ostudź. Przygotuj karmel i lekko przestudź. Posmaruj ciasto ostudzonym karmelem, a na wierzchu posyp kokosowymi wiórkami. Do ciasto zamiast włoskich orzechów można dodać orzechy laskowe. Gorzką czekoladę można zamienić na mleczną lub białą. Cynamon można zastąpić kardamonem, a jabłka z powodzeniem zastąpią gruszki. The post Ciasto wiewiórka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaTort dla wielbicieli czekolady gorzkiej. Od dawna nie przepadam już za słodką czekoladą, choć kiedyś potrafiłam zjeść od razu całą tabliczkę ;) Tort jest jest
Biały fartuszekorzechów i obtaczamy boki tortu. Teraz nadchodzi mój ulubiony moment czyli dekoracja-tutaj wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej. Robimy rozetki z masy, możemy użyć białych i czarnych chrupek w czekoladzie-ja je wzięłam z jogurtu Fantasia :-) W poście poniżej pokazywałam jak zrobić motyla z czekolady, lub liczbę z wiekiem solenizanta. Mam nadzieję, że torcik Wam się podoba
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenia i herbatnikami, a następnie wlałam tam jogurt i upiekłam. Też wyszło W sumie wyszło mi około 12 porcji. Jedna to około 330 kcal. Maliny i czekolada – świetne połączenie smaków Trzy kolory: biały, czarny i czerwony = efektowna tarta Tarta Black Red White Idealne ciasto na niedzielę/weekend Dodatkowa mini keksówka Smacznego!!! Źródło: blog Sweet Cherimoya PS. Wrzucę
RelaxtimeCiasto czekoladowe z czekoladą tortownica o średnicy 21 cm Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej (uwaga!zawiera gluten, można zastąpić ryżową) 1/3 szklanki mąki kokosowej
nietadietawykładamy jeszcze ciepłą masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkopta lekko dociskając. Wierzch ciasta możemy udekorować wg własnego pomysłu. Ja wybrałam białą polewę i wiórki z ciemnej czekolady. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Biszkopt czekoladowy z jabłkami
Pyza i Surówkawielu próbach wyszedł blok idealny - pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. I nie musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia, gdy zjemy prawie cały od razu :) Składniki: - 100g białego ryżu* (1 woreczek) - 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) - 1/2 szklanki daktyki - 6 łyżek mąki kokosowej - 4 łyżki oleju kokosowego - 4 łyżki syropu z agawy - 2 garści rodzynek - garść żurawiny - garść dowolnych orzechów
Smakuje zdrowoTo zdecydowanie jeden z najelszpszych serników jakie jadłam, jeśli nie najlepszy! Ma wszystko co kocham w sernikach - jest ciężki, ale kremowy, pachnie wanilią, czuć w nim
DefinicjaSmaku~dyniowy serniczek z ciemną czekoladą słodzoną ksylitolem ~ No to czas powrócić do szkolnej rutyny...Nie lubię tego, zdecydowanie. PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu sernikowego (mielonego) ~100g
breakfast of dreams~kawowy sernik gotowany z fińską mleczną czekoladą~ Ogólnie mlecznej czekolady nie jem, ale dla tej robię wyjątek ♥ Zostałam nią poczęstowana w Finlandii i od razu wiedziałam
breakfast of dreamsubitą pianą z białek. 5) Na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę czekoladową (równo lub tworząc górki i pagórki), następnie rozprowadzamy masę serową z czekoladą, a na wierch masę serową białą. 6) Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut
Kolorowy Przepisownikłyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 3 tabliczki gorzkiej czekolady dżem wiśniowy masa cukrowa niebieska, biała, czerwona, czarna, żółta Przygotowane: Upiec dwa biszkopty, jeden w blaszce o długości około 40 cm a drugi okolo
Amatorka kuchennamasło- 150 g* kremówka- 100 g* kakao- 2 łyżkiDodatkowo:* maliny- 400 gBiszkopt:Piekarnik nastawić na 170 stopni.W małym rondelku roztopić czekoladę wraz z masłem i lekko przestudzić.Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą, białą masę.Do masy żółtkowej przelać roztopioną z masłem czekoladę, wymieszać.Do masy przesiać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem
Kraina Miodem Płynącaszkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek Przygotowanie: Mąkę
kolorowotorcikowoSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g drobnego cukru (można cukier puder) 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g śmietankowego sera twarogowego 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka Przygotowanie: Blaszkę
Blondynka GotujeSkładniki: 100 g rodzynek 75 ml whisky 150 g mąki pszennej 25 g kakao 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej w drobne kawałki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 125 g stopionego masła 150 g cukru trzcinowego (można użyć białego) 2 jajka 4 dojrzałe banany(...)dzieła!!! Rodzynki zalewamy whisky i zagotowujemy - przykrywamy i odstawiamy na godzinę, następnie umieszczamy na sicie aby ściekł z nich alkohol. Mieszamy mąkę, kakao, czekoladę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na biały puch i dodajemy do niego po jednym jajku. Następnie dodajemy banany i rodzynki. Tak powstałą masę dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy
sierotka maRysia w kuchnistawiam na gaz, dodaję cukier i gotuję około 10-15 minut, często mieszając, żeby nam nie przywarły. Gotowa tapioka (kuleczki) jest przeźroczysta (nie ma w ogóle białego w środku). Pod koniec dodaję połamaną czekoladę, mieszam do momentu rozpuszczenia się jej. Ja na chwilę (jakieś 10 minut) tapiokę odstawiłam i garnek przykryłam pokrywką. Fajnie kuleczki jeszcze się powiększyły. Następnie przełożyłam
kruche babeczkistewią) -ksylitol -2 łyżeczki pasty waniliowej -25g agaru (można użyć żelatyny ok 7-8 łyżeczek) Dodatkowo -250g jogurt grecki Łowicz bez laktozy -biała mąka kokosowa (do posypania jako futerko) -40g gorzkiej czekolady + 4 kapsułki węgla aptecznego (uszy, oczy i nosek) Serki i jogurty w temperaturze pokojowej wymieszać w jednej misce/naczyniu (najlepiej takiej z uchwytami) i umieścić(...)wrzenia, poczekać jeszcze 2 minuty i wlać zawartość garnuszka do bardzo ciepłej masy. Wszystko szybko dokładnie wymieszać. Czekoladę pociąć na małe kosteczki a formę/miskę wyłożyć folią spożywczą. Kiedy masa ostygnie ale jeszcze nie stężeje wlać ją do przygotowanej formy/miski, dodać czekoladę i delikatnie zamieszać 3-4 razy aby ją nieco rozprowadzić. Całość pozostawić w lodówce na kilka godzin
Candy Pandaspiernika, śmietanką, cukrem na gładką masę. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. A drugą pozostaw w wersji "białej". Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Dno tortownicy wylepione ciastem oprósz delikatnie kakao. Wylej
SMYKWKUCHNIpiernika, śmietanką, cukrem na gładką masę. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. A drugą pozostaw w wersji "białej". Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Dno tortownicy wylepione ciastem oprósz delikatnie kakao. Wylej
SMYKWKUCHNIciemnym kakao i przyprawą korzenną i muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył :) Placuszki są kruche, mięsiste i bardzo sycące, cudownie pachną przyprawą korzenną i czekoladą... jeden ma tylko 30 kcal! Składniki: 200 g białej fasoli (waga po odsączeniu) 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: jogurt naturalny
Chocolate Muffin Blogcentrum i przystań, szczególną uwagę poświęcając świątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się w szklane aniołki i ornamenty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkladniki Na masę biala -3 czekolady biale -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na mase ciemna -3 czekolady mleczne z kokosem lub bez -1 czekolada gorzka -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na biszkopt czekoladowy -5 jaj -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1 i ½ lyzki kakao -1 lyzeczka proszku(...)ubijamy . Do ubitej na sztywno pol litra smietany dodajemy nasza roztopiona i zimna biala czekolade , miksujemy i tym sposobem powstaje masa biala. To samo z robimy z drugim pol litra smietany- ubijamy i dodajemy nasze czekolady ciemne. Tym sposobem powstaje masa czekoladowa. Przekladamy biszkopt. Na spod dajemy jeden placek biszkopta, smarujemy masa ciemna, ukladamy na wierzchu biszkopty do tiramisu
Z Kuchni Do Kuchniłyżki cukru pudru 1 paczka herbatników pepitki 2 śnieżki 1 szklanka mleka 2 galaretki bursztynowe o smaku coli owoce – nektarynki 6 kostek czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej przygotowanie Blaszkę 24 na 24 wyłożyć herbatnikami Biały ser zmieszać z cukrem pudrem a 2 miseczce ubić śnieżki z 1 szklanką mleka, potem obie masy połączyć. Do tego dodać rozpuszczoną czekoladę
Moje Wyroby