bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2748/3453)

Francuskie paszteciki z mięsem 157

Bardzo szybkie i proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chlebek bez wyrabiania 210

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczny i prosty chlebek.  Nie wymaga on od nas wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, odłożyć

Krakowskie smaki Ani
Ryżowo - migdałowy bochen oczyszczający z melasą 200

Na oczyszczanie organizmu zawsze jest dobry czas, a wiosna to wręcz idealna pora roku aby do codziennej diety dodać zdrowe pieczywo. Chleb na mące ryżowej i

Apetyczna babeczka
CEBULARZYKI 138

był na piwku na zamojskiej starówce w restauracji "Skarbiec Wina", ten wie,  że nie wychodzi się stamtąd bez pełnego brzuszka od cebularzyków. Powiadam Wam obłędne, podawane z masełkiem czosnkowym są idealną zachętą na dalsze penetrowanie karty. Historia powiada, że cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej, bo właśnie oni jako pierwsi zaczęli je wypiekać i to na lubelskim Starym(...)wymieszać z roztopionym masłem, dosmakować solą a następnie kłaść po łyżce na placuszki.  Całość jeszcze zostawić na 10 min pod przykryciem, następnie smarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 20-25 min do zarumienienia.  Najpyszniej smakują na ciepło z masłem czosnkowym w towarzystwie piwa, oczywiście bezalkoholowego

pieprzny smaczek
Pączki z dziurką, czyli oponki 107

dzień koniecznie musimy zjeść faworki albo pączki. Dziś przychodzę do Was nie z takim klasycznym pączkiem, ale z jego równie pysznym bratem, idealnym dla tych, którzy wolą ciastka bez nadzienia. Pączki z dziurką, czyli oponki robi się dokładnie tak samo, jak te tradycyjne, tylko mają nieco inny kształt. Na blogu znajdziecie też przepis na:  Pączki z pomarańczową konfiturą(...)mniejsze porcje i wałkujemy na grubość ok 2 cm. Przy pomocy szklanki i kieliszka wycinamy oponki. Ja używam do tego wykrawaczki do donutów.   Oponki przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut.   W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy

Kulinarne przygody Gatity
Sernik kokosowy Gluten Free 112

sernik kokosowy, zdrowy pyszny, fantastyczny Jak zrobić sernik, który jest moją miłością i oczywiście, mogę go jeść w każdej postaci, znajdziesz ich u mnie mnóstwo w różnych smakach. Sernik bez sera, chociaż brzmi to dziwnie, ale ten sernik z kaszy jaglanej i mleka kokosowego jest idealnym przykładem, że można ser zastąpić. Ponieważ ten sernik nie zawiera sera, mleka, jajek(...)składniki, oprócz oleju kokosowego.  Olej rozpuść przy użyciu mikrofali.  Dodaj płynny olej do mieszanki, wymieszaj i bezzwłocznie włóż ja do formy z odpinanymi bokami, wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ugnieć, schowaj do lodówki.  Środek  Kaszę jaglaną najlepiej ugotować w częściej, by była miękka i zimna.  Kiedy kasza będzie gotowa, włóż ją do miksera

RafalCook
Bagietki pszenne zwijane 130

amatorem. Podałam już Wam kiedyś przepis na ulubione bagietki mojego męża, najlepsze bagietki pszenne . Teraz pora na bagietki pszenne zwijane, czy też rolowane tak jak się zwija roladę tylko bez farszu. Formowanie tych bagietek jest bardzo proste, każdy sobie z tym poradzi. To przepis dla kuchennych amatorów. Polecam ciasto zrobić za pomocą robota z hakiem, gdyż świetnie nadaje się(...)prostokąt. Oba boki ciasta na końcach zakładamy do środka, zwijamy ciasto na długość blaszki jak roladę. Zlepiamy ciasta na całej długości zlepieniem pod spód. Bagietki układamy na papierze do pieczenia, z którego formujemy jakby 3 rynienki, tak aby bagietki nie dotykały się wzajemnie. Bagietki smarujemy wodą za pomocą pędzelka silikonowego, posypujemy słonecznikiem i nacinamy bagietki na skos najlepiej żyletką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowa z tofu 137

Prosta i smaczna zapiekanka makaronowa, która jak mówi moja rodzina, nawet bez zapiekania jest pyszna Polecam! Polecam również zapiekankę z fasolki szparagowej , zapiekankę pasterską bez oleju i bez glutenu, zapiekankę warzywną z tortilli z sosem salsa , zapiekanka z jarmużem w serowym sosie z ziemniaka . Składniki: 3 szklanki surowego makaronu typu świderki 1 mała lub 2 duże kostki(...)delikatnie mieszamy, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i posypujemy pozostałą porcją sera. Przykrywamy zapiekankę pokrywką (lub folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut (ja używam termoobiegu), po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10-15 minut. Podajemy z ulubioną surówką – polecam kimchi i buraczki czerwone

