Bananowa rozkosz 151mąki z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Wymieszane ciasto przelać do formy*, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z wysokości 60 cm. Pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu od góry(...)Składniki na galaretkę z bananami: 5 bananów 3 galaretki cytrynowe 1 litr wrzątku** Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Składniki na krem czekoladowy
moj przepis na
Pizza wegańska na cienkim i chrupiącym cieście 152Print Pizza wegańska na cienkim i chrupiącym cieście Recipe by Marek Course: Danie główne, Kuchnie świata, Na imprezę Difficulty: średni Porcje 4 porcji Czas przygotowania 30 minutes Czas pieczenia 10 minutes Podstawą pizzy jest cienkie ciasto drożdżowe. Na nie nakładamy, również cienką, warstwę zredukowanego sosu do pizzy. Wszystko posypujemy serem oraz ulubionymi składnikami. W domowym zaciszu, gdy nikt(...)smarujemy z wierzchu łyżką oliwy i pozostawiamy, w przykrytym ręcznikiem naczyniu, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie (20-40 min) możemy je rozwałkować na cienkie placki. Da się to zrobić bez wałka ale ja zwykle jednak się nim posiłkuję. Na stolnicy rozsypujemy cienką warstwę mąki. Smarujemy nią także wałek. Od ciasta odrywamy kawałek (przy podanych ilościach zwykle wychodzą trzy placki
Heca w kuchni
Fantazja śliwkowa - powidła ze śliwek odrobinę inaczej 155Jeszcze nie tak dawno w ogrodzie mojego domu rodzinnego były dwa drzewka, zrywałam ich owoce, gdy jeszcze były całkiem kwaśne i twarde nie mogąc doczekać się, kiedy dojrzeją. Mama piekła z nimi placki, smażyła tradycyjne mocno słodkie powidła. Szczególnie pasowały do przekładania piekarnika. Innym sposobem zachowania śliwek na zimę jest suszenie ich. Dawno temu mieliśmy szczęście opiekować się odratowaną(...)lubię śliwki, świeże, suszone czy w powidłach. Naszą śliwkową fantazję robię trochę odchodząc od długiego. A dokładnie idzie to tak: Na gotowe 4 słoiki 400g potrzeba - 1,3kg śliwek bez pestek - 0,6kg cukru - 100g oorzechów włoskich - 2-3 łyżki dobrej whisky - 5 łyżek wody Owoce wystarczy pokroić na ćwiartki, ewentualnie ósemki, jeżeli śliwki są bardzo duże
I tu będę miała takie te
Quiche z cukinią i pomidorami 172wytrawnego nadzienia, zalanego jajeczno-śmietanową masą. Czym w sumie różni się quiche od tarty? Placek zalany masą jajeczno-śmietanową może być nazywany zarówno quiche jak i tartą. Natomiast placek bez tej masy to tylko tarta. Przepis na quiche z młodą cukinią i pomidorem to pyszna lekka, letnia kompozycja, idealna jako przystawka czy też na obiad. Polecamy Wam również nasze(...)Delikatnie mieszamy wszystko. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dziurawimy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Obciążamy ciasto fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut (temperatura 190 stopni). Zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii oraz pozostałe pomidorki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak rozpalać grilla – bezpiecznie! 237Grillowanie to jedno z popularniejszych zajęć Polaków w ciepłe słoneczne weekendy. Jednak zanim przystąpimy do grillowania powinniśmy poznać parę zasad jak rozpalać grilla. Oprócz tego, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jaglana zapiekanka z jabłkami, bez glutenu i jaj (Sformato di miglio e mele, senza glutine e uova) 175Jeżeli lubicie kasz ę jaglan ą ten przepis jest dla Was ;) a zwłaszcza dla osób uczulonych na gluten i jajka. Jaglana zapiekanka bez m ą ki i jaj, lekka i delikatna w smaku z wyczuwaln ą nutk ą cynamonu i wanilii. Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Polecam Wam serdecznie :) **** Lo sformato(...)Ugotowan ą kasz ę przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cynamonu oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Prostokątn ą form ę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 12 cm smarujemy masłem. Mas ę przekładamy do formy, wierzch delikatnie wyrównujemy . **** PREPARAZIONE Per preparare lo sformato iniziate sciacquando il miglio sotto
