bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2739/3453)

Ciastka owsiane z żurawiną 135

podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam posiekaną ciemną czekoladę, a do drugiej białą. Jedna i druga wersja wyszła bardzo dobra. Czekoladę można pominąć i zrobić ciastka bez niej, ale namawiam do spróbowania jednak z jej dodatkiem. Ciastka są o wiele smaczniejsze :). PO upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około(...)dodać posiekaną białą czekoladę, a do drugiej ciemną, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka nakładać łyżką do lodów w sporych odstępach, nałożoną porcję ciasta można delikatnie przycisnąć od góry łyżką, spłaszczyć. Ciastka pieczemy 12 - 15 minut z opcją górnej i dolnej

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche rogaliki 166

koniecznie spróbujcie. Ciasto to wykorzystałam również do szybkich  pasztecików z mięsem . Jeśli chodzi o słodką wersję, to koniecznie musicie spróbować   tartę z owocami i pianką z bezy typu rosa, tarta jest wspaniała! Wracając do dzisiejszego przepisu , po pierwsze powiem, że przepis jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. Ważne, aby ciasto po wyrobieniu spędziło dłuższą chwilę w lodówce(...)minutes Cook Time 10 minutes Total Time 40 minutes Servings 24 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 160 g mąki pszennej 1 szczypta soli morskiej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenie 130 g twarogu skórka otarta z 1 cytryny 130 g masła zimnego pokrojonego w kostkę Składniki na farsz 60 g orzechów laskowych 80 g cukru trzcinowego 180 g dżemu

SprawdzonaKuchnia.pl
PIZZA Z DUCHAMI NA HALLOWEEN 221

oliwek 0,5 średniej cebuli albo 1 mała 2 duże ząbki czosnku mała garść świeżej bazylii (opcjonalnie 3-4 łyżeczki suszonej) 2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżeczki masła 1,5 łyżeczki suszonego oregano cukier sól pieprz DODATKOWO: garść tartego żółtego sera kilka plasterków kiełbasy krakowskiej, salami, szynki, według uznania) kilka "duszków" wyciętych(...)wędliny, następnie rozłóż duszki. Na każdym duszku ułóż oczy i usta z pokrojonych na maleńkie kawałki czarnych oliwek, na koniec zrób pająki z oliwek.. Piecz pizzę przez 1 0 -12 minut do zrumienienia brzegów (uważaj, aby nie przypalić duszków!) . Gotowe! Smacznego! Przepis na spód do pizzy pochodzi z tej strony

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki orkiszowe 233

Chyba już wszyscy mają swoje pierniczki, teraz przyszła pora na mnie. Tym razem dosyć tradycyjne, bez nadmiernego kombinowania, ale za to z najlepszych składników jakie udało mi się kupić. Z dobrej jakości 100% mąki orkiszowej, nierafinowanego cukru trzcinowego, ulubionego miodu ze sprawdzonej pasieki, prawdziwego masła i oczywiście przyprawy korzennej do piernika z dobrym składem, który nie zawiera mąki oraz(...)nożem, a następnie wyrobić lśniące, gładkie, jednolite ciasto. 3) Gotowe ciasto rozwałkować na około 3 mm (na stolnicy oprószonej mąką), wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei można je schłodzić w lodówce przez około godzinę . 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 min. 5) Gotowe

Fitsweet.me
Ciasto cukiniowe z kaszą orkiszową, bobem i kalafiorem 252

kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam.   Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: 200 g kaszy orkiszowej  pełnoziarnistej, ok. 650 g młodej cukinii (bez pestek), 300 g świeżego bobu, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, ok. 400 g różyczek świeżego kalafiora, 3 łyżki oleju rzepakowego, garść posiekanej zielonej pietruszki, garść posiekanego szczypiorku(...)przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i na całej powierzchni układamy kalafiora, różyczkami do góry. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. na dolną półkę. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. 10 min przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier. Ciasto przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gorące ciasto można posypać, drobno startym serem żółtym

Moniki Smakołyki
Keks z makiem. Zdrowsza wersja 211

Keks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Po przepis zapraszam  tutaj. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego(...)wymieszać z mąką i bakaliami, pokrojonym w kostkę marcepanem i posiekną czekoladą. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek  przełożyć ciasto do keksówki (-ek) wyłożonych papierem do pieczenia piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i zamieszać do rozpuszczenia gotowe, przestudzone ciasto posmarować polewą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 512

tradycyjnej recepturze przygotowuje się głównie z wątróbek drobiowych z dodatkiem innych rodzajów mięs oraz laskowych orzechów. Składniki i przygotowanie Do przyrządzenia pasztetu będą potrzebne: 60 dag dość chudej wołowiny bez kości, 60-70 dag udźca indyka, 25 dag wątróbek drobiowych, 20 dag surowego podgardla albo boczku, 5 jaj, 2 duże cebule, 2 spore marchewki i 2 równie pokaźne pietruszki(...)końcu z całymi orzechami. Przygotowaną, wysmarowaną smalcem formę lub formy, napełniamy masą pasztetową. Pamiętajcie, że nie należy wypełniać foremek po brzegi, bo pasztet urośnie. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-75 minut. Pięknie zarumieniony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie w chłodnym pomieszczeniu lub na świeżym powietrzu. Zapach takiego domowego pasztetu to przyjemność

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z czerwonej fasoli - wegańskie :) 211

Kolejny debiut w kuchni :D Dzięki któremu jeszcze bardziej uświadamiam innym a nawet sobie, że potrawy bez mięsa, a wykonane wyłącznie z roślin mogą być smaczne! Wiem, że na pewno będę kombinować w przyszłości z tym przepisem, urozmaicać i modyfikować. Jednak jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Kotlety mają miękką strukturę w środku, natomiast z wierzchu są dość mocno(...)czosnkiem i marchewką i zmiksuj na pół gładką masę bądź jeśli wolisz na masę bezgrudkową. Do masy dodaj siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem nakładaj łyżką porcję masy, uformuj okrągłego kotleta w preferowanej wielkości.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 50 minut

Zdrowie na języku :P
Jak wykonać zakwas żytni 227

Wyhodowanie zakwasu zajmuje 5 dni. Potrzebne jest ciepłe miejsce w domu bez przeciągów i dużo cierpliwości. Ciepłym miejscem może być kaloryfer lub rozgrzany do 50 stopni C piekarnik. Po rozgrzaniu wyłączyć temperaturę, pozostawić tylko światełko.  Zakwas Korzystałam z porad ze strony  smakowitychleb.pl  , zmieniłam tylko pory dokarmiania zakwasu. Przygotować: słoik o pojemności 1 litra gazę lub inny(...)przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Dzień 5 godz. 8:00 Zakwas jest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobinę suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Przechowywanie zakwasu

Kuchcik gotuje
Warkocz drożdżowy 221

drożdżówkę, bo na drożdżowe ciasto ochotę wielką miałam. Wielką to mało powiedziane! Drożdżówka jest fantastyczna i chyba już nie kupię żadnej w sklepie, bo samemu sobie można taką poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu. Orginalny przepis jest tutaj Składniki: ciasto(...)jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni. Ja pieklam 45 minut. Gdy migdały zaczną się lekko rumienić, wyłączyć górną grzałkę i piec dolną, obserwujcie. Odłożyć do wystygnięcia. Warkocz drożdżowy gotowy, smaczny i pachnący ! Smacznego! Dziekuję   Marzenko  za inspirację!  Pozdrawiam

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z Vermont na zakwasie 192

blisko 500 stronicową księga która wprowadziła rewolucje w mojej kuchni. Wstęp teoretyczny pochłonęłam w jeden wieczór, wiedziona niepohamowaną ciekawością zajęłam się ćwiczeniami praktycznymi. Teraz nie kupuję już pieczywa, samodzielnie piekę chleb dla siebie i całej rodziny. Nie posiadam robota kuchennego, ciasto zagniatam ręcznie. W zależności od ilości ciasta trwa to tyle co 3 lub 4 utwory z mojego ulubionego radia(...)stopni C, w którym umieściłam wcześniej naczynie z gorącą wodą. Przez pierwsze 15 minut mój piekarnik grzeje tylko od dołu, następnie ustawiam grzanie zarówno dołu jak i góry bez termoobiegu. Para wodna (naczynie z gorącą wodą) i takie ustawienie piekarnika pozwala mi uzyskać na chlebie błyszczącą chrupiącą skórkę.   Wygląda na skomplikowane, ale tak naprawdę jest tylko czasochłonne. Uwierzcie

Zapiski Młodej Żony
CHLEB ODMIENIAJĄCY ŻYCIE, BEZGLUTENOWY 267

bułki, jednak na  TEN  przepis natknęłam się pierwszy raz. I powiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu chleb bez mąki brzmi trochę dziwnie...  Jestem za tym, by jadać pestki dyni, słonecznika czy inne nasiona lub orzechy, więc gdzieś tam w środku intuicja podpowiadała mi jednak, że decyzja(...)dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć do pełna. Odstawić pod przykryciem na min. 2 godziny, jednak nie dłużej jak 24h. Piec w temp. 180 *C przez ok. 20 minut, następnie wyjąć z foremki i dopiekać na blaszce ok. 30-40 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tort z kremem czekoladowym, galaretką i owocami 156

Dziś proponuje lekki, torcik z pysznym kremem czekoladowym, dużą ilością owoców i galaretką. Użyłam mrożonych borówek, ale będą do niego pasować każde owoce. Galaretka jagodowo-jeżynowa

Healthy food explorer
Bakłażan faszerowany pomidorami 107

Bakłażan faszerowany pomidorami to pomysł z mojej ulubionej książki kulinarnej. Takie faszerowane bakłażany świetnie smakują w połączeniu z ryżem, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do

KuchniaWeDwoje.pl
Borówki pod migdałową kruszonką – crumble FIT 109

Na pewno każdy z Was ma taki dzień, że ma chrapkę na coś słodkiego, ale niekoniecznie ma czas lub ochotę długo siedzieć w kuchni. Dlatego mam

Be Fit Be Strong
Mięsny placek z warzywami i pieczarkami w cieście francuskim -powstał z tego taki szybki obiad 257

Przepis znaleziony w starej gazetce .Autora brak ,więc nie wiadomo kto to wymyślił ja w każdym razie pozmieniałam składniki . składniki 25 dag mięsa zmielonego -ja dałam

Moje Wyroby
Placki gryczane z cukinią 173

Kasza gryczana jest dość specyficznym produktem - jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Ja akurat znajduję się gdzieś pośrodku - wszystko zależy od tego, z czym będę musiała ją

Z notatnika dietetyka
Gryczana tarta z botwinką i ricottą FIT 126

Dziś mam dla Was dość nietypowy przepis, gdyż założę się, że mała część z Was jadła botwinkę w takim wydaniu. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ sama

Be Fit Be Strong
Mini snickersy 176

Składniki: – 100 g mąki orkiszowej – 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej – 60 g cukru pudru – 100 g masła – 2 żółtka jaj –

I LOVE LIFE
Burgery (kotlety) z czerwonej fasoli i ryżu 276

Burgery nie muszą być tylko i wyłącznie z mięsa. Umiejętny dobór składników, w tym przypraw sprawi, że kotleciki zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie zyskują na smaku

Fabryka pomysłów
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MOCNO SEROWA 509

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 7 dużych ziemniaków (ugotowanych), 2 kiełbasy śląskie, mała cebula

JejKuchnia
Torcik truskawkowy "ptasie mleczko" 678

Pyszne, bardzo proste ciasto, idealne na upalne dni, pamięta czasy PRl-u, każdy je jadł i każdy uwielbiał. Ciasto prawie z niczego, a jak smakuje! Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik 3-składnikowy (z białą czekoladą) i smażoną pomarańczą 244

Moja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego przepisu

Słodkie inspiracje
Muffinki czekoladowe z białym serem 167

Muffinki czekoladowe są dobre na każdą okazję:) Jednak tym razem chciałam je troszkę urozmaicić. W lodówce znalazł się biały ser i tak powstały babeczki z serową

Ania i Marcin gotują
Puree z dyni 197

Puree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krajanka owsiana z rabarbarem 303

Krajanka owsiana z rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną , więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę

Smakołyki Bereniki
ORZECHOWE SPIRALKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 251

Przepis znalazłam tutaj Składniki na kruche ciasto: - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700) - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200g masła - 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru

Smaczne Zdrowe