Torcik przygotowałam tydzień temu na Dzień Kobiet. Tym samym moje wielkopostne postanowienie o niejedzeniu słodyczy zostało lekko naruszone... Ale nie mogłam się oprzeć, by nie spróbować
Kuchnia w czekoladzieoknem nijaka, wczoraj cały dzień deszcz padał aż się człowiekowi nic robić nie chciało... By troszkę sobie i Wam również rozchmurzyć ten ponury czas, częstuję Was rogalikami z czekoladą. Mam nadzieję, że z kubkiem kawy będą Wam smakować tak dobrze jak mi :) Składniki: Na 4 duże blaszki Zaczyn: 30g drożdży 150g mąki pszennej np Warmińskiej Młynomag 2 łyżki cukru(...)rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C (bez termoobiegu) ok 25 minut (do zrumienienia). Do przygotowania rogalików możemy użyć dowolnego nadzienia: białego sera, budyniu, marmolady lub cząstek owoców
Kuchnia w czekoladziePodstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym może być: pure z owoców, czekolada lub kawa. Podstawowe bavarese jest wyłącznie waniliowe, podawane z sosem owocowym. Bavarese przyjmuje rożne kształty w zależności od użytego naczynia. Najczęściej spotykane są fikuśne formy na babki i wieńce(...)Zmiksować brzoskwinie na gładziutkie pure, uważać, aby nie było grudek, bo krem ma być “satynowy”. W zimnej wodzie namoczyć listki żelatyny. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biały krem. W mało przypalającym się garnku zagotować mleko, wrzące mleko wlać ciurkiem do masy jajecznej i wymieszać. Wstawić na mały gaz i gotować jeszcze przez chwilę. Uwaga, krem nie może
Mia Cucina Sofietamożecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce. Placek przed złożeniem tarty powinien mieć średnicę około 30cm. Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową z orzechami i czekoladą lub kokosową z czereśniami . Tarta rustykalna z owocami lata Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli nadzienie owocowe 400g owoców (u mnie(...)bułki tartej - owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na placek, pozostawiając wolny brzeg - brzeg zagiąć do środka na owoce, przyciskając do siebie - jeśli owoce na wierzchu są białe od mąki ziemniaczanej, należy je skropić sokiem z cytryny i/lub oczyścić pędzelkiem z nadmiaru mąki - ciasto jest delikatne i może pękać przy robieniu brzegu tarty, nie przejmujcie się
Smakołyki BerenikiLubicie na ostro...?! Tak?! W takim układzie te pierożki są idealne dla Was:) Same w sobie pikantne za sprawą chili w farszu, a dodatek sosu dodatkowo
Kuchnia w czekoladzieustach... Ich zaletą jest to, że nie twardnieją po upieczeniu, więc nie trzeba czekać aż skruszeją, tylko można wcinać od razu :-) Polecam!!! Składniki na włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe BIAŁE CIASTO: 220 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 1 budyń waniliowy bez cukru 115 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 115 g zimnego masła(...)czyli do chwili aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce. Ciasteczka te nie są mocno słodkie, dlatego można oprószyć je cukrem pudrem lub lukrować, lub maczać brzegi w czekoladzie i dekorować np. wiórkami kokosowymi, albo drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową. W każdej wersji są pyszne
Rozpustne gotowaniewielu pysznych owoców. Ale już wkrótce powitamy jesień, która również przyniesie nam kolejne pyszności. Na dobry początek nowego sezonu i pożegnanie lata przygotowałam różowy torcik bez glutenu i białego cukru. Do zabarwienia masy na bazie serka ricotta użyłam malin, dzięki czemu otrzymałam naturalny różowy kolor. Taki torcik będzie się świetnie prezentowała na przykład na urodzinach lub innych uroczystościach. Spróbujcie(...)masa. 2/3 masy wykładamy na jedną część ciasta a następnie przykrywamy drugim krążkiem. Resztą masy smarujemy wierzch oraz boki tortu. Boki ciasta możemy udekorować płatkami migdałowymi lub startą czekoladą. Wierzch dekorujemy malinami. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu. Smacznego ! Weronika
