biała czekolada - 5588 przepisów (strona:227/373)

Babka marmurkowa 78

duże jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki 1 i 1/4 proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć do uzyskania białej masy (około 3 minuty). Dodać cukier i ucierać kolejne 3 minuty. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać wanilię i zmiksować. Mąkę przesiać(...)proszkiem do pieczenia i solą. Dodać na zmianę mąkę i mleko, miksując tylko do wymieszania składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę. Do formy wlewać kolejno jasną i ciemną część. Po wyłożeniu patyczkiem lub widelcem zrobić zygzaki. Piec 70 minut w 160 stopniach

Moja Galeria Smaku
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 187

autorski;) 1/2 kostki masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję z jogurtem

W kuchni Karmel-itki
Sernik marmurkowy na zimno 442

mlecznej czekolady. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka kropel olejku waniliowego. Krótko zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Czekoladę stopić na parze, wylać na wierzch ciasta. Widelcem zrobić esy-floresy. Schładzać przez kilka godzin

Z miłości do słodkości
Ciasteczka piernikowe z czekoladą 135

cukru pół szklanki melasy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ szklanki cukru (do obtoczenia) 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Czekoladę posiekać, na większe kawałki (kilkumilimetrowe). Mąkę przesiać z przyprawami - imbirem, cynamonem, goździkami, gałką muszkatołowej i kakao. Masło zmiksować, aż stanie się jasne, kremowe (prawie białe - około 4 minut). Dodać brązowy cukier, melasę i zmiksować. Sodę rozpuścić w 1,5 łyżeczki wrzącej wody(...)Połączyć masę maślaną z mąką i sodą, zmiksować. Na końcu wmieszać czekoladę w kawałkach. Masę wyrobić, spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, formować z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w białym cukrze. Kłaść na blachę w sporych odstępach, spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 160ºC przez około

Mania Wypiekania
Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczy 123

cukru pudru 200 g margaryny 1 jajko 1 żółtko Krem czekoladowy: 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 łyżka żelatyny Dekoracje: Cukrowe białe perełki Orzechy arachidowe Do przygotowania mazurka wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Z podanej porcji na ciasto wyjdzie też mazurek w kwadratowej lub prostokątnej blaszce(...)wycięłam ciasteczka. Mazurka pieczemy w 200*C przez 20 minut. Musi mieć rumiany kolor. Krem czekoladowy: W garnku podgrzewamy (nie gotujemy!) śmietankę  z cukrem pudrem oraz połamaną gorzką czekoladą. Dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, tak aby się rozpuściła. Odstawiamy do przestygnięcia. Delikatnie stężały krem wylewamy łyżka po łyżce na naszego mazurka

VioletoweKucharzenie
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 144

mąki pszennej (użyłam tortowej)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu  1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć(...)minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki do całkowitego ostygnięcia.  6. Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić ją, aby ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia.   7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru

Mała Cukierenka
Tort maślano migdałowy 312

konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych  do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady (81%)  Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz 2 łyżki cappuccino(...)kokosowymi. Do pozostałego kremu dodajemy 1-1,5 łyżeczki kakao – mieszamy i przy użyciu worka cukierniczego z tylką ozdabiamy nasz tort. Do ozdoby używamy również startej na tarce jarzynowej – czekolady. Uwieńczeniem są pokrojone na ćwiartki wiśnie w syropie imitujące „pazurki” oraz płatki migdałów. Tort wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do stężenia kremu. Wyjmujemy na ok.15 minut przed podaniem.Ka

mojewypiekiinietylko
Sernik czarno-biały z Nutellą 174

Zmieniłam nieco przepis, wykorzystałam tak naprawdę samą koncepcje dodania kremu orzechowego. Sernik wyszedł rewelacyjnie, bardzo delikatny, kremowy, o intensywnym orzechowym smaku.  Sernik czarno-biały z Nutellą Składniki: Spód: 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo 60 g roztopionego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa: 1 kg twarogu do serników 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki(...)dużej misce umieszczamy twaróg, śmietanę, cukier, budyń i jajka, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Z całości masy serowej odlewamy połowę i miksujemy z Nutellą. Do pozostałej białej masy serowej dodajemy wanilię i mieszamy. Masę serową z Nutellą wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy

Mania Gotowania
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 299

spróbowania tego deseru:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru masa: litr śmietany kremówki 30% galaretka owocowa truskawkowa  lub malinowa  2 czekolady mleczne 2 łyżeczki żelatyny 6 łyżeczek cukru pudru dżem i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy delikatnie wsypujemy mąkę(...)kolejnej miseczki śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą. Do ostatniej miseczki delikatnie wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i łyżeczkę żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody) Układamy ostatnia warstwę ptasiego mleczka i wkładamy całość do lodówki. Roztapiamy drugą tabliczkę czekolady i polewamy  nią wierzch, można posypać

ciastkarnia na kruchym spodzie
Naleśniki czekoladowe z serem i bananami 201

serem i bananami Składniki na ciasto mąka - 2 szkl jajka - 2 szt mleko - 1 szkl woda - 0,5 szkl kakao - 1 łyżka czekolada gorzka  Goplana 60 % - 1/2 tabliczki masło - 1 łyżka szczypta soli NADZIENIE: ser biały - 375 g śmietana - 3 łyżki cukier - 3 łyżki cukier waniliowy - 1 łyżeczka POLEWA śmietana - 1 łyżka cukier - 1 łyżka masło -1 szczuba łyżka

Kuchnia Danusi
Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym 320

śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub dodać 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej lub dodać cynamonu i przypraw korzennych) Dodatkowo: biała posypka cukrowa Babeczki: 1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę, miód, wsypać kakao, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i masę odstawić do ostygnięcia

Mała Cukierenka
Sernik Miętowy Pieczony - Łatwy! (zawsze wychodzi!) 154

znika w oczach, taki jest pyszny :) Piekłam już go kilka razy w tym miesiącu, tym razem pokusiłam się o małe zmiany, mięta i czekolada, która idealnie opadła na dno. Nie miałam wystarczająco sera białego, więc dodałam mascarpone  wyszło świetnie. Mięta jest lekko wyczuwalna, nadaje całości świeżości, jeśli chcecie bardziej miętowy dodatkowo możecie dodać ekstrakt miętowy.    Składniki(...)serka mascarpone 60 ml syropu miętowego barmańskiego  220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie pokrojona na drobne kawałki czekolada deserowa 1 garść wystarczy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam zbyt długo, żeby

Blondynka Gotuje
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 203

mąki pszennej (użyłam tortowej)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu  1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć(...)minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki do całkowitego ostygnięcia.  6. Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić ją, aby ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia.   7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru

Mała Cukierenka
Czekoladowa fontanna, czyli ślub pełen słodyczy 251

tabliczki, pralinki, pyszne czekoladowe ciasta, ciasteczka, lody z sosem czekoladowym, słodkie czekoladowe desery, a nawet czekoladowa kawa… Mleczna, gorzka, z bakaliami, biała… Aż ślinka cieknie na samą myśl. Trudno przejść obojętnie obok półek z czekoladą, stoiska z czekoladowymi ciastami, a co dopiero… obok fontanny z czekoladą . Taką właśnie atrakcję miałam okazję zobaczyć i kosztować z resztą

Słodkie okruszki
Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami 195

szklanka cukru 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g czekolady gorzkiej 70 % 50 g czekolady mlecznej WARSTWA SEROWA: 500 g twarogu zmielonego 2 łyżki cukru białego 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 białka szczypta soli ok 300 g świeżych truskawek KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukrem i miękkim masłem. Wstawić do lodówki. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Czekoladę mleczną i gorzką posiekać i umieścić w misce. Postawić nad gotującą się wodą i rozpuścić. W misie miksera utrzeć do białości jajko i żółtka z resztą cukru. Wlać rozpuszczone czekolady

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania