Kilka razy w zyciu jadlam takie desery, po ktore z wielka checia siegnelabym ponownie.Gdy wczoraj podalam moje eksperymentalne koszyczki z ciasta filo z przepysznym nadzieniem z
Przysmaki KarolkiJakiś czas temu przygotowałam tą zupkę z myślą o udziale w konkursie Hortexa. Konkurs minął, robota nie wygrałam, ale smak zupki pozostał w pamięci do dziś
Kuchnia w czekoladziemąki • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 6 dag cukru pudru • szczypta soli • 16g cukru waniliowego • 75 g masła • 2 jajka • 50 ml mleka Masa serowa: • 50 dag białego sera trzykrotnie mielonego • 2 dag stopionego masła • 2 jajka • 75 g drobnego cukru do wypieków • 16 g cukru waniliowego • 1 budyń waniliowy bez cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: • 20 dag suchego(...)pieczenia • 65 g kaszy manny • 3 jajka • 3 dag stopionego masła • 16 g cukru waniliowego Uwaga: można użyć gotowej masy makowej z puszki Dodatkowo: • ½ tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady • 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: 1. Mąkę, oba rodzaje cukru, sól wymieszać w misce. Dodać masło i jajka oraz, porcjami, mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć
W mojej kuchnimargaryna 200 g cukier 100 g żółtko 1 szt śmietana 18% 2 łyżki Dodatkowo: masa orzechowa z kawałkami orzeszków Helio kuleczki czekoladowe polewa i dekoracja biała Helio polewa i dekoracja deserowa Helio gwiazdki żółte kolorowy lukier Ciasto: Do misy wsypujemy mąkę pszenną( przesiana), dodajemy cukier,margarynę i żółtko ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy. Wycinamy(...)mazurki .Pieczemy w temp 170 stopni koło 15 minut( każdy piekarnik inaczej piecze więc sprawdzajcie najlepiej) .Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masa orzechową i lukrem, dodajemy dmuchane kuleczki w czekoladzie ememesy i co tam macie. Lukier: W młynku mielimy 3 łyżki niebieskiej galaretki i 3 łyżki cukru. Zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy i powstaje lukier niebieski. To samo robimy
Różowa kuchniamasę serową śmietana 36 % - 125 ml serek mascarpone - 125 g cukier puder - 1 łyżka dodatkowo galaretka truskawkowa - 1 opak woda gotowana - 250 ml jagody - 4 łyżki dekoracja z czekolady - Słodki Świat listki mięty Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Jagody umyć, osączyć na sicie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder(...)jednej dodać jagody, zmiksować. Na dno pucharków wsypać po jednej łyżeczce jagód. Jagody przykryć masą serową, zmiksowaną z jagodami, część masy odłożyć na wierzch. Następnie wyłożyć białą masę serową i resztę masy z jagodami, posypać jagodami. Wylać łyżeczką na wierzch pucharków, galaretkę truskawkową. Udekorować czekoladowymi serduszkami, trójkącikami i listkami mięty. Wstawić
Kuchnia DanusiDiabelne ciasto! Diabelnie proste, diabelnie smaczne, diabelnie czekoladowe, diabelnie podstępne! Podstępne, bo czekoladowe bez grama czekolady (za to z dużą ilością kakao!) i bo nie wiadomo kiedy znika z talerza! Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy(...)gorzkiego kakao dokładnie rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego wymieszana z 1/2 szklanki wody 120 g masła 150 g cukru białego 200 g cukru muscovado jasnego 2 jajka 200 lub 400 ml śmietany kremówki * W naczyniu dokładnie wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli dodawać cukier, na przemian biały
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Do ubitej śmietany dodać kakao, cukier puder, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, i rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, następnie położyć drugi krążek, nasączyć go ponczem i nasmarować(...)nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić. Rurki czekoladowe przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć. Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort. Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem ( dałam zielony) i kolorowym kremem udekorować tort. Po udekorowaniu tort przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieprzeróżne warianty tychże ciasteczek. Do cantucci i cantuccini można dodać zarówno migdały i orzeszki piniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są nieskończone. We Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze słodkim winem, w którym można je maczać. Tym razem proponuję Wam jedną z moich ulubionych kompozycji: cantuccini(...)cantuccini Przygotowanie : 15 min. Pieczenie : 30 min. ● ok. 15 suszonych moreli ● 2 starte ziarna tonki ● 2 jajka ● 50 g pistacji (niesolonych) - opcjonalnie ● 130 g drobnego cukru (trzcinowego lub białego, lub pół na pół) ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 2 szczypty soli morskiej ● 3 łyżki oleju z pestek winogron ● 250 g mąki pszennej (T45 lub 55) ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżki cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 kubek kawy rozpuszczalnej do nasączenia 50 ml syropu rumowego z czekoladą Victoria Cymes słodkie kakao do posypania ciasta(...)formie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy
Kulinarne Fantazje Mariolisłodziutkie ciasto kojarzy mi się z odchodzącą już od nas zimą i mroźnym białym puchem. Zdjęcie zrobione wieczorkiem bo nie mogliśmy się już powstrzymać by doczekać ze spróbowaniem do rana. Na pewno zrozumiecie gdy tylko spróbujecie tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników(...)masła 400 g czekoladowego kajmaku 1 łyżka whisky 250-250 g śmietany 30% odrobina cynamonu 1 łyżka cukru pudru 3 banany Dekoracja: starta czekolada deserowa Przygotowanie: 1. Ciasteczka pokruszyć na piasek, następnie dodać miękkie masło i zmieszać. 2. Gotową masą wykładać dno tortownicy i jej boki na około 2-3 cm. 3. Schłodzić w lodówce około 20-30 minut
KreatywnePinySpód: 14 podłużnych biszkoptów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru Amaretto, 50g cukru, 65g masła, jajko, 40g mąki pszennej, 65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy(...)Amaretto, 2 łyżeczki żelatyny. Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 500g serka mascarpone, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 laski wanilii, 2 łyżki Amaretto
Z miłości do słodkościtemp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego) Składniki polewy: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy) Przygotowanie: Mleko, jaja i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć(...)się w przedziale 175-180°C. Przygotowanie polewy: W dużym rondlu zagotować wodę w takiej ilości, aby położona na nim miska nie dotykała powierzchni wody. Do miski włożyć połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Rozpuścić (rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej). Dodać z 1-2 łyżki mleka i mieszać do uzyskania błyszczącej, lejącej się polewy. Jeśli po wlaniu mleka czekolada Wam się
Moja DelicjaSkuście się bo naprawdę warto!!! PS. Nieco uzależnia... ;-) Składniki: Ciasto: 50 g ciemnego kakao 100 g ciemnego cukru muscovado 250 ml wrzątku 125 g miękkiego masła 150 g cukru białego 225 g mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać(...)momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce. Masa czekoladowa: 300 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 % 125 ml wody 170 g masła 30 g ciemnego cukru muscovado Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Masło pokroić w kostkę. Wodę wlać do rondla, wsypać
maniapieczeniaPokazałam smakowite zdjęcie , a po przepisie ślad zaginął! ;)Ale jest!Gotowy! I teraz Wy będziecie mogli cieszyć się smakiem tego pysznego ciacha! Delikatny biszkopt w połączeniu
Ostra na Słodkołyżek oleju sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą białą masę. Dodajemy ser, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy śmietankę, olej, sok z cytryny i budynie rozrobione w mleku. Delikatnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką do połączenia. Masę(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie. Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Śmietankę podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia
Made By Mom And Son