Dutch baby z owocami w miodzie oraz miody Pasieki Rodziny Sadowskich / Dutch baby with fruit in honey and honey from the Sadowsk 186miód wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, gryczany, spadziowy - wytwarzają również miody z różnymi dodatkami. W ofercie znaleźć można miód z kurkumą i pieprzem cayenne, z czarnuszką i czarnym bzem, z kakao, z maliną, z czarna porzeczką, z miętą, cynamonem a nawet imbirem i czosnkiem! Pasieki Rodziny Sadowskich to jedno z największych polskich gospodarstw pszczelarskich. Wraz z członkami "miodnej rodziny(...)mąką, mlekiem, solą i wanilią. Małą patelnię (najlepiej żeliwną) rozgrzej mocno na palniku a następnie rozpuść 1 łyżeczkę masła.Wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło i wymieszaj z miodem. Wrzuć owoce i delikatnie wymieszaj. Wyjmij dutch baby z pieca i ułóż na wierzchu owoce w miodzie. Twarożek
Delicious Place
Tacos 169wszelakich. Och, znowu nie tak. Mąż nakupił różnych mąk, makaronów i kasz. Zostałam więc królową mąk , królową strat... No coś z tej mąki trzeba było zacząć piec. Zapał do pieczenia bułek i chleba przeszedł mi szybko. Ale mąki zostały :) A że ja nie lubię bezczynnie siedzieć, to szukałam pomysłów na ich spożytkowanie. Wiadomo, że Ameryki nie odkryłam i sama(...)mniej więcej tak, aby średnica miała ok. 20 cm. Rozgrzewamy dwie patelnie, żeby szybciej poszło i smażymy placki z obu stron jak naleśniki . Najlepiej zrobić to na patelniach bez dodatku tłuszczu. Jeśli jednak przywierają, to można patelnię delikatnie posmarować olejem. Jeszcze gorące przewieszamy na ruszcie z piekarnika, uformują się w ten sposób jak klasyczne tacos. Kiedy wszystkie
bistro mama
Lodówka side by side – czy warto? 266Lodówka side by side – czy warto? Duża lodówka to zazwyczaj duża inwestycja, więc tym bardziej warto dobrze przemyśleć taki zakup. A że lodówki side by side
Słodkie okruszki
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 202Hejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak(...)umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania na 20 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st, grzałka
moj przepis na
Ciasteczka cynamonowe zajączki 122Przepis na ciasteczka to przepis ze starego zeszytu pewnej pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne
Tajemnice Smaku
Tarta razowa z gruszkami i lawendą 141W tym tygodniu odwiedzając stragany z warzywami znalazłam kolejny dowód na to, że jesień już przyszła - zaczął się sezon na gruszki! Kilogram owoców można kupić już
Gary Bez dna
MEGA Proste PYSZNE Batoniki Owsiane z Malinami 172MEGA Proste PYSZNE Batoniki Owsiane z Malinami – Zapraszam na bardzo smaczne, pyszne batoniki owsiane. W przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Z wierzchu batoniki są chrupiące
Mała Cukierenka
Jesienne koktajle na odporność + recenzja Juicer PRO i zapowiedź konkursu 219Witajcie moi drodzy. Już nie raz pisałam Wam jak uwielbiam koktajle i smoothie. Najczęściej piję je w ramach drugiego śniadania. Tą miłością zaraziłam moje dzieci. W
Słodkie okruszki
Domowe bajgle z hummusem i warzywami - czym jest slow life? 237pływać i nie dotykać dna. Przy pomocy cedzakowej łyżki delikatnie wyjmować bajgle na czystą ściereczkę. Obgotowane smarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ulubionymi ziarenkami. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20-25 minut. Bajgle powinny nabrać złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Składniki hummusu: 1 puszka ciecierzycy(...)czasu, aż z pewnym zdziwieniem stwierdziłam, że ja tak właśnie żyję! A przecież daleko mi do osoby, która się nudzi. Na czym polega slow life ? Slow znaczy wolniej, spokojniej. Bez ciągłego biegu, robienia wszystkiego jednocześnie i gonitwy za tym, żeby "mieć". Bez szaleńczego pędu i życia "z zadyszką". W skrócie mówiąc to życie w spokoju i zgodzie
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z botwiną i grillowanym serem halloumi 235Upały dają się we znaki i nie sprzyja to ciężkiemu jedzeniu. W takiej sytuacji sałatka to zawsze dobry pomysł na posiłek. Lekka, orzeźwiająca i szybka w
Analiza Smaku
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 245Hejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak(...)umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania na 20 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st, grzałka
moj przepis na
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym 387adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym Eskalopki drobiowe to niewielkie kotleciki, lekko rozbite a następnie smażone na oliwie bez panierowania, w tym przepisie podane z pysznym sosem pieczarkowo – śmietanowym. Eskalopki drobiowe przepis: Składniki (na 4 porcje): 1 podwójna pierś z kurczaka (około 800g) Sól Pieprz Słodka papryka w proszku Rozmaryn suszony 1 cebula 200ml słodkiej śmietanki(...)się nie przypalił. Tak przygotowane eskalopki doskonale smakują podane z ryżem lub ziemniakami. Smacznego eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Schab duszony w kapuście kiszonej Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku
MARCHEWKOWE BABECZKI OZDOBIONE KREMEM Z SERKA TWAROGOWEGO 187Marchewkowe babeczki. Zanim dostałam babeczkowego fioła to właśnie one najczęściej gościły w moim piekarniku. Mogę śmiało powiedzieć, że to od nich zaczęła się moja miłość
Upiecz sobie babeczkę
„Tort” brownie z pralinami i karmelizowanymi orzechami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 234Kochani! Dziś ostatni przepis zainspirowany propozycją na nasz konkurs. Kasia ( Make-Life-Green ) przesłała nam pomysł na warzywne brownie 😃 Nie często robimy tego
Candy Pandas
Jagnięce pulpety w sosie z kiszonych pomidorów z ziołowym kuskusem 205smakach kuchni Bliskiego Wschodu zakochałam się bez pamięci od kiedy w moim zbiorze książek koniecznych pojawiła się "Jerozolima" i choć częściej sięgam po warzywne połączenia, to przy okazji wyjątkowego mięsa, jakim jest jagnięcina chętnie zasiadam do stołu. Pomidory zaczynami kisić już na początku sezonu, muszą być twarde i nie za duże, najlepsze są śliwkowe. Latem na moim parapecie zawsze(...)kolendry i kuminu prażymy na suchej patelni, ucieramy w moździerzu, łączymy mięso z wszystkimi przyprawami, dobrze ubijamy dłonią, żeby wytworzyła się żelatyna i mięso nie rozpadało się w czasie pieczenia 2. Z porcji mięsa wielkości małej mandarynki formujemy w dłoniach mały placuszek, na środek nakładamy ok 4 kosteczki sera feta zwijamy i formujemy pulpecik, smażymy je na rozgrzanym oleju
Słodki Kompromis
Sernik pastelowa zebra 208Aksamitny sernik o smaku ptasiego mleczka i wyglądzie pastelowej, pomarańczowo-zielonej zebry. Masa serowa jest naturalnie barwiona szafranem i zieloną japońską herbatą Matcha
To co kocham
Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu 223więc w smaku powala i mógłbym jeść ją na okrągło, ale bałbym się chwili, w której będę miał dość tej makaronowo-brokułowej zapiekanki, a zarazem nie będę mógł bez niej żyć. Dlatego też widuję się z nią tylko od czasu do czasu i w dodatku przy ludziach, żeby się nie stało nic, czego mógłbym dnia następnego żałować. Ja użyłem(...)mieszaj (najlepiej trzepaczką) aż powstanie gładki sos. 4 Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz wcześniej ugotowany makaron i brokuła. Wymieszaj. 5 Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez 15-20 minut w 200 stopniach. Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu jest już gotowy. Wcinaj go, ale uważaj, bo uzależnia! Ile kalorii ma 1 porcja? Tabela
Blendman
Ciasto bananowe 1966Ciasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił
Moja Delicja
