biała czekolada - 5588 przepisów (strona:275/373)

LODY BANANOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 158

maślanki 0.5 BIAŁEJ roztopione w kąpieli wodnej ******************************************************** Rozłóż kawałki bananów na blasze i wstaw do zamrażarki. Pozostaw je tam do pełnego zamrożenia (około 1 godziny). Włóż banany do malaksera. Dodaj esencję waniliową, cukier i połowę maślanki. Włącz malakser i miksuj kilka chwil. Następnie, przy ciągle włączonym malakserze, wlewaj pozostałą maślankę cienkim, równomiernym strumieniem, wlej wystudzoną czekoladę. Miksuj do uzyskania

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 155

bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem

Kuchnia PROzdrowotna
Naleśniki z nutą pomarańczy 160

nożykiem odcinamy białą część, która znajduje się pod skórką. Siekamy skórkę pomarańczy w cienkie paseczki. 4. Dodajemy do sosu skórkę z pomarańczy i zwiększamy ogień, aby nadmiar płynu odparował. 5. Na koniec dodajemy zimne masło, wyłączamy ogień, mieszamy sos, do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści. Naleśniki podajemy polane sosem pomarańczowym i posypane startą gorzką czekoladą. Smacznego

W kuchni Katie
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 266

octu winnego (użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g kropelek czekoladowych (groszku) lub deserowej/ gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 białko

Domowa Cookierenka Agi
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 145

przygotowaliśmy cztery propozycje kulinarne tj.: -  Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami -  Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym -  Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym -  Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym   Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy bardzo ciekawe(...)Łososia smaż od strony skóry, następnie przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut do temp. 180 st. C. 2.       Białą kaszę gryczaną ugotuj w wodzie z liściem i zielem angielskim. 3.       Gdy kasza będzie miękka odlej z wody, dodaj kawę zbożową i zimne masło

SMYKWKUCHNI
Tort tiramisu 152

małe łyżeczki proszku do pieczenia ( 10 g) Masa - 500 g serka mascarpone - 600 ml śmietanki kremówki 30 % - 6 żółtek - 200 g drobnego cukru Dodatki - 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji - szklanka mocnej kawy - 50 ml wódki lub jak ktoś woli smakowego alkoholu Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier(...)blat czy podłogę w celu usunięcia nadmiaru powietrza . Jak biszkopt ostygnie kroimy go na 3 równe blaty. Masa Żółtka ubijamy z cukrem na parze aż powstanie biała masa ,do miski wykładamy serek mascarpone i dodajemy ubitą masę jajeczną ,delikatnie mieszając łączymy składniki , ubijamy kremówkę i ubitą dodajemy do masy jajeczno- serowej , mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników

Wypieki Rene
Piernik Staropolski z marcepanem! 266

włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 ml śmietanki 30% - 30 g miodu - 200 g czekolady  - 20 g masła Składniki na polewę zagotuj w rondelku i wymieszaj. Polewa jest gotowa. WYKONANIE CIASTO: W garnuszku roztapiamy masło i miód. Dodaj przyprawę do piernika, kakao przyprawy(...)pieca sprawdzamy patyczkiem musi być suchy. Piernik wyjmujemy z pieca i odstawiamy na minimum 1 dzień i potem przekładamy konfiturą. KONFITURA: - pomarańcze obierz ze skórki, koniecznie usuń tą białą skórkę- inaczej będzie gorzka konfitura. - pomarańcze gotuj na patelni z cukrem, skórką pomarańczową z opakowania i miodem, aż będą miały formę konfitury, czyli bardzo gęstego, kleistego i szklistego dżemu. Piernik

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka HOBNOB'S 145

Jakub Żulczyk, dla Ciebie te ciastka! Ciasteczka pyszne! Z dobrym składem, w porównaniu do lidlowskich Sasanek, które powinny być zdrowe, bo w końcu są z mąki owsianej a nie białej pszennej ;) Nie wierzmy wszystkiemu, co kusi, że fit i bez cukru. P.S. Miały być jeszcze dla koleżanek z pracy, ale nie doczekały poniedziałku. Podzieliły tym samym los bohaterów książki(...)cukru 2 łyżki miodu 100 g płatków owsianych błyskawicznych 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  100 g gorzkiej (lub mlecznej czekolady) 10 g masła  Przygotowanie: Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól.  Miksujemy, ciasto

bistro mama
Ciasto czekoladowe 130

dodatkiem czekolad do chwili aż się całkowicie rozpuszczą.Wystudzić. Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem.Ciągle miksując dodawać krem, na koniec wlać wódkę. Miksować. Biszkopt możesz przekroić na 3 blaty i przełożyć nimi ciasto. U mnie dwa blaty. Przełożyłam kremem. Ubiłam śmietankę 36% i wyłożyłam na wierzch ciasta. Jeśli zostanie Wam czekoladowej masy, zrezygnujcie z białej śmietany

Z Kuchni Do Kuchni
KLUB KOLACYJNY BARILLA, RELACJA Z WYDARZENIA 119

czekolady. Ale pisząc mus czekoladowy, to trochę tak jakbym obraziła to danie.  To wyśmienite danie- jakim był ten deser! Fenomenalny i obłędny!  Przepyszny mus czekoladowy, który pozostawiał ostatni smak na języku, który kojarzył mi się z latami dzieciństwa, i landrynkami jakie wtedy kupowałam w takich małych torebeczkach. Zawsze po otwarciu tej torebeczki szukałam tej jednej białej matowej

SMYKWKUCHNI
Szarlotka po Królewsku 179

biała i puszysta. Dodajemy cukier i dalej  ubijamy. Ściągamy miskę z garnka i wsypujemy mleko w proszku delikatnie mieszając. Studzimy w międzyczasie ucieramy masło do białości i dodajemy po łyżce masy jajecznej. Masę mleczną wykładamy na zastygnięte jabłka. POLEWA:  Z racji tego, że po świetach zostało mi dużo czekoladowych figurek postanowiłam je wykorzystać.  150 g czekolady

Moje Słodkie Piekiełko
Chatka Puchatka 187

początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada dobrze zastygnie

Ciasteczkowy Potwór
Owocowe love - deserek with serek :) 106

białej części skórki. Z limonki wyciskamy sok. Dokładnie miksujemy te składniki blenderem, aż powstanie jednolity mus.  2. W przezroczystych szklankach układamy warstwy: serek, konfitura, mus, herbatniki itd. Ja niestety miałam troszkę za mało konfitury truskawkowej i nie wystarczyło na jeszcze jedną warstwę, ale kolejność zasadniczo dowolna ;)  3. Wierzch posypujemy odrobiną herbatników, posiekanymi orzechami lub startą czekoladą

Kraina Tysiąca Smaków
Zbiór wielkanocnych przepisów 2049

Jajka faszerowane rzeżuchą i parówką         Jajka faszerowane wędzonym łososiem       Pakieciki z jajkiem    Biała kiełbasa zapiekana z fasolą   PASZTETY I DANIA GŁÓWNE Pasztet z jajecznym oczkiem       Wielkanocna pieczeń z papryką  Pieczeń z jajek  Schab nadziewany morelami(...)Babka z porzeczkami  Babka serowo - cytrynowa      Babka żurawinowa     Babka serowa     Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą   Babka z kardamonem      Babka z szafranem     Babka kakaowo - cytrynowa         Mazurek z wiśniami i masą kawową  Mazurek kokosowo - czekoladowy

Z miłości do słodkości
Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. 192

sztywno mikserem (albo podłap chłopaka/kumpla/współlokatora i zbajeruj by ubił Ci pianę ręcznie) Żółtka zostaw w szklaneczce niech czekają na swoją kolej. 3.Masło zmiksuj z roztopioną czekoladą. 4. Dodaj żółtka i cukier. Miksuj. 5. Dodaj mąkę(którą należy wcześniej przesiać. Miksuj. 6. Dodaj ubitą pianę z białek. NIE MIKSUJ tylko delikatnie wymieszaj jakąś łyżką. 7. Przełóż do formy(...)masą,weź garść masy i  wyrównaj nierówności po bokach tortu zapełniając je śmietanową masą niczym podczas garncarstwa. Do wyrównania góry użyj noża(lub też łapek) 8. Obsyp tort czekoladą. Użyj tutek by zrobić wzorki z masy która pozostała. 9/ Dodaj czereśnie koktajlowe. UWAGA! Niezależnie od ilości czereśni między degustatorami tortu i tak wybuchnie wojna o ostatnią czeresienkę czy wisienkę

Fiolka w kuchni