bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2758/3453)

Trzeci chleb 182

połowę jeszcze tego samego dnia. Fantazyjnie popękał, za co absolutnie się na niego nie obraziłam. Ani trochę się nie kruszył i smakował niesamowicie. Co więcej, na drugi dzień smakował bez najmniejszej praktycznie różnicy. Przepis dostałam od Asi Słodkiej Babeczki, a właściwie już mojej znajomej, bo spotkałyśmy się niedawno i przegadałyśmy wiele godzin, a i tak czasu było zdecydowanie(...)razy). 3. Po tym czasie uformować bochenek i wsadzić do oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba, złączeniem do góry. Mój chlebek wyrastał w durszlaku i w nim się piekł. ;) 4. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Będzie to trwało 3-4 h, a może dłużej, gdyż wszystko zależy od mąki, zakwasu i temperatury. Myślę jednak

Kuchnia Prezydentowej
Czekoladowe babeczki bez cukru 148

Kto czyta mojego bloga regularnie, ten wie że jakiś czas temu odstawiłam cukier na rzecz naturalnych słodzików. Od tego czasu używam miodu, proszku z daktyli ( domowy

Powiedz dietom nie
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 326

Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru

głodny alergik
CHICKEN KORMA I TEST NOWEGO GARNKA MARKI FLORINA ZE SKLEPU GARNECZKI.PL 93

bardzo małą ilością tłuszczu. – Ma elegancki, oryginalny design. – Pokrywka wykonana jest z odpornego na wysokie temperatury szkła. Dzięki temu, że jest przezroczysta mamy możliwość kontrolowania procesu gotowania, bez jej zbędnego unoszenia. – Ponadto pokrywka naczynia wyposażona została w odpowietrznik, umożliwiający odparowanie nadmiaru wody. Można zakupić go TUTAJ!   SKŁADNIKI: ( 2 duże porcje ) * filet z kurczaka(...)bardzo solidnie – jest to produkt na lata!!   Cała oferta marki Florina https://www.garneczki.pl/marka/florina w sklepie. W ofercie znajdują się m.in. garnki, patelnie, czajniki, kawiarki, blachy do pieczenia, drobne gadżety i wiele innych rzeczy, które umilą i ułatwią czas w kuchni i nie tylko. Idealne również jako prezent. Polecam! Wpis powstał we współpracy ze sklepem: The post

Ostra na Słodko
tort z galaretką 656

łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki/tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C. Upieczony(...)pudrem. Mascarpone miksujemy, dodajemy do niego czekoladę i miksujemy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach na jednolity krem. wykonanie tortu: Pierwszy blat smarujemy 1/2 częścią kremu bez dodatków. Na środku delikatnie układamy stężałą galaretkę, którą smarujemy (wierzch i boki) pozostałą częścią kremu bez dodatków. Następnie układamy drugi blat na którym rozsmarowujemy całą masę z orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Galette z rybą , szparagami i pieczarkami 131

rybą , szparagami i pieczarkami jest po prostu genialna , a do tego sos beszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć nie może Polecam to danie , jest tanie , proste i niesamowicie smaczne na gorąco i na zimno . składniki 2 szt galette : ciasto : 3 szklanki mąki 1 kostka smalcu(...)średniej wielkości kawałki . Wyjmujemy ciasto z lodówki dzielimy na dwie części . Każdą wałkujemy na okrągły placek , cienko , tak na około 3 mm . Najlepiej rozbić to przez papier do pieczenia , nie będzie się tak lepić . Brzegi unosimy i sklejamy , tworząc swego rodzaju miskę z ciasta . Wkładamy do lodówki na około godzinę . Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C ( góra

Ogrodnik w podróży
Maślana tarta kajmakowa z orzechami i białą czekoladą 151

Niedzielny poranek. Weekend w domu. Bez wyjazdów. Bez żadnych załatwień, które staram się zrobić w tygodniu, aby sobotnio-niedzielny czas był tylko dla nas! Wstaję pierwsza i przygotowuję dla nas śniadanie. Każdy je coś innego. Ja owsiankę z żurawiną, jeżynami i borówkami. W lodówce mój wzrok przykuwa świeży owoc granatu. Kroję go i wydłubuję z niego soczyste, cierpkie(...)zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy na kruchy spód

Raj dla Podniebienia
Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą 159

Fala upałów to dla mnie totalne rozleniwienie. Wszystko dzieje się powoli, bez pośpiechu i nikt absolutnie nie ma o to pretensji, bo inaczej zwariowalibyśmy z gorąca i nadmiaru obowiązków. Każdy odpuszcza sobie tyle ile może, ale jeść coś trzeba, więc mam dla Was propozycję na pyszną tartę, która dla 4 osobowej rodziny posłuży jako obiad(...)natką pietruszki i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do miski przesmażone składniki i całość dokładnie mieszamy.  Tak przygotowany farsz przelewamy na schłodzony spód tarty. Tartę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Rustykalna tarta z jeżynami 208

Rustykalna tarta z jeżynami czyli galette – ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche(...)ciasto w dysk, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kształt koła (mniej więcej – nie musi być idealnie okrągłe) o grubości ok. 1 cm. Na środku rozsmarowujemy śmietanę zostawiając ok. 4-5 cm brzegów. Układamy jeżyny. Posypujemy

Poezja smaku
Kanapki z nori 421

jeśli chodzi o dodatki, ale głównie o sposób wykonania. Mam wrażenie, że gdybym nie przygotowała ich po swojemu to by się tak dobrze nie udały. Tak już mam, gotuję bez przepisu, a jak już do jakiegoś źródła sięgam to i tak potem robię wszystko inaczej. Każdy kto lubi gotować wie, że trzymanie się ściśle przepisów nie ma sensu. Może(...)marynowany imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym i rozmarynie co najmniej 2 godziny. Następnie pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Kroimy go na podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Marchewkę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w równe, cienkie słupki. Nori

OstryKęs
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 227

zdecydowanym faworytem jest to z dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate.   Dziś zapraszam na zakręconą focaccię. Może wygląda bardziej jak pizza, ale jest bez sera mozzarella i sosu pomidorowego, więc zostańmy przy nazwie focaccia. Muszę przyznać, że zakręcone ciasto drożdżowe wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają(...)piekarnika( u mnie 230°C) na najniższy poziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy tem. do 190°C i przenosimy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy 20 miut. Piekąc w ten sposób, uzyskacie wyjątkowo chrupiące i dobrze wyrośniete ciasto, a przede wszystkim gwarancję, że nie rozmięknie podczas pieczenia. Focaccia jest dobrze upieczona gdy stukając w nią, wydaje głuchy odgłos

Mia Cucina Sofieta
Zupa krem z dyni 113

(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Zupa krem z dyni jest idealna na chłodne, jesienne i zimowe dni. Doprawiona odrobiną rozgrzewających przypraw smakuje znakomicie. Najczęściej podaję

Kuchnia Bazylii
Borówkowe piwosze 109

To pyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę

Słodki sentyment
Borówkowe piwosze 108

To pyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę

Słodki sentyment