bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2735/3453)

Lasagne bolognese – klasyczny przepis 126

dań zaliczają się na pewno pożywne minestrone , czyli jarzynowa we włoskim wydaniu, rozpływający się w ustach bakłażanowy gulasz caponata i kremowe risotto . Jednak wiadomo, że nie ma kuchni włoskiej bez makaronu, a jednym z najpopularniejszych jest lasagne . Ten makaron w kształcie prostokątnych płatów jest podstawą dania o tej samej nazwie. Lasagne bolognese , czyli płaty makaronu przekładane sosem bolońskim(...)przygotowania idealnego sosu bolońskiego w przepisie na ragù alla bolognese Sprawdź też inne pszyne przepisy na obiad: Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo Meksykańskie tacos z mięsem mielonym Pieczone polędwiczki wieprzowe Drukuj Lasagne bolognese – klasyczny przepis #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill

Na-talerzu.pl
Pomidorowa pasta z makreli 129

śniadanie lub przekąska?) gotowe! Jakie ryby nadają się do zrobienia pasty kanapkowej? Wędzona makrela nadaje się wręcz idealnie do przygotowania różnego rodzaju past kanapkowych, ponieważ ma sporo mięsa i bez trudu można ją obrać z ości. Dodatkowo, jest to dosyć tłusta ryba, dzięki czemu pasta ma lepszą konsystencję. A co jeśli chciałbyś zastąpić makrelę inną rybą? W tym wypadku(...)pomidorowa pasta z makreli znika zwykle w ekspresowym tempie. Robi się ją też bardzo szybko, dlatego nie ma sensu przygotowywać jej w hurtowych ilościach. Co nie zmienia faktu, że bez trudu możesz nadmiarową ilość pasty przechować w lodówce. Zwykle wytrzyma około 4-5 dni. Warto przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu pasta dłużej zachowa świeżość, a inne

okolicepalnika.pl
Suszone pomidory 117

Czas czytania: 2 min Domowe suszone pomidory, to najlepsze pomidory pod słońcem. Nie jadłam lepszych niż właśnie te robione w domu, są soczyste i pełne aromatu. Najważniejsze, że są bez żadnych konserwantów i polepszaczy smaku. Można je doprawić według swoich upodobań, ja robię zawsze w kilku wersjach. Jedne z oregano i bazylią, inne z tymiankiem, oregano i suszonym czosnkiem(...)oliwek słoiki Instructions Pomidory dokładnie umyć, wszystkie przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć gniazda nasienne, nie jest to konieczne ale pozbycie się gniazd przyspiesza suszenie. Układać na dużej tacy do pieczenia, jeden obok drugiego, przeciętą stroną do góry. Skropić delikatnie oliwą, posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią lub innymi przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-120 °C. Pomidory

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka ponczowa 200

ciasto, powinno wypełnić formę mniej więcej do połowy, i odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia. 5. Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni, grzałka góra - dół. Wstawiam ciasto i piekę około 25 do 30 minut. Jeśli góra zbyt mocno się rumieni, przykrywam ją folią aluminiową. Po około 10 minut od upieczenia wyjmuję babkę z formy i ustawiam na kratce położonej(...)Jeśli ogólnonarodowa kwarantanna potrwa dłużej i nadal będziemy spędzać czas w domu, to łatwiej nas będzie przeskoczyć, niż obejść. Z tego właśnie względu nasza babka ponczowa musiała obyć się bez bitej śmietany i owoców. Udekorowałam ją za to kandyzowaną skórką pomarańczową. Była serwowana w towarzystwie zamówionych przez Internet wyśmienitych win Portada. Razem z Anią z bloga Kuchennymi drzwiami

Cztery Fajery
Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami 405

Możecie tą zapiekankę przyrządzić oczywiście w wersji wegetariańskiej, pomijając boczek. Ja zużyłam zalegający w lodówce kawałek boczku, ale możecie dodać dowolną wędlinę na zasadzie czyszczenia zawartości lodówki. Wersja zapiekanki bez mięcha też dobrze się sprawdza. Lubię zapiekanki jako danie obiadowe, bo zwykle nie ma przy nich dużo pracy. Trochę sera, resztki z lodówki i jedziemy. W przepisie występuje(...)całość zgęstnieje, dodajemy ser i przyprawy. Jeszcze chwilę gotujemy i dorzucamy boczek i warzywa. Mieszamy ,dusimy całość 2 min. Masę wykładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy pozostałym tartym serem. Pieczemy ok 30 min. Podajemy posypaną natką. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zapiekanka-ze-szparagami-brokulami/ MieszamWGarnku   Artykuł Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
mus wisniowy dla zdrowia i urody 257

Składniki 2 kg wiśni bez pestek 1kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie Umyte i bez pestek wiśnie zasypać cukrem i odstawić na noc. Sok zlać do butelek ,a wiśnie zmiksować .Przetrzeć przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus(...)zawale albo udarze. Przy regularnym jedzeniu wiśni zmniejszają się bóle w klatce piersiowej, wyrównuje pracę serca. Czysta kumaryna ma zapach przypominający wysuszone siano wymieszane z wanilią. W smaku jest piekąca. Kumaryna dostarczana organizmowi wraz z tłuszczami lub alkoholem lepiej się wchłania i rozchodzi w organizmie. Może dlatego jest tak wielu miłośników wiśniówki, bo kumaryna działa uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie

w mojej kuchni
Krupnik z soczewicą, Soup Nazi (Seinfeld) 263

Pyszna zupa na zimę. Przepis zmieniony z książki E. Kowalewskiej Pokochaj wegetarianizm . Świetna publikacja z mnóstwem praktycznych przepisów dostosowanych do  polskich  realiów i bez wymyślnych składników. Polecam. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę(...)with lentils A delicious soup for the winter. The recipe’s been changed from a vegetarian cookbook by E. Kowalewska. Ingredients: mirepoix (1-2 carrots, 1 parsley, 1 small piece of celeriac, 1 piece of leek) – all vegetables need to be finely chopped or grated 3-4 potatoes, diced 3-4 tbs  average-grained pearl barley groats

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet drobiowo-wieprzowy 206

prostu się zapalił. Dymu było co nie miara ale najważniejsze jest to, że pasztet się udał...uff całe szczęście. Skala smaku 10/10 pasztet można zrobić wcześniej i bez problemu wystudzony zamrozić. Do pasztetu można również dodać suszone grzyby uprzednio namoczone, co zapewne wzbogaci smak mięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który(...)masę. Masę przełożyć do trzech keksówek długości wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub otrębami (Ja do tego celu zakupiłam jednorazowe foremki aluminiowe- nie trzeba niczym ich smarować). Piec około 45min. w piekarniku nagrzanym do 180 o C.  Dopiero po całkowitym schłodzeniu w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji pozwalającej na krojenie zgrabnych plastrów

Kubki smaku
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 245

sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom. Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje): Wspólne: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki  1 kulka sera mozzarella  220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski) 1 pomidor pół puszki groszku przyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz Oraz Pizza(...)plasterki, a papryczki chilli siekamy. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, możemy wreszcie zacząć rozkładać je na cieście, które kroimy na pół i kładziemy na dwóch blachach na papierze do pieczenie lub podkładzie silikonowym. Zaczynamy od równomiernego rozprowadzenia sosu pomidorowego na obu pizzach. Następnie rozkładamy resztę składników, pamiętając, by surowych pomidorów nie kłaść bezpośrednio na spodzie  (puszczą sok i mogą

Zakręcony Widelec
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5323

łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Składniki na masę śmietanową: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Składniki na sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania Kiedy(...)rozbełtania jajka widelcem, a następnie dodając pozostałe składniki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowane wcześniej naleśniki, zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Piec przez około 30-35 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze. W międzyczasie można przygotować sos malinowy. Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier do smaku

Świat Domowej Kuchni
Crème brûlée 152

Dziś niedziela, ostatni dzień weekendu. Myślę więc, że w tej sytuacji można pozwolić sobie bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia na odrobinę przyjemności i przyrządzić iście niebiański deser. Mowa o crème brûlée.  Pierwszy raz miałam okazje skosztować tego rarytasu parę lat temu, już tu w Holandii. Przygotowała go dla mnie wtedy Jola. Od pierwszego kęsu zakochałam się w tym kremie(...)przeciwnym wypadku żółtka mogą nam się ściąć.  Wymieszaną masę  crème brûlée wlewamy do kokilek, tak mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Ustawiamy na kratce w piekarniku i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem posypujemy wierzch  crème brûlée cienką warstwą

W mojej holenderskiej kuchni
KRUCHE CIASTO CYTRYNOWE (bez glutenu, białego cukru i laktozy) 127

Zainpsirowane nowym wafelkiem stworzyłyśmy kolejne warstwowe ciacho. Kruche kakaowe blaty przełożone jaglanym kremem cytrynowym... Pychotka! Na naszym IG pod TYM wpisem możecie zobaczyć krótki filmik

Candy Pandas
Maślane (ucierane) ciasto z jabłkami – pyszne! 163

Do przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie Iza , u której przepis zobaczyłam. Nie wiem co zadziałało mocniej – czy kobieca intuicja, że to będzie wspaniałe ciasto, czy

Smaki Na Talerzu
Ciasto z ajerkoniakiem i truskawkami 196

Kto lubi proste ciasta z owocami, ręka do góry?:) Pewnie wszystkie ręce zostaną w górze, jeśli do pytania dołączę też to o ciasta wilgotne, delikatne i

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z ryżem i kiełbasą 189

Zapiekanka mojego dzieciństwa – ryż, kiełbasa, groszek i ser. Właśnie taką robiło się w moim rodzinnym domu. Pamiętam jak rodzie podawali ją w brązowych kokilkach, mówiąc

CookYourself
Zdrowe trzyskładnikowe ciasteczka 130

To takie moje ciasteczka awaryjne.  Idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a przy okazji zdrowego i prostego w wykonaniu.    Ś wietnie sprawdzą

Healthy food explorer
Torcik z malinami 196

Zainspirowana ciastem, które robiłam ostatnio z teściową (znajdziecie je tutaj ) stwierdziłam, że można byłoby przygotować coś takiego z malinami, w końcu mam ich pod dostatkiem Ale

Relaxtime
Sernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy 271

Sernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy Wiem, że chałwa to nie jest typowy składnik którego używamy latem. Wiem, że należy jak najwięcej korzystać z darów natury

Relaxtime
Bezglutenowy sernik z malinami 228

  Taki sernik upiekłam sobie na urodziny. A co, w taki dzień trzeba trzeba się trochę rozpieszczać. Teraz postanowiłam ponownie popełnić zbrodnię i zaprosić Was na

Szybko Tanio Smacznie
Serowe ciastka z jabłkami (uśmiechnięte ciastka) 501

Bardzo popularne i niesamowicie proste do przygotowania ciastka z jabłkami polecają się na Dzień Dziecka, na pewno każda pociecha skusi się na takie uśmiechnięte ciasteczko :) Przepis

Domowa Cookierenka Agi
Chałka 109

dobrze jak ta babcina. Jadłam ją głównie z odrobiną masła. Do niektórych kęsów dokładałam powidła śliwkowe. A taka prosto z piekarnika, jeszcze ciepła, jest pyszna nawet bez dodatków. Tola ją właściwie jadła bez niczego przez cały dzień. Myślę, że upiekę ją za parę dni. Najbliższy weekend będzie dość ekipowy, będzie komu napełnić brzuchy (huhu). Do następnego. Cześć. Składniki(...)dzielimy je na dwie części. Każdą z nich dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek, zaplatamy w kształt warkocza. Zaplecione chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut. Podobne przepisy

Kardamonovy
Gdzie kupić wyjątkową zastawę stołową i inne akcesoria kuchenne do domy lub restauracji? 212

wiecie kuchnia, to moje królestwo. Przy gotowaniu czy pieczeniu po prostu się relaksuje. Uwielbiam tworzyć nowe potrawy i serwować je najbliższym i znajomym. I oczywiście uwielbiam też dzielić się z Wami moimi przepisami lub odkryciami. Dziś kilka słów o bardzo ciekawym miejscu, które z pewnością zainteresuje nie jednego miłośnika kuchni. Wśród moich znajomych jest kilka osób prowadzących własną działalność(...)które ostatecznie kupię. Ale któreś na pewno Wybór jest naprawdę duży. Hurtownia posiada szeroką ofertę produktów gastronomicznych. Od zastaw stołowych, sztućców, małych sprzętów kuchennych, aż po duży sprzęt gastronomiczny. Bez względu na to czy prowadzicie dom czy restauracje, to to miejsce jest idealne na zakupy. Moi znajomi zamówili niedawno w hurtowni Gastromix kolejne urządzenie gastronomiczne i są naprawdę zadowoleni

Słodkie okruszki
2 propozycje z dżemem dla najmłodszych 172

Obie propozycje są tak proste, że ich przygotowanie pójdzie Wam tak samo EXTRA GŁADKO, jak EXTRA GŁADKI jest dżem Łowicz 100% z owoców, który jest bez pestek oraz bez kawałków owoców i zawiera 100g owoców na 100g dżemu. Mini serniczki truskawkowe, około 6-8 porcji 400 g serka naturalnego z wiaderka 200 ml śmietanki 30% 1 słoik dżemu(...)rozwałkować na grubość 3-4 mm, następnie wyciąć kółka ciut większe od foremki i wyłożyć nim foremki. Spód podziurkować widelcem i ponownie wstawić na 15 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach przez 12-14 minut. Wyjąć z foremek po wystudzeniu. Wypełnić dżemem Łowicz EXTRA GŁADKIM 100% z owoców Brzoskwiniowym i ozdobić bezikami. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z marką

Kraina Miodem Płynąca
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 285

wybierajcie je uważnie, najlepiej zwrócić uwagę, gdzie jedzą miejscowi, wtedy macie pewność, że jedzenie będzie okej. 2) W restauracjach w Bangkoku ceny podane są często bez podatku oraz bez tzw. napiwku, pamiętajcie, że potem wszystko doliczą do rachunku ;) Zazwyczaj na dole karty jest o tym informacja. W mniejszych miastach już raczej się z tym nie spotkacie. 3) Rozglądając(...)jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie. W restauracjach można pytać o stopień pikantności

Czerwona Porzeczka
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 267

Już chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)proponuję wydłużyć czas leżakowania ciasta we wszystkich etapach do 1 h. Gdy nie będzie odpowiednio schłodzone masło może „wypyłynąć” podczas wałkowania, a samo ciasto nie rozwarstwi się odpowiednio podczas pieczenia.  Ciasto maślane: Masło zagniatamy z pozostałą mąką, przenosimy na papier do pieczenia i nożem nadajemy mu kształt prostokąta ( 20x15 cm) i grubości 1 cm. Zawijamy w folię

Mia Cucina Sofieta
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 251

down for recipe in English Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami (8 porcji) Składniki: 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki(...)szersze niż średnica patelni. Umieść ciasto na jabłkach a brzegi powciskaj między owoce a brzegi patelni, natnij ciasto w kilku miejscach. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij patelnię i odstaw na minutę lub dwie. Następnie przyłóż tackę/talerz do patelni i wyjmij tartę odwracając ją do góry nogami (tylko ostrożnie, gdyż łatwo

karmelowy
Owsiane Jabłkowo – Truskawkowe Crumble 285

Wstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie mi, że gdyby nie moje nowe, pastelowo – różowe naczynie misję zrobienia crumble przekładałabym w nieskończoność, a tym samym straciłabym wiele…. Deser jest wspaniale pyszny. Soczyste owoce przykryte chrupiącą kruszonką, w dodatku owsianą(...)ręką do połączenia się całości. Jabłka i truskawki wykładamy do naczynia żaroodpornego (jeden większy lub dwa mniejsze). Posypujemy przygotowaną owsianą kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut, lub do momentu aż kruszonka na górze zacznie się rumienić. Wyciągamy z piekarnika. Serwujemy na ciepło solo lub z lodami Na zimno smakuje równie dobrze. The post

Made By Mom And Son
Drożdzowy koszyk Wielkanocny 179

poświecenia :P Kilka lat temu wraz z rodzicami i bratem spędzaliśmy święta wielkanocne w Szklarskiej Porębie. Zachwycił mnie wtedy koszyk... i teraz nie wyobrażam sobie świąt organizowanych przeze mnie bez takiego koszyka...oby wyszedł... i zrobił podobne wrażenie }i{ SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki(...)Jeśli zostanie trochę ciasta proponuje zrobić bułeczki króliczki. Do ciasta należy dodać pieprzu i kminku. Dobrze wymieszać i wyrobić. Utworzyć kuleczki, poobcinać uszka i zrobić oczka. Posmarować żółtkiem. Wszystko pieczemy w temperaturze 190 stopni, do pięknego zrumienienia się ciasta. Po ostygnięciu nakłuwamy uszy koszyka wykałaczkami, łączymy z dołem.  Króliczki wyszły nam tym razem jak z ekologicznej hodowli:) grubaski

MarciochaKucharzy
Makaroniki z marcepanem i makiem 216

niemal cala Europa i krajami arabskimi.Mimo duzych walorow smakowych i wysokich wartosci odzywczych w Polsce nie sa zbyt popularne,czesciej spozywa sie podobne do nich,ale tansze w produkcji bezy. Makaroniki sa wysokoenergetyczne,ale zawieraja sporo cennych skladnikow odzywczych.Wsrod nich znajdziemy miedzy innymi: -bialka -wielonienasycone kwasy tluszczowe obnizajace poziom cholesterolu i zapobiegajace miazdzycy -witaminy,zwlaszcza E i z grupy(...)Dodajac po lyzce cukru ubijac dalej. Marcepan zetrzec na grubych oczkach tarki. Migdaly , mak i marcepan ostroznie przy pomocy szpatulki wymieszac z ubita piana. Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladac kolejno oplatek kolo oplatka ,a na kazdy po 1-ej kopiastej lyzeczce przygotowanego ciasta. Blaszke umiescic w nagrzanym piekarniku do 150°C i piec makaroniki 20 -25 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!