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 216zoltek dodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac. wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C. studzic na kratce PRZYGOTOWANIE KREMU: zelatyne namoczyc w zimnej wodzie wycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez(...)ZYCZE SMACZNEGO! Uwagi:w handlu sa dwa rodzaje mielonych migdalow.Mielone ze skorka,ciemniejsze i tych uzylam do upieczenia tortu.Jakiego koloru jest biszkopt widac na zdjeciu.Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skorki,bielusienkie.Tych bialych uzylam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego,link na poczatku wpisu.Biszkopt z bialymi migdalami jest w cudnym marchewkowym kolorze,po prostu bajeczny.Wybor nalezy do Was.Oba ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 421Pyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji. składniki: 1
Monia miesza i gotuje
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 283Pyszne maślane bułeczki, dzieci je uwielbiają, przynajmniej moje. Te dzisiejsze są na mące orkiszowej, bez dodatku cukru, tylko z ksylitolem. Bardzo smaczne, puszyste a zarazem bardzo konkretne. Polecam na śniadanko, nie tylko dla najmłodszych, zasmakują całej rodzince. Z dodatkiem powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-) Składniki na ok.10-12 sztuk: - 530g mąki orkiszowej jasnej(...)jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie mak i sezam. Ja dodatkowo skrapiam jeszcze bułki lekko wodą, by ziarna lepiej się trzymały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy na kratce. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Drożdżowy wieniec laurowy 215Każda Mama jest wybitna, dlatego wszystkie Mamy honorujemy gałązkami owocującego wawrzynu. Bez zbędnych słów; za ich poświęcenie i miłość, cieprliwość, a czasem surowość, dziękujemy za to, że są przy nas i zawsze nas wspierają. Zapraszam na pyszny dro żdż owy wieniec. Dro żdż owy wieniec laurowy Składniki(...)pamietając, aby część przecięta była zawsze na górze. Układamy na kształt wieńca i mocno sklejamy ze sobą końce. Przenosimy na papier i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 o C. Studzimy na kratce . Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofieta
Jak zwiększyć widoczność strony w sieci? 224Ostatnio koleżanka zadała mi pytanie „Dlaczego moja strona wciąż jest niewidoczna w sieci?” Od razu tu napiszę, że jej strona nie ma dwóch dni
Słodkie okruszki
Ciastka owsiane z żurawiną 136podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam posiekaną ciemną czekoladę, a do drugiej białą. Jedna i druga wersja wyszła bardzo dobra. Czekoladę można pominąć i zrobić ciastka bez niej, ale namawiam do spróbowania jednak z jej dodatkiem. Ciastka są o wiele smaczniejsze :). PO upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około(...)dodać posiekaną białą czekoladę, a do drugiej ciemną, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka nakładać łyżką do lodów w sporych odstępach, nałożoną porcję ciasta można delikatnie przycisnąć od góry łyżką, spłaszczyć. Ciastka pieczemy 12 - 15 minut z opcją górnej i dolnej
SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche rogaliki 167koniecznie spróbujcie. Ciasto to wykorzystałam również do szybkich pasztecików z mięsem . Jeśli chodzi o słodką wersję, to koniecznie musicie spróbować tartę z owocami i pianką z bezy typu rosa, tarta jest wspaniała! Wracając do dzisiejszego przepisu , po pierwsze powiem, że przepis jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. Ważne, aby ciasto po wyrobieniu spędziło dłuższą chwilę w lodówce(...)minutes Cook Time 10 minutes Total Time 40 minutes Servings 24 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 160 g mąki pszennej 1 szczypta soli morskiej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenie 130 g twarogu skórka otarta z 1 cytryny 130 g masła zimnego pokrojonego w kostkę Składniki na farsz 60 g orzechów laskowych 80 g cukru trzcinowego 180 g dżemu
SprawdzonaKuchnia.pl
PIZZA Z DUCHAMI NA HALLOWEEN 221oliwek 0,5 średniej cebuli albo 1 mała 2 duże ząbki czosnku mała garść świeżej bazylii (opcjonalnie 3-4 łyżeczki suszonej) 2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżeczki masła 1,5 łyżeczki suszonego oregano cukier sól pieprz DODATKOWO: garść tartego żółtego sera kilka plasterków kiełbasy krakowskiej, salami, szynki, według uznania) kilka "duszków" wyciętych(...)wędliny, następnie rozłóż duszki. Na każdym duszku ułóż oczy i usta z pokrojonych na maleńkie kawałki czarnych oliwek, na koniec zrób pająki z oliwek.. Piecz pizzę przez 1 0 -12 minut do zrumienienia brzegów (uważaj, aby nie przypalić duszków!) . Gotowe! Smacznego! Przepis na spód do pizzy pochodzi z tej strony
Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki orkiszowe 236Chyba już wszyscy mają swoje pierniczki, teraz przyszła pora na mnie. Tym razem dosyć tradycyjne, bez nadmiernego kombinowania, ale za to z najlepszych składników jakie udało mi się kupić. Z dobrej jakości 100% mąki orkiszowej, nierafinowanego cukru trzcinowego, ulubionego miodu ze sprawdzonej pasieki, prawdziwego masła i oczywiście przyprawy korzennej do piernika z dobrym składem, który nie zawiera mąki oraz(...)nożem, a następnie wyrobić lśniące, gładkie, jednolite ciasto. 3) Gotowe ciasto rozwałkować na około 3 mm (na stolnicy oprószonej mąką), wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei można je schłodzić w lodówce przez około godzinę . 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 min. 5) Gotowe
Fitsweet.me
Ciasto cukiniowe z kaszą orkiszową, bobem i kalafiorem 254kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: 200 g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej, ok. 650 g młodej cukinii (bez pestek), 300 g świeżego bobu, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, ok. 400 g różyczek świeżego kalafiora, 3 łyżki oleju rzepakowego, garść posiekanej zielonej pietruszki, garść posiekanego szczypiorku(...)przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i na całej powierzchni układamy kalafiora, różyczkami do góry. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. na dolną półkę. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. 10 min przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier. Ciasto przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gorące ciasto można posypać, drobno startym serem żółtym
Moniki Smakołyki
Keks z makiem. Zdrowsza wersja 213Keks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Po przepis zapraszam tutaj. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego(...)wymieszać z mąką i bakaliami, pokrojonym w kostkę marcepanem i posiekną czekoladą. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek przełożyć ciasto do keksówki (-ek) wyłożonych papierem do pieczenia piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i zamieszać do rozpuszczenia gotowe, przestudzone ciasto posmarować polewą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 514tradycyjnej recepturze przygotowuje się głównie z wątróbek drobiowych z dodatkiem innych rodzajów mięs oraz laskowych orzechów. Składniki i przygotowanie Do przyrządzenia pasztetu będą potrzebne: 60 dag dość chudej wołowiny bez kości, 60-70 dag udźca indyka, 25 dag wątróbek drobiowych, 20 dag surowego podgardla albo boczku, 5 jaj, 2 duże cebule, 2 spore marchewki i 2 równie pokaźne pietruszki(...)końcu z całymi orzechami. Przygotowaną, wysmarowaną smalcem formę lub formy, napełniamy masą pasztetową. Pamiętajcie, że nie należy wypełniać foremek po brzegi, bo pasztet urośnie. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-75 minut. Pięknie zarumieniony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie w chłodnym pomieszczeniu lub na świeżym powietrzu. Zapach takiego domowego pasztetu to przyjemność
