bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2751/3453)

Jak zrobić domowe purée z dyni? 234

Już nie mam siły komentować tego, co dzieje się za oknem. Znów mam się powtarzać, jak jest zimno, szaro i nieprzyjemnie? Oczywiście, że nie. Nawet nie

Be Fit Be Strong
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 232

SKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz(...)substancji zawartych w winie oraz 150-krotnie mocniejsze od kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.  Oryginalny sos miodowy z czosnkiem TaoTao to gotowa marynata do mięs. Posmarowane nim mięso pieczemy na grillu lub w piecu. Można także podawać go jako gotowy sos do potraw z rusztu

ClauditteMissCooking
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 275

musi być w maśle :) Nie ma moim zdaniem lepszych pączków niże te z konfiturą różaną, mięciutkich i polanych lukrem. Obowiązkowo muszą być nadziane przed smażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego ( no dobra jednego się nie da :P) marsz na długi spacer :D SKŁADNIKI(...)kulę. Najlepięj "szczypać" ciasto na sklejeniu do momentu aż nie będzie widać linii sklejenia. To bardzo ważne aby pączki były szczelnie sklejone, bo inaczej marmolada może wypłynąć w czasie pieczenia. Należy pamiętać, że w czasie smażenia pączki jeszcze rosną i jeśli będą słabo sklejone to po prostu pękną w tym miejscu. Gotowe pączki odkładamy na 30-40 minut

DefinicjaSmaku
dietetyczne ciasto z jabłkami, bez glutenu i tłuszczu 323

Kolejne ciasto z jabłkami? A czemu nie! Jabłek nigdy za wiele :) Tym razem jednak nieco inne ciasto... Lżejsze, bez dodatku tłuszczu, ale nadal pyszne! Mam w domu duuuuużo jabłek, planuję jeszcze szarlotkę, więc to nie ostatnie jabłkowe ciasto w najbliższym czasie :) Bałam się, że ciasto nie wyrośnie, albo wyjdzie zakalec...Na szczęście nic takiego nastąpiło! Ciasto pięknie wyrosło, opadło(...)sodę, sok z cytryny, żółtka i herbatę. W drugiej ubijamy na sztywną pianę białka, następnie delikatnie mieszamy je z zawartością pierwszej miski. Tortownicę o śr. 22cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy kawałki jabłek. Wkładamy ciasto do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C i pieczemy 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy

chili & sugar
Śliwki z amaretto w czekoladzie 201

Dziś Dzień Kobiet. Niejedna z nas zostanie obdarowana. Kwiatkiem i nie tylko. Nie będę udawać, sama nie wyobrażam sobie tego dnia bez bukietu kwiatów od ukochanego mężczyzny. Podobnie jak już sobie tego nie wyobraża nasza prawie 7-letnia Hania. Byłaby mocno zasmucona, gdyby tata obdarował kwiatami tylko mamę, albo gdyby nie daj Boże, bukiet miałby być wspólny. Ta mała(...)pęknie, a czekolada nie może za mocno się podgrzać, ponieważ się zbryli.  Nasączone alkoholem śliwki nabijamy na wykałaczkę i oblewamy roztopioną czekoladą. Odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Czekolada powinna na śliwkach całkowicie zastygnąć. Można również wstawić na 15-20 minut do lodówki.  Smacznego

bistro mama
Mona de Pascua 308

przede wszystkim w Murcji, gdzie można zjeść je przez cały rok jak i w Walencji, Katalonii, Aragonii i Kastylii. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Mona ma rodowód arabski. Sam termin wywodzi się od słowa munna , co oznacza środki, a właściwie pokarmy potrzebne do życia. Wiąże się(...)jest niczym wyjątkowym, to po prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :) Składniki na tradycyjną Monę z Walencji: 400 g mąki 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych) 50 ml ciepłego mleka 50 ml soku z pomarańczy 80 g masła

Food Square
Kakaowa rolada z kremem ajerkoniakowym 151

mruczą z rozkoszą jak jedzą. Chyba więcej zachęcać do jej zrobienia nie trzeba, naprawdę warto Składniki (na dużą roladę): 5 jajek 150g cukru 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao około 2-3 łyżki cukru pudru do zawijania rolady Na krem: 250ml śmietanki kremówki 30% 250g serka mascarpone 100ml ajerkoniaku 2 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wrzątku(...)nagrzania na 200°. Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.   Do jajek dodajemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania gęstej i puszystej piany – około 5-7 minut, kończąc na najwyższych obrotach miksera.   Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy suche składniki do jajek – dodawałam

Smaczna Strona
Brokuły – dlaczego warto je jeść? Wartości odżywcze, przepisy, właściwości 150

Dzięki temu nie musimy stosować suplementów i innych podobnych preparatów, ponieważ wszystko znajdziemy na talerzu.  Jakie właściwości odżywcze mają brokuły?  Brokuły mają wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Bez wątpienia można zaliczyć je do grupy najcenniejszych pod tym względem warzyw. Są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich przede wszystkim dużą dawkę witaminy C, sprzyjającej odporności(...)zielonych różyczek to, co w nich najlepsze, sięgnijmy po odpowiednie przepisy! Brokuły, tak samo, jak kalafior BIO możemy jeść w przeróżnych formach. Doskonale smakują zarówno gotowane, jak i pieczone, smażone oraz podawane w formie zupy kremu. Najwięcej osób jadło przede wszystkim gotowane brokuły. W tej postaci są świetnym dodatkiem do dań. Najważniejsze jednak, aby były one al dente, czyli lekko

Via Gusto
Kandyzowana skórka z cytrusów 148

syropie cukrowym, posłużą jako dodatek do lukrowania pączków i sernika. Słodkie cytrusowe zesty, uwielbiane przez jednych, znienawidzone przez drugich. Osobiście nie wyobrażam sobie świeżego pączka z nadzieniem różanym bez lukrowej polewy i kandyzowanej pomarańczowej skórki, takiemu pączkowi brakuje charakterystycznego wyrazu. Często przygotowując lemon curd, cytrynki w syropie cukrowym lub najzwyczajniej wyciskając cytrynę do herbaty, czy jedząc pomarańcze, pozostaje(...)niewielkim ogniu przez około 20 minut, do całkowitego odparowania wody. Po ugotowaniu wysyp kandyzowane zesty na sito, niech ewentualna woda odcieknie. Po tym wysyp je na papier do pieczenia, rozłóż po całej jego powierzchni i pozostaw na 1 godzinę – skórki wyschną i zapobiegnie to ich posklejaniu. Przesyp do zakręcanego słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Uwagi

ProstePesto.pl
Mrożone owoce – jak je wykorzystać 180

zapewniona odpowiednio niska temperatura, przez co uległy rozmrożeniu i ponownemu zmrożeniu. Nie ma konieczności mycia mrożonych owoców, ponieważ już przed poddaniem działaniu mrozu są dokładnie oczyszczane i można je bez obaw spożywać od razu, podobnie jak świeże. Zalety mrożonek Mrożone owoce to prawdziwy skarb zimą (i nie tylko) – można przywołać smaki wakacji i wzbogacić swoją dietę w zawarte(...)mąkę i cukier, dodaj pokrojone masło i połącz ze sobą – powinny powstać charakterystyczne dla kruszonki grudki. Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju. Rozłóż w nim rozmrożone owoce, a następnie kruszonkę. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Shake/koktajl z mrożonych owoców Składniki: 1 szklanka dowolnych owoców mrożonych (borówek, malin, truskawek…) 3/4 szklanki jogurtu lub mleka cukier, miód

