Dzisiejsze danie mogę nazwać jesiennym wspomnieniem z wakacji. Migdały i kasztany przywiozłam z urlopu, akurat teraz w Andaluzji jest sezon na nie, kasztany sama nazbierałam, a
Quinoa Raz!Doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy. To
Niedzielny kucharzPo truskawkach, czereśniach, porzeczkach i malinach przyszedł czas na kolejne owoce. Końcówka lata to czas na śliwki , gruszki i jabłka. Co prawda w moim osobistym rankingu
365 dni dookoła kuchniUwielbiam buraki pod każd ą postacią, zwłaszcza w formie pesto. Załączam Wam link do tego pysznego dania. Tym razem chciałam podzielić si ę
La grande e la piccola cuocailość mleka kokosowego, białą czekoladę oraz delikatne, samodzielnie wykonane kruche ciasteczka z nutką wanilii. Prawdziwa magia smaków... Polecam! Składniki na kruche spody: 100 g mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g miękkiego masła 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko ½ łyżki mleka Masa na serniczki: 125 g serka mascarpone 125 g gęstego jogurtu greckiego 1 puszka(...)średnicy 6 cm (czyli takiej samej, jak średnica otworów w foremce silikonowej) (fot.1) . Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Ponakłuwać widelcem, żeby ciasteczka nie wybrzuszyły się podczas pieczenia (fot.2) . Piec w temp. 170ºC przez około 20 minut (nie muszą być rumiane). Po upieczeniu odłożyć na kratkę do wystygnięcia (fot.3) . Serek
Świat CiastaTakie jak stewia , erytrytol czy ksylitol. I choć niektórzy sugerują, żeby całkowicie odzwyczaić organizm od smaku słodkiego, w tym także wspomnianych zastępników cukru, to po czasie adaptacji można raczej bez szkody dla zdrowia wprowadzić sporadyczne słodkie dania. Niestety, zarówno stewia , jak i erytrytol , a także wiele innych, mniej popularnych niskowęglowodanowych substancji słodzących odbiegają właściwościami od cukru. Na przykład(...)słodzik na jej bazie, czego następstwem był nie tylko najprawdziwszy keto karmel, ale także prezentowana dzisiaj keto tarta Snickers! Keto tarta Snickers – porcja Keto tarta Snickers – słodka bomba bez wyrzutów sumienia Każdy, kto miał okazję kiedykolwiek konsumować batonik o tej nazwie wie, że jest to kulinarny hedonizm w czystej postaci. Orzeszki ziemne w karmelu oblane czekoladą w połączeniu
Modern Cave Girlpodajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków. [embed]https://youtu.be/OBT6nzYk-hU[/embed] Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku: 250 g karkówki 250 g schabu bez kości 2 cebule 2 niezbyt duże ogórki kiszone 15 g suszonych grzybów około 1,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku łyżeczka sosu sojowego ciemnego 3 łyżki śmietany 30% ziele(...)/caption] [caption id="attachment_7616" align="aligncenter" width="685"] Wieprzowina po myśliwsku[/caption] Inne przepisy na wieprzowinę: Schabowy Po Królewsku – Przepis Na Obiad Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Wieprzowina Pieczona Z Marchewką I Cebulą Wieprzowina Z Marchewką Sos Z Karkówki Artykuł Wieprzowina po myśliwsku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneMuffinki wg Diety Rozdzielnej. Bez cukru i bez glutenu ❗ Kiedy zgłaszają się osoby z poważnymi schorzeniami, zmusza nas to do poznania tematu i pokombinowania jak można dać osobie odrobinę szczęścia, by mogła zjeść coś, co jest kompletnie zakazane. Niedawno trafiła w nasze skromne progi osoba z candidą. Oczywiście przy tym problemie konieczne(...)mieszamy łyżką aby się składniki połączyły (ale nie za długo), następnie ciasto przekładamy do foremek na muffinki (napełniamy do 2/3 wysokości). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Muffinki czy są upieczone możemy sprawdzić patyczkiem, jeśli wbijemy i po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy, że są upieczone. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepulpeciki to meatballs – mięsne kulki. Po francusku boulletes – kulki, ale nie do gry tylko ładowania karabinu. Nasze pulpeciki kojarzą się z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne. W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest(...)zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa razem z przyprawami korzennymi i ziołami. Posól (około łyżeczki) i popierz. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie okrągłe pulpety. Układaj na blaszcze do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 18 minut. Krok 3 W międzyczasie przygotuj ryż według tego przepisu . Krok 4 Podawaj pulpety z sosem i ryżem. Smacznego!m Artykuł Środa: Pulpeciki z charakterem
Niedzielny kucharzpulpeciki to meatballs – mięsne kulki. Po francusku boulletes – kulki, ale nie do gry tylko ładowania karabinu. Nasze pulpeciki kojarzą się z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne. W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest(...)zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa razem z przyprawami korzennymi i ziołami. Posól (około łyżeczki) i popierz. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie okrągłe pulpety. Układaj na blaszcze do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 18 minut. Krok 3 W międzyczasie przygotuj ryż według tego przepisu . Krok 4 Podawaj pulpety z sosem i ryżem. Smacznego! Artykuł Północno afrykańskie pulpeciki z charakterem
Niedzielny kucharzWigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny(...)opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch wykładamy masę makowo-bakaliową. Na wierzchu układamy kruszonkę i ozdabiamy lukrem Pieczemy w piekarniku 1 h w 180 C Podane proporcje wystarczą na dużą blachę. The post Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaKolejny zdrowy, tym razem bezglutenowy przepis...Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola. Ciasto wcale nie jest wytrawne, a słodkie. Dziwne, prawda? Też tak na początku pomyślałam... Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy porcjami do masy, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 35-45 min. Studzimy. Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania czekolady możemy dodać 2 łyżki gorącej
Kuchnia MagdaLenyRUBASZNY MAKOWIEC Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła(...)sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru. Krok 4. Do foremek wkładamy ciasto z papierem
Moja Książka Kucharskaewentualnego dosypania) - 96g mleka, u mnie bez laktozy (6/8 szklanki) - 13g świeżych drożdży - 1 łyżka oleju - 40g stopionego masła (używam z ukwaszonej śmietany, jest bez laktozy) - 1/4 łyżeczki soli (używam himalajską) - 1 małe jajko - 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania chałek) - 30g ksylitolu z wanilią (lub cukru z wanilią), można się poratować kilkoma kroplami olejku waniliowego(...)blat, dzielimy na 6 równych części. Z każdej toczymy wałek. Następnie łączymy po 3 wałki i zaplatamy warkocz. Końcówki warkocza podwijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na ok.30 minut do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.20 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia
Smaczne Zdrowesiebie? Kilka wpisów na krzyż. Dokładnie trzy w tym roku. Czy to jeszcze blog osobisty, czy wpisy na siłę? To chyba dlatego wpisy były tak rzadko. Brak chęci. Bez konkretnego powodu, bo na szczęście nic złego się przez ten czas nie działo w moim życiu. Było normalnie, zwyczajnie. Rano praca w domu przy komputerze - jak zwykle, później jakieś(...)okrągła 22- 23 cm 2/3 szkl. serwatki 2 jajka 60g oleju skórka starta z pół cytryny 2/3 szkl. cukru 1 i 1/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 20 niedużych truskawek cukier puder do posypania Piekarnik nagrzać do 175°C . Serwatkę wymieszać z cukrem, olejem, jajkami i skórką z cytryny. W drugiej misce wymieszać
Posadzone i zjedzone