biała czekolada - 5588 przepisów (strona:238/373)

Ciasto czekoladowe 189

szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki + garść orzechów, owoce do dekoracji (u mnie maliny) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy do jednej miseczki. Miksujemy miękkie masło (jeśli macie stojący mikser ciasto(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką i przykrywamy, po około 10-15 minutach mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika (warto

Ciastkozercy
TANIE PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK, MASŁA I MLEKA, BEZ UŻYCIA MIKSERA 486

zawiera jajek, mleka ani masła, wiec mogą je jeść osoby na nie uczulone bądź na diecie. "Najkosztowniejszym" elementem ciasta jest polewa czekoladowa, do której potrzebne jest 250 g gorzkiej czekolady, ale z powodzeniem można polewę pominąć lub zrobić domową w zdrowej wersji- z wody, cukru, kakao i oleju roślinnego. Kiedy poczęstowałam tym ciastem moje Dzieci byłam przekonana, że będą wybrzydzać(...)szklanki mąki pszennej3 łyżki (z górką) ciemnego kakao 1 szklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1 szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie aromatu waniliowego lub śmietankowego)1 łyżeczka białego octu (lub jabłkowego)1 szklanka zimnej wodySKŁADNIKI NA POLEWĘ:250 g gorzkiej czekolady3-4 łyżki oleju roślinnegoWYKONANIE:CIASTO:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno naczynia żaroodpornego lub formy

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodki puszek 731

alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie. Na kajmaku smarujemy białą śmietanę, a a na niej układamy równą warstwą biszkopty nasączone kawą z alkoholem. Biszkopty przykrywamy warstwą ciemnej śmietany, a na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny by ciasto stężało. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Muffiny z rodzynkami w czekoladzie 184

Muffiny z rodzynkami w czekoladzie...Wilgotne, mocno śmietankowe.Z dodatkiem rodzynek w czekoladzie.O pięknym aromacie.Przepyszne!Składniki:150 g mąki pszennej;110 g mąki ziemniaczanej;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;Szczypta soli;90 g białego cukru;Kilka kropel aromatu śmietankowego;250 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 jajo;80 ml oleju

Gospodyni Miejska
Sernik z pomarańczową nutą 107

jogurtem, musiałam coś upiec i tak powstał mój serniczek ;) Składniki (tortownica o średnicy 17 cm): 500g sera białego Emilka 3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła 3 jajka 1/4 szklanki jogurtu (dość rzadkiego) skórka starta z 1/4 pomarańczy około 70g crunchy pomarańcza i czekolada firmy Kupiec (zależy jakiej tortownicy użyjemy) 0,5 łyżeczki żelatyny 1 pomarańcza 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik 300

mniam). Drukuj Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik Składniki 1,2 kg sera białego ( u mnie sernikowo-kanapkowy) 120 g masła 6 jajek 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki mąki pszennej 2/3 - 1 szkl. cukru Polewa 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady ( u mnie 90%) 2 łyżki masła Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka od białek. Z białek

Mieszam w Garnku
Ciasto czekoladowe pieczone w kąpieli wodnej 284

cukierków, czekolady, wafelków, ciastek, ciasteczek i innych słodyczy.Przyłączycie się do nas? :)Tymczasem pomyślnych wróżb :)SKŁADNIKI:Na blaszkę o średnicy 23 cm.5 dużych jajek (rozmiar L)250 g cukru100 ml wody350 g gorzkiej czekolady225 g masłaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W dużej misce za pomocą miksera ubijamy jajka razem ze 100 g cukru na białą, puszystą(...)pozostały cukier (150 g) i ogrzewamy na małym ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop cukrowy.Zdejmujemy syrop cukrowy z ognia, dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę i masło. Mieszamy, do czasu, aż czekolada i masło się rozpuszczą - ma powstać gładka czekoladowa masa. Powoli wlewamy masę czekoladową do masy jajecznej, chwilę miksujemy (kilkanaście sekund) mikserem, aby masy

W kuchni Katie
Afrykańczyk 260

utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) 376

sera mascarpone opcjonalnie słodzik lub ksylitol szczypta wanilii 25 g gorzkiej czekolady min 80% (u mnie 81%) Dodatki: owoce jagodowe: maliny, jagody, borówki, truskawki listki świeżej bazylii   Kilka uwag: 1. Beza z ksylitolu jest lekko złota/beżowa i nie uzyskamy białej czystej barwy. Po upieczeniu jest lepka i miękka, dlatego należy ją przygotować dzień wcześniej ponieważ musi(...)trzeba rozpuścić dokładnie mieszając w letniej wodzie.Żółtka ubić z wanilią na biała puszystą masę. Opcjonalnie dodać słodzik lub ksylitol i ubijać do momentu rozpuszczenia. Masę kokosową połączyć z jajeczną i ubijać by powstał gładki krem. Chcąc uzyskać krem straciatella należy dodać do niego startą gorzka czekoladę. Krem schłodzić przez 15-20 minut w lodówce. Jeśli nie unikacie laktozy

