Czekoladowe muffiny z dynią (Muffin di zucca e cioccolato) 195Dynia, królowa jesiennych straganów, na dobre rozgo ś ci ł a si ę w mojej kuchni ;) W tym roku przygotowa ł am ju ż
La grande e la piccola cuoca
Deser z lodami, biszkoptem i kawiorem owocowym 206Zdecydowana większość moich przepisów jest przygotowywana w myśl zasady „gotowanie jest dla ludzi”. To znaczy, że przepisy mają być jak najprzystępniejsze z
kuron.com.pl
CIASTO DROŻDŻOWE Z MALINAMI I KOKOSEM (bezglutenowe, wegańskie) 223Rzadko robię ciasto tylko dla siebie, ale ostatnio chodziło za mną coś słodkiego. Zawsze w przypadku wegańskich i bezglutenowych wypieków jest to moja wielka improwizacja
Marcepanowa kuchnia
Chrupiący chlebek z kaszy jaglanej 188Jeżeli uwielbiacie chrupiące pieczywo to musicie wypróbować poniższy przepis. Chrupiący chlebek z kaszy jaglanej wraz z dodatkiem dużej ilości nasion jest prosty do przygotowania i bardzo
Ugotować
Crumble z mąką gryczaną, jabłkami i czekoladą, bez glutenu (Crumble con farina di grano saraceno, mele e cioccolato, senza gluti 211SKŁADNIKI 2-3 jabłka 100 g m ą ki gryczanej 100 g gorzkiej czekolady 80 g orzechów pekan 50 g syropu z agawy 1
La grande e la piccola cuoca
Biblijny chleb Ezechiela 202Biblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na
Codziennik Kuchenny
Dynia faszerowana 253Wymyśliłam sobie na obiad dynię faszerowaną. Zastanawiałam się, czym ją wypełnić, bo pomysłów miałam sporo…. Postanowiłam wykorzystać kaszę gryczaną, która została mi z wcześniejszego obiadu
UgotujmyTo.pl
BUŁECZKI KAJZERKI - PSZENNE 233Kolejny udany wypiek , którym mogę się z wami podzielić. Bułeczki wychodzą mięciutkie, a zapach jaki pozostaje w domu jest nie do opisania! Polecam bardzo mocno
Smaczne Zdrowe
Keto magdalenki (Paleo, LowCarb) 146donieść, że pomogły mi w tym pewne warzywa (!). A mianowicie sproszkowany szpinak i sproszkowany burak . Prawda, że nadały polewie urocze pastelowe odcienie? Jeśli obawiacie się węglowodanów z buraka, to bez obaw – do zabarwienia polewy używa się go w mikroskopijnych wręcz ilościach. Wracając do białej czekolady , to serdecznie zachęcam do zrobienia jej własnoręcznie z tego przepisu . Polewa z jej użyciem(...)białka hydrolizowanego (kolagenu) 20 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki cream of tartar inaczej kamień winny (spulchniacz); można zastąpić proszkiem do pieczenia 0,25 łyżeczki sody spożywczej 1/8 łyżeczki gumy guar (opcjonalnie) 1 łyżka skórki z cytryny 0,25 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego
Modern Cave Girl
NAJLEPSZE RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” 579świetnie sprawdzają się również w przypadku włoskich cannollo. Dodatkiem do kremu budyniowego jest moja ukochana Pasta cukiernicza waniliowa z ziarenkami – już od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie bez niej śmietankowo-waniliowych słodkości. Jest niesamowicie wydajna! Wystarczy dosłownie odrobina na końcu łyżeczki, by nadać kremowy obłędnie waniliowego smaku. Świetnie zastępuje prawdziwą wanilię, która jak wiecie już od jakieś czasu(...)stolnicy odsypianej mąką. Wycinamy paski 1,5 cm . Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy paski zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 200C . Z rurek zdejmujemy dopiero, kiedy będą wystudzone. KREM BUDYNIOWY: 2/3 mleka gotujemy z pastą waniliową. Żółtka roztrzepujemy z resztą mleka i mąką
Ostra na Słodko
Pierożki z kapustą 136zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta... Ten przepis ma już dobrych parę lat i nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierożków. (Tak, wiem, teraz nie ta pora roku, ale te pierożki(...)ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka i lepimy pierożki :) Przy rozwałkowywaniu podsypujemy obficie mąką. 4) Ulepione pierożki smarujemy białkiem (albo roztrzepanym jajkiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut aż będą miały złoty kolor w temperaturze ok. 180 stopni. * szklanka ma pojemność 250 ml * duża śmietana to opakowanie
Na kulinarnym poligonie
Pizza bez pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą, dynią, czerwoną cebulą i rozmarynem 150pizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek i rozmaryn, również smakuje wyśmienicie. Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste(...)odstawiamy na około 30 minut. Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły, cienki placek. Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C). DODATKI Czosnek obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miażdżymy, mieszamy z serem ricotta
Tajemnice Smaku
RYBA PO GRECKU – ŚWIĄTECZNY #TALERZDIABETYKA 257Ryba po grecku to jeden z moich ulubionych wigilijnych przepisów. Lubię ją nawet bardziej, niż ościstego karpia. Nie wyobrażam sobie bez niej świątecznego stołu. Skorzystajcie z mojego odchudzonego przepisu również u siebie w domu. Przepis jest prosty, a potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała do jego przygotowania będzie biała ryba – ja wybrałam sandacza, ale równie dobrze sprawdzi się dorsz(...)kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ryba powinna znajdować się na całej powierzchni naczynia. Na wierzch wyłożyć mieszankę warzywną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20-25 minut. Ryba po grecku doskonale smakuje na ciepło, jak również schłodzona, następnego dnia. 1 porcja to ok. 195 kcal , węglowodany: 11g, białko: 29g, tłuszcz: 4g Informacje dla diabetyków
Dietolog
Chleb na maślance 181Pyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione(...)będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy) Pod koniec pieczenia smaruje chleb około dwa razy woda aby skórka była chrupka i lekko zrumieniona. Smacznegooo
Gotowanie...to proste !
Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 311wcześniej przed pieczeniem ogrzewane – używa się go np. do robienia ptysi, karpatki czy eklerków (ich podstawą jest mąka zagotowana w mieszance wody z masłem). Podgrzanie mąki pszennej przed pieczeniem sprawia, że wiązania glutenu tworzą się w niej szybciej niż podczas tradycyjnego zagniatania, a samo ciasto staje się bardziej jednorodne, puszyste, lekkie i elastyczne. Te naleśniki mogą być wykonane(...)sosem karmelowym oraz ze świeżymi owocami. Tak, ten obiad to była czysta rozpusta! ;) W smażeniu pomogła mi patelnia do zadań specjalnych – przeznaczona do smażenia naleśników – bardzo niska, prawie bez rantu. Ciężka (1,4kg) i solidna patelnia marki Woll. Żaden naleśnik nie przywarł, żaden nie spalił, żaden nie wyjechał poza powierzchnię patelni (a przyznaję bez bicia –bałam się
Karo in the Kitchen