BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE ( bez laktozy ) 227Gofry z marchewki? Czemu nie! Dziś mam dla Was kolejny bezglutenowy przepis. Tym razem na stole goszczą pyszne, chrupiące gofry marchewkowe ze śmietaną i orzechami. Idealne
Ostra na Słodko
Super foods - super granola 195dołku, że coś pójdzie nie tak. Makaroniki wyjdą mi plaskate. Wieżyczka będzie przypominała tą w Pizie. Musy wypłyną z foremek. Albo, co gorsza, zrobią się w nich grudki. Beza się nie ubije... Oj, mogłabym tak długo. Ale - moja wina ; trzeba było wybrać coś prostszego i pewniejszego. Tylko co ja poradzę na to, że z takimi rzeczami mi nie po drodze(...)konopii, sezam, siemię i grubo posiekane orzechy dokładnie wymieszać. Oliwę wymieszać z syropem klonowym. Dodać do suchych składników, dokładnie połączyć. Mieszankę wysypać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. 30-40 minut, dwa razy mieszając. Ostudzić. Do ostudzonych płatków dodać jagody goji i grubo pokrojone mango. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Przez pracę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza na kalafiorowym spodzie 291Nie ukrywam, że na diecie bezglutenowej włoskich smaków brakuje mi najbardziej. Wszyscy lubimy pizzę i często ją robię, oczywiście cztery różne, bo każdy ma inne smaki
gutfut
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 266pomarańczy, 1/3 łyżeczki posiekanego tymianku, szczypta cynamonu. Krem z batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól(...)przełożyć na patelnię posmarowaną niewielką ilością oliwy. Roladę delikatnie pokroić na mniejsze kawałki. W masie batatowej zrobić wgłębienia, w każdym umieścić krążek rolady, wyrównać łyżką, posypać pozostałym serem. Piec 30 minut w 180 stopniach
SzczyptaSmaQ
Zapiekane warzywne kanapeczki 242Zapraszam na małe warzywne zapiekane kanapeczki. Trzy pyszne warzywka razem z mozzarellą nie tylko fajnie się prezentują ale też wspaniale smakują. Kanapeczki idealne na przekąskę lub
Monia miesza i gotuje
Pieczarki pełne sera 301Zapraszam na pyszne pieczareczki nadziane serem. Ser można dać dowolny, może być mieszanka różnych lub jeden ulubiony. Takie pieczareczki można zajadać same jako przekąskę lub podać
Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z kaszy manny 290Kaszka manna przygotowywana jest przeważnie na słodko: Kasza manna na mleku , Deser z kaszy manny z owocami i Kaszka manna z malinami . Często kaszkę wykorzystuję do
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gruszki na wierzbie? Nie. W soli. Z sosem cajeta. 220studni. Za cały łańcuch myśli, jakie moja Prababcie tkała przez cały rok, by w porę zasiać, zasadzić, wykopać, schować, zawinąć, zasypać .... Po prostu żyć rytmem natury. Bez fałszywych nut półproduktów i nienaturalności. I choć tkam swój łańcuch, czasem czuję się bezsilna wobec nowoczesności i jej siły, która jak huragan burzy stare zwyczaje, zmiata tradycję i miażdży(...)Zachwyciły mnie strużki cajeta spływające po jeszcze ciepłych krągłościach. Rubensowskie kształty w karmelowym jedwabiu. Dopiero teraz smakowały idealnie, choć może byłyby jeszcze lepsze, gdybym wyciągnęła je ze studni... GRUSZKI PIECZONE W SOLI Z SOSEM CAJETA 4 gruszki ok. 2 kg soli 1 litr mleka koziego 2 szklanki cukru 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej
KUCHARNIA
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 292Wikipedia podaje,że tradycyjna sycylijska pizza to często grube i prostokątne ciasto. Na wierzchu często znajduje się cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo. Przepis znalazłam na blogu White Plate składniki ciasto 500 g mąki pszennej 15 g świeżych(...)uformować z niego dosyć grube placki. Ponakłuwać widelcem, ułożyć na wierzchu anchovies, następnie ser pokrojony w plasterki, pomidory, oliwki. Wierzch posypać suszonym oregano i okruszkami chleba. Jeśli pieczemy placki: kamień rozgrzewamy w piekarniku do 250 st C (ok 40 min). Kładziemy na nim placki i pieczemy je ok. 8-10 minut. Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy
Stare Gary
