bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2777/3453)

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 275

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie(...)powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki). Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne  25 minut. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce

Gospodyni Miejska
Pizza z Salami i Anchois na Sosie Słodko-Ostrym Chili 209

cieście :) Wojny nie było, moja propozycja spotkała się z akceptacją. Pizza nie nadaje się na Walentynki, chodzi tu o składniki... sos mocno czosnkowy i anchois..... całowanie odpada :) Obyło się bez całowania, a najadłam się strasznie. Nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1/4 pizzy.... poważnie! Starzeje się, czy co? Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje(...)placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 277

czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ Z KARMELIZOWANYM SEZAMEM.  SKŁADNIKI: /ciasto: - mąka ryżowa, 200 gram, - mąka bezglutenowa, 100 gram, - ciepła woda, 150 ml - masło, 2 łyżki, - cukier trzcinowy, 2 łyżki /nadzienie(...)mąka doskonale wiąże, więc ma szereg możliwości jeśli o wykorzystanie chodzi! Pieczywo, słodkości, zagęszczanie - nigdzie Was nie zawiedzie. W kuchni bezglutenowych (zresztą, nie tylko) przyda się bez dwóch zdań. Mąka dostępna jest tutaj: SKWORCU .  W tym sklepie zapłacicie za PRODUKT a nie za opakowanie.  Mąka pakowana jest tak, jak widać na wyżej załączonym obrazku.  Nadzienie: Karmelizowany

Wypisz Wymaluj
Mleczna kanapka 136

Mleczna kanapka to ciasto chyba znane już wszystkim. Jednak coś długo mi zajęło zanim zdecydowałam się go zrobić. A może było to wynikiem tego, że raczej

Relaxtime
Ciasto z truskawkami na maślance 143

Ciasto z truskawkami na maślance to moja kontynuacja sezonu na truskawki. Co prawda w miejscu w którym obecnie żyję są one strasznie drogie. No ale nie

Relaxtime
Sernik z lawendą 180

Sernik z lawendą to taka moja wariacja na temat sernika i na temat lawendy. Kiedyś lawenda śmierdziała mi na odległość, a teraz uwielbiam jej zapach. Robiłam

Relaxtime
Tarta z crème pâtissière i galaretką 164

Crème pâtissière – jeden z podstawowych kremów używanych we francuskim cukiernictwie. Tak naprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a

Słodki Blog
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 209

Ostatnio wpadły mi w ręce suszone owoce i tak kombinowałam od paru dni, jak by ich tu wykorzystać. Użyć je, jako dodatek do deseru było dla

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta migdałowa ze śliwkami – ANGIE GOTUJE – odc. 3 255

Jesienią, gdy jest na nie sezon, wprost kocham ciasta ze śliwkami . Ten przepis to mój rarytas. Ciasto cudownie pachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę

Dietolog
Pieczona frittata z fetą, pesto i pomidorkami (Frittata al forno con feta, pesto e pomodorini) 203

SKŁADNIKI 6 jaj 100 ml mleka 100 g fety 100 g ricotty 40 g startego parmezanu 10 pomidorków  2  ł y żecz ki suszonego

La grande e la piccola cuoca
Owsiana pizza 228

Dla niektórych z Was pewnie to będzie profanacja zwykłej pizzy, jednak ja lubię takie eksperymenty. Tradycyjną pizzę jadam raz na jakiś czas, staram się nie za

Fabryka pomysłów
Strudel z kapustą i grzybami 157

Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny. Składniki: 1 duży płat ciasta

wyzwania kuchenne
Botwinka przez cały rok! 128

Barszcz botwinkowy i smażone ziemniaki przygotowuję osobno. W ten sposób każda osoba, która się skusi na tę zupę, ma możliwość wyboru, czy chce ją spożywać z ziemniakami, czy też bez. Jestem pewien, że osoby przestrzegające dietę lchf , ograniczającą ilość węglowodanów na pewno docenią tę opcję. Jak przyrządzić botwinkę? Botwinka to prosta w przygotowaniu zupa. Głównym składnikiem zupy są młode(...)natkę pietruszki, koper oraz creme fraiche. Doprawić zupę solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić na plasterki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Ułożyć ziemniaki na blasze i piec na złoty kolor lub usmażyć na maśle. Uwaga! Jeśli wybierzecie opcję smażenia to ziemniaki muszą najpierw ostygnąć. Podać zupę z ziemniakami i posypać koperkiem.     The post Botwinka przez

codojedzenia
Pasztet z selera z orzechami 187

Pasztet z selera z orzechami – pasztet warzywny, bez mięsa, bardzo tani i prosty do przygotowania, ze składników łatwo dostępnych. Pasztety warzywne cieszą się coraz większą popularnością w naszym menu i coraz częściej goszczą na stołach nie tylko w porze śniadania czy lunchu, ale również na różnego typu uroczystościach rodzinnych czy z okazji świąt. Są świetnie prezentująca się przystawką(...)już odpowiadać dodajemy jajka, kasze manną, startą na tarce surową, ostatnią cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy wszystko dokładnie. Masę wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zdecydowałam się na kilka mini blaszek do których wcześniej na dno wrzuciłam kilka całych orzechów do dekoracji. Pieczemy w 180st przez ok godzinę grzanie góra-dół. Artykuł Pasztet

Dorota Smakuje
Oleje roślinne w zdrowej diecie. Co o nich wiemy? 185

Dlaczego warto sięgać po oleje roślinne? Bo są one cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Jakie oleje możemy włączyć do swej diety? Wybór jest szeroki, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego. W gronie olejów roślinnych wyróżnia się olej rzepakowy – jeden z najpopularniejszych olejów, dzięki którym przestrzeganie(...)naturalny sposób wzmocnić swoje serce, ważnym składnikiem diety może się stać olej z awokado, idealne sprawdzający się jako składnik sałatek lub dodatek do potraw z duszonymi lub pieczonymi warzywami w roli głównej. Jakie oleje roślinne można jeszcze uwzględnić w swym menu? Uniwersalnością i ciekawym smakiem może się pochwalić olej kokosowy, delikatnym smakiem oraz spora ilością witaminy E przyciąga z kolei

ProstePesto.pl