bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2744/3453)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym 270

Obecnie cukinia kosztuje grosze. W wersji faszerowanej to dla mnie obowiązkowa pozycja o tej porze roku i jeden z ulubionych letnich obiadów. Sprawdzi się także w

Fabryka pomysłów
KRUCHE, BEZCUKROWE MAZURKI NA SPODZIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ WYPEŁNIONE CZEKOLADĄ I PIANKĄ Z SUSZONYCH MORELI 232

Delikatne, słoneczne mazurki z pianką z suszonych moreli, na kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej. To świeża, lekka alternatywa dla ich ciężkich, przesłodzonych  sklepowych odpowiedników. Podstawą

Upiecz sobie babeczkę
Batony owsiane z czekoladą :) 282

Ostatnio było u mnie bardzo czekoladowo, a to za sprawą pysznych czekolad marki Vivani . Tym razem zrobiłam z ich udziałem niebiańsko przepyszne batony musli. Bardzo proste

Zdrowie na języku :P
GALETTE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM PIERNIKOWYM I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI Z ARONIĄ 241

Ostatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie. Dziś przyszła pora na jego słodką wersję! Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i

Ostra na Słodko
Śliwki i brzoskwinie pod owsianą kruszonką 265

Pomysł na zdrowy, lekki i letni wypiek - śliwki i brzoskwinie zapiekane pod owsianą kruszonką. Danie na słodko, które jest bardzo smaczne i szybkie do przygotowania 😋 Owoce

Ugotować
Zupa z dyni i batata z krakersami z quinoy i jarmużu (bez glutenu, bez laktozy wegańska) 186

Nie wiem jak Wy, ale ja już miałam dziś trochę dość ciężkich świątecznych dań, więc postanowiłam zrobić jakąś zupkę, koniecznie rozgrzewającą i warzywną. Miałam jeszcze dynię

Quinoa Raz!
Podstawowe bułki śniadaniowe 577

Nie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej

MarcinChef
Mrożona herbata nektarynkowa. Domowa wersja owocowej ice tea. 306

Upał… choć dziś słońce już tak nie doskwiera, to nadal temperatury są wysokie. A wczorajszy dzień… no cóż… było naprawdę gorąco i jedyne

Słodkie okruszki
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim 359

Pyszny przepis na rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego! Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1

MarcinChef
Chleb ziołowy 198

Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem

My Chcemy Jeść
Francuskie paszteciki z mięsem 186

Bardzo szybkie i proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chlebek bez wyrabiania 247

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczny i prosty chlebek.  Nie wymaga on od nas wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, odłożyć

Krakowskie smaki Ani
Ryżowo - migdałowy bochen oczyszczający z melasą 231

Na oczyszczanie organizmu zawsze jest dobry czas, a wiosna to wręcz idealna pora roku aby do codziennej diety dodać zdrowe pieczywo. Chleb na mące ryżowej i

Apetyczna babeczka
CEBULARZYKI 181

był na piwku na zamojskiej starówce w restauracji "Skarbiec Wina", ten wie,  że nie wychodzi się stamtąd bez pełnego brzuszka od cebularzyków. Powiadam Wam obłędne, podawane z masełkiem czosnkowym są idealną zachętą na dalsze penetrowanie karty. Historia powiada, że cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej, bo właśnie oni jako pierwsi zaczęli je wypiekać i to na lubelskim Starym(...)wymieszać z roztopionym masłem, dosmakować solą a następnie kłaść po łyżce na placuszki.  Całość jeszcze zostawić na 10 min pod przykryciem, następnie smarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 20-25 min do zarumienienia.  Najpyszniej smakują na ciepło z masłem czosnkowym w towarzystwie piwa, oczywiście bezalkoholowego

pieprzny smaczek
Pączki z dziurką, czyli oponki 130

dzień koniecznie musimy zjeść faworki albo pączki. Dziś przychodzę do Was nie z takim klasycznym pączkiem, ale z jego równie pysznym bratem, idealnym dla tych, którzy wolą ciastka bez nadzienia. Pączki z dziurką, czyli oponki robi się dokładnie tak samo, jak te tradycyjne, tylko mają nieco inny kształt. Na blogu znajdziecie też przepis na:  Pączki z pomarańczową konfiturą(...)mniejsze porcje i wałkujemy na grubość ok 2 cm. Przy pomocy szklanki i kieliszka wycinamy oponki. Ja używam do tego wykrawaczki do donutów.   Oponki przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut.   W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy

Kulinarne przygody Gatity