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 270urozmaicenia co jakiś czas kombinuję z bułkami. Urozmaicenie czasami jest wskazane, tym bardziej iż te bułki również są bardzo zdrowe (niemodyfikowana stara odmiana pszenicy- orkisz i żyto, bez dodatku cukru i innych dziwnych ulepszaczy). Co domowe pieczywo to domowe. Zawsze wiem co jem. Przepis na 10 sporych bułek lub np.12 mniejszych. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej (u mnie(...)odrywać (lub podzielić na 10 równych części) kawałki ciasta i formować dłońmi maczanymi w oliwie lekko podłużne bułki (podwijająć ciasto pod spód). Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą naciąć dwa razy i odstawić na kilka minut (10-15). Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy 20 minut na programie góra-dół. Następnie przełączamy
Smaczne Zdrowe
Francuskie maślane croissanty na śniadanie 148drożdży. Sprawdź, jak szybko możesz wypełnić całą kuchnię kuszącym zapachem świeżego masła. Puszyste, mięciutkie, idealne solo lub z dodatkiem miodu albo domowych konfitur. Bez wątpienia będziesz wracać do tego przepisu. Sprawdź przepis: Domowa pizza bez drożdży Składniki: 500 g maki pszennej tortowej 350 g masła 250 ml mleka 2 łyżeczki drożdży instant 3 łyżki cukru szczypta soli(...)niego trójkąty, które następnie zwijaj w kształt rogalika, zaczynając od podstawy. Gotowe croissanty układaj na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw pod ściereczką na pół godziny. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 190 st. C. Smacznego! Artykuł Francuskie maślane croissanty na śniadanie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka makaronowa z porem i sosem pomidorowym 182sól, pieprz 3 grube pory 200 g makaronu penne łyżka masła duża garść szpinaku ( ok 100 g) 50 g parmezanu 3 jajka 250 serka ricotta łyżeczka musztardy kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka) sól, pieprz Jeżeli sami przygotowujecie sos: Pokroić pomidory, posiekać czosnek. W garnku rozgrzać oliwę , dodać czosnek, podsmażyć chwilę i dorzucić(...)boki blachy wystając poza nią (do założenia potem). Do tak wyłożonej formy wyłożyć masę z makaronem, wygładzić. Następnie zawinąć do wewnątrz wystające kawałki pora, przykryć folią aluminiową . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Następnie przestudzić ok 10-15 minut, wyłożyć na deskę do krojenia lub podłużny półmisek. Odczekać jeszcze z 5 minut i pokroić
Smaczny zeszyt
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 174pęczotto dla typowego Włocha musi brzmieć strasznie. Gdyby jeszcze usłyszał, że kultowe danie stylizowane na risotto nie jest powoli z namaszczeniem duszone, a upieczone, dostałby zwału. Wierzcie jednak, że pieczony pęczak z kurczakiem smakuje genialnie! Danie szalenie proste, a pełne niesamowitych smaków. Przepis na bogu już w środę! Czwartek: Kebaby hinduskie z ryżem Po trzydniowym maratonie kaszowym czas na przerwę(...)menu, gdyż przepisów trzeba szukać wokół określonych produktów i upraszcza gotowanie. Sami zobaczcie: menu na ten tydzień powstało w następujący sposób: w dużym rondlu przygotowaliśmy dużą ilość pęczotto, ale bez przyprawiania. Po upieczeniu, podzieliliśmy kaszę na trzy porcje: jedna poszła na pęczotto, druga na fritattę, a trzecia na burgery. Najłatwiej było zrobić pęczotto, gdyż właściwie było gotowe. Wystarczyło
Niedzielny kucharz
Żeberka na grilla 214najlepszych dań z grilla. Lato i wakacje to idealna pora na grilla. Często wolny czas czy przyjęcia organizujemy w tym czasie w ogrodzie. Nie możemy obejść się wtedy bez grillowanych żeberek. Jakie żeberka z grilla są najlepsze? Po pierwsze: mają chrupiącą i aromatyczną skórkę. Drugie: dzięki idealnie dobranym smakom marynaty. Po trzecie: są mięciutkie i soczyste, mięso samo odchodzi(...)żeberka były chrupiące i miały lekko słodki smak, przygotowujemy do nich glazurę. Do miseczki dodajemy 3 łyżki oliwy, miód, musztardę oraz odrobinę sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe żeberka pieczemy na grillu z obu stron. Kiedy się podpieką i będą już miękkie następnie smarujemy je glazurą. Mięso ponownie grillujemy przez chwilę. Artykuł Żeberka na grilla pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne