Jest na pokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że
Krakowskie smaki Animało więc ich nie piekliśmy. Często na święta z Niemiec lub od sąsiadki (która tez otrzymywała z Niemiec paczki) otrzymywaliśmy paczkę dużych pierników, precelków i serduszek oblanych w deserową czekoladę i to nam wystarczało. Teraz kiedy założyłam własną rodzinę zaczęłam je piec ponieważ mąż je uwielbia i krótko mówiąc zanim zdążyłam zrobić im zdjęcia, pochłonął prawie całą puszkę w kilka(...)pieczenia rzez około 10-12 min w 180 stopniach. Pilnujmy czasu pieczenia żeby pierniczki nie spiekły się nam zanadto ponieważ staną się zbyt kruche oraz gorzkawe. Ps. Te białe ciapki na piernikach to lukier tylko zapieczony
Gotowanie...to proste !Pora obiadowa przed nami, więc na szybko podzielę się przygotowaną ostatnio zupką z cukinii. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Kuchnia w czekoladzieJak już doskonale wiecie jestem ogromną, ale to ogromną wielbicielką serników i w ostatnim czasie spod mych rąk wychodzą prawdziwe cuda! Niesamowicie kremowe, aksamitne i puszyste
Ostra na Słodkoprzygotowaniu i tak pysznie czekoladowe za sprawą musli crunchy czekoladowego z orzechem laskowym i nasionami chia 4health . Uwielbiam to musli! duża zawartość czekolady duże kawałki crunchy duże kawałki czekolady duża zawartość błonnika duże zawartości nasion chia i niespodzianki w postaci orzechów laskowych Idealne by rozpocząć każdy dzień, by pochrupać coś w ramach zdrowszej przekąski, by urozmaicić nie jeden pyszny deser(...)ciastem wkładamy jeszcze na kilka minut do lodówki. Następnie podpiekamy nasze tartaletki (około 7-8 minut) do lekkiego zarumienienia (ja obciążam je fasolą). W między czasie w misce mieszamy biały serek z jajkiem, cukier i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy musli i krótko mieszamy. Masą wypełniamy podpieczone tartaletki. I wkładamy całość ponownie do piekarnika (180 stopni, grzanie góra dół
Słodkie okruszkipamiętam tylko twarde mięso w kwaśnym sosie, a chyba nie o to chodziło. Danie z dużym potencjałem, jednak coś poszło z nim zdecydowanie nie tak. Szkoda. Makaronik, mus z czekolady i konfitury z czarnego bzu, kruszonka czekoladowa – smaczne, poprawne, ładne makaroniki. Niewątpliwego uroku deserowi nadał świeży bratek. I w zasadzie tyle. Jadłam setki takich musów i makaroników. A biorąc(...)profesjonalna, dyskretna i niespoufalająca się obsługa to wielki plus dla tego lokalu. Ładna zastawa, choć niekoniecznie dobrze dobierana do rodzaju serwowanych dań. Ładne, czyste i przede wszystkim niezniszczone szkło. Białe, wyprasowane na blachę bieżniki na stołach i nienachlana „zielenina” sprawiają, że stoły wyglądają czysto i schludnie. Do tego interesująca karta win, choć z nóg raczej nie zwalająca. Przy dogodnej
Kate's Kitchennasz dom jakiś dziwny bakcyl, który jednym zaserwował katar, innym kaszel, gorączkę albo ból brzucha i jednocześnie wszystkich bardzo oklapł. I tak w niedzielę stałam się zombie, żywiącym się białym pieczywem z miodem i rumiankową herbatą. W pracy ledwie kontaktowałam, po powrocie do domu zawijałam się w koce i spałam. I zero kawy od tego czasu- to straszne(...)chwilowe oderwanie od rzeczywistości. A już we Wrocławiu czekała mnie miła niespodzianka. Równie nieplanowane spotkanie z dawno niewidzianymi Monią, Sławomiorem i Gaborem. I węgierskie suweniry! Czekoladki, tajemniczo znikająca papryka, czekolada z czarną porzeczką (czeka na powrót kawy:)) i- konfitura. Z tego co pamiętam to szampańsko-czekoladowo-truskawkowa:) Jak tylko położyłam swoje łapy na słoiczku wiedziałam co będzie. Klasyk nad klasyki
les mirabelles~razowe gofry z ricotty z jogurtem naturalnym i malinami ; yerba mate miodowo-karmelowa~ Mimo, że wczoraj stałam się posiadaczką nowej gofrownicy, dziś gofry piekę w jeszcze
breakfast of dreamstort... nawet nie wiem jakbym go zaplanowała i tak finał będzie zupełnie inny od wyobrażenia . Stres jest tym wielki, im bliższa osoba dla której tort jest dedykowany Białe biszkopty. Krem waniliowy, frużelina wiśniowa i dużo owoców Biszkopt (Przepis na jeden... do tego tortu upiekłam takie dwa) Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki(...)frużeliny, następnie kolejna cześć biszkoptu - nasączyć i wyłożyć krem, na krem frużelinę. Gotowy przełożony tort wysmarować pozostałym kremem i ozdobić według własnego uznania. Użyłam do ozdoby owoców i rozpuszczonej czekolady. Schłodzić przed podaniem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmaki pszennej tortowej u mnie Młynomag 100 g masła 2 żółtka 3 łyżki śmietany 12 % 70 g cukru pudru . Ja zmiksowałam w młynku do kawy drobny cukier biały Diamant Składniki na masę waniliową 200 ml mleka 3.2% 2 żółtka 1 jajo 60 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego u mnie z Lidl 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej szczypta(...)około 30 minut. Wychłodzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Pamiętajcie aby była wychłodzona, ja swoją posypałam jak była jeszcze ciepła i "stopniał mi w oczach" cukier . Dekorujemy bitą śmietaną i czekoladą jeśli chcemy. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipodczas pierwszej, powitalnej kolacji, jasne stało się, iż Siedlisko jak magnes przyciąga osoby wyjątkowe, otwarte na nowe smaki, gotowe do wyzwań i świetnie pracujące w grupie. Przy wielkim białym stole do późnych godzin trwało ucztowanie przeplatane śmiechem i niezwykłymi opowieściami. Gości połączyły przepyszne potrawy, ale też niezwykła nić porozumienia, która sprawiła, iż wszyscy od razu poczuli się(...)mogli przekonać się o doskonałej jakości mąki z Reszla, najstarszego młyna w Polsce, bowiem właśnie Młynomag dostarczył różne rodzaje mąki potrzebne do wszystkich wypieków. Pięknie zapakowane zestawy czekolad z działającej od 1881 roku sycylijskiej manufaktury czekolady trafiły w ręce uczestników warsztatów dzięki uprzejmości La Piccola Sicilia , która dostarczyła także doskonałej jakości oliwy i rozpieściła podniebienia niecodziennymi smakami czekolad
KUCHARNIApowstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby autoimmunologiczne), dodatkowo są one także bez dodatku kakao, bez białego cukru, bez miodu, bez laktozy (używam masła z ukwaszonej śmietanki), mogą być także bezmleczne, gdy masło zastąpimy margaryną bezmleczną. Mimo tych wszystkich ograniczeń wyszły bardzo smaczne ciacha, dla bezglutenowców wręcz(...)ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-) Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierniki pędzelkiem kuchennym i posypujemy
Smaczne Zdrowerazie tyle na temat obiadu. Przechodzimy do deseru , no może jeszcze trochę o alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę w weselnym menu. Różne są upodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni(...)czekoladowej . W Polsce jest to nowość, która zaczyna królować na różnych imprezach. W Stanach Zjednoczonych fontanna znana jest od dawna. Fontanna czekoladowa wygląda jak kilkupiętrowy tort. Gorąca czekolada spływa kolejno po kaskadach, a goście zanurzają w niej kawałki owoców, ciasteczek, wafelków. Najlepiej zamówić taką fontannę w profesjonalnej firmie łącznie z obsługą. Ciekawą nowością szczególnie w lecie jest " Wedding
Kulinarny karnet ChristopheraBędzie to świetny pomysł nie tylko dla wszystkich, którzy chcą przejść na lekkostrawną dietę, jak i dla wegetarian. Można także sięgnąć po warzywa kapustne , takie jak brukselka, jarmuż, kapusta biała lub czerwona i przyrządzać je na różne sposoby i zgodnie z różnymi tradycjami kulinarnymi. Przykładowo, pieczona brukselka z sosem miso i sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry(...)mięsa i ryżu, Cynamon – najlepiej sprawdzi się do deserów (szarlotki, ryżu z bitą śmietaną), a także do dań przygotowanych na słodko (np. wspomnianego wyżej chilli con carne z dodatkiem czekolady), Goździki – będą kapitalnym dodatkiem do szakszuki, przygotowanej na bazie soczewicy i pomidorów. Anyż – pomoże wydobyć jeszcze lepszy aromat z gotowanej wołowiny. Jeżeli poszukujesz większej dawki inspiracji na lekkie zimowe dania
codojedzeniaGdy zobaczyłam je na blogu Wypieki Pauli , wiedziałam, że to tylko kwestia czasu i też je zrobię. Zachciało mi się tylko trójkolorowych, bo i zieleń taka
Kuchnia w czekoladzie