biała czekolada - 5588 przepisów (strona:244/373)

91. Tort z okazji I Komunii Św. 153

formujemy środek księgi, tak aby był zapadnięty do środka. Boki tortu delikatnie ścinamy, aby nie było „schodów”. Wierzch księgi smarujemy białym jajecznym kremem, a boki różowym (tym z buraczków). Ozdabiamy wg uznania. Literki można zrobić z rozpuszczonej czekolady. Tzn. napisać odpowiedni tekst na kartce papieru, kartkę umieścić w foliowej koszulce. Rozpuszczoną czekoladę wlać w woreczek w którym następnie robimy

Jadło i czytadło
Rogale marcińskie 150

łyżeczki soli 40 gramów świeżych drożdży 3 krople aromatu migdałowego na nadzienie  350 g białego maku (w sklepie nie dostałam białego więc piekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru  100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Czekoladowe babeczki z kremem i truskawkami 148

formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Na każdą babeczkę nakładamy po łyżeczce kremu czekoladowego. Biały krem z twarożka przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy na babeczki, tak, żeby przykryć czekoladę.Wierzch dekorujemy truskawkami.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Batony KINDER MAXI KING – wegańskie i bezglutenowe! 187

Składniki: Biała część: 50 g kaszy jaglanej + 200 ml gorącej wody, 1 łyżka cukru 300 g napoju kokosowego (mleka kokosowego w proszku) 150 g płatków jaglanych błyskawicznych 120 ml gorącej wody 2 łyżki oleju kokosowego Wypełnienie: 50 g rodzynek lub żurawiny 2 – 3 łyżki masła orzechowego 30 g orzechów laskowych Dodatkowo: jagły ekspandowane (ekspandowana kasza jaglana) czekolada(...)białą masą, następnie na środek dałam trochę ciemnego kremu i na koniec ponownie białą część. Teraz usunęłam foremkę, a batony obkleiłam ekspandowaną jagłą. Tak przygotowane batony włóż do lodówki na 10 minut. W tym czasie przygotuj polewę lub w kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę (z dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego). Lekko zmrożone batony oblej czekoladą i włóż

Via Gusto
Ciasto chatka Puchatka 252

sprawi nikomu trudności :) Lista składników oraz przepis poniżej… Składniki 36 herbatników 800g sera na sernik 150g cukru pudru aromat waniliowy 100g masła 2 łyżki kakao Dodatkowo 200g czekolady 3 łyżki mleka wiórki kokosowe Przepis na ciasto chatka Puchatka Masło ucieramy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami ser i całość dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na dwie porcje(...)późniejsze zwinięcie ciasta. Na herbatnikach układamy 3/4 masy czekoladowej i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Układamy białą masę i pośrodku wykładamy masę czekoladową. Przy pomocy folii unosimy do góry boki ciasta, tak aby stworzyły nam „trójkąt”. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem i polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Jak czekolada zastygnie, zawijamy ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka biało - czarna 166

wlać do masy.  Wysmarować formę w kształcie babki masłem. Do formy najpierw wlać białą masę tak 1/2. do pozostałości dodać kakao i wylać resztę do formy.  Piec w 180 stopniach przez 40 min. Babkę wydostać z formy i zalać ja roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej lub ze śmietaną

Panda i jej świat
Pralinki amerykańskie 141

płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).Tym razem wykorzystamy go do prostych w wykonaniu, ale za to bardzo smacznych pralinek. Przyszykować wszystkie składniki (fot.1). Tłuszcz kokosowy podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia

Świat Ciasta
Chałwa lniana z czekoladą oraz chałwa czarna z chili – GJ - Gacjana 143

szkoda, że nie ma na opakowaniu dokładnego składu czekolady. Nie przypomina ona takiej typowo gorzkiej co najwyżej może być deserową przez co słaby smak kakao znika gdzieś pod naporem innych smaków, szczególnie żurawiny. No właśnie żurawiny, niestety część tych owoców jest kandyzowana cukrem trzcinowym co nie czyni z niej przekąski bez białego cukru. Dlatego też osoby unikające go z powodów

Candy Pandas
Czapeczki Marshmallow 196

opakowanie pianek Marshmallow kolorowe posypki dekoracyjne np. maczek dekoracyjny, posypka dekoracyjna kolorowa lub czekoladowa, kolorowe perełki, błyszczący cukier, srebrne, białe, złote perełki itp. możesz również wykorzystać drobno mielone orzechy, płatki migdałów czy pokruszone suszone banany 1 tabliczka mlecznej czekolady drewniane patyczki do szaszłyków Czapeczki Marshmallow - jak zrobić? Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (blaszaną miseczkę umieść na rondlu z gotującą

