biała czekolada - 5588 przepisów (strona:291/373)

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 156

Parę miesięcy temu na moim fp była zagadka odnośnie farszu do pierogów. Padało tyle propozycji, że głowa mała, ale  tych właściwych nie zgadł nikt. Przynajmniej

Kuchnia w czekoladzie
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną 276

Mielone z kapustą chodziły już za mną od pewnego czasu. Sama nigdy ich nie robiłam, ale gdzieś tam, kiedyś zdarzyło się jeść. Problem polegał na tym

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto pomidorowe bezglutenowe 284

Popularne ostatnio ciasto pomidorowe - w mojej wersji jak zwykle bez dodatku białego cukru, produktów odzwierzęcych i bez glutenu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie to nadróbcie. I dajcie znać jak smakowało :) Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm): 1 szklanka mąki z brązowego ryżu pół szklanki mąki owsianej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)daktyli (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 7 łyżek wody 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki 0,5 szklanki oliwy Do dekoracji: 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oliwy, maliny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Siemię lniane zalać 7 łyżkami wody

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowe kluski na parze z sosem angielskim 214

Po olbrzymim sukcesie podstawowego przepisu na buchty (kluski na parze) dzisiaj zaprezentuję wam dokładnie odwrotną wersję smakową. Przepis  podstawowy znajdziecie tutaj  klik . W woli

vaniliowoczekoladowa
Bezowe duszki 189

treating… Bezowe duszki.     Składniki bezy: - 4 schłodzone białka (150g) - 200g cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Dodatkowo: - barwniki spożywcze - czekolada - inne dowolne ozdoby     Cukier puder i mąkę przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dalej ubijając dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru pudru. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy(...)minut, następnie obniżamy temperaturę do 75° C i dalej pieczemy (lub raczej suszymy) przez 1,5 do 2 godzin. Niska temperatura i długie suszenie są gwarancja, że bezy będą białe. Gotowe pozostawiamy w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc. Na drugi dzień bezowe duszki ozdabiamy. Bezowe duszki to kolejna propozycja na Halloween. Poprzednia – paluchy wiedźmy – zawsze cieszą się dużą

mojewypiekiinietylko
FIT batoniki owsiane z bakaliami 209

Batoniki te są mega zdrowe- bez białej i bezwartościowej mąki, bez cukru, bez mleka, bez utwardzonego tłuszczu, bez konserwantów i polepszaczy, a mimo to baaardzo smaczne! ;)Jak najbardziej można dosłodzić cukrem, miodem bądź innym słodzikiem- tak, żeby były jeszcze słodsze, bo w tej wersji słodycz nadają tylko bakalie. Idealne do pracy- jako przekąska, dla dzieci- jako drugie śniadanie(...)zajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna być

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki kurczaki 202

wykorzystać np. do ozdobienia mazurków.Składniki na babeczki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajkokolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki)Składniki na kruche ciastoSkładniki na lukierSkładniki na kremKruche ciasto przygotowujemy według przepisu. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także(...)przepisu. Dodajemy do niego kilka kropel żółtego barwnika spożywczego i przekładamy do worka cukierniczego lub woreczka strunowego. Woreczek w tym przypadku ma tę zaletę, że można nałożyć do niego biały lukier i zafarbować bez konieczności brudzenia dodatkowego naczynia. Obcinamy rożek woreczka, około 2 mm i wyciskamy lukier na ciasteczka. Lukier potrzebuje kilka godzin, żeby zastygnąć całkowicie, ozdoby przyklejamy, kiedy jest

Ciastkozercy
Pierogi ruskie ze skwarkami 141

Kochani już jakiś czas chodzi za mną pomysł...  Co powiecie na powrót do dzieciństwa, młodości i kuchni jaką każdy z nas pamięta z domu rodzinnego

Kuchnia w czekoladzie
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 434

cały czas będąc blisko garnka. Po około 10 minutach mąka zacznie ciemnieć i pachnieć jak popcorn. Dajcie jej 20 minut, poświęćcie się mieszając, aż osiągnie kolor ciemnego karmelu – mlecznej czekolady. Im ciemniejsza zasmażka tym lepszy, głębszy smak . Gdy osiągnie już odpowiedni kolor, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa (bez szczypioru), wymieszajcie, a garnek przykryjcie pokrywką. Duście warzywa, co jakiś czas mieszając, około(...)krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku – z kawałkiem pszennej bułki i zimnym piwem albo kieliszkiem wina Chardonnay lub Pinot Grigo. Zaraz chyba włączę na powtórkę pierwszy sezon serialu „True Detective

Karo in the Kitchen
Smerfetka czyli ciasto z biszkoptem, masą serową oraz pianką. 135

font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: Biszkopt : 4 jajka   3/4 szklanki cukru   1 szklanka mąki   1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera   1/2 szklanki cukru   1 kostka masła   1 galaretka cytrynowa   4 żółtka Piana : 4 białka   1/4 szklanki cukru   1 galaretka wieloowocowa ( niebieska ) Przygotowanie: Białka ubijamy(...)wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy

Symfonia smakowa
Kasztanowe eklerki z jaglanym kremem i orzechowym nadzieniem (bez glutenu, laktozy, cukru białego) 106

Czy czujecie jesienne klimaty? W górach już można raczyć się śniegiem więc pewnie chłodek i deszcz dał Wam się we znaki. Jednak są też piękne strony

Candy Pandas
Sernik bez mielenia 183

Prosty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik.  O taką wersję

Kuchnia w czekoladzie
Bezy, brownie i lody zimą. 225

Uwielbiam kontrasty.  Słodki z gorzkim. Biały z czarnym.  Lato zimą. Pieprz w truflach, a trufle na śniadanie.  Kontrast cudownie zwalcza nudę. Nie pozwala wkroczyć rutynie.  Zaskoczone miny, zdziwione spojrzenia, a potem błogie mruczenie z rozkoszy. Warto zejść na swoje tory.  Nie zawsze w tą stronę, w jaką pędzą wszyscy. Weźmy na przykład lody zimą. Dlaczego(...)kolejnego "podgrzewacza". Za to bardzo, ale to bardzo niezbędna jest duża porcja rozkoszy.  Idealnie jeśli połączy wszystko to, co uwielbiam. A Wy już dobrze wiecie, że to bezy, czekolada i lody! Bezy na okrągło, a czekolada ukryta w intensywnym smaku brownie - tym razem lodowym. I oczywiście, żeby rozdzielić tą słodką parę, konieczna jest nuta kontrastu - wybieram więc żurawinę - kwaskowatą

KUCHARNIA
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 142

rozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje  się  z jabłkami oraz gruszkami.  Chętnie  dodawany do  deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina.        Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza  łaknienie  na słodycze. Poza tym ma właściwości(...)wszystkiego. A do twarogu to już obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych  sosów  oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania.                Uwaga

Życie na widelcu
Muffinki z białym serem 160

Sympatycy ciężkich, wilgotnych serników na pewno polubią te muffinki. Nie można doszukać się w nich lekkości i puszystości, ale mają w sobie coś, przez co wracam

Szefowa kuchni