drożdży. Sprawdź, jak szybko możesz wypełnić całą kuchnię kuszącym zapachem świeżego masła. Puszyste, mięciutkie, idealne solo lub z dodatkiem miodu albo domowych konfitur. Bez wątpienia będziesz wracać do tego przepisu. Sprawdź przepis: Domowa pizza bez drożdży Składniki: 500 g maki pszennej tortowej 350 g masła 250 ml mleka 2 łyżeczki drożdży instant 3 łyżki cukru szczypta soli(...)niego trójkąty, które następnie zwijaj w kształt rogalika, zaczynając od podstawy. Gotowe croissanty układaj na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw pod ściereczką na pół godziny. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 190 st. C. Smacznego! Artykuł Francuskie maślane croissanty na śniadanie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sól, pieprz 3 grube pory 200 g makaronu penne łyżka masła duża garść szpinaku ( ok 100 g) 50 g parmezanu 3 jajka 250 serka ricotta łyżeczka musztardy kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka) sól, pieprz Jeżeli sami przygotowujecie sos: Pokroić pomidory, posiekać czosnek. W garnku rozgrzać oliwę , dodać czosnek, podsmażyć chwilę i dorzucić(...)boki blachy wystając poza nią (do założenia potem). Do tak wyłożonej formy wyłożyć masę z makaronem, wygładzić. Następnie zawinąć do wewnątrz wystające kawałki pora, przykryć folią aluminiową . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Następnie przestudzić ok 10-15 minut, wyłożyć na deskę do krojenia lub podłużny półmisek. Odczekać jeszcze z 5 minut i pokroić
Smaczny zeszytpęczotto dla typowego Włocha musi brzmieć strasznie. Gdyby jeszcze usłyszał, że kultowe danie stylizowane na risotto nie jest powoli z namaszczeniem duszone, a upieczone, dostałby zwału. Wierzcie jednak, że pieczony pęczak z kurczakiem smakuje genialnie! Danie szalenie proste, a pełne niesamowitych smaków. Przepis na bogu już w środę! Czwartek: Kebaby hinduskie z ryżem Po trzydniowym maratonie kaszowym czas na przerwę(...)menu, gdyż przepisów trzeba szukać wokół określonych produktów i upraszcza gotowanie. Sami zobaczcie: menu na ten tydzień powstało w następujący sposób: w dużym rondlu przygotowaliśmy dużą ilość pęczotto, ale bez przyprawiania. Po upieczeniu, podzieliliśmy kaszę na trzy porcje: jedna poszła na pęczotto, druga na fritattę, a trzecia na burgery. Najłatwiej było zrobić pęczotto, gdyż właściwie było gotowe. Wystarczyło
Niedzielny kucharznajlepszych dań z grilla. Lato i wakacje to idealna pora na grilla. Często wolny czas czy przyjęcia organizujemy w tym czasie w ogrodzie. Nie możemy obejść się wtedy bez grillowanych żeberek. Jakie żeberka z grilla są najlepsze? Po pierwsze: mają chrupiącą i aromatyczną skórkę. Drugie: dzięki idealnie dobranym smakom marynaty. Po trzecie: są mięciutkie i soczyste, mięso samo odchodzi(...)żeberka były chrupiące i miały lekko słodki smak, przygotowujemy do nich glazurę. Do miseczki dodajemy 3 łyżki oliwy, miód, musztardę oraz odrobinę sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe żeberka pieczemy na grillu z obu stron. Kiedy się podpieką i będą już miękkie następnie smarujemy je glazurą. Mięso ponownie grillujemy przez chwilę. Artykuł Żeberka na grilla pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprosto z piekarnika i bardzo szybko znika. Sos domowy, mocno pomidorowy, idealnie doprawiony wg gustu wyostrzony. Składniki na mega pizze: sos do pizzy: 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone), 80 g koncentratu pomidorowego 30%, 3 – 4 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (można użyć zwykłej), ½ łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju chili (mój(...)przechowywać w lodowce. · Składniki na pizzę przygotowujemy w czasie rośnięcia ciasta, ponieważ rozwałkowane ciasto nie powinno długo czekać, przyklei się podczas pieczenia do formy. · Pizza z sosem jest najlepsza, ketchup jest niepotrzebny. Ciasto: Rada: ciasto można przygotować w robocie, ale jeśli
Moniki Smakołykimielonego - 2 szklanki mąki tortowej * - 4 jajka (L) - 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy) - 3 łyżki jogurtu greckiego (gęsty) - 1 łyżka alkoholu - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - woda różana Dodatkowo: - powidła śliwkowe (290 g) - cukier puder - olej rzepakowy * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ucieramy jajka(...)twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj
mojewypiekiinietylkopełną kontrolę nad składem (ilością cukru i soli, brakiem polepszaczy), w przeciwieństwie do tych kupionych w sklepie. A w smaku są przepyszne. Nasz Najmłodszy maluszek lubi je zajadać nawet bez żadnego smarowidła Polecam! Inna alternatywą pieczywa mogą być domowe tortille, z których przygotowanie wegabów to fraszka! Polecam takie z batatów<klik> , a w wersji bezglutenowej takie(...)mąką blat i krótko wyrabiamy. Następnie, używając wagi kuchennej dzielimy na równe części i formujemy bułeczki (moje mają zwykle około 100 g). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki orkiszowe mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy
Lamarida.plKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie. Jest świetna do dań mięsnych jak i rybnych, chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis w jednej z gazet o tematyce kulinarnej i postanowiłam go sprawdzić, nie żałuję Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż(...)powtarzaj wykładanie aż do wykończenia składników tak by ostatnia ziemniaczana warstwa była na wierzchu. Zalej całość śmietanką przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię, posyp parmezanem i zapiekaj przez kolejne 10-15 minut do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym podawaj z ulubionym
karmelowyKawałek chleba w koszyczku wielkanocnym to obowiązkowa pozycja bez względu na region Polski. Bo do koszyczka wkładane są różne składniki, ale chleb jest jednym z podstawowych i nieodłącznych elementów święconki. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest upieczenie mini chlebka , który potem w łatwy sposób podzielimy pomiędzy domowników, a sam fakt, że jest to cały chlebek (miniaturka, ale nie rozkrojony), sprawi(...)potem są sadzone, przykryte są pergaminem, żeby nie ubrudziły pozostałej zawartości. Koniecznie musi być chleb , jajka (do podzielenia się z rodziną i barszczu), tarty chrzan , sól , kawałek kiełbasy , kawałek pieczonego schabu , kawałek babki wielkanocnej , baranek cukrowy lub chociaż plastikowy. Koszyczek zawsze przygotowuje Mama, dekoruje zieleniną (borówki, barwinek), zawiązuje kokardy i przykrywa serwetką. Nie przygotowujemy jeszcze własnego, bo i tak mieszkamy
Kolorowy PrzepisownikTegoroczne wakacje są pełne sportowych emocji. Całkiem niedawno kibicowaliśmy naszej drużynie piłki nożnej, a teraz wspieramy polskich zawodników na Igrzyskach Olimpijskich. Jak wiadomo nie można kibicować bez przekąsek! Dlatego mamy dla Was przepis na DOMOWĄ PIZZĘ Z SALAMI , idealną dla mięsożerców! Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 20 świeżych drożdży(...)zachowaniu grubszych brzegów. Rozsmarowujemy sos, kładziemy plastry mozzarelli, pieczarki, salami i szynkę. Posypujemy suszonym oregano i tartym serem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, pizzę pieczemy na blaszce przez 15 minut do momentu kiedy spód i brzegi będą zarumienione. Smacznego! Artykuł Domowa pizza z salami pochodzi z serwisu MenMagazine
MenmagazinePrawdziwie letni sernik, na kruchym spodzie, masa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie. Doskonały wypiek na słodki poczęstunek, jest pyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła(...)idealnie gładka, wsypujemy suchą i obraną porzeczkę oraz starty na tarce jarzynowej marcepan, delikatnie mieszamy już łyżką. Masę wylewamy na kruchy spód. Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze około 20 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż całkiem ostygnie. Porzeczkowa pianka: Obrane i umyte porzeczki
Wanilia i KardamonKotlety mielone, pulpety, klopsiki, pieczeń rzymska i inne smakołyki z mięsa mielonego są w moim domu zawsze mile widziane :-) Warunek jest jeden- mięso mielę sama. Najlepsza do mielenia jest łopatka, bo ma trochę tłuszczyku, który nadaje kotletom soczystości, byle by nie za dużo, bo ani to zdrowe, ani apetyczne. Składniki na kotlety mielone duszone we własnym sosie(...)stron wlewamy wodę do połowy wysokości kotletów, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy grzanie i dusimy 10 minut, po tym czasie odwracamy i dusimy kolejne 10 minut. Jeśli chcemy mieć kotlety mielone bez sosu, to teraz zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować, po upływie tego czasu kotlety są gotowe, jeśli chcemy podać je w sosiku to kontynuujemy duszenie pod przykryciem. Gdy już
Rozpustne gotowanieDziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu, ale zdjęcie nie jest zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem(...)wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać cukrem) . Następnie zebrać łączenie w jednym miejscu i zlepić. Ulepione w ten sposób kulki ułożyć łączeniem do dołu w formie do pieczenia * (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, boki posmarować masłem) w miarę ciasno, ale jednak zostawiając odrobinę miejsca, ponieważ jeszcze urosną. * u mnie tortownica o wym. 35x25 cm. Zostawić
Domowa Cookierenka Agiśmietanowy. Ale właśnie odpowiednie połączenie tych niewielu smaków dało genialny efekt. Idealna przekąska na leniwy wieczór w domu. Siedzieliśmy, oglądaliśmy kolejny odcinek Hannibala i zajadaliśmy się tymi mini pizzami. Bez pośpiechu. Zresztą to też genialny pomysł na jakieś niewielkie przyjęcie w gronie znajomych. Pracy z tym niewiele, a efekt całkiem niezły. Ciasto: 250 g mąki pszennej 160 ml wody(...)smarujemy sosem. Wykładamy na górę podsmażony, podduszony szpinak. Ale tak żeby na samy środku było puste miejsce. Tak wokół środka układamy. A na środek wbijamy po jednym przepiórczym jajku. Pieczemy z termoobiegiem 15 minut w 200 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufactureczasie rabarbar odsączamy na sitku. Składniki na piankę: 5 białek 3/4 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1/4 szklanki oleju szczypta soli 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80 gramów) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do ubitych na sztywno białek(...)czasie ciasto lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar. Na rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki
Walijskie PichcenieWielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę. Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt kulinarny. Rozdzielenie białek od żółtka Kiedy zobaczyłam ten sposób pierwszy raz na jakimś filmiku(...)zaczynam piec to ze zdziwieniem stwierdzam, że go nie mam albo dla odmiany, że zbrylił się w wielka grudę. Zarówno z jednym jak i drugim można sobie poradzić. Brak cukru rozwiązuję mieląc cukier kryształ w czystym młynku do kawy, zbrylony natomiast z łatwością można rozwałkować po przełożeniu do woreczka śniadaniowego. Jak piec żeby nie spalić? Kiedy piekłam w starym piekarniku
Pyry na GazTłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata(...)odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. 5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem
Szefowa kuchnibądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko. Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem. Składniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock - 500g makaronu kokardki - 2-3 czerwone papryki - por (młode części) - koperek - cytryna - sól - pieprz cytrynowy - ok.150g sera żółtego (dałam cheddar) - trochę szczypiorku Składniki(...)warzywa (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Polewamy pozostałym beszamelem kokosowym, posypujemy resztą warzyw, częścią startego sera, dodatkowo – szczypiorkiem. Przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut. Właściwie, to makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem było potrawą ”na życzenie
mojewypiekiinietylkoCzy znajdzie się osoba, która nie lubi smaku świeżo upieczonej, ciepłej chałki? Taka ciepła chałeczka posmarowana masełkiem idealnie sprawdza się na niedzielne śniadanie. Wykonana z tego
Be Fit Be StrongNie jestem jakąś wielką wielbicielką jagód (za to za borówki dam się pokroić), więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki
Be Fit Be Strongmojprzepisna.pl | Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym Dawno miałam ochotę na coś z jabłkami i coś z budyniem. To ciasto wspaniale wpisuje się w moje
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym Dawno miałam ochotę na coś z jabłkami i coś z budyniem. To ciasto wspaniale wpisuje się w moje
moj przepis naLeniwe śniadania ?! W ostatnim czasie bardzo często! Nie ukrywam, że trochę się rozleniwiłam podczas ten kwarantanny ( pewnie jak większość ) i z wielką przyjemnością chciałabym już móc
Ostra na Słodkomojprzepisna.pl | Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym Dawno miałam ochotę na coś z jabłkami i coś z budyniem. To ciasto wspaniale wpisuje się w moje
moj przepis naSzybka szakszuka z kabanosem (shakshuka) Dziś mam dla Was pomysł na proste i bardzo sycące śniadanie. My je uwielbiamy. Taką szakszuke robię w najróżniejszych wersjach
Słodkie okruszkiOsłódźmy tę szarugę za oknem… upieczmy sobie coś słodkiego! Co powiecie na nagie „Jeżyki” – ciasteczka z bakaliami? Zdrowe, kruche, orkiszowe ciasteczko, pokryte
Be Fit Be StrongZupa cebulowa z grzankami. Przepis krok po kroku. Zupa cebulowa z grzankami. Składniki: 1,3 kg cebuli 50 g masła 50
kuron.com.plKolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego – pierożki ze szpinakiem i ricottą. Będzie pysznie jeśli odpowiednio wyraziście doprawicie farsz, więc nie żałujcie przypraw (aczkolwiek polecam dodawać
Smaki Na TalerzuKlasyczny sernik w nowoczesnym wydaniu, czyli bezcukrowa słodycz, której wykonanie zajmie nam mało czasu i nie zniechęci nas skomplikowanymi czynnościami. Sernik nie należy do tych
Upiecz sobie babeczkęP omysły na prezenty świąteczne mamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny
Okiem Blondynki by McBlondimojprzepisna.pl | Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym Dawno miałam ochotę na coś z jabłkami i coś z budyniem. To ciasto wspaniale wpisuje się w moje
moj przepis naDla mnie bomba, smaki super ze sobą współgrają. Bardzo mi smakowało i na pewno będę robiła to częściej. Przygotowanie bakłażana – umyć i przekroić na pół
Kuchnia PokoleńWitam po małej przerwie urlopowej 😎 Wyjazd na Chorwację natchnął mnie paroma ciekawymi przepisami, ale na nie musicie jeszcze poczekać 😋Najpierw muszę przestawić się z powrotem na
Zdrowie i pysznie na talerzuFritatta, czyli omlet z jajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta
My Chcemy JeśćPowoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście
W kuchni wieczorem"Śnieżny, wolny piątek. I co tu robić? Planowałam zająć się ogrodem, a tu metr śniegu z każdej strony. Pozostaje mi zostać w domu i coś smacznego
Słodkie Przyjemności