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z czerwonej fasoli - wegańskie :) 212Kolejny debiut w kuchni :D Dzięki któremu jeszcze bardziej uświadamiam innym a nawet sobie, że potrawy bez mięsa, a wykonane wyłącznie z roślin mogą być smaczne! Wiem, że na pewno będę kombinować w przyszłości z tym przepisem, urozmaicać i modyfikować. Jednak jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Kotlety mają miękką strukturę w środku, natomiast z wierzchu są dość mocno(...)czosnkiem i marchewką i zmiksuj na pół gładką masę bądź jeśli wolisz na masę bezgrudkową. Do masy dodaj siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem nakładaj łyżką porcję masy, uformuj okrągłego kotleta w preferowanej wielkości. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 50 minut
Zdrowie na języku :P
Jak wykonać zakwas żytni 228Wyhodowanie zakwasu zajmuje 5 dni. Potrzebne jest ciepłe miejsce w domu bez przeciągów i dużo cierpliwości. Ciepłym miejscem może być kaloryfer lub rozgrzany do 50 stopni C piekarnik. Po rozgrzaniu wyłączyć temperaturę, pozostawić tylko światełko. Zakwas Korzystałam z porad ze strony smakowitychleb.pl , zmieniłam tylko pory dokarmiania zakwasu. Przygotować: słoik o pojemności 1 litra gazę lub inny(...)przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Dzień 5 godz. 8:00 Zakwas jest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobinę suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Przechowywanie zakwasu
Kuchcik gotuje
Warkocz drożdżowy 222drożdżówkę, bo na drożdżowe ciasto ochotę wielką miałam. Wielką to mało powiedziane! Drożdżówka jest fantastyczna i chyba już nie kupię żadnej w sklepie, bo samemu sobie można taką poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu. Orginalny przepis jest tutaj Składniki: ciasto(...)jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni. Ja pieklam 45 minut. Gdy migdały zaczną się lekko rumienić, wyłączyć górną grzałkę i piec dolną, obserwujcie. Odłożyć do wystygnięcia. Warkocz drożdżowy gotowy, smaczny i pachnący ! Smacznego! Dziekuję Marzenko za inspirację! Pozdrawiam
Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z Vermont na zakwasie 193blisko 500 stronicową księga która wprowadziła rewolucje w mojej kuchni. Wstęp teoretyczny pochłonęłam w jeden wieczór, wiedziona niepohamowaną ciekawością zajęłam się ćwiczeniami praktycznymi. Teraz nie kupuję już pieczywa, samodzielnie piekę chleb dla siebie i całej rodziny. Nie posiadam robota kuchennego, ciasto zagniatam ręcznie. W zależności od ilości ciasta trwa to tyle co 3 lub 4 utwory z mojego ulubionego radia(...)stopni C, w którym umieściłam wcześniej naczynie z gorącą wodą. Przez pierwsze 15 minut mój piekarnik grzeje tylko od dołu, następnie ustawiam grzanie zarówno dołu jak i góry bez termoobiegu. Para wodna (naczynie z gorącą wodą) i takie ustawienie piekarnika pozwala mi uzyskać na chlebie błyszczącą chrupiącą skórkę. Wygląda na skomplikowane, ale tak naprawdę jest tylko czasochłonne. Uwierzcie
Zapiski Młodej Żony
CHLEB ODMIENIAJĄCY ŻYCIE, BEZGLUTENOWY 269bułki, jednak na TEN przepis natknęłam się pierwszy raz. I powiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu chleb bez mąki brzmi trochę dziwnie... Jestem za tym, by jadać pestki dyni, słonecznika czy inne nasiona lub orzechy, więc gdzieś tam w środku intuicja podpowiadała mi jednak, że decyzja(...)dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć do pełna. Odstawić pod przykryciem na min. 2 godziny, jednak nie dłużej jak 24h. Piec w temp. 180 *C przez ok. 20 minut, następnie wyjąć z foremki i dopiekać na blaszce ok. 30-40 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego
Smaczne Zdrowe