Ola la LCHF
Ciasto zebra pomarańczowe 211

czekolady z pomarańczą. Ciasto jest wilgotne z widocznym wzorkiem zebry . Prezentuje się wspaniale zarówno upieczone w okrągłej formie jak i podłużnej.Posmarowałam ciasto ganache. Dodatkowo posypałam otartą skórką z pomarańczy. Jest przez to jeszcze bardziej aromatyczne. Po przekrojeniu widać charakterystyczną zebrę. Wręcz pozorom ciasto jest proste w pieczeniu. Uzyskanie zebry wymaga nieco cierpliwości, zręczności i oczywiście dwóch mas, białej(...)pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Wlewaj ciasto na środek formy po jednej łyżce, na przemian białe i kakaowe. Piecz ciasto w nagrzanym 160 ° C piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC), około 60 minut. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W międzyczasie przygotuj kąpiel wodną. Połam czekoladę na kawałki i umieść w miseczce na parą. Wlej syrop, olej i śmietankę. Mieszaj aż czekolada

codojedzenia
Deser ze Smoczym Owocem (Pitają) z Straciatellą i Syropem Malinowym 247

Przepyszny deser, którego inspiracją był sam wygląd Smoczego Owocu, którego biały miąższ z małymi czarnymi pestkami przywodzi na myśl straciatellę, a różowa skórka owocu może kojarzyć się z kolorem syropu malinowego. Niezwykłym okazał się fakt, że barwy naturalnego owocu idealnie skomponowały się z jego słodkimi zamiennikami tworząc przepyszny orzeźwiający deser.   Prosty Deser Straciatella z Poziomkami - Składniki(...)smocze owoce (pitaja) Krem: 300 g słodkiej śmietanki 30% lub 36% fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady Syrop: 1/3 szklanki cukru 100 ml soku malinowego Prosty Deser Straciatella z Poziomkami - Sposób przygotowania: Syrop malinowy: Sok podgrzewamy na niewielkim ogniu wraz z cukrem. Gotujemy ok. 6-8 minut dość często mieszając. Studzimy. Smoczy owoc

Słodka Strona
W biegu: ciasto jednogarnkowe :) 291

filiżanki kawy lub herbaty. Zapraszam! SKŁADNIKI: 1 kostka margaryny (lub szklanka oleju roślinnego) 1 szklanka brązowego cukru (może być też biały, ciasto wyjdzie słodsze) 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady deserowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: W zasadzie opis całej procedury można zamknąć w jednym zdaniu Zmieszać dokładnie wszystkie składniki na ciasto

Kuchnia w biegu
Deser Oreo w kilka chwil 218

średniej wielkości desery opakowanie ciastek Double Oreo (170 g) czekolada Milka Oreo 7-8 łyżek drobnych płatków (jaglane lub ryżowe) łyżka kremowego serka śmietankowego odrobina mleka 3-4 łyżki cukru pudru  Cztery ciastka zostawiamy na później. Pozostałą część rozdzielamy na herbatniki i biały krem.  Herbatniki rozkruszamy na drobny "pył" (można np. umieścić je w woreczku i zgnieść(...)napęcznienia. Blendujemy z dodatkiem mleka na gładki mus, który dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy biały krem, 2 łyżki cukru pudru i 1 łyżkę kremowego serka. Dokładnie mieszamy lub blendujemy. Do drugiej części dodajemy rozpuszczone wcześniej 3/4 tabliczki czekolady Milka, 1-2 łyżki cukru pudru i 2 ciastka Oreo , które sobie wcześniej zostawiliśmy. Blendujemy. Na dnie słoiczków

Kuchnia Ellie
Ciasteczka kokosowe z czekoladą 133

wych wiór­ków 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 90 g cukru 100 g cze­ko­lady, u mnie biała i gorzka ½ łyżeczki sody oczysz­czo­nej Wsyp suche składniki do miski. Pokrój czekoladę grubo, dodaj do miski i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, wanilią i jajkiem. Dodaj suche składniki i wyrób ciasto

codojedzenia
Pascha kakaowa z bakaliami 240

się obyć bez paschy. W tym roku przygotowałam kakaową z bakaliami. Jest puszysta i pyszna. Składniki 500 g tłustego białego sera 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 szkl śmietany 30 % 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady kilka migdałów 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1/3 szkl orzechów 1. Ser mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty