Cukinia faszerowana ryżem i serami 205Taką oto wymyśliłam faszerowaną cukinię. Wersja bez mięsa, za to z różnymi serami, które połączyłam z ryżem i beszamelem. Polecam zjadać na ciepło bo jak wystygnie to już farsz nie jest taki pyszny. składniki: 5 niedużych cukinii, u mnie 4 okrągłe miały po ok 400 g i 1 podłużna ok 500g 200 g ryżu, u mnie mieszanka ryżu parabolied(...)pokrojną mozzarellę i camemberta oraz ugotowany ryż. Ewentualnie dosolić do smaku jak potrzeba. Dokładnie wymieszać. Gorącym farszem wypełnić wydrążone cukinie. Napełnione farszem cukinie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Posypać delikatnie słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinie będą miękkie, ok 25-30 minut
Monia miesza i gotuje
Kaszotto z mięsem z szybkowaru 234dań przygotowanych w szybkowarze było kaszotto z mięsem, które zrobiłam z łopatki wieprzowej, mojej ulubionej kaszy pęczak, marchewki i selera. Mięso do tego dania można wcześniej obsmażyć, chociaż i bez tego wychodzi bardzo dobre i praktycznie rozpływa się w ustach. Dodany koncentrat nadaje przyjemnego, lekko pomidorowego smaku i dodatkowo zagęszcza sos. Danie jednogarnkowe, które łatwo zrobić, a do tego(...)Zamknąć szybkowar i ustawić na 45 - 50 minut z samoczynnym rozprężeniem po ugotowaniu. Po otwarciu kaszotto wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Zobacz również: mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami
Kuchcik gotuje
Perełki zapachowe do prania Lenor Unstoppables. Czy warto je kupić? 392Słyszeliście już o perełkach Lenor Unstoppables? Ja poznałam je dzięki udziałowi w kampanii TRND. Kampania powoli dobiega końca. W jej ramach otrzymałam do przetestowania perełki dla
Słodkie okruszki
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi 195wykorzystaniem szparagów i będziemy się nimi z Wami dzielić w najbliższym czasie. Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi to jeden z naszych faworytów. Czy szparagi są zdrowe Nie bez kozery pełna nazwa tej byliny brzmi szparag lekarski ( Asparagus officinalis L.) W dawnych czasach szparagi były uważane za afrodyzjak. Współczesne badania naukowe potwierdziły ich działanie moczopędne oraz zapobiegające zaparciom(...)kromek czerstwej bułki pszennej pokroić w niewielką kostkę, mocno skropić oliwą i wymieszać. Posypać ulubionymi ziołami, mielonym czosnkiem, ostrą papryką i ponownie przemieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni do zrumienienia (około 10-15 minut). Jak zrobić zupę krem ze szparagów z grzankami ziołowymi Szparagi umyć (zielonych szparagów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ROGALIKI DROŻDŻOWE 201możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej 3 dag drożdży świeżych 7 dag cukru + łyżka do drożdży(...)stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym je wyciągnęłam) Następnie piekarnik nagrzewamy na 180 st.C ustawienie góra dół, rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia. Smacznego
Pani na deser
Bazyliowy krem z cukinii z pieczonymi pomidorami i pecorino 245Krem z cukinii to coś, co od dawna za mną chodziło. Ale ani go wcześniej nie robiłam, ani nie jadłam...za to co chwilę wpadałam na
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kardamonem 226Od kiedy pojawiły się wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis
Quinoa Raz!
Zapiekanka makaronowa z kabanosami, ketchupem i zielonym groszkiem Jamar 256zaskoczył mnie on swoim smakiem, gęsty, nie rozdziela się w nim woda, łagodny i naprawdę pomidorowy. Wow! Producent pisze: "Ketchupy JAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce o pojemności nieco ponad 300 gram". I ja się pod tym podpisuje, po prostu się zakochałam! Mój synek również;) Poza tym buteleczki(...)rozpadały się. Były miękkie i naprawdę smaczne, zalewa również miała ładny kolor i zapach co świadczyło o świeżości i jakości warzyw. Przykrywamy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach aż do miękkości warzyw czyli jakieś 40 minut
Życie zaczyna się w kuchni
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 266żeby odkurzyć przepisy wyszperane gdzieś z notatników lub starych zapisków. Ja tak właśnie mam. Ciągle coś znajduję, przypominam sobie dawne czasy, a w sumie jakby to było wczoraj, kiedy piekłam z moją Mamą świąteczne wypieki. Zapisywałam skrzętnie, żeby nic mi nie umknęło. Bo moja Mama prawie wszystko robiła z głowy. Teraz ja, w oparciu o stare przepisy, dodaję nowe składniki(...)masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już jest gotowa do nadziewania rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany z białek można przechować w lodówce nawet 4-5 dni. Można też ją zamrozić. Warto zrobić taką masę makową i mieć w zapasie, kiedy będziemy
Kuchnia u Krysi
Duńskie ciasto z rabarbarem i marcepanem. I kilka słów o niedogodnościach przeprowadzek 210zmienić podłogi w dwóch innych pomieszczeniach. Mam nadzieję, że pójdzie tak gładko, jak mi to naświetlił C. W pakiecie z domem dostaliśmy również garaż. Już się rozmarzyłam wizją zimy bez odśnieżania auta - czy może być coś piękniejszego...? Niestety, okazało się, że rzeczony garaż jest za krótki (tudzież auto za długie), żebym mogła w nim zaparkować. Kilkanaście centymetrów robi(...)przygasł, w oczekiwaniu na kolejne niespodzianki . Ciągle jednak jestem zachwycona decyzją, którą podjęliśmy, i mam nadzieję spędzić tu resztę mojego życia. Kto by się bowiem chciał znów narażać na piekło przeprowadzki ... Dzisiaj mam dla Was ciasto z rabarbarem. Ach, jak ja kocham to kwaśne warzywo! Takie niepozorne badyle, a tyle w nich smaku! Tym razem połączyłam je z marcepanem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka dyniowa z jabłkami 352wilgotna jak babka herbaciana czy babka cytrynowa , ale też jest pyszna ;3 I te jabłuszka w karmelu na wierzchu… tak ślicznie się prezentuje, że bardziej podoba mi się bez polewy. I tak, przepis zawiera dynię, ALE dynia ma niski ładunek glikemiczny, więc można ją jeść ;) Ale polewa jest! Waniliowa z serka śmietankowego! I też jest pyszna(...)dokładnie i nie bądźmy skąpi, żeby babka ładnie potem wyszła z foremki ;) Do nasmarowanej foremki na babkę na spód wrzucamy jabłka w karmelu, a na jabłka wlewamy masę ciastową. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 45-60 minut – aż patyczek włożony w babkę wyjdzie suchy. Przed wyjęciem babki z foremki trzeba dać jej przestygnąć – minimum 30 minut
Jak gotować i nie zwariować
Mazurek orzechowy z koglem 214Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia mazurka z masą orzechową i upieczonym koglem. Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha
Ugotować
4 urodziny bloga i tort kokosowo-czekoladowy 227Dokładnie 4 lata temu dodałam na bloga pierwszy wpis. Myślę, że dosyć sporo zmieniło się tu od tamtej pory. Nie tylko sam wygląd strony i jakość
Mienta blog
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 355Dzisiejszy przepis to coś naprawdę smacznego ale niestety wymagającego czasu.Zapewniam Was jednak,ze warto,oj warto.Skrzydełka uwielbiamy w ogóle i nie ma praktycznie bez nich soboty.W sezonie letnim często grillujemy,ale o piekarniku też nie zapominamy.Wczoraj pojawiły się zarówno z grilla jak i pieczone.Pychotka. 12 dużych skrzydełek 1 cebula ok 1 kg pieczarek sól,pieprz 3 ząbki(...)jeśli to tylko możliwe.Wystające mięsko skrzydełka na końcu należy zwinąć do środka lub spiąć wykałaczką. Skrzydełka układamy na blaszce w 180stC lub grillu naoliwione by nie przywarły i pieczemy ok 45-60min. Wersja z piekarnika Wersja z grilla Zachęcam do wkładu w wytrybowanie kości ze skrzydełek a efekt Was zaskoczy i goście chwalić będą. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarne