serce! Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne. Dodatkowo można dodać do niego startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby całość nabrała cytrusowego aromatu. Wierzch ciasta możecie polać lukrem, roztopioną czekoladą, oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego :) Polecam! Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 300 g masła(...)barwnik spożywczy Wykonanie: W garnuszku rozpuszczamy masło (lub margarynę) i odstawiamy do ostudzenia. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodajemy do niej przesiane mąki i mieszamy tylko do połączenia. Na koniec wlewamy ostudzone masło i ponownie mieszamy jedynie do połączenia wszystkich składników. Odmierzamy 1/4 ciasta
MyCookBook.plBuchty to rodzaj bułeczek drożdżowych, popularnych w całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek
Chocolate Muffin BlogSernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje.Mokre , zimne , delikatne
Ostra na Słodkopieczenia (Kasia) 25 g świeżych drożdży 2 duże żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka octu Na polewę: 150 g mleczne czekolady kolorowa posypka u mnie różnobarwny maczek Wykonanie: 1. Na początku robimy zaczyn : Odmierzamy 60 ml mleka (1/4 szklanki) podgrzewamy do temperatury 30 -35 stopni C (mleko(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Żółtka ubijamy z pozostałymi 35 g cukru na jasną i puszystą masę tak by żółtka zwiększyły swoją objętość a masa będzie prawie biała. 3. Masę jajeczną łączymy z zaczynem delikatnie mieszając. Partiami przesiewamy mąkę i wlewamy pozostałe mleko (190 ml) wyrabiając ciasto. Margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Dodajemy do ciasta ponownie wyrabiając
vaniliowoczekoladowajedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:) Smacznego :) P.S Obłędnie wychodzi także bez kakao, w keksówce, z ajerkoniakiem wylanym na samym wierzchu, oblana czekoladą
Luźna KuchniaBiszkopt mały 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałowowy 800 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 500 g czekolady mlecznej 500 g chałwy waniliowej Krem waniliowy 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 600 g malin(...)mineralnej niegazowanej 4 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru Krem maślany do tynkowania tortu 600 g masła 500 g mleka skondensowanego słodzonego Dekoracja 1400 g masy cukrowej białej złoty spray spożywczy klej spożywczy wstążka złota Biszkopt duży Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier
Wędrówki po kuchniDodajemy czekoladę z masłem i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z solą i miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy do tortownicy (ok. 21-22 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 10 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 250 g sera białego
Domowy Smak Jedzeniaczekolady, kwiaty z opłatka, barwnik spożywczy * szklanka wrzątku * sok z połowy pomarańczy Przygotowanie : Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę kremu wymieszać z różowym barwnikiem. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, wymieszać i wylać na płaski talerz. Odstawić do stężenia i pokroić w kostkę. Biszkopt przeciąż na pół. Nasączyć wodą pomarańczową. Jedną połowę posmarować dżemem i połową białego kremu
Magiczne Życie Martybiałego miąższu. Pokrojone w grubą kostkę pomarańcze przekładamy do miski i dosypujemy rodzynki. Najlepiej odstawić na noc pomarańcze. Następnie można odlać nadmiar soku, przekładając je na sitko. Wlewamy kilka łyżek aromatycznego amaretto (w moim przypadku jest to migdałowe amaretto z nutą wiśniową). Kropką nad i w tej propozycji deseru jest posypanie pomarańczy dobrą, gorzką lub słodką czekoladą
Right Behind The KitchenMarchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką
Weekendy w domu i ogrodzieWspaniała potrawa, która sama w sobie wydaje się zwyczajna, natomiast z dodatkiem sosu salsa i guacamole jest zdecydowanie bardziej konkretna i ... ostra :) Składniki: Na 3 porcje
Kuchnia w czekoladziepół, resztę można zjeść :) ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1,5 szklanki mleka Przepis na polewę czekoladową: 1 opakowanie śmietany kremówki (moje ma 200 g) 200 g gorzkiej czekolady +kwaśny dżem np. z porzeczki Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia(...)przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej mieszania tym lepiej – biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty. Gotowy biszkopt w zależności
Ciastkozercyszkl. białego wina 50 ml rumu 2 łyżeczki cukru Do przełożenia 2-3 łyżki dżemu malinowego lub porzeczkowego (ja zwiększyłam ilość do 5 łyżek) 1 i 1/2 szkl. mleka 1 torebka budyniu waniliowego 4 łyżki cukru (dałam 2 łyżki) 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 10 dag uprażonych płatków migdałowych Do dekoracji: bita śmietana małe herbatniki w czekoladzie
Różne smaki w kuchniłyżka bułki tartej łyżkę masła Wykonanie Do miski oddzielam białka od żółtek , z białek ucieram puszystą piane , do żółtek dodaję cukier , oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie do ubitych żółtek dodaje mleko , mąkę , proszek do pieczenia , budyń i dokładnie mikserem mieszam , kiedy masa jest dobrze wymieszana , to dodaję ubite białka i delikatnie łyżką(...)białe , i tak do wykorzystania naszego ciasta , kiedy mamy nasze ciasto przygotowane , wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni na 25 minut . Po tym czasie wystawiam do wystudzenia . Kiedy nasze ciasto bardzo dobrze wystygnie , kroję na dwie części,następnie ubijam śmietanę z zapachem śmietankowy , oraz cukier puder , kiedy śmietanę mamy ubitą przekładam ciasto , i ciasto możemy polać czekoladą , według uznania
Mój Smak