Wegańska pasta z kalafiora i nerkowców 155Pasty i smarowidła zawsze się sprawdzą. Na śniadanie, do pudełeczka, na kolację, czy jako szybka przekąska w ciągu dnia. Idealne jako dodatek i w roli głównej
Analiza Smaku
Batony bananowe z orzechami laskowymi 132Dziś znów poniedziałek, więc warto zadbać o to, by w tygodniu mieć pod ręką zdrową przekąskę. Po co sięgać po sklepowe słodycze, które zawierają multum niezdrowych
Be Fit Be Strong
Batony bananowe z orzechami laskowymi 128Jutro znów poniedziałek, więc warto zadbać o to, by w tygodniu mieć pod ręką zdrową przekąskę. Po co sięgać po sklepowe słodycze, które zawierają multum niezdrowych
Be Fit Be Strong
Odrywane bułeczki z batatami (wegańskie, bez białego cukru, bez laktozy) 156Kolejny przepis na drożdżowe ciasto! Tym razem wersja bez jajek i mleka a za to z batatami 😊 Postanowiłyśmy zrobić odrywany chlebek w ciekawej formie, można powiedzieć imprezowej (nie można obecnie zapraszać innych ale możecie taki wypiek zafundować swojej rodzince). Piekąc takie ciacho sprawicie frajdę swoim domownikom kiedy będą odrywać małe bułeczki i zanurzać je w pysznym kremie Rawnella(...)upieczeniu odrywały się od siebie. 6. W środek (a właściwie nieco z boku) włożyłyśmy słoik, który otoczyłyśmy bułeczkami i razem z nim upiekłyśmy całość. 6. Piec w 190’C ok 20 minut (do zarumienienia, można sprawdzić patyczkiem czy w środku są dopieczone). 7. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie wyciągnąć słoik i zastąpić go słoikiem z kremem Rawnella
Candy Pandas
Noworoczne keto ciasto – Mandarynka w czekoladzie (Paleo, LowCarb) 183mlekiem i olejem kokosowym. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 minut. Budyń czekoladowy Z 500 ml mleka odlać ok. 100 ml. Resztę zagotować z czekoladą, inuliną(...)skórki warto zachować i jakoś je wykorzystać. Ja ugotowałam je w wodzie z erytrytolem i posypałam wierzch ciasta. 2. Biszkopt można nasączyć płynem, zwłaszcza jeśli chcecie zaserwować ciasto bez "odpoczywania". Blaty nie będą miały wtedy okazji dobrze się nasączyć. Ja do tego celu użyłam zalewy z gotowania mandarynek wymieszanej z odrobiną rumu. Inspirację do ciasta stanowił ten przepis . Przybliżona
Modern Cave Girl
Podsumowanie roku 2019 189zawodu. Ja też wciąż się uczę, niejednokrotnie na własnych błędach, nie wiem wszystkiego i na wszystkim się nie znam. Mimo to kocham gotować i nie wyobrażam już sobie życia bez fotografowania i spisywania tego co zrobiłam, dlatego możecie spodziewać się kolejnej porcji pyszności. A jakie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem w minionym roku? Zapraszam na zestawienie najchętniej oglądanych(...)sosie gorgonzola Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków Tortille z sezamowym kurczakiem Bułeczki do odrywania z jagodami Pomodorowa surówka z porem i jabłkiem surówka z kalarepą Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaki Pomidorowa sałatka z fetą i sosem czosnkowym Ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami Omlet ze szparagami i szynką parmeńską Langosze Placki ziemniaczane z potrawką drobiowo-pieczarkową Schab serowo
Smaki Na Talerzu
Chałka bez mleka i jajek. 188jest wcale trudne. Jak na pierwszy raz, uważam, że jest super. Chałka zostaje u mnie na stałe, więc nie długo będę ekspertem od zaplatania :) Ta chałka jest bez jajek i mleka, teraz przyjdzie czas na chałkę tradycyjną. Wypróbuję i podzielę się z Wami przepisem. Będziemy sprawdzać która jest najlepsza. Podejrzewam, że zrobię jeszcze kilka kombinacji :) Składniki: 500 g. mąki(...)sklejone końce z jednej i z drugiej strony, zawijamy pod spód. Jeśli nie zrozumieliście mojego zaplatania, to w internecie znajdziecie filmiki. Gotową chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miseczki włożyć masło, dodać cukier i mąkę. Palcami wyrobić kruszonkę. Chałkę posmarować letnią wodą i posypać kruszonką. Piec
