bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2777/3453)

Bezmięsne, pieczone kotlety z buraków i kaszy gryczanej 233

kotlet bez mięsa to dalej kotlet? :P Myślę, że dyskusja na ten temat mogłaby być długa i burzliwa. Dlatego odłóżmy kwestię nazwy na bok i sprawdźmy co kryje się w tych nie-kotletach :D Krwisto-czerwone, ale nie zapewniam, że nie polała się przy ich produkcji ani kropelka krwi. Swój uroczy kolor zawdzięczają gotowanym buraczkom, które sprawiają też(...)widelcem fasolę (tak, żeby pozostały wyczuwalne kawałki) oraz ser feta jeśli używamy  Połączyć składniki, dodać kaszę oraz przyprawę, wymieszać Formować kotlety i układać na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia Piec 30-35 minut w 180 stopniach, aż kotlety będą chrupiące z zewnątrz

HealthyCreations
Sałatka z pora 276

przy okazji w miarę tanich składników. Ani ziemniaki ani sam por nie kosztują majątku i dostępne są praktycznie wszędzie. Ogórki kiszone też robione są w każdym domu więc bez problemu każdy u siebie znajdzie kilka sztuk. Sałatkę z pora lubię robić w okresie jesiennym. Wtedy to właśnie dostać można najbardziej dorodne okazy tego warzywa. Nie zapomnijcie też o konkursie(...)ogórków kiszonych i nie sugerowałabym aby je zamieniać na korniszony. Nie będą do tej sałatki w ogóle pasować. Lubisz sałatki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z pieczonej dyni i koziego sera. The post Sałatka z pora appeared first on MeCooks

mecooks
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu 222

suszonym, czyli 2-3 razy dokarmić. Z zakwasem suszonym, który można kupić podejrzewam, że trzeba postępować podobnie. Nie łudźmy się, że po wymieszaniu takiego zakwasu z wodą, bez dodatku drożdży wyjdzie nam dobry chleb. Sprawdziłam! Mój zakwas suszony obudziłam po 3 miesiącach. Po 32 godzinach mogłam upiec na nim chleb! Czyli zakwas suszony ma trwałość 3 miesiące. Czy dłużej(...)zakwasem, co raczej niemożliwe chyba, że wyjeżdżamy na dłużej / okres urlopowy / i nie zapewniamy dokarmiania. Drugi: to smak i zapach upieczonego chleba na takim zakwasie. Muszę tego typu chlebki piec częściej bo ten smak i zapach chleba, to smaki mojego dzieciństwa, którego tak szukałam przez wiele lat. Znalazłam go w chlebie na suszonym zakwasie. Nasze babcie nie przechowywały zakwasu

Leśny Zakątek
Sernik orzechowo kajmakowy z jabłkami 277

dodałąm mielone orzechy włoskie.  Mój Tata uwielbia serniki, więc obiecałam że przygotuję jakiś na święta. Spodziewał się zwykłego, a tu niespodzianka. Zwykły zazwyczaj wychodzi mi taki suchy, że bez kawy nijak nie smakuje, a ten... ten ma kremową konsystencję, jest puszysty i delikatny, a dodatek tego orzechowego spodu i kajmaku tylko wzmagał moją ochotę na kolejny kawałek :) Normal(...)mleka 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 5 jabłek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Prostokątną formę (u mnie z odpinanym rantem) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy cząstki masła i pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy. Schładzamy min 30 minut w lodówce, po czym wałkujemy na wielkość blaszki

Kuchnia w czekoladzie
Prawdziwe spaghetti alla puttanesca – kurewsko dobre! 410

Niesamowicie szybki włoski sos. Okrutnie mocny, ożywczy, bardzo charakterny i tak smaczny, że można go używać nie tylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego lub duszonego kurczaka i do fasolki szparagowej. W tym wypadku brzydkie słowa cisnące się na usta, czyli klasyczne staropolskie „o kurwa” będą Wam całkowicie odpuszczone i wybaczone! Pierwsza z plotek głosi, że tak swój makaron(...)smaków, czyli w książce „The Silver Spoon” – są tu dwa podobne w składnikach przepisy, ale puttaneski nie ma.   W Neapolu i jego okolicach sugo alla puttanesca robi się bez filecików anchois, w rejonie Rzymu – są podstawowym składnikiem sosu. Podstawa jest taka sama – pomidory, cebula, oliwki, czosnek i kapary, dodatki różnią się w zależności od regionu. Puttanescę przyprawia się

Karo in the Kitchen
Pasztet z kurczaka z żurawinami 223

innym smaku. Upiekłam pasztet z różnych rodzajów mięsa, pasztet drobiowy , oraz pasztet jarski z jajkiem . Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z kurczaka z żurawinami. Łatwy do zrobienia, bez kłopotu. Wspaniały, wyrazisty w smaku i ...jakże go nie zrobić, kiedy tak bardzo smakuje Składniki: ok. 1300 g ćwiartek z kurczaka (4 szt.) 200 g filetów z udek kurczaka(...)pasztet będzie zbyt miękki i nie da się potem kroić. Piekarnik włączyłam na 180 °C. (g/d). Foremkę (keksówkę ) o wymiarach góra: 25x12 cm, spód 22x9 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia. Zostało mi trochę masy wiec wyłożyłam ją do dwóch naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem. Przygotowaną masę na pasztet przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do gorącego piekarnika

Kuchnia u Krysi
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 232

plastry. Pewnie spotkaliście się z przepisami które mówią „posól bakłażana i odłóż na sito”? No to ja Wam tego nie powiem, bo ja nie solę nigdy bakłażana ani do pieczenia, ani do grillowania ani do smażenia. Wolę, żeby nie puścił wody. Solenie bakłażanów na sicie ma na celu pozbycie się z nich goryczki. Ale właśnie razem z wodą, która(...)kładziemy posiekaną miętę. Wygląda kolorowo i po prostu ładnie, pachnie zabójczo, a wiadomo że jemy i oczami, prawda? Możemy sobie pomieszać wszystko razem już maczając kęsy bakłażana. Szybko i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia, że tłuste i niezdrowe. Bez mięsa. Danie syte i lekkie jednocześnie. Ta ilość składników zadowoli jednego głodomora. Możecie ją łatwo multiplikować dla kilku osób

Karo in the Kitchen
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 275

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie(...)powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki). Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne  25 minut. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce

Gospodyni Miejska
Pizza z Salami i Anchois na Sosie Słodko-Ostrym Chili 209

cieście :) Wojny nie było, moja propozycja spotkała się z akceptacją. Pizza nie nadaje się na Walentynki, chodzi tu o składniki... sos mocno czosnkowy i anchois..... całowanie odpada :) Obyło się bez całowania, a najadłam się strasznie. Nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1/4 pizzy.... poważnie! Starzeje się, czy co? Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje(...)placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 277

czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ Z KARMELIZOWANYM SEZAMEM.  SKŁADNIKI: /ciasto: - mąka ryżowa, 200 gram, - mąka bezglutenowa, 100 gram, - ciepła woda, 150 ml - masło, 2 łyżki, - cukier trzcinowy, 2 łyżki /nadzienie(...)mąka doskonale wiąże, więc ma szereg możliwości jeśli o wykorzystanie chodzi! Pieczywo, słodkości, zagęszczanie - nigdzie Was nie zawiedzie. W kuchni bezglutenowych (zresztą, nie tylko) przyda się bez dwóch zdań. Mąka dostępna jest tutaj: SKWORCU .  W tym sklepie zapłacicie za PRODUKT a nie za opakowanie.  Mąka pakowana jest tak, jak widać na wyżej załączonym obrazku.  Nadzienie: Karmelizowany

Wypisz Wymaluj
Mleczna kanapka 136

Mleczna kanapka to ciasto chyba znane już wszystkim. Jednak coś długo mi zajęło zanim zdecydowałam się go zrobić. A może było to wynikiem tego, że raczej

Relaxtime
Ciasto z truskawkami na maślance 143

Ciasto z truskawkami na maślance to moja kontynuacja sezonu na truskawki. Co prawda w miejscu w którym obecnie żyję są one strasznie drogie. No ale nie

Relaxtime
Sernik z lawendą 180

Sernik z lawendą to taka moja wariacja na temat sernika i na temat lawendy. Kiedyś lawenda śmierdziała mi na odległość, a teraz uwielbiam jej zapach. Robiłam

Relaxtime
Tarta z crème pâtissière i galaretką 164

Crème pâtissière – jeden z podstawowych kremów używanych we francuskim cukiernictwie. Tak naprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a

Słodki Blog
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 210

Ostatnio wpadły mi w ręce suszone owoce i tak kombinowałam od paru dni, jak by ich tu wykorzystać. Użyć je, jako dodatek do deseru było dla

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta migdałowa ze śliwkami – ANGIE GOTUJE – odc. 3 255

Jesienią, gdy jest na nie sezon, wprost kocham ciasta ze śliwkami . Ten przepis to mój rarytas. Ciasto cudownie pachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę

Dietolog
Pieczona frittata z fetą, pesto i pomidorkami (Frittata al forno con feta, pesto e pomodorini) 203

SKŁADNIKI 6 jaj 100 ml mleka 100 g fety 100 g ricotty 40 g startego parmezanu 10 pomidorków  2  ł y żecz ki suszonego

La grande e la piccola cuoca
Owsiana pizza 228

Dla niektórych z Was pewnie to będzie profanacja zwykłej pizzy, jednak ja lubię takie eksperymenty. Tradycyjną pizzę jadam raz na jakiś czas, staram się nie za

Fabryka pomysłów
Strudel z kapustą i grzybami 157

Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny. Składniki: 1 duży płat ciasta

wyzwania kuchenne
Botwinka przez cały rok! 129

Barszcz botwinkowy i smażone ziemniaki przygotowuję osobno. W ten sposób każda osoba, która się skusi na tę zupę, ma możliwość wyboru, czy chce ją spożywać z ziemniakami, czy też bez. Jestem pewien, że osoby przestrzegające dietę lchf , ograniczającą ilość węglowodanów na pewno docenią tę opcję. Jak przyrządzić botwinkę? Botwinka to prosta w przygotowaniu zupa. Głównym składnikiem zupy są młode(...)natkę pietruszki, koper oraz creme fraiche. Doprawić zupę solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić na plasterki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Ułożyć ziemniaki na blasze i piec na złoty kolor lub usmażyć na maśle. Uwaga! Jeśli wybierzecie opcję smażenia to ziemniaki muszą najpierw ostygnąć. Podać zupę z ziemniakami i posypać koperkiem.     The post Botwinka przez

codojedzenia
Pasztet z selera z orzechami 187

Pasztet z selera z orzechami – pasztet warzywny, bez mięsa, bardzo tani i prosty do przygotowania, ze składników łatwo dostępnych. Pasztety warzywne cieszą się coraz większą popularnością w naszym menu i coraz częściej goszczą na stołach nie tylko w porze śniadania czy lunchu, ale również na różnego typu uroczystościach rodzinnych czy z okazji świąt. Są świetnie prezentująca się przystawką(...)już odpowiadać dodajemy jajka, kasze manną, startą na tarce surową, ostatnią cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy wszystko dokładnie. Masę wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zdecydowałam się na kilka mini blaszek do których wcześniej na dno wrzuciłam kilka całych orzechów do dekoracji. Pieczemy w 180st przez ok godzinę grzanie góra-dół. Artykuł Pasztet

Dorota Smakuje
Oleje roślinne w zdrowej diecie. Co o nich wiemy? 185

Dlaczego warto sięgać po oleje roślinne? Bo są one cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Jakie oleje możemy włączyć do swej diety? Wybór jest szeroki, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego. W gronie olejów roślinnych wyróżnia się olej rzepakowy – jeden z najpopularniejszych olejów, dzięki którym przestrzeganie(...)naturalny sposób wzmocnić swoje serce, ważnym składnikiem diety może się stać olej z awokado, idealne sprawdzający się jako składnik sałatek lub dodatek do potraw z duszonymi lub pieczonymi warzywami w roli głównej. Jakie oleje roślinne można jeszcze uwzględnić w swym menu? Uniwersalnością i ciekawym smakiem może się pochwalić olej kokosowy, delikatnym smakiem oraz spora ilością witaminy E przyciąga z kolei

ProstePesto.pl
Pizza ze szparagami i szynką parmeńską 180

okazji Dnia Dziecka dziś prawdziwa rozpusta: pizza ze szparagami i szynką parmeńską. To danie, które ucieszy każdego, bez względu na wiek Każdy z nas jest dzieckiem i każdy z nas, przynajmniej dziś powinien pozwolić sobie na odrobinę przyjemności. Ja oczywiście wybieram tę kulinarną. Pizza chodziła za mną już od dłuższego czasu, ale nigdy nie starczało mi motywacji(...)niewielkiej ilości wody. Szparagi umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ser pokrój w plastry, a szynkę porwij na mniejsze części. Gdy ciasto podrośnie, przełóż je na blachę do pieczenia i dłońmi uformuj z niego okrągły placek. Możesz użyć do tego również wałka, ale nie jest to konieczne Na cieście rozsmaruj passatę pomidorową i układaj w dowolny sposób pozostałe składniki