codojedzenia
Pszenno-żytni chleb na zakwasie 174

jaką mamy zmusiła nas do tego, żeby pozostać w domu i stąd wiele osób wraca do dawnych tradycji. Dziś zapraszam po przepis na najzwyklejszy pszenno-żytni chleb na zakwasie, bez żadnych dodatków, ani ziaren. Jest rewelacyjny, bosko smakuje nawet tylko z odrobiną masła. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni(...)piekarniku. Ciasto będzie rosło około 9-10 godzin.  Gdy chleb wyrośnie delikatnie go nacinamy i posypujemy otrębami. Wstawiamy je do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez 60 minut, po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie chleb wyjmujmy z foremki i studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Keto ciasto z truskawkami (Paleo, LowCarb) 288

polewą zawiera jednak niewiele węglowodanów, bo zaledwie 2 g. Można więc je łatwo wkomponować w dzienny jadłospis nawet na tak rygorystycznej diecie, jaką jest dieta ketogeniczna . Ciasto można przygotować bez polewy jogurtowej. Jednak bardzo dobrze komponuje się ona z owocowym charakterem ciasta i lekko orzeźwia. Stanowi ona połączenie musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego. Sprawdziła się świetnie tutaj i tutaj(...)się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać jeszcze trochę wody. Jeśli za rzadkie, dodać odrobinę mąki kokosowej. Truskawki pokroić na połówki. Większe owoce można na jeszcze mniejsze kawałki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut aż wierzch lekko się przyrumieni. Ostudzić. Polewa jogurtowa Mus kokosowy podgrzać lekko w garnuszku

Modern Cave Girl
Sernik miętowo jagodowy bez pieczenia 375

Jagody sama nazbierałam a trud który w to włożyłam opłacił się. Jeden z lepszych serników które zrobiłam. Sernik zrobiony na biszkoptach dzięki czemu możemy wykonać go w upalne dni bez włączania piekarnika. Przypomina mi moje dzieciństwo kiedy to zbierałam jagody w lesie już od najmłodszych lat. składniki: 1 kg sera twarogowego z mascarpone President 280 g rurek z nadzieniem(...)zrobią się miękkie miksuję blenderem i studzę. Do jednej części śmietany dodaję połowę masy jagodowej i mieszam. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm  jej dno wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam na nie masę serową jagodową, wstawiam na 30 minut do lodówki. Do drugiej części sera odłożonego dodaję połowę musu jagodowego z ilości która została. Mieszam i wylewam

wesoła kuchnia
Tarta jabłkowa 238

mnie taki klasyk klasyków . Mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli Czasem mniej znaczy więcej i tak jest właśnie w przypadku tego ciasta: tylko kruche i jabłka. Bez żadnych dodatkowych składników. I musze przyznać ze jest naprawdę przepyszne. Dodatkowo ten przepis na ciasto kruche, to taki mój pewniak, który zawsze się udaje Przepis jest na tortownicę o średnicy(...)mogą się rozpadać, u mnie trwało to ok 10min) należy zdjąć je z palnika i zostawić do przestudzenia (nie muszą być całkiem wystudzone). Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy podzielić na dwie części: jadną większą od drugiej. Większą część rozwałkować, dobrze podsypując mąką stolnicę i wyłożyć dno oraz boki do wysokości

Relaxtime
Biała kiełbasa w piwie 207

Czas na potrawę, którą przygotujemy szybko, bez zbędnego krojenia i przy tym jest pyszna. Zobaczcie jak powstaje biała kiełbasa w piwie. Potrawa to idealna propozycja do obiadu lub kolacji. Świetnie sprawdzi się też podczas imprezy, czy też przyjęcia. Jej zalet jest mnóstwo, nie pomijając przy tym nietuzinkowego smaku piwa przełamanego miodem. Umyślnie pomijam proces przygotowywania białej kiełbasy(...)bardzo o konsystencję sosu martwić. Sos dodajemy do kiełbasy, nie musi ona być zatopiona. Wystarczy, że jest w połowie zanurzona w sosie, a nawet nieco mniej. Całość pieczemy pod przykryciem 40 minut na 200 st. C Gotowe! Koszt: 15 zł porcja dla dwóch osób Przygotowanie: 60 minut Biała kiełbasa w piwie Biała kiełbasa w piwie Biała kiełbasa w piwie Artykuł

Kuchennyviral.pl