Agusiowe smakołyki
Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży) 212Kasza gryczana niepalona, woda i sól – te trzy składniki wystarczą żeby upiec nadzwyczajny i super-zdrowy chleb bezglutenowy. Jego wyjątkowość tkwi w sposobie przygotowania - moczeniu kaszy
Pyry na Gaz
spaghetti w sosie z pieczonej papryki 209Uwielbiam makaron, nie wiem czy już o tym pisałam, ale NIGDY nie jadłam makaronu w restauracji. I nie zamierzam. Pierwszy raz zrobię to we Włoszech i
Cook&Love
Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym 321domu brakuje fanów maślanych, ciężkich kremów, więc tworzę różne kompozycje bez masła lub z jego minimalną ilością. Niedawno wypróbowałam taką masę, a teraz trafiła się okazja, żeby znowu upiec tort... I tak powstał ten deser ;) Okazja trochę nietypowa... Kocia część "redakcji" tego bloga obchodzi urodziny i to nie takie zwykłe, bo już 15.(tak, piętnaste!) ;) Co prawda degustacja skończyła(...)wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem
FitKot
Pizza z papryką i czarnymi oliwkami 208Podstawą udanej pizzy jest ciasto, wyrośnięte i przygotowane z mąki specjalnie przeznaczonej do tego rodzaju wypieków i szczypta miłości do kuchni włoskiej. Mąka typ 00, włoska, najlepszej jakości. Nie bez znaczenia jest także sos , przygotowany samodzielnie, z pomidorów pelati w całości, znacznie lepszych od tych krojonych. Sos z dodatkiem suszonych ziół i świeżego czosnku także ma znaczenie. Dodatki(...)pizzę lub kilka mniejszych. Ciasto na pizzę wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i delikatnie rozciągamy dłońmi. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym z ziołami, układamy oliwki z papryką wcześniej przygotowane. Pieczemy przez 12-15 minut w 200 st. C. Gotową pizzę dekorujemy kawałkami oliwek i świeżą bazylią pokrojoną w paski - najlepiej zawinąć listki jak cygaro i pokroić. Dzieilmy na mniejsze kawałki
Moja smaczna kuchnia
Drożdżowa strucla makowa 212Świąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru(...)lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy około 30- 35 minut w temp 180*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei. Zimną
Wanilia i Kardamon
Trzeci chleb 235połowę jeszcze tego samego dnia. Fantazyjnie popękał, za co absolutnie się na niego nie obraziłam. Ani trochę się nie kruszył i smakował niesamowicie. Co więcej, na drugi dzień smakował bez najmniejszej praktycznie różnicy. Przepis dostałam od Asi Słodkiej Babeczki, a właściwie już mojej znajomej, bo spotkałyśmy się niedawno i przegadałyśmy wiele godzin, a i tak czasu było zdecydowanie(...)razy). 3. Po tym czasie uformować bochenek i wsadzić do oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba, złączeniem do góry. Mój chlebek wyrastał w durszlaku i w nim się piekł. ;) 4. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Będzie to trwało 3-4 h, a może dłużej, gdyż wszystko zależy od mąki, zakwasu i temperatury. Myślę jednak
Kuchnia Prezydentowej
Czekoladowe babeczki bez cukru 180Kto czyta mojego bloga regularnie, ten wie że jakiś czas temu odstawiłam cukier na rzecz naturalnych słodzików. Od tego czasu używam miodu, proszku z daktyli ( domowy
Powiedz dietom nie
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 361Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru
głodny alergik
