchego patyczka) Po ostygnięciu ciasta polewamy pozostałą polewą którą

Wypieki Uli
Szpinakowy tort żaba z kokosowym nadzieniem (bez glutenu, cukru i laktozy) 256

Pomysł na ten tort dojrzewał w nas od dwóch lat! Wreszcie nadszedł dzień, w którym spod naszych rąk wyskoczyła żabka :D Biszkopt jest zielony dzięki mocy

Candy Pandas
Szampan i maliny - ciasto 504

żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny przestudzić, wylać na biszkopt ułożony w formie (w której się piekł) i odstawić do lodówki do stężenia. Składniki na krem: 600 ml białego półsłodkiego szampana; 100 g cukru; 8 g cukru waniliowego; 4 żółtka; sok wyciśnięty z połówki limonki; 40 g mąki ziemniaczanej; 25 g żelatyny; 400 ml śmietanki 30% lub 36%; Wykonanie(...)wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć przez sito, wówczas nie będzie malutkich pesteczek. 2. Żelatyny

In my kitchen
Babeczki Pacman 200

nieco starszym chłopakom, którzy spędzili przed konsolami swoje dzieciństwo grając w Tetrisa, Mario, Pacmana i pewnie jeszcze kilka innych fajnych gier ;) Moja propozycja to pyszne kruche babeczki waniliowe z czekoladą i kremem kawowo czekoladowym. Do zrobienia dekoracji wykorzystałam domową masę cukrową (z wyjątkiem czarnego koloru – ta jest kupna). Składniki na babeczki Składniki na krem 75 g masła 1 budyń(...)proszku. Nie mam wykrawaczek Pacman więc trzeba było rozejrzeć się po szufladach i kreatywnie wykorzystać kuchenne różności :) Zaczynamy od wycięcia kółek, które będą tłem dla postaci. Najpierw wycięłam białe, później zdecydowałam się na czarną kupną masę cukrową. Postać Pacmana wycięłam nakrętką do szprycy. Duszki powstały dzięki nodze renifera i metalowej foremce na babeczki. Wszystkie elementy sklejamy ze sobą

Ciastkozercy
Food & wine pairing no co dzień – zasady dobierania wina do dań 169

pobawić. Kiedyś zasady łączenia wina z jedzeniem były bardziej sztywne. Był nawet wierszyk mnemotechniczny, który miał pomóc zapamiętać, co się z czym podawało: Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze. Deser, frukta i łakotki lubią tylko wina słodkie. A szampana, wie i kiep, Można w czasie, po i przed. Oczywiście(...)przyjemnie. W łączeniu potraw jest też trochę chemii a nawet alchemii. To dlatego nie zawsze udaje nam się trafić w parę do szparagów (chyba że postawmy na silvanera) czy czekolady. Dania z mocnym umami nie będą zaś pasować do mocno tanicznego wina. Jakie są podstawowe zasady dobierania wina do dań? Podobne to bezpieczny wybór Przykładowo do deseru podajemy słodkie wino

Ugotowane pozamiatane
Sernik Zebra 382

mojprzepisna.pl | Sernik Zebra Chciałam Wam zaimponować, że potrafię, że pięknie, że to też da się zrobić z sera… a wyszło jak wyszło. Nie mniej jednak

moj przepis na
Murzynek z wiśniami i masą serową 466

Murzynek to jedno z popularniejszych ciast czekoladowych . Zazwyczaj polane polewą czekoladową . Ale oczywiście ja zawsze muszę coś zmienić  , coś dodać  ... ważne ,ze wychodzi smacznie

Malinowa Kawiarenka
JAK ZROBIĆ DOBRĄ KAWĘ? 191

kultura picia kawy w naszym kraju jest dość krótka, od maxymalnie dekady uczymy się jej dobrego smaku, wiemy, że w dobrej kawie możemy poczuć, wyczuć wiele aromatów jak czekolada, orzechy, porzeczka, maliny, wiśnia czy czerwone owoce. Wszystko uzależnione jest od wielu czynników, na jakiej wysokości i gdzie rosła kawa, jak była palona, jak przechowywana i na samym końcu(...)kremowe.  Temperatura mleka spienionego powinna wynieść 65 stopni C. Parzymy espresso, nie przeciągając go.  Mleko przelewamy do wysokiej szklanki, następnie wlewamy espresso. I gotowe! CAPPUCCINO Cappuccino to biała kawa, jest intensywna i słodka jednocześnie. Podaje się ją w rozmiarze 150 -180 mililitrów. Cappuccino to połączenie espresso i prawidłowo spienionego mleka, dzięki czemu staje się słodkie. Mleko powinno

SMYKWKUCHNI
Bożonarodzeniowa rolada makowo-żurawinowa 234

zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Domowa masa makowa  600 g maku (z oszczędności czasu kupuje mak mielony) 170 g cukru demerara (możecie użyć tez białego drobnego cukru) 100 g rodzynek, lub sułtanek lub suszonej żurawiny 70 g orzechów (mogą być włoskie ) 30 g migdałów 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki masła 2 łyżki amaretto(...)żurawinę z cukrem, następnie masę makową. Zawińcie dokładnie w ściereczkę, lub papier do pieczenia i odstawcie na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie rozwińcie roladę i udekorujcie rozpuszczoną czekoladą, lub cukrem pudrem. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Konopne tarty pandy z kokosową galaretką (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 182

Kochani! Dziś drugie urodziny naszego bloga :) Niesamowite, że nasz słodki pandzi blog założony z wieloma obawami o jego przetrwanie dziś znajduje się w obecnym miejscu. Mamy

Candy Pandas
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 263

składników kuchni tajskiej B BAKŁAŻAN- To pochodzące z Indii warzywo znane jest również pod nazwą oberżyny. Spore gruszkowate owoce o ciemnofioletowej skórce są powszechnie znane w Europie, natomiast starsza, biała odmiana tego warzywa- jedyna, którą można spożywać surowo- jest obecnie rzadko uprawiana. Azjatyckie niewielkie biało- zielone odmiany, wyglądem przypominające piłeczkę pingpongową lub kiście winogron, jada się z sosem(...)niektóre smażone potrawy (np. kurczaka). Azjatyccy kucharze porównują pandan do wanilii. Nie chodzi tutaj o smak ale zastosowanie do aromatyzowania przeróżnych potraw. Pandan jest często łączony w deserach z czekoladą. Są też napoje w których pandan nadaje główna nutę. M MARYNOWANA KAPUSTA SITOWANA-  Nazywana również m.in. kapustą chińską, kapustą sarepską albo gorczycą sarepską, to częsty dodatek w chińskiej kuchni

ClauditteMissCooking