Health-Fit-Lifemleko kokosowe -120 ml ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki wiórki kokosowe 1/4 szklanki Statyści: Cukier trzcinowy Królewski śmietana kwaśna gęsta palmy wykonane z zielonej czekolady na paluszkach . ........ Wyjrzała przez uchylone okno pełna energii. Przywitał ją ciepły podmuch sierpniowego poranka. Stojąc tak zamknęła oczy i wyobraziła sobie legendarną wyspę na której kapitan Flint(...)musiała wspiąć się na kuchenny stołek i stojąc na palcach, głęboko sięgnąć w czułości szafki. Wybór papilotek był już oczywisty. Jedyne niebieskie, jakie imitowały błękit ciepłego morza były w białe kropki, które kojarzyła z falami. Siadając spokojnie przy stole wyłożyła papilotkami blaszkę i wzięła się ostro do pracy. Piekarnik zapiszczał sygnalizując swoją gotowość. Przesiała mąkę z proszkiem, sodą
Malinowe PocałunkiJeśli lubicie kokos i czekoladę, to ten przepis jest dla Was. Puszyste, ucierane ciasto skrywające kremowe nadzienie o kokosowym smaku, w dodatku bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli narobiłam Wam apetytu, zapraszam! Składniki na ciasto z kokosowym nadzieniem: na formę 28x40 cm 3 jajka 180 g cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 300 g pszennej mąki(...)gotujemy około 2 minuty. Po tym czasie dosypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejną minutę. Odstawiamy. Na upieczony spód ostrożnie wykładamy masę, a na nią białe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia (i suchego patyczka) czyli około 20 minut. Gotowe ciasto studzimy. Przed podaniem dekorujemy dowolną polewą czekoladową i płatkami migdałów
Rozpustne gotowaniepicia, spytałem go co by polecił. Ten, nie zastanawiac się, wziął czystą szklankę i ze swojej magicznej butelki odlał trochę złotego płynu. Była to Retsina Malamatina - tu akurat białe wino z dodatkiem żywicy sosonej wyrabiane od ponad 2700 lat. Na temat Retsiny rozmawiałem z kilkoma osobami, które miały okazję pić ten niesamowity trunek w Grecji i zgadzam(...)świeżych pomarańczy - mega słodki, wręcz uzależniający od swego smaku oraz napój truskawowo-jagodowy w kruszonym lodzie. Jakby jeszcze było mało słodkości, dorzucają Ci mięciutkie ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady. To jedynie namiastka tego, czym gości Chios swych turystów. I nic dziwnego, że kuchnię śródziemnomorską tak wiele restauracji pragnie naśladować, często gęsto nieudolnie. Niemniej jednak - smak wyspy Chios odnaleziony
Right Behind The KitchenJest na pokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że
Krakowskie smaki Animało więc ich nie piekliśmy. Często na święta z Niemiec lub od sąsiadki (która tez otrzymywała z Niemiec paczki) otrzymywaliśmy paczkę dużych pierników, precelków i serduszek oblanych w deserową czekoladę i to nam wystarczało. Teraz kiedy założyłam własną rodzinę zaczęłam je piec ponieważ mąż je uwielbia i krótko mówiąc zanim zdążyłam zrobić im zdjęcia, pochłonął prawie całą puszkę w kilka(...)pieczenia rzez około 10-12 min w 180 stopniach. Pilnujmy czasu pieczenia żeby pierniczki nie spiekły się nam zanadto ponieważ staną się zbyt kruche oraz gorzkawe. Ps. Te białe ciapki na piernikach to lukier tylko zapieczony
Gotowanie...to proste !Pora obiadowa przed nami, więc na szybko podzielę się przygotowaną ostatnio zupką z cukinii. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Kuchnia w czekoladzieJak już doskonale wiecie jestem ogromną, ale to ogromną wielbicielką serników i w ostatnim czasie spod mych rąk wychodzą prawdziwe cuda! Niesamowicie kremowe, aksamitne i puszyste
Ostra na Słodkoprzygotowaniu i tak pysznie czekoladowe za sprawą musli crunchy czekoladowego z orzechem laskowym i nasionami chia 4health . Uwielbiam to musli! duża zawartość czekolady duże kawałki crunchy duże kawałki czekolady duża zawartość błonnika duże zawartości nasion chia i niespodzianki w postaci orzechów laskowych Idealne by rozpocząć każdy dzień, by pochrupać coś w ramach zdrowszej przekąski, by urozmaicić nie jeden pyszny deser(...)ciastem wkładamy jeszcze na kilka minut do lodówki. Następnie podpiekamy nasze tartaletki (około 7-8 minut) do lekkiego zarumienienia (ja obciążam je fasolą). W między czasie w misce mieszamy biały serek z jajkiem, cukier i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy musli i krótko mieszamy. Masą wypełniamy podpieczone tartaletki. I wkładamy całość ponownie do piekarnika (180 stopni, grzanie góra dół
Słodkie okruszki