CHICKEN KORMA I TEST NOWEGO GARNKA MARKI FLORINA ZE SKLEPU GARNECZKI.PL 124bardzo małą ilością tłuszczu. – Ma elegancki, oryginalny design. – Pokrywka wykonana jest z odpornego na wysokie temperatury szkła. Dzięki temu, że jest przezroczysta mamy możliwość kontrolowania procesu gotowania, bez jej zbędnego unoszenia. – Ponadto pokrywka naczynia wyposażona została w odpowietrznik, umożliwiający odparowanie nadmiaru wody. Można zakupić go TUTAJ! SKŁADNIKI: ( 2 duże porcje ) * filet z kurczaka(...)bardzo solidnie – jest to produkt na lata!! Cała oferta marki Florina https://www.garneczki.pl/marka/florina w sklepie. W ofercie znajdują się m.in. garnki, patelnie, czajniki, kawiarki, blachy do pieczenia, drobne gadżety i wiele innych rzeczy, które umilą i ułatwią czas w kuchni i nie tylko. Idealne również jako prezent. Polecam! Wpis powstał we współpracy ze sklepem: The post
Ostra na Słodko
tort z galaretką 712łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki/tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C. Upieczony(...)pudrem. Mascarpone miksujemy, dodajemy do niego czekoladę i miksujemy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach na jednolity krem. wykonanie tortu: Pierwszy blat smarujemy 1/2 częścią kremu bez dodatków. Na środku delikatnie układamy stężałą galaretkę, którą smarujemy (wierzch i boki) pozostałą częścią kremu bez dodatków. Następnie układamy drugi blat na którym rozsmarowujemy całą masę z orzechami
Domowy Smak Jedzenia
Galette z rybą , szparagami i pieczarkami 166rybą , szparagami i pieczarkami jest po prostu genialna , a do tego sos beszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć nie może Polecam to danie , jest tanie , proste i niesamowicie smaczne na gorąco i na zimno . składniki 2 szt galette : ciasto : 3 szklanki mąki 1 kostka smalcu(...)średniej wielkości kawałki . Wyjmujemy ciasto z lodówki dzielimy na dwie części . Każdą wałkujemy na okrągły placek , cienko , tak na około 3 mm . Najlepiej rozbić to przez papier do pieczenia , nie będzie się tak lepić . Brzegi unosimy i sklejamy , tworząc swego rodzaju miskę z ciasta . Wkładamy do lodówki na około godzinę . Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C ( góra
Ogrodnik w podróży
Maślana tarta kajmakowa z orzechami i białą czekoladą 185Niedzielny poranek. Weekend w domu. Bez wyjazdów. Bez żadnych załatwień, które staram się zrobić w tygodniu, aby sobotnio-niedzielny czas był tylko dla nas! Wstaję pierwsza i przygotowuję dla nas śniadanie. Każdy je coś innego. Ja owsiankę z żurawiną, jeżynami i borówkami. W lodówce mój wzrok przykuwa świeży owoc granatu. Kroję go i wydłubuję z niego soczyste, cierpkie(...)zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy na kruchy spód
Raj dla Podniebienia
Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą 197Fala upałów to dla mnie totalne rozleniwienie. Wszystko dzieje się powoli, bez pośpiechu i nikt absolutnie nie ma o to pretensji, bo inaczej zwariowalibyśmy z gorąca i nadmiaru obowiązków. Każdy odpuszcza sobie tyle ile może, ale jeść coś trzeba, więc mam dla Was propozycję na pyszną tartę, która dla 4 osobowej rodziny posłuży jako obiad(...)natką pietruszki i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do miski przesmażone składniki i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz przelewamy na schłodzony spód tarty. Tartę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wioleta Gargula
MamaOskarka
Rustykalna tarta z jeżynami 291Rustykalna tarta z jeżynami czyli galette – ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche(...)ciasto w dysk, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kształt koła (mniej więcej – nie musi być idealnie okrągłe) o grubości ok. 1 cm. Na środku rozsmarowujemy śmietanę zostawiając ok. 4-5 cm brzegów. Układamy jeżyny. Posypujemy
Poezja smaku