dobrze jak ta babcina. Jadłam ją głównie z odrobiną masła. Do niektórych kęsów dokładałam powidła śliwkowe. A taka prosto z piekarnika, jeszcze ciepła, jest pyszna nawet bez dodatków. Tola ją właściwie jadła bez niczego przez cały dzień. Myślę, że upiekę ją za parę dni. Najbliższy weekend będzie dość ekipowy, będzie komu napełnić brzuchy (huhu). Do następnego. Cześć. Składniki(...)dzielimy je na dwie części. Każdą z nich dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek, zaplatamy w kształt warkocza. Zaplecione chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut. Podobne przepisy
Kardamonovywiecie kuchnia, to moje królestwo. Przy gotowaniu czy pieczeniu po prostu się relaksuje. Uwielbiam tworzyć nowe potrawy i serwować je najbliższym i znajomym. I oczywiście uwielbiam też dzielić się z Wami moimi przepisami lub odkryciami. Dziś kilka słów o bardzo ciekawym miejscu, które z pewnością zainteresuje nie jednego miłośnika kuchni. Wśród moich znajomych jest kilka osób prowadzących własną działalność(...)które ostatecznie kupię. Ale któreś na pewno Wybór jest naprawdę duży. Hurtownia posiada szeroką ofertę produktów gastronomicznych. Od zastaw stołowych, sztućców, małych sprzętów kuchennych, aż po duży sprzęt gastronomiczny. Bez względu na to czy prowadzicie dom czy restauracje, to to miejsce jest idealne na zakupy. Moi znajomi zamówili niedawno w hurtowni Gastromix kolejne urządzenie gastronomiczne i są naprawdę zadowoleni
Słodkie okruszkiObie propozycje są tak proste, że ich przygotowanie pójdzie Wam tak samo EXTRA GŁADKO, jak EXTRA GŁADKI jest dżem Łowicz 100% z owoców, który jest bez pestek oraz bez kawałków owoców i zawiera 100g owoców na 100g dżemu. Mini serniczki truskawkowe, około 6-8 porcji 400 g serka naturalnego z wiaderka 200 ml śmietanki 30% 1 słoik dżemu(...)rozwałkować na grubość 3-4 mm, następnie wyciąć kółka ciut większe od foremki i wyłożyć nim foremki. Spód podziurkować widelcem i ponownie wstawić na 15 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach przez 12-14 minut. Wyjąć z foremek po wystudzeniu. Wypełnić dżemem Łowicz EXTRA GŁADKIM 100% z owoców Brzoskwiniowym i ozdobić bezikami. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z marką
Kraina Miodem Płynącawybierajcie je uważnie, najlepiej zwrócić uwagę, gdzie jedzą miejscowi, wtedy macie pewność, że jedzenie będzie okej. 2) W restauracjach w Bangkoku ceny podane są często bez podatku oraz bez tzw. napiwku, pamiętajcie, że potem wszystko doliczą do rachunku ;) Zazwyczaj na dole karty jest o tym informacja. W mniejszych miastach już raczej się z tym nie spotkacie. 3) Rozglądając(...)jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie. W restauracjach można pytać o stopień pikantności
Czerwona PorzeczkaJuż chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)proponuję wydłużyć czas leżakowania ciasta we wszystkich etapach do 1 h. Gdy nie będzie odpowiednio schłodzone masło może „wypyłynąć” podczas wałkowania, a samo ciasto nie rozwarstwi się odpowiednio podczas pieczenia. Ciasto maślane: Masło zagniatamy z pozostałą mąką, przenosimy na papier do pieczenia i nożem nadajemy mu kształt prostokąta ( 20x15 cm) i grubości 1 cm. Zawijamy w folię
Mia Cucina Sofietadown for recipe in English Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami (8 porcji) Składniki: 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki(...)szersze niż średnica patelni. Umieść ciasto na jabłkach a brzegi powciskaj między owoce a brzegi patelni, natnij ciasto w kilku miejscach. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij patelnię i odstaw na minutę lub dwie. Następnie przyłóż tackę/talerz do patelni i wyjmij tartę odwracając ją do góry nogami (tylko ostrożnie, gdyż łatwo
karmelowyWstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie mi, że gdyby nie moje nowe, pastelowo – różowe naczynie misję zrobienia crumble przekładałabym w nieskończoność, a tym samym straciłabym wiele…. Deser jest wspaniale pyszny. Soczyste owoce przykryte chrupiącą kruszonką, w dodatku owsianą(...)ręką do połączenia się całości. Jabłka i truskawki wykładamy do naczynia żaroodpornego (jeden większy lub dwa mniejsze). Posypujemy przygotowaną owsianą kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut, lub do momentu aż kruszonka na górze zacznie się rumienić. Wyciągamy z piekarnika. Serwujemy na ciepło solo lub z lodami Na zimno smakuje równie dobrze. The post
Made By Mom And Sonpoświecenia :P Kilka lat temu wraz z rodzicami i bratem spędzaliśmy święta wielkanocne w Szklarskiej Porębie. Zachwycił mnie wtedy koszyk... i teraz nie wyobrażam sobie świąt organizowanych przeze mnie bez takiego koszyka...oby wyszedł... i zrobił podobne wrażenie }i{ SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki(...)Jeśli zostanie trochę ciasta proponuje zrobić bułeczki króliczki. Do ciasta należy dodać pieprzu i kminku. Dobrze wymieszać i wyrobić. Utworzyć kuleczki, poobcinać uszka i zrobić oczka. Posmarować żółtkiem. Wszystko pieczemy w temperaturze 190 stopni, do pięknego zrumienienia się ciasta. Po ostygnięciu nakłuwamy uszy koszyka wykałaczkami, łączymy z dołem. Króliczki wyszły nam tym razem jak z ekologicznej hodowli:) grubaski
MarciochaKucharzyniemal cala Europa i krajami arabskimi.Mimo duzych walorow smakowych i wysokich wartosci odzywczych w Polsce nie sa zbyt popularne,czesciej spozywa sie podobne do nich,ale tansze w produkcji bezy. Makaroniki sa wysokoenergetyczne,ale zawieraja sporo cennych skladnikow odzywczych.Wsrod nich znajdziemy miedzy innymi: -bialka -wielonienasycone kwasy tluszczowe obnizajace poziom cholesterolu i zapobiegajace miazdzycy -witaminy,zwlaszcza E i z grupy(...)Dodajac po lyzce cukru ubijac dalej. Marcepan zetrzec na grubych oczkach tarki. Migdaly , mak i marcepan ostroznie przy pomocy szpatulki wymieszac z ubita piana. Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladac kolejno oplatek kolo oplatka ,a na kazdy po 1-ej kopiastej lyzeczce przygotowanego ciasta. Blaszke umiescic w nagrzanym piekarniku do 150°C i piec makaroniki 20 -25 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś mam dla Was dość nietypowy przepis, gdyż założę się, że mała część z Was jadła botwinkę w takim wydaniu. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ sama
Be Fit Be Strongquesadilla . Do potrawy możesz dać ulubione składniki do farszu. Ważne jest, aby użyć warzyw, które nie puszczają soku. Dzięki temu quesadilla będzie chrupiąca. Potrawa może być z mięsem lub bez, ale z pewnością nie może zabraknąć ciągnącego się sera. Meksykanie używają sera oaxaca, który ma ciągnącą konsystencję i przypomina włoską mozzarellę. Quesadilla z kurczakiem – składniki: Szklanka(...)upiec w piekarniku. Do zrobienia potrawy przygotuj przede wszystkim: ostry nóż i deskę do krojenia, miskę, tarkę do warzyw, większą patelnię o średnicy tortilli. Przyda się także blacha do pieczenia i piekarnik. Piekę kawałki piersi z kurczaka Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Czosnek obieram z łupinek i przeciskam przez praskę lub miażdżę ostrzem noża. Zamiast świeżego czosnku
Ania gotujeCiasto kruche z truskawkami kojarzy mi się z takim klasykiem wśród ciast, zwłaszcza gdy latem jest duża dostępność owoców. Połączenie bezowej pianki, owoców no i ciasta
RelaxtimeKotlety schabowe bezglutenowe na obiad . Dzisiaj propozycja obiadowa na jedno z ulubionych dań Polaków, czyli kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Krótko mówiąc schaboszczak. Ale tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięHejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak(...)umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania na 20 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st, grzałka
moj przepis naHejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak(...)umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania na 20 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st, grzałka
moj przepis na