bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2753/3453)

Zapiekanka brokułowa z makaronem 82

Brokuły, makaron i ser – szybka zapiekanka na obiad lub kolację. Zapiekanka może być jako danie główne, gdyż jest bardzo pożywna oraz jako dodatek do mięs

KuchniaWeDwoje.pl
Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami 110

wody   3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, parzonego do smaku   1 mała biała cebula   Opcjonalnie : zioła prowansalskie  Pieczywo z powodzeniem można przygotować bez boczku a olej z pomidorów proponuję wykorzystać do sałaty lub po prostu maczania w niej pieczywa.   Przygotowanie:   Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym, nie gorącym mleku wraz z cukrem(...)jest to konieczne. Wtedy ładniej wypiecze się pod spodem. Końce bułki połączyć. Wierzch udekorować pozostałą cukinią, pomidorami oraz boczkiem.. Odstawić jeszcze na około 30 minut do lekkiego napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut (w zależności od piekarnika), musi być dobrze wypieczona i mieć złoty kolor. Podawać na ciepło, pokrojoną na porcje. Normal

W garach u Gosi
Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami 155

wody   3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, parzonego do smaku   1 mała biała cebula   Opcjonalnie : zioła prowansalskie  Pieczywo z powodzeniem można przygotować bez boczku a olej z pomidorów proponuję wykorzystać do sałaty lub po prostu maczania w niej pieczywa.   Przygotowanie:   Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym, nie gorącym mleku wraz z cukrem(...)jest to konieczne. Wtedy ładniej wypiecze się pod spodem. Końce bułki połączyć. Wierzch udekorować pozostałą cukinią, pomidorami oraz boczkiem.. Odstawić jeszcze na około 30 minut do lekkiego napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut (w zależności od piekarnika), musi być dobrze wypieczona i mieć złoty kolor. Podawać na ciepło, pokrojoną na porcje. Normal

W garach u Gosi
Ciasteczka owsiane 91

kupnych ciasteczek tych, których używa większość domowych cukierników o nazwie zaczynającej się od „Dig….”. Pomyślałam, że przecież można upiec tego typu ciastka w domu i to bez większego wysiłku, a z pewnością będą one znacznie zdrowsze i lepsze niż te ze sklepu. Co istotne nie będą miały w swoim składzie przynajmniej 5 zbędnych składników. Przepis(...)minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Wyjąć ciasto z lodówki, nabierać łyżką równe porcje, zwilżonymi dłońmi formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 5 cm odstępach, kulki rozpłaszczyć na cieniutkie ciasteczka. Wstawić do piekarnika, piec 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Notes Kulki z ciasta robiłam wielkości orzecha włoskiego

SprawdzonaKuchnia.pl
Ziołowe bataty z palonym masłem pod kruszonką 126

Są takie momenty przy pisaniu posta, że albo dobrze pisze mi się wstęp i właściwie moje palce same wystukują tekst, bo same dobrze wiedzą, co i

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cukinia faszerowana ryżem i serami 179

Taką oto wymyśliłam faszerowaną cukinię. Wersja bez mięsa, za to z różnymi serami, które połączyłam z ryżem i beszamelem. Polecam zjadać na ciepło bo jak wystygnie to już farsz nie jest taki pyszny. składniki: 5 niedużych cukinii, u mnie 4 okrągłe miały po ok 400 g i 1 podłużna ok 500g 200 g ryżu, u mnie mieszanka ryżu parabolied(...)pokrojną mozzarellę i camemberta oraz ugotowany ryż. Ewentualnie dosolić do smaku jak potrzeba. Dokładnie wymieszać. Gorącym farszem wypełnić wydrążone cukinie. Napełnione farszem cukinie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Posypać delikatnie słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinie będą miękkie, ok 25-30 minut

Monia miesza i gotuje
Kaszotto z mięsem z szybkowaru 197

dań przygotowanych w szybkowarze było kaszotto z mięsem, które zrobiłam z łopatki wieprzowej, mojej ulubionej kaszy pęczak, marchewki i selera. Mięso do tego dania można wcześniej obsmażyć, chociaż i bez tego wychodzi bardzo dobre i praktycznie rozpływa się w ustach. Dodany koncentrat nadaje przyjemnego, lekko pomidorowego smaku i dodatkowo zagęszcza sos. Danie jednogarnkowe, które łatwo zrobić, a do tego(...)Zamknąć szybkowar i ustawić na 45 - 50 minut z samoczynnym rozprężeniem po ugotowaniu.  Po otwarciu kaszotto wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Zobacz również: mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami

Kuchcik gotuje
Perełki zapachowe do prania Lenor Unstoppables. Czy warto je kupić? 326

Słyszeliście już o perełkach Lenor Unstoppables? Ja poznałam je dzięki udziałowi w kampanii TRND. Kampania powoli dobiega końca. W jej ramach otrzymałam do przetestowania perełki dla

Słodkie okruszki
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi 164

wykorzystaniem szparagów i będziemy się nimi z Wami dzielić w najbliższym czasie. Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi to jeden z naszych faworytów. Czy szparagi są zdrowe Nie bez kozery pełna nazwa tej byliny brzmi szparag lekarski ( Asparagus officinalis L.) W dawnych czasach szparagi były uważane za afrodyzjak. Współczesne badania naukowe potwierdziły ich działanie moczopędne oraz zapobiegające zaparciom(...)kromek czerstwej bułki pszennej pokroić w niewielką kostkę, mocno skropić oliwą i wymieszać. Posypać ulubionymi ziołami, mielonym czosnkiem, ostrą papryką i ponownie przemieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni do zrumienienia (około 10-15  minut). Jak zrobić zupę krem ze szparagów z grzankami ziołowymi Szparagi umyć (zielonych szparagów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ROGALIKI DROŻDŻOWE 167

możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej 3 dag drożdży świeżych 7 dag cukru + łyżka do drożdży(...)stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym je wyciągnęłam) Następnie piekarnik nagrzewamy na 180 st.C ustawienie góra dół, rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia. Smacznego

Pani na deser
Bazyliowy krem z cukinii z pieczonymi pomidorami i pecorino 216

Krem z cukinii to coś, co od dawna za mną chodziło. Ale ani go wcześniej nie robiłam, ani nie jadłam...za to co chwilę wpadałam na

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kardamonem 197

Od kiedy pojawiły się wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis

Quinoa Raz!
Zapiekanka makaronowa z kabanosami, ketchupem i zielonym groszkiem Jamar 217

zaskoczył mnie on swoim smakiem, gęsty, nie rozdziela się w nim woda, łagodny i naprawdę pomidorowy. Wow! Producent pisze: "Ketchupy JAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce o pojemności nieco ponad 300 gram". I ja się pod tym podpisuje, po prostu się zakochałam! Mój synek również;) Poza tym buteleczki(...)rozpadały się.  Były miękkie i naprawdę smaczne, zalewa również miała ładny kolor i zapach co świadczyło  o świeżości i jakości warzyw. Przykrywamy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach aż do miękkości warzyw czyli jakieś 40 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 230

żeby odkurzyć przepisy wyszperane gdzieś z notatników lub starych zapisków. Ja tak właśnie mam. Ciągle coś znajduję, przypominam sobie dawne czasy, a w sumie jakby to było wczoraj, kiedy piekłam z moją Mamą świąteczne wypieki. Zapisywałam skrzętnie, żeby nic mi nie umknęło. Bo moja Mama prawie wszystko robiła z głowy. Teraz ja, w oparciu o stare przepisy, dodaję nowe składniki(...)masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już   jest gotowa do nadziewania   rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany z białek   można przechować w lodówce nawet 4-5 dni. Można też ją zamrozić.     Warto zrobić taką masę makową i mieć w zapasie, kiedy będziemy

Kuchnia u Krysi