365 dni dookoła kuchni
Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym 204

się żyć zdrowo, a co za tym idzie unika mięsa w swoim jadłospisie, burgery wegetariańskie i wegańskie cieszą się dużym powodzeniem. Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym Burgery przygotowane bez dodatku mięsa często bywają smaczniejsze od tych, które powstały z mięsa właśnie. Wszystko zależy od składników jakich użyjemy do zrobienia owych burgerów. Ogromną rolę odgrywają tutaj także sosy, gdyż(...)masę. Dłonie posmarować olejem a następnie z gotowej masy formować kulki o średnicy 4-5 centymetrów. Każdą kulkę delikatnie spłaszczać na dłoni. Burgery ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Po 20-u minutach przewrócić burgery na drugą stronę i kontynuować pieczenie przez kolejne 20 minut

mecooks
PIZZA ZIELONA FIT 228

wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast foodem. Następnym(...)mamy w całości, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pizza: Wrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cienkie koło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy 1-2 łyżki zielonego pesto i układamy dodatki - szpinak, ugotowanego brokuła, fasolkę szparagową oraz kostki sera camembert. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Odchudzone tiramisu z truskawkami. 294

przedstawiać. Ten pyszny deser doczekał się wielu odmian i wariacji, a ja dziś chciałabym pokazać Wam odchudzoną i zarazem łatwiejszą wersję. Taką, którą można od czasu do czasu zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Ze względu na składy rzadko używam sklepowych gotowców. W związku z tym biszkopt, czyli serce tiramisu, postanowiłam przygotować od zera. Nie jest to zbyt skomplikowane. Skoro(...)Wyłącz mikser, dodawaj stopniowo mąkę do masy jajecznej, cały czas powoli mieszając metalową łyżką. 3. Przelej ciasto do okrągłej formy (jeśli nie jest silikonowa, posmaruj ją wewnątrz tłuszczem). 4. Piecz około 30 minut w 170 stopniach. 5. Kiedy biszkopt będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i upuść z wysokości ok. 40 cm (w formie). 6. Odstaw do wystygnięcia (najlepiej

Powiedz dietom nie
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 228

również przypadnie do gustu. Dla  4 osób Czas przygotowania: 30 min Czas marynowania i chłodzenia: 2-3 godz. Składniki na sałatkę : 2 filety z piersi kurczaka bez skóry 1 różowy grejpfrut 1 awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku   250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie)   12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej(...)Posiekaj drobno szczypiorek. Na talerzach ułóż roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj.   *Różowych ( pomarańczowych) krew etek. ** Lub innego o bardziej neutralnym smaku, np. arachidowego lub z pestek winogron. *** Proporcje poszczególnych składników sosu winegret

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 219

wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek; na pizzę można położyć niemal wszystko i prawie zawsze będzie pysznie. Hmm... W zasadzie nie przychodzi mi do głowy(...)ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć szparagi, plasterki cebuli i mozzarelli, posypać kaparami i startym żółtym serem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! Dzisiaj jest też Dzień Naleśnika; jakby się kto pytał... Tyle dobrego na raz; aż nie wiadomo, co jeść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szpecle z kapustą i grzybami 249

Kolejna nasza propozycja to zapiekanka ze szpeclami. Czym są szpecle? to takie kluseczki bardzo przypominające domowy makaron. Jeżeli nie będziecie mogli znaleźć w sklepie szpecli, bez problemu można je zastąpić jajecznym domowym makaronem. My na pewno dodamy niedługo przepis na przygotowanie szpecli samodzielnie, ale póki co kupujemy je w sklepie. Pasują za równo suszone (jak makaron), jak i świeże(...)wody szpecli mieszamy ze 100 g sera i układamy w formie do zapiekania. Następnie dodajemy kapustę i grzyby z kurczakiem. Całość przykrywamy pozostałą częścią szpecli wymieszanych z serem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 200’C przez około 10-15 minut. W międzyczasie kroimy w krążki cebulę i podsmażamy na maśle, aż będzie złoto brązowa. Po wyjęciu zapiekanki z pieca posypujemy

KasiaiKrzysiu.pl
Pizza 216

pizza za każdym razem jest inna. Dodajemy do niej to, na co akurat mamy ochotę lub korzystamy ze składników, które mamy w lodówce, ale przepis na „spód idealny” pozostaje bez zmian… Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 250 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować(...)przyprawy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt dużego okręgu (możemy też podzielić jena 2-3 części lub więcej jeśli chcemy zrobić mini pizze). Placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i nakładamy wybrane dodatki. Na koniec posypujemy całość oregano. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 minut (pizze mniejsze i cieńsze pieczemy krócej). Czas

MyCookBook.pl