La grande e la piccola cuoca
BAZYLIOWY CHLEBEK ODRYWANY 204Bazyliowy chlebek odrywany to wytrawna drożdżówka z domowym pesto bazyliowym. Nie tylko świetnie smakuje, ale również super się prezentuje. Mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić - odrywa się bez problemu, a znika w tempie ekspresowym 😉 Może jego wykonanie jest trochę czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas. Idealny na śniadanie, jako(...)dodajemy Olej Wielkopolski Rzepak&Bazylia. Miksujemy całość na jednolitą pastę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dno tortownicy o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na stolnicy na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Placek z obu stron smarujemy przygotowanym pesto, rozprowadzając go dokładnie po całej
Kuchnia MagdaLeny
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 263najlepszej cenie. A warto zadbać o siebie na wiosnę i przestawić się na zdrowy styl odżywiania, w końcu sezon bikini już niebawem A serki Almette to 100% naturalnych składników bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. Jestem ich fanką już od dawna(...)posyp natką i dymką. Bon appetit Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce Składniki: scones: 250 g mąki pszennej typu 450, 125 ml mleka, 1 jajko + 1 żółtko do smarowania, 50 g roztopionego masła, łyżka cukru, szczypta soli, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. dodatki: 4 pieczarki brązowe (portobello), kilka listków
karmelowy
Faworki angielskie 296Faworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek(...)letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinno ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Układać na półmiskach w piramidkę. *faworki powinny swobodnie
królestwo garów
Tak walczę z przeziębieniem 249walczę z przeziębieniem? SEN. Najważniejszy czynnik sprzyjający chorobom/przeziębieniom oraz to co pomoże nam się szybciej wykurować! Jeżeli porównamy nasz organizm do fabryki , która pracuje 24 h na dobę, bez chwili wytchnienia, to możemy sobie wyobrazić co dzieje się w naszym ciele. W fabryce zmęczeniu materiału będą ulegały rożnego rodzaju maszyny. U nas to nasz organizm dostanie(...)grzanki „posmarowane” ząbkiem czosnku a na wierzch wrzućcie coś co lubicie! Możecie też przygotować masełko czosnkowe – obraną główkę czosnku zawinięta w folię alu pieczecie w piekarniku (najlepiej przy okazji pieczenia jakiegoś mięsa, bo inaczej szkoda energii) – pychota! RELAKS. Najlepiej z ulubioną książką, serialem czy muzyką. Poprawia nastrój i odpręża! Czasami po prostu trzeba sobie pozwolić
Szybko Tanio Smacznie
Zakupy spożywcze w internecie - frisco.pl 186dlaczego nie zamawiać tego wszystkiego z dostawą do domu? W taki sposób trafiłam na sklep Frisco.pl - wszystko na kliknięcie, bez dźwigania. Ceny we Frisco są przyzwoite, bez szaleństwa w żadną stronę, choć znalazłam sporo produktów z niskimi cenami. Warto zatem przejrzeć dokładnie asortyment, bo może się okazać, że uda się zaoszczędzić oprócz czasu także pieniądze. Dostępność produktów(...)dostawa jest darmowa na terenie Warszawy, a także przy dostawach kurierskich. Szczegóły można zawsze sprawdzić na stronie, w zakładce o kosztach dostawy . Co zamawiam we Frisco? Przede wszystkim mąkę (piekę chleb, bułki, robię makaron, więc sporo jej potrzebuję), cukier, warzywa w puszkach (fasola, groszek, kukurydza), produkty z działu "Kuchnie Świata" (można trafić na super ceny), oleje, przyprawy, napoje w kartonach
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakwas z buraków na barszcz 684Domowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na zakwasie. Zakwas z buraków na barszcz robi się podobnie jak ten na żurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej(...)Przykrywamy słoik dwukrotnie złożoną gazą, bawełnianą ściereczką lub papierową serwetką i nakładamy gumkę recepturkę – zakwas musi oddychać. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni (można też zrobić zakwas bez skórki od chleba, ale wtedy zakwas musi postać co najmniej 6-7 dni). Podczas kiszenia nie ruszamy słoika. Po tym czasie zdejmujemy pianę z wierzchu, przecedzamy zakwas do czystej
Poezja smaku
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 263ręcznie, to bez wymówek, że nie masz robota kuchennego. Nie jest to ani pracochłonne, ani skomplikowane. Tu potrzeba tylko czasu, a może i aż trochę czasu. Oczywiście zamiast zakwasu, jeżeli nie masz, możesz użyć drożdży. Ale wtedy trzeba włożyć trochę pracy przy wyrabianiu. Jest to przepis na 3 bochenki, średniej wielkości. - łyżka miodu - 10 g drożdży, dla wzmocnienia zakwasu(...)lekko luźne i lepiące, ale odchodzące od ścianek miski, stanowiące jednolitą masę. Jeżeli jest za lejące, dodaj mąki, a jak za suche wody. przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Aby się łatwiej papier układał namocz go i zgnieć, stanie się podatny układanie. Foremki przykrywamy wilgotną ściereczką i zastawiamy w ciepłym miejscu. U mnie jest to lekko nagrzany piekarnik
Pasje Jolki
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE, METODĄ TRÓJFAZOWĄ 264Do upieczenia tego chleba zainspirowała mnie czytelniczka bloga. To dzięki niej zgłębiłam wiedzę na temat prowadzenia ciasta metodą trójfazową- bardzo dziękuję za inspirację. I
Smaczne Zdrowe
Ziemniaki faszerowane grzybami 232Do tej pory nadziewałam wiele warzyw, ale nigdy nie wybierałam do tego ziemniaków. Okazuje się, że do czasu. Obfitość grzybów sprawiła, że postanowiłam zmienić ten stan
Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsze Eklerki. Przepis krok po kroku. 216Eklerki. Przepis krok po kroku. Eklerki. Składniki: Krem: 1 jajko 1 szklanka cukru cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki 500 ml mleka
kuron.com.pl
Lekka, bezglutenowa tarta biszkoptowa z kremem budyniowym :) 254Ciasto jest pyszne! Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować. A dopowiem, że na co dzień zdrowe odżywianie im nie towarzyszy, a słodkości jedzą tylko w
Zdrowie na języku :P
Kostka orzechowa przekładana nutellą 204Przekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest
Relaxtime
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 333Cudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które
sama złodycz
Chłodnik z ogórków i rzodkiewki 136nutę. Przepis na chłodnik z ogórków i rzodkiewki jest jednym z najprostszych sposobów na szybki obiad na lato. Aromatyczna zimna zupa ogórkowa cudownie orzeźwia, a przy tym smakuje wszystkim bez wyjątku. Chłodnik ogórkowy możesz podać jako dodatek do ziemniaków z wody lub lekkie, zdrowe danie główne. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką nie wymaga trudno dostępnych składników. Będą Ci potrzebne(...)rzodkiewki podaję do ziemniaków z wody posypanych koperkiem. Jeśli zamiast kefiru użyjesz gęstego jogurtu typu greckiego, a ogórki odsączysz z nadmiaru soku, to otrzymasz dość gęsty dip do pieczonych lub grillowanych warzyw. Możesz wzbogacić jego smak dodając kremowy biały ser albo turecki ser solankowy. Chłodnik z ogórków i rzodkiewki
Cztery Fajery
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 125bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży(...)długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie max 6 szt na blachę. Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Obwarzanki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ja wstawiam do piekarnika ustawionego
moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 139bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży(...)długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie max 6 szt na blachę. Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Obwarzanki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ja wstawiam do piekarnika ustawionego
moj przepis na
Kostka serowa z persymoną 178temu podbiło moje serce i podniebienie :). Persymona, kaki, hurma, hebanek, szaron - pod takimi nazwami się kryje. Uwielbiam je za jego słodycz i soczystość. Właśnie teraz trwa sezon na persymonę; bez problemu można ją dostać w każdym większym markecie. A moje ciasto, to puszysty biszkopt posmarowany kilkoma łyżkami domowego dżemu morelowego, piankowa masa z serka homogenizowanego i śmietany kremówki oraz(...)miksera do dokładnego połączenia. Dodać przesiane suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Masę biszkoptową przełożyć do formy o wymiarach dolnych 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno, boków niczym nie smarować. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°-175°C. Piec przez około 15 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto
Opowieści z piekarnika
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach (bez formy) / Crusty Yeast Bread 168chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych, bez formy Jeśli lubicie pszenne pieczywo , gorąco polecam mój dzisiejszy chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych - do upieczenia bez formy. Przepis na ten domowy chleb z chrupiącą skórką jest bardzo prosty, świetny dla początkujących i nie tylko. Chrupiący chleb pszenny bez formy upieczecie z użyciem drożdży świeżych(...)zamiast połowy białej mąki, dodać połowę pełnoziarnistej. Z podanych proporcji upieczecie dwa duże bochenki pysznego, pszennego chleba drożdżowego z cudownie chrupiącą skórką - Wy też będziecie walczyć o piętkę:) Chleb bez formy zawdzięcza swoją chrupkość glazurze z mąki ziemniaczanej, której używam do wielu moich domowych chlebów i bułek. Nie jest obowiązkowa, ale zdecydowanie zalecana. Jeśli wolicie, z ciasta możecie uformować
Lekcje w kuchni
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 172bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży(...)długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie max 6 szt na blachę. Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Obwarzanki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ja wstawiam do piekarnika ustawionego
moj przepis na
Pączki wiedeńskie 186Pączki wiedeńskie szybkie pączki bez drożdży Pączki wiedeńskie, gniazdka, pączki hiszpańskie - trzy różne nazwy, ale smak zawsze rewelacyjny. Wciągają bardziej niż wszystkie nałogi razem wzięte. Nie mają żadnych wad - są proste do zrobienia, niczym konstrukcja młotka, smaczne i nie siedzę jak na szpilkach czekając, aż wyrosną i będę mogła je pożreć. Sprzątania też mniej niż po zwykłych pączkach(...)kuchenny blat do przestudzenia. 2. Wystudzone ciasto przekładam do misy miksera. Miksuję na średnich obrotach dodają dodając kolejno po jednym jajku. 3. Na blacie kuchennym rozkładam papier do pieczenia. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy (moja niestety ma zbyt małą średnicę). Na papier wyciskam okręgi o średnicy około 6-7 cm. Papier tnę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CIASTKA MUSLI Z JAGODĄ PERUWIAŃSKĄ 210Ciasteczka bogate w musli, które składa się głównie z płatków owsianych, płatków kukurydzianych i preparowanego ryżu brązowego oraz dodatków, takich jak: nasiona sezamu, chipsy bananowe i jagody peruwiańskie. Bez dodatku cukru i mąki! Słodzone są miodem. To zdecydowanie zdrowsza wersja kupnych ciasteczek, które zazwyczaj mają wątpliwy skład. Bogate w mieszankę zbożową ciastka dają zastrzyk energii na długi czas(...)składników suchych dodajemy masło z miodem oraz wlewamy mleko z jajkiem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy (wymiary ok. 14 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Studzimy na kratce, a następnie kroimy na ciasteczka dowolnej wielkości
Kuchnia MagdaLeny
CIASTKA MUSLI Z JAGODĄ PERUWIAŃSKĄ 212Ciasteczka bogate w musli, które składa się głównie z płatków owsianych, płatków kukurydzianych i preparowanego ryżu brązowego oraz dodatków, takich jak: nasiona sezamu, chipsy bananowe i jagody peruwiańskie. Bez dodatku cukru i mąki! Słodzone są miodem. To zdecydowanie zdrowsza wersja kupnych ciasteczek, które zazwyczaj mają wątpliwy skład. Bogate w mieszankę zbożową ciastka dają zastrzyk energii na długi czas(...)składników suchych dodajemy masło z miodem oraz wlewamy mleko z jajkiem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy (wymiary ok. 14 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Studzimy na kratce, a następnie kroimy na ciasteczka dowolnej wielkości
Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻOWE RÓŻE SEROWO-SZPINAKOWE 171Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w piżamie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione(...)sera. Delikatnie zwijamy w „różę”, układamy w foremce na muffiny, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Po ok. 20 minutach wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika i pieczemy ok. 15-18 minut. Smacznego
Ostra na Słodko
Bagietki z pieczonym camambertem i pastą pomidorowo-kaparową 234pachnący bagietkami zapiekanymi z pastą z suszonych pomidorów i kaparów i aromatem duszonych w winno-karmelowej emulsji szalotek, podgrzany ciepłem z piekarnika. Mniam! W wersji uproszczonej bagietki można zrobić bez szalotkowwgo sosu, a w wersji fit camambert możecie zastąpić jajkiem w koszulce ( np. według tego niezawodnego przepisu ). Przepis wzięliśmy od Tomka Jakubiaka – jego różne patenty kulinarne są naprawdę(...)połowy, jeśli są długie i smarujemy pastą. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i wstawiamy do środka camambert w żaroodpornym naczyniu. 5 minut później wstawiamy do środka bagietki. Pieczemy je aż się zrumienią. Krok 5 Przygotowujemy sałatkę: zioła mieszamy, pomidorki kroimy na połówki, skrapiamy cytryną. Nie solimy, a jeśli już to lekko, bo słona jest pasta na bagietkach. Pieprzymy
Niedzielny kucharz
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 248bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży(...)długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie max 6 szt na blachę. Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Obwarzanki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ja wstawiam do piekarnika ustawionego
moj przepis na
Rieska! Mniam! 273Czymś niesamowitym jest ogrom rodzajów pieczywa spożywanego na świecie. nie ma kultury która by nie miała swojej odmiany chleba a odmian jest naprawdę wiele i wszystkie są pyszne Osobiście bez pieczywa żyć bym nie umiała i jest ono dla mnie największym problemem przy próbie zrzucenia paru kilo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło - z ulubionymi składnikami - u mnie było to świeże masło, tymianek, majeranek
sierotka maRysia w kuchni
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 263ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 250 g surowego łososia bez skóry Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka mleka 100 ml śmietany 18% Domowa Pizza z Łososiem(...)pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze. Na środek pizzy wykładamy sos koperkowy. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem i wykładamy plasterki pokrojonego łososia. Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto doskonale się wypiecze tworząc chrupiącą skorupkę, a składniki
Słodka Strona
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 223były czasy... W Danii nie ma tej tradycji, nie mam z kim dowcipkować. Szkoda... Jak dobrze wiecie (albo i nie), boję się ciast ucieranych. Z pozoru proste, każdemu wychodzą bez problemów. Ja bardzo często wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu od czasu. Niedługo Wielkanoc, nie można(...)przytrzymać ją wtedy dłużej w piekarniku. Babeczki intensywnie kokosowe Składniki: (na 5 sztuk) 250 ml mleka kokosowego 275 g mąki pszennej 120 g cukru 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g budyniu śmietankowego (proszek) 70 g wiórków kokosowych 2 jajka 75 ml oleju dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady (50%) 5 truskawek Jajka dobrze ubić, partiami dodawać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrze