koszyka Deska Gąska Antonina – średnia Dodaj do koszyka Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – Chleb na maślance – Focaccia – Rogaliki maślane – Ekspresowe bułki bez wyrastania – Bułki poznańskie – Bułki z pieczarkami – Bułki do hot dogów – Ciabatta – Precle – Bułeczki drożdżowe – brioszki – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – bułki(...)blat i podziel je na 9 części. Możesz zważyć ciasto i podzielić dokładnie używając wagi do każdej porcji.. Przygotuj okrągłą blachę blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, minimalna średnica blaszki to 25-26 cm. Z przygotowanego ciasta formuj okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki. Połóż w formie i przykryj bułeczki folią spożywczą lub ściereczką aby nie wyschły ale jeszcze
nietylkopasta.pldwóch wariantach, ale sama musisz ocenić czy bardziej odpowiada ci wersja cukinia szpinak feta (lub żółty ser) czy bez dodatku sera. Placki z cukinią i szpinakiem z serem feta są bardziej słone, świetne smakują z sosem czosnkowo - jogurtowym. Placki bez fety posypałam startym, ostrym żółtym serem i było to prawdziwe niebo na talerzu. Te cukiniowe placuszki możesz też(...)starty ser, posiekane zioła, cebulę i czosnek. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, jeśli są zbyt wilgotne dodaj nieco mąki. 6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj niewielkie placuszki i piecz około 20-25 minut. W połowie pieczenia odwróć placki na drugą stronę. Placuszki z cukini i szpinaku możesz też usmażyć na patelni
Cztery FajeryAromatyczny, delikatny i niesamowicie soczysty kurczak w galarecie ze słoika. Znakomity na klasyczne kanapki, przekąskę i szybki obiad. Bez wątpienia to wyjątkowo pyszna, domowa konserwa ze słoika, której nie może zabraknąć także w Twojej lodówce! Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt zaskoczy Ciebie i Twoją rodzinę. Domowa wędlina jak i różnego rodzaju gulasze, konserwy oraz tuszonki w słoikach zyskują(...)ugniatając. Następnie każdy słoik przykrywamy szczelnie kawałkiem folii aluminiowej dociskając brzegi. 4. Słoiki stawiamy na blachę i wkładamy do zimnego piekarnika (środkowa pólka), który ustawiamy na 150 stopni i pieczemy 2 godziny. Następnie wyjmujemy, uzupełniamy słoiki przecedzonym bulionem. Na koniec mocno zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia. INNE NASZE POMYSŁY NA DANIA DO SŁOIKÓW: CZOSNEK MARYNOWANY OBIAD Z SOSEM
Kuchnia Na Wypasiemojej kuchni! Domowy przecier różni się od przecieru kupionego w sklepie, który zazwyczaj ma wiele zbędnych chemicznych dodatków. Przecier to po prostu przetarte pomidory z odrobiną przypraw lub bez nich. Jeśli wybierzecie pomidory gruntowe-owalne uzyskacie z nich przecier gęsty. Wybierając inne odmiany pomidorów, przecier będzie miał bardziej płynną konsystencję i będzie przypominał sok pomidorowy. Najważniejsze dla mnie jest(...)gorącym przecierem, mocno zakręcić. Tak przygotowany przecier należy poddać pasteryzacji. Robię to metodą na "sucho" czyli w piekarniku. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, słoiki ustawiam na kratce do pieczenia, a pod nią podkładam blaszkę w razie gdyby któryś ze słoików pękł, nastawiam temperaturę na 125°C i pasteryzuję 1 godzinę. Po tym czasie uchylam piekarnik, żeby słoiki wystygły
SprawdzonaKuchnia.plŚniadania to trudny temat. Teoretycznie jest tyle opcji do wyboru, że czasem trudno podjąć decyzję i zdecydować co dziś będziemy jeść. Czasem konsekwencją tego niezdecydowania jest
365 dni dookoła kuchniFlatbread to bardzo fajny pomysł na przekąskę, która świetnie sprawdzi się do zabrania ze sobą do pracy, ale także na imprezę jako tak zwane finger food
HealthyCreationspodgrzybków czy maślaków. W tym roku nie miałam jeszcze niestety czasu ani na grzybobranie, ani na wyprawę w podlaskie lasy, ale dzięki Leśnym Skarbom mogę się cieszyć urodziwymi grzybami bez wychodzenia z domu. Dziś mam dla Was pyszne jesienne danie - i oczywiście nie mogło być inaczej - z aromatycznymi borowikami w roli głównej. Do mojego przepisu wykorzystałam suszone(...)grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki smarujemy oliwą. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kotleciki powinny się lekko zezłocić. Gdy będą prawie gotowe, przystępujemy do grillowania borowików. Najpierw osuszamy
Kulinarne przygody GatityOwsianka w formie ciasta to ciekawa alternatywa na śniadanie, wycieczkę lub po prostu do pracy. Do jego przygotowania użyłam płatków owsianych oraz mąki owsianej, smak przełamałam
Fabryka pomysłówOrzechowe ciasteczka owsiane to pyszne kruche krążki, przygotowane tylko z 5 składników . Ciasteczka w swoim składzie nie zawierają mąki . Do ich przygotowania niezbędny jest malakser, w
Smakołyki Berenikidziecka uwielbiam ryby. Smażone, pieczone, grillowane, wędzone, same lub z dodatkami… Zawsze uważałam, że to jedno z lepszych dań. A do tego nie należy zapominać, że ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oczywiście należy wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso i zawiera najwięcej(...)masz pewność, że 24h przed dostawą ryba była jeszcze żywa. Ryby na miejscu są przetwarzane do postaci patroszonej, fileta lub można je zakupić w całości z głową lub bez głowy. Sprawdzeni dostawcy! Hodowla prowadzona przez dostawców oparta jest na naturalnych paszach, ryby rosną w czystej wodzie, w niedużym zagęszczeniu (to bardzo ważne). Oprócz oferty dostępnej na stronie DobreRyby.pl
Słodkie okruszkiLekki i puszysty, rozpływający się w ustach chleb bezglutenowy z dodatkiem pełnoziarnistych płatków gryczanych i siemienia lnianego. Jeden z najsmaczniejszych, jakie do tej pory jadłam. Nawet
Kuchenne zapiski Edytydobrać bluzkę do spodni, spodnie do swetra a czas ucieka, potem fryzura i makijaż , i brak czasu gwarantowany! Bo przecież bez śniadania można wyjść z domu, ale bez makijażu już trudniej hahaha. Dlatego dzisiaj pokazuje Wam świetny pomysł na takie śniadania " w biegu". Przepyszne i zdrowe , pełne energii śniadanie, które możesz zabrać zawsze ze sobą , mało(...)miód rozpuszczamy w rondelku. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i zalewamy ciepłą masą z oleju i miodu, całość razem mieszamy bardzo dokładnie. Masę przekładamy do ceramicznych kokilek i pieczemy w piekarniku przez 25 do 30 minut na złoty kolor. Studzimy całkowicie, to bardzo ważne. Dopiero jak medaliony są całkowicie wystudzone przekładamy do metalowej puszki, gdzie możemy przechowywać
SMYKWKUCHNIDzisiaj ostatni raz w tym tygodniu idę na praktyki. Powiem szczerze, że nie mogę doczekać się weekendu, w szczególności, że niedziela jest wolna dla pracujących (czyt
Be Fit Be Strongolej palmowy , na którym smażono nerkowce. Na sól morską przymykam oko, bo w kuchni jej na co dzień używam i sobie chwalę. A co najważniejsze, produkt wytwarzany kompletnie bez użycia glutaminianu monosodowego - GMO . No po prostu wiem co jem! Mix orzechowy jest przyjemnie chrupiący, ma widoczne kawałki orzechów, nie jest za słony i pachnie obłędnie. Ach, czemu(...)nych grudek da si ę uformować kulki ciastek. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszcz a ć ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną” w pieczeniu . Piec w temp. 180C ok. 14-15 minut. Wyjmować
Grunt to przepis!Jest ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie
Wrzosowa Polanaidealny jest ciężko, dlatego też korzystam ze swoich zbiorów przepisowych (jest ich dużo) i próbuję. Oczywiście jest też tzw. must-have, czyli potrawy, które znam na pamieć i robię bez przepisów. Kilka razy spotkałam się z opinią, że po co aż tyle gotować, można kupić, jednak po pierwsze ja robię tyle dań za jednym razem dwa razy do roku(...)karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego grzańca :) Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy i do dzieła. W trakcie przygotowań może jeszcze coś zmienię często tak bywa szczególnie, jeśli chodzi o pieczenie. Dom prawie posprzątany, kuchnia
NA MOIM TALERZUskładnikami bardzo nietrwałymi, co sprawia, że podobne produkty są ich ubogim źródłem. Włączenie oleju z czarnuszki do codziennej diety to sposób na wzbogacenie swojego jadłospisu w te cenne elementy bez komplikacji związanych z przygotowywaniem czasochłonnych posiłków. NNKT posiadają wielokrotnie udokumentowany korzystny wpływ na profil lipidowy krwi. Spożywanie ich w dużych ilościach oraz jednoczesne ograniczenie spożywania kwasów tłuszczowych nasyconych może(...)czarnuszki to 500-1000 mg dla osoby dorosłej. Jak stosować olej z czarnuszki? Olej z czarnuszki można stosować jedynie na zimno. Nie nadaje się on do smażenia ani pieczenia. W temperaturze przewyższającej temperaturę pokojową traci on wszystkie swoje cenne właściwości. Z tego względu najlepszym jego zastosowaniem będą dipy do sałatek lub alternatywa dla masła na kanapce. Najszybszym, ale również
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grecku- GHEE-ro – pochodzi od greckiego słowa – gheereezo – które oznacza – obracać się -. Oryginalny Gyros to stos cienko pokrojonego i ułożonego w stos mięsa, które piecze się na pionowym ruszcie. Mięso wykorzystywane do Gyrosa to jagnięcina, wieprzowina, wołowina lub ich mieszanka, ale również można spotkać mięso kurczaka, a nawet ryby. Grecki Gyros to bezsprzecznie Grecki(...)który wolno chodził, więc nie musiał biegać i z tego powodu mięso będzie delikatne a jeszcze do tego był karmiony kukurydzą. Tzatziki 300 ml jogurtu greckiego Zielony ogórek obrany, bez nasion i starty na grubych oczkach Ząbek czosnku starty 3 łyżeczki octu winnego białego 2 łyżki oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego Szczypta soli Pieprz świeżo zmielony Płatki
RafalCookGalette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana(...)uzyskania jednolitej pasty. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Każdą połówkę śliwki kroimy na 3 części. Tarta: Rozwałkowane ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na środku rozsmarowujemy połowę pasty kakaowo-cynamonowej. Następnie układamy na zakładkę plasterki śliwek, zostawiając około 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie
Kuchnia MagdaLenytakich przejściach, jednak bohaterka stara się przetrwać pomagając innym i zbierając historie ich traumatycznych przeżyć. Często spotykają ją nieprzyjemności, ale ona nie poddaje się i konsekwentnie pomaga wszystkich bez wyjątku, nie patrząc na to jakiej są narodowości. Autorka porusza wiele wątków historycznych w tle, na pierwszy plan wysuwając jednak to jak podczas tej okropnej zawieruchy zachowywali się ludzie(...)autorka daleka jest od oceniania postaw i szufladkowania bohaterów. Zdecydowanie skłania do refleksji i zastanowienia nad tym jakimi my współcześnie jesteśmy ludźmi w porównaniu z pokoleniem, które przeszło piekło wojny. Czy umiemy zachować swoją godność i człowieczeństwo? var widgetParams = "{ 'Id':'899453b7-fe7a-4028-bca5-0d7fbc79c56f','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement
Cynamonowe szczęścieprzeprowadzką z resztek i dzięki temu rozkoszowaliśmy się nim 2 dni w przerwie między obowiązkami. Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy z firmą Bifix ( www.bifix.pl ) , która obdarowała mnie paczką z herbatami. Jedną z nich była herbatka owocowa z żurawiną, gdzie wykorzystałam(...)kawałka (wyszło 12) 319 kcal B 8 g W 36 g T 15 g Składniki: ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie) ▸ 400 g suszonych
Zdrowie i pysznie na talerzuJeżeli znudziła Wam się chwilowo tradycyjna szarlotka i tarty z jabłkami, a nadal nie wyobrażacie sobie kawy bez jabłkowego wypieku to przepis na słynny tradycyjny Apple Pie sprawdzi się idealnie. Domowa szarlotka po amerykańsku z dwoma warstwami pysznego kruchego-maślanego ciasta, a między nimi lekko kwaskowate jabłkowe nadzienie. Dla mnie najlepsza! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła(...)para miała ujście, wierzch posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem lub wodą, oprószyć ewentualnie cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Około 15 minut przed końcem pieczenia można przykryć ciasto folią, jeżeli za bardzo się rumieni. Wyjąć i całkowicie wystudzić przed podaniem
wyzwania kuchennewodą i octem ubijamy na puszysta masę,dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.Do masy wsypujemy w dwóch partiach mąki i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm .Pieczemy 30-40 min. w 180 º C lub do suchego patyczka. Krem patissiere 600 ml mleka 6 dużych(...)nasączyć ponczem.Krem patissiere wymieszać łyżką i równo rozprowadzić ,przykryć drugim blatem i nasączyć resztą ponczu.Kremem z ricotty obłożyć cały tort.Udekorować według uznania. Biszkopt i krem patissiere(w wersji bez masła) można przygotować dzień wcześniej
Anielskie wypiekiznowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku umieszczamy w lodówce. I tak na okrągło przed każdym zamiarem wypieku nowego chleba. Zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania około dwóch tygodni, lepiej go dokarmiać rzadziej jeżeli nie będziecie go często używać. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)było kwaśnego aromatu 4 20 12 mieszamy patyczkiem intensywnie niezależnie 5 8 12 zakwas powinien być gotowy, ze sporą ilością pęcherzