Uwielbiam karnawał! To taki specyficzny czas, moim zdaniem idealnie umieszczony w najzimniejszym czasie roku. Bo przecież bez przebieranek, balów, imprez i najróżniejszego rodzaju zabaw, styczeń i luty byłyby strasznie przygnębiające, zimne i depresyjne. Pochody ostatkowe w mojej szkole stanowią jedne z najostszejszych wspomnień z dzieciństwa jakie mam. Co roku razem z mamą i siostrą starałam się wymyślić najorginalniejszy strój(...)zwykle bywa z gotyckim klimatem. Mroczność postaram się zrównoważyć pysznością przepisu, który chciałam Wam dziś zaproponować. Zwykle robiłam faworki z przepisu mojej siostry, bodajże z bardo popularnej książeczki "Piekę ciasta i ciasteczka". Tym razem jednak, z daleka od domu, postanowiłam spróbować czegoś nowego. Skorzystałam więc z przepisu Moniki z bloga Na Grabinie i muszę przyznać, że chrusty wyszły rewelacyjne
Przepysznik - BLW i nie tylkoTakie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby(...)piekarnik do 35 stopni, wstawiam przykrytą miskę z ciastem, wyłączam piekarnik i zostawiam na około 1 godz.). Wyrośnięte ciasto ponownie przez moment wyrobić, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką porozciągać do boków. Na wierzchu poukładać owoce. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na moment nagrzewania się piekarnika. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Piec przez 40 minut
Kraina Miodem Płynącafoccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta do zrobienia i baaaardzo tania: możecie zrobić ją bez żadnych dodatków albo przygotować z Waszymi ulubionymi. Ja dziś proponuję Wam foccacie z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami... Jest po prostu pyszna. Pomidorki, które dodałam były bardzo słodkie(...)miskę z wyrobionym ciastem ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 75 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i przełóż na blachę, rozciągnij je na niej równomiernie. Pozostaw je na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Teraz natłuść ciasto z góry
Słodko-Słony Świat Ilonymięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki(...)mieszamy z wątróbką. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w nich plastry słoniny, aby pokryć całe dno. Wykładamy zmielone mięso do 3/4 wysokości i ponownie wykładamy plastry słoniny. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Odstawiamy
My Culinary ArtKuchnia to magiczne miejsce, w którym najchętniej spotykają się wszyscy domownicy i zaproszeni goście. W tej przestrzeni toczą się zażarte dyskusje i powstają najpyszniejsze dania, do
Słodkie okruszkiwymaga gotowania, idealne dla zapracowanych odkrywców kosmosu. Stąd też nasza wersja kanapki opiera się na roślinnej wersji „niby-mięsa” zrobionej z glutenu pszennego (seitan – można go bez problemu kupić online lub w sklepach ze żywnością vege/bio) oraz przypraw, aby smak przypominał prawdziwą kiełbasę. Jest to zaskakująco proste do zrobienia i jeśli jesteście ciekawi takich wynalazków(...)MULTI-MEAT [ROŚLINNYM] SALAMI Starfield CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 3h CENA: średnia LICZBA PORCJI: 6 porcji POZIOM: łatwy POTRZEBUJESZ miski nóż garnek z parownikiem do gotowania na parze papier do pieczenia folia aluminiowa SKŁADNIKI: MULTI-MEAT SALAMI – SKŁADNIKI SUCHE 1 szklanka glutenu (seitan) w proszku 1 łyżeczka cebuli w proszku 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
Nerds Kitchenłyżeczki sody Masło siekamy z mąką dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) . Jeden z placków pieczemy ok 15 minut w 180 st. C, na drugi przygotowujemy masę orzechową. Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich, grubo krojonych 2 łyżki miodu 1/2 szkl. cukru(...)łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka z solą ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno żółtka, a następnie mieszamy z orzechami, bułką tartą, mąką i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30 minut. Masa kawowo-orzechowa
Cynamonowe szczęścieJeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂 No to bez zbędnego przedłużania – bo czasu nie zostało wiele – zapraszam do zapoznania się z przepisem! Batoniki dyniowe „Mumie” Difficulty: łatwa Print Keto batoniki dyniowe 'Mumie' to pyszna(...)minut, aby stwardniały. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzone batoniki maczać z obu stron w czekoladzie i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zostawić odrobinę do zrobienia oczu). Wstawić z powrotem do lodówki aż czekolada stężeje. Inulinę rozpuścić w mleku kokosowym tak, aby nie było grudek. Masą oblać batoniki w taki sposób, aby przypominało
Modern Cave GirlParowańce z jagodami Przepis na parowańce z jagodami i śmietaną. Parowańce drożdżowe, inaczej pampuchy, pyzy na parze, buchty czy kluski na parze w wersji na
Dieta moja pasjaCzekoladowe brownie to jest po prostu hit. W wersji pierwotnej miało być z malinami lub borówkami. Ale ani jednego ani drugiego nie dostała akurat w moim
Relaxtimeciecierzycy, która świetnie sprawdziła się jako podstawa do ciasta (w oryginale ciastka zawierają gluten). Jeśli zatem ktoś z odwiedzających ten blog ma ochotę na słodką i energetyczną przekąskę bez glutenu, bez cukru i składników pochodzenia zwierzęcego, to ciastka Fig Bar w mojej wersji są idealnym rozwiązaniem. Ich słodycz pochodzi wyłącznie z suszonych owoców, jakimi są figi i daktyle(...)zalać gorącą wodą. Powinna przykrywać ona owoce. Odstawić na 20 minut. Owoce odcedzić i zmiksować na pulpę z sokiem z limonki/cytryny. Piekarnik włączyć na 190 stopni C. z opcją pieczenia góra/dół. Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 28 cm x 42 cm. Na brzegach masa będzie się rozdzielać, więc warto odkroić nierówne brzegi i podoklejać tam, gdzie pojawiły
Weekendy w domu i ogrodzieobchodzeniem dnia Świetego Mikołaja. Pochodzenie nazwy jest godne uwagi, ponieważ niektórzy lingwiści twierdzą iż nazwa pochodzi od słowa „speculum” co po łacinie oznacza lustro. Czyli ten , który bez wątpienia widzi wszystko 🙂 jak Święty Mikołaj. Jeszcze inni twierdzą , ze słowo „speculum” wydaje się być odpowiednikem greckiego słowa „episkopos” czyli „ biskup”- św. Mikołaj. Inni lingwiści(...)źródła podają , że nazwa pochodzi od słowa „spekulacja”, ponieważ holenderski piekarz, zastanawiał się czy jego kruche ciastka, się przyjmą. Chociaż spekulacji co do nazwy może być wiele, bez wątpienia te małe kruche ciastka z pewnością powstał w Belgii w styczniu 1870 roku. Dla wyjaśnienia cukiernik Antonie Deplée założył patent na stworzenie speculoos. Kruche ciastka Speculoos to zapewne
RafalCookPotrzebne składniki 1 mały kalafior ugotowany w osolonej wodzie 1 podwójna pierś z kurczaka ugotowana 250g sera żółtego startego 2 woreczki ryżu .ja użyłam ryżu firmy
Moje WyrobyCiasteczka z wi ó rkami kokosowymi i płatkami owsianymi na osłodę jesiennego poranka ;) maślane, kruche, wprost rozpływające si ę w ustach. Najlepiej smakują ze
La grande e la piccola cuoca