Poniedziałkowy poranek najlepiej osłodzić sobie ciasteczkami z kawałkami czekolady, cudownie maślanymi, kruchymi, wprost rozpływającymi si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank ą
La grande e la piccola cuocaWitam Was po dość długiej przerwie! Mam nadzieje, że tym razem uda mi się pozostać z Wami na dłużej :). Spora ilość obowiązków w dużym stopniu ogranicza
Be Fit Be StrongCiasto 30 dag mąki tortowej 2 dag drożdży najlepiej w kostce płaska łyżeczka cukru sól 2 łyżki oleju dodatki 2 łyżki oleju 2 łyżki ketchupu 10
Moje Wyrobydrożdżówki z gruszkami Via Gusto Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest… Drukuj Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania: 60 minut Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 700 g mąki(...)gruszki rozłóż na połowie każdego z prostokątów i przykryj je drugą połową ciasta. Następnie zlep boki i każdą drożdżówkę skręć przez środek. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy, bo drożdżówki urosną). Następnie całość przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Gotowe drożdżówki oprósz
Via GustoJ ako, że mamy dzisiaj Dzień Dziecka, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na małe, słodkie co nieco Są to nietypowe, bezglutenowe ciasteczka, których głównymi składnikami
Okiem Blondynki by McBlondiPrzepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście francuskim. Jeszcze
Via GustoJ ako, że mamy dzisiaj Dzień Dziecka, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na małe, słodkie co nieco Są to nietypowe, bezglutenowe ciasteczka, których głównymi składnikami
Okiem Blondynki by McBlondiSer parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu. Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na
Kuchnia Pokoleńmleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy(...)usmażone pączki i obtaczamy. Oprócz tego możemy posypać pączki dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki w polewie czekoladowej
prawdziwe jedzenieStało się, poczyniłam pasztet Przyznaję się bez bicia, że w dwa dni połowę już sama zjadałam. Ma idealną konsystencję, czyli nie jest za suchy, nie rozpada się, nie jest maziowaty, idealnie doprawiony, podsumowując to pasztet idealny. Świetnie sprawdzi się na co dzień jak i na świątecznym stole. Gwarantuję, że nikt się nie zorientuje że jest 100 % wegański (i bezglutenowy(...)dodaj kaszkę, kaszkę, podsmażoną cebulę z przyprawami i zblenduj wszytko na gładką masę, następnie dodaj podprażony słonecznik, żurawinę i kaszkę, wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do formy/foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C przez 60-80 minut, w zależności od tego czy to była jedna czy dwie formy, w dwóch upiecze się szybciej. Smacznego
greenscarfzostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 25 st. C. U mnie jest chłodniej, więc zwykle chleby rosną wolniej, ten wyrastał prawie 3 godziny. Piec w naparowanym piekarniku rozgrzanym do 200-210 st. C przez 40-50 minut. Chleb powinien być dobrze rumiany. Kroić dopiero, gdy wystygnie. Ale kto by czekał tak długo:-)? Jeśli chcemy zrobić(...)cech, powtarzamy czynności z dnia trzeciego. Aby go lepiej rozruszać, można dodać cieplejszej wody (ok. 40 st. C) i dopilnować, żeby cały czas był w ciepłym i zacisznym miejscu, bez przeciągów
Stare Garyziemniaki kremowości. Do tego chrupiące czosnkowe grzaneczki - wielbiciele czosnku będą wniebowzięci :) Skąd wziąć czosnek niedźwiedzi? Rośnie on w naturze, jednak objęty jest częściową ochroną i nie można go zbierać bez zezwolenia. Rozglądajcie się za nim na bazarkach i targowiskach, u internetowych rolników, w sklepach eko i takich z ziołami/jadalnymi kwiatami. Można też wyhodować go we własnym ogródku(...)podziel na małe kawałki lub pokrój w kostkę, przełóż do miski wraz z masłem i czosnkiem z patelni. Dobrze wymieszaj rękami, następnie przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 minut, aż grzanki staną się złote i chrupiące. Czosnek niedźwiedzi dobrze umyj, od liści odetnij długie ogonki. Liście grubo posiekaj, następnie przełóż do garnka
Chilli Czosnek i Oliwamojego aparatu został naprawiony, mogę więc zaprezentować na blogu nowy, apetyczny przepis :) Banalnie prosty w przygotowaniu chlebek dyniowo-daktylowy z aromatem pomarańczy, czyli zdrowe i pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły). Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą . Dzięki suszonym(...)syropu daktylowego lub syropu z agawy 100 g mieszanki studenckiej lub własnej mieszanki ulubionych bakalii 100 g płatków owsianych błyskawicznych 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej ➤ Aby przygotować dyniowe puree , wystarczy ugotować do miękkości obrany ze skórki i pokrojony w kostkę miąższ dyni, a następnie zmiksować
Chilli Czosnek i Oliwa