biała czekolada - 5588 przepisów (strona:280/373)

Jaglane brownie na niepogodę 213

dodać do zmiksowanych truskawek, podgrzać, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, dodać krem balsamiczny, wymieszać. Do zmiksowanej i ostudzonej kaszy dodać olej, cukier, śmietanę, kakao, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i sodę. Na końcu wbić jajka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć mus, zrobić widelcem esy-floresy. Piec w 180 st. C. przez(...)masa się zetnie, ale będzie lekko galaretowata przy poruszeniu blachą. Ostudzić. Smacznego! Nie oszukujcie się - takie nieco zdrowsze ciasta zawsze będą smakowały inaczej niż te z dodatkiem masełka i białej mąki. Ale inaczej , wcale nie znaczy gorzej . Nasze kubki smakowe to brownie podbiło, i z pewnością jeszcze do niego wrócę, bo powtórek jest warte jak najbardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik "Zielone jabłuszko" 173

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm   Sernik: 1,25 kg sera białego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie(...)wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany 30% 1 szklanka drobnego cukru kryształu lub cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżeczek żelatyny ½ szklanki wody Dodatkowo: Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji ciasta lub wiórki kokosowe Sposób przygotowania Sernik: Masło, żółtka, cukier puder oraz z wanilią ubić na puch. Dodać stopniowo ser uprzednio zmielony 2 razy. Białka ubić na sztywno

Kuchnia w czekoladzie
Gofry z ciecierzycy 186

Odkąd przeszłam na "jakąś tam" dietę, staram się jeść więcej warzyw, owoców, sałatek, dań lżejszych a jednocześnie takich, które zaspokoją mój wilczy apetyt. Niestety- jeść w

Kuchnia w czekoladzie
Kremowa zupa chrzanowa 154

Tym właśnie 300 wpisem na bloga rozpoczynamy sezon na świąteczne "co nie co". Wiele tego nie ma, bo nie mam w zwyczaju przygotowywać przed świętami ton

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto mleczno czekoladowe z nutą pomarańczy 183

przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki pszennej (typ 450), 2 opakowań (po 16 gram) cukru wanilinowego, 200 gram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram czekolady mlecznej, 1 pomarańczy. Przygotowanie dania rozpocząłem od upieczenia ciasta kruchego, będącego bazą deseru. W tym celu do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem dwa opakowania(...)masę krówkową, przy pomocy łyżki rozprowadzając ją równomiernie po jego powierzchni i całość umieściłem w lodówce.  Pomarańczę przy użyciu noża obrałem z pozostałej skóry, w tym również z białej jej części. Następnie wycinałem z niej kawałki miąższu spomiędzy błon. Filetowanie pomarańczy wykonywałem nad niewielkim garnkiem, do którego spływał powstający sok i do którego wrzucałem wycięte kawałki miąższu

Wyprawy kulinarne
Sernik tradycyjny 196

cząstka kultury. W tym roku również sięgam do tradycji - z tą różnicą - że będzie to moja tradycja lokalna. Poniżej przedstawiam Wam fragment książki Anny Myszyńskiej Śląskie rozprawianie z okolic Białej, Głogówka i Krapkowic . Jest to zapis słuchowiska radiowego, które było emitowane kilka lat temu na falach lokalnej stacji radiowej. Zarówno audycja jak i zapis są w gwarze śląskiej :) Dlatego(...)mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem

My simple kitchen
Jak obrać i ugotować szparagi 134

zrobi chociaż jedną potrawę. Dlaczego szparagi są fajne? Niekwestionowanym królem argumentów, dlaczego szparagi są cudowne, jest to, że są niskokaloryczne – 100 g to tylko 18 kalorii. Szkoda, że czekolada i lody tak nie mają. Oprócz tego szparagi najzwyczajniej w świecie są zdrowe. Zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny w rozwoju ciąży, spowalnia procesy starzenia i wspomaga krążenie krwi. Witaminy(...)glutation. Ten ostatni nie ma nic wspólnego z glutenem, więc bez obaw – szparagi są bezglutenowe. Szparagi oprócz tego, że zdrowe to są jeszcze smaczne. Występują w trzech odmianach: biała, zielona i fioletowa. Fioletowa jest bardzo ciężka w uprawie i w związku z tym bardzo rzadko można ją dostać. W Polsce spotkałam się z nią raz, kilka lat temu

ladykitchen
LEKSYKON BAKALII 177

się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę pod choinkę. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal. Właściwości : Biała wewnętrzna część skórki zwana albedo, zawiera mnóstwo błonnika, który poprawia prace jelit. W skórce pomarańczy jet dużo flawonoidów obniżających  poziom cholesterolu i pozytywnie wpływających na pracę serca. Zawarta(...)zwiększa odporność i pomaga zwalczać infekcje. Zastosowanie : Używa się jej do wypieków ciast np. serników, makowców, keksu lub dekoruje się desery. Jest też smacznym dodatkiem do zimowej herbaty, czy czekolady. Źródło: internet SUSZONE BANANY Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Poza tym podobnie jak świeże owoce są  źródłem wielu witamin. Mają też niestety trzy razy

Ciastka - domowe słodkości
Wspomnienie zimowej focacci i o tym, co w szkole słychać 126

tygodnie się nauczę, prawda...? Przynajmniej taką mam nadzieję... Póki co pomalutku pieczemy ciasta czekoladowe, cytrynowe i marchewkowe, dzisiaj przygotowaliśmy karmel, a jutro będę lepiła różyczki z marcepanu i malowała czekoladą. Świetna zabawa! Szkoda tylko, że tak daleko od domu... Dzisiaj mam dla Was przepis na focaccię, który znalazłam u Ani . Od razu się w nim zakochałam - połączenie słodkawej, karmelizowanej czerwonej(...)aromatycznym rozmarynem i nutą pomarańczy nie mogło się nie sprawdzić. I tak, brzmi całkiem świątecznie, ale za oknami typowo bożonarodzeniowa pogoda - śnieg sypie bezustannie od dwóch dni, przykrywając wszystko białym puchem. I jak tu się oprzeć świątecznym połączeniom smaków...? Czyżbym aż tak wcześnie w tym roku miała zacząć z pierniczkami...? Pomarańczowa focaccia z cebulą, żurawiną i rozmarynem Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik 121

Przepis pochodzi z fantastycznego blogu Kwestia Smak. Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach 12 x 25 cm ) : • 125 g masła • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego) • 2 łyżki miodu • 2 łyżki powideł śliwkowych • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 pełne łyżki kawy(...)tortowej) Przełożenie: • kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36% • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej) Wykonanie :   Piekarnik nagrzać do 175 stopni, ja piekłam w termoobiegu przy 150 stopniach. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić

cucinare
Prosto z Targu w La Rotisserie 114

zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem i sos z pieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym” smakiem cielęciny, „podkręcając” ją. Panna cotta z rabarbarem, galaretka z Sauterna i bazylia. Rabarbar w kilku odsłonach(...)bardzo udana zabawa. Delikatna panna cotta z bitej śmietany przykrywająca duszony rabarbar, a na niej galaretka ze słodkiego francuskiego wina Sauterna, sorbet z rabarbaru, gotowany rabarbar z granatem posypany czekoladą.  Dania podawał nam Paweł Oszczyk.  Z wielką przyjemnością degustowałam na zaproszenie La Rotisserie. * Od poniedziałku do soboty, od 12:00 do 17:00. 2 dowolne dania

królestwo garów
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 155

waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek -mleko około 400 ml -białe wino półwytrawne Śliwki siekamy na małe kawałki i zalewamy białym winem; odstawiamy na 1h. Z ilości w/w mleka odlewamy  kubek i doprowadzamy do zagotowania (gdy będzie się unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze(...)mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko  ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy

BaRepas
"Słodkie środy" - Owsiane kakaowe ciasteczka z mieszanką studencką 154

poczucie, iż owsiane są o wiele zdrowsze niż klasyczne maślane - chociaż wiele zależy również od dodatków :) Z ciasteczkami owsianymi możemy bawić się do woli, idealne są i z czekoladą, bakaliami czy też z tartymi świeżymi owocami. Gama dodatków dowolna i za każdym razem możemy piec zupełne inną słodkość.  Owsiane kakaowe ciasteczka z mieszanką studencką SKŁADNIKI : 1 szklanka mąki tortowej(...)jajko  125 g miękkiej margaryny  ¼ szklanki cukru białego  PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane oraz sól i proszek do pieczenia i całość mieszamy, następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy, odstawiamy.  Do drugiej miski przekładamy margarynę i ucieramy z cukrem waniliowym i białym cukrem, następnie wbijamy jajko i miksujemy do połączenia składników. Kolejno do utartej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z jagodami i białym serem 135

Uwielbiam jagody, więc jak tylko rozpoczyna się na nie sezon, to jem ile mogę ;) I pewnie jadłabym więcej, gdyby rosły gdzieś w pobliżu i mogłabym sama

Kuchnia w czekoladzie
Orzechowe ciasteczka owsiane 327

pysznie smakują masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom. Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko karmelowy), wilgotność, oraz delikatnie ciągliwy środek. Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (u mnie w puszce), w temperaturze pokojowej, przez(...)łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu:   The Food Charlatan . Jeśli lubisz ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego spróbuj także Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami ! Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami

Gospodyni Miejska