Lamarida.pl
Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia 144

czasu można sobie pozwolić na nieco bardziej kaloryczną wersję podsmażaną. Na przykład w połączeniu z ciastem drożdżowym, które wiele osób po prostu uwielbia. Bułeczki cebulkowe Agaty je się bez dodatków, ale można do nich dołożyć to, co lubimy, masło czy ser. Idealnie nadają się one jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Kiedy Agata je przygotuje, znikają(...)części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę (dłonie zwilżamy olejem, ułatwi nam to formowanie bułek, bo ciasto jest dosyć klejące), którą umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki mocno spłaszczamy dłonią. Przykrywamy bułki bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pod koniec wyrastania bułek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte bułki nacinamy

KulinarneImpresje.pl
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 166

strona od wewnątrz, matowa na zewnątrz). Nacinamy na krzyż od góry, polewamy łyżką oleju, posypujemy świeżo zmieloną solą morską i odrobiną pieprzu. Do buraków dodajemy po ½ ząbku czosnku. Zawijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez godzinę. Studzimy. Cebulę kroimy i smażymy w garnku na 2 łyżkach oleju. Buraki kroimy na mniejsze cząstki, czosnek obieramy z łupinki. Wszystko przekładamy(...)soli i pieprzu, a następnie w bułce. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy jako dodatek do kremu z buraków lub zwykłego czerwonego barszczu. Danie bez dodatku boczku w farszu, może stanowić jedną z naszych potraw wigilijnych

Kuchnia w czekoladzie
Recenzja "Zieleniny bez glutenu" i chleb jaglany 216

Zielenina bez glutenu" to  moja pierwsza książka kucharska która traktuje o diecie bezglutenowej. Brakowało mi takiej, bo w mojej rodzinie pojawił się problem nietolerancji glutenu i zaczęłam poszukiwać prostych przepisów. Przepisy w książce podzielono wg pór roku. To duża wygoda, bo łatwo znaleźć przepisy które są aktualne, sezonowe. Mamy więc tu przepisy na wiosnę, lato, jesień i zimę(...)Dodajemy  do mokrych składników Wyrabiamy aż powstanie dobrze połączone, ale mocno klejące ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia  Po tym czasie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia Gdy ciasto wyrośnie do brzegu foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C. Pieczemy ok. 35 min, w moim piekarniku 45 min. Wyjmujemy

Proste Potrawy
Domowe Rogaliki Maślane 137

Bardzo lubię robić rogaliki i przygotowuję je raz na jakiś czas zazwyczaj z zamysłem zabrania ich do pracy. Dzisiejszy przepis jest domowy i prosty. Bez kupowania gotowego ciasta o niezbyt korzystnym składzie. Wynik? Pysznie! Praktycznie nigdy nie korzystam z gotowych rozwiązań i staram się przygotowywać w domu wszystko sama. Dotyczy to zarówno tortilli jak i ciasta francuskiego. Dzięki temu(...)luźno w rogaliki. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni, a rogaliki przykrywamy ściereczką na ok. 15 minut po czym smarujemy białkiem. Zagotowujemy szklankę wody i wstawiamy na dno piekarnika. Rogaliki pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Po wyjęciu przykrywamy ściereczką na ok. 15 minut. Zapisz

rabarbarowo
Burak, rukola i feta! 164

inne endywie, szpinaki i roszponki), a buraki pokroić w tak cienkie plastry jak ogórki na mizerię i rozłożyć je na warstwie zielonej. Na to pokruszyć ser feta (sam, bez dodatku innego sera), a jeszcze lepiej ser kozi, ale ja nie tykam... pozostawiam kwestii upodobań. Na to orzechy, prażone pestki dyni, orzeszki piniowe czy co tam w szafce z ziaren(...)pestki dyni, słonecznika, sezam, żurawina lub kiełki np. rzodkiewki krem z octu balsamicznego Przygotowanie: Buraki myjemy (w łupinach, osuszamy w papierowym ręczniku ) i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut aż zrobią się lekko miękkie (takie są najlepsze i nie warto

bistro mama
Bułki z serem 203

Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności. Przepis znalazłam na Moich wypiekach ; zaciekawił mnie water roux . Nigdy nie przygotowywałam bułek(...)wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części, z każdej uformować długi na 10-15 cm wałeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować bułeczki, posypać startym serem.  Piec w 190 st. C. przez 15 minut, aż ser się zrumieni

Pożeraczka, czyli raz adobrze