Moje Qulinaria
Mazurek orzechowo - kajmakowy z bakaliami 166

rodzynek 1 kieliszek spirytusu Składniki na dekorację: 1/2 puszki masy kajmakowej 200 ml śmietany kremówki 200 gramów gorzkiej czekolady lukier czekoladowy zielona masa cukrowa do zdobienia cukierki w kształcie jajek Wykonanie mazurka: Podane składniki utrzyj w misce na gładką, białą masę. Zmiel orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę i rodzynki posiekaj drobno, włóż do miseczki(...)ładnie się zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź na blaszce. Wykonanie dekoracji: Wlej do garnuszka śmietanę, doprowadź ją do wrzenia i następnie zdejmij z palnika, dodaj do niej kostki czekolady i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Powstały krem włóż do lodówki do zgęstnienia. Przełóż krem do rękawa piekarniczego, końcówką do ozdabiania wykonaj kwiatki - udekoruj nimi brzegi mazurka. Resztę kremu zostaw

Garniec Magalie
Sernik z czekoladowym musem 132

wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z pieczonym ciastem U mnie rozmiar tortownicy 24cm. Składniki masy serowej: 500g sera białego twarogowego u mnie serek śremski 3 jajka 250ml śmietany kremówki u mnie 36% ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki maki pszennej Kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii(...)wydawać dość luźny. Po upieczeniu ciasto schłodzić. Składniki na mus czekoladowy: 100g czekolady mlecznej u mnie Goplana 100g czekolady gorzkiej również Goplana 1 łyżka likieru amaretto 3 łyżki wody 30g miękkiego masła 3 jajka 50g cukru pudru 100ml śmietany kremówki 36% Przygotowanie: W wyższym garneczku rozpuścić czekoladę wraz z masłem, wodą oraz amaretto. Najlepiej w kąpieli wodnej, co zapobiegnie przypaleniu

W garach u Gosi
Mazurek orzechowo – jabłkowy 224

orzechów włoskich 0,5 szklanki gorącego mleka 60 g cukru pudru 75 g masła Składniki na polewę czekoladową: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30 % Dodatki dekoracyjne (takie jak chcecie): 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki płatków migdałów biały pisak dekoracyjny Przygotowanie: CIASTO NA SPÓD Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka przetrzeć przez sito, dodać, cukier puder, szczyptę soli, skórkę(...)orzechową, wykładamy na wierzch oraz boki przestudzonego ciasta, w boki wciskamy kawałki orzechów. Schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA Do garnuszka wlewamy śmietankę, kruszymy czekoladę i podgrzewamy. Uważać aby nie zagotować, czekolada rozpuści się w ciepłej śmietance, wystarczy cierpliwie mieszać. Przestudzoną polewę wylewamy na masę orzechową, dekorujemy bakaliami.     Smacznego !!! Espumisan MAX to wyrób

Kierunekuchnia
Jabłkowy przekładaniec 176

pieczenia   Biszkopt biały: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 3/4 l mleka 300 g masła Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 2 galaretki agrestowe 2 galaretki brzoskwiniowe Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka posypka(...)wstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Biszkopt biały smarujemy od spodu 1/4 kremu i kładziemy na galaretce. Górę biszkoptu także smarujemy 1/4 kremu na który wylewamy jabłka w galaretce brzoskwiniowej i wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia galaretki. Górny biszkopt smarujemy od spodu pozostałym kremem i kładziemy na zastygnięte galaretce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Polewą

Na Ciasteczkowych Papierach
Miętowo- limonkowe mini serniczki 190

Składniki: Na ok 20 serniczków: 500g sera białego podwójnie mielonego 1 serek mascarpone 50g śmietany 30% 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki mleka 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie śmietany śnieżki 10 kropli zielonego barwnika spożywczego 2 garści zielonej mięty 1 limonka 40 kropli miętowych 1/4 szklanki mleka 2 czekolady mleczne 10 sztuk herbatników Sposób przygotowania: 1. Galaretkę

Kuchnia w czekoladzie
FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 413

prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm. Składniki : - 275g czekolady (u mnie przewaga gorzkiej 60% - 200g) - 175g masła - 150g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru) - 2 łyżeczki esencji waniliowej (lub cukier waniliowy) - 5 żółtek - 5 białek - 40g mąki orkiszowej białej (lub pszennej) - szczypta soli Dodatkowo: - masło do wysmarowania formy - mielony ksylitol lub puder do wysypania(...)owoce (gdy chcemy wersję z owocami), nie trzeba ich dużo, tyle by posypać górę ciasta. Tortownicę wysmarować grubo masłem i obsypać dokładnie mielonym ksylitolem lub pudrem, strząsając nadmiar. Kawałki czekolady, masło i mielony ksylitol (odłożyć 3 łyżki) lub puder ogrzewać w garneczku na małym ogniu do rozpuszczenia. Następnie zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i pozostawić masę do wystygnięcia

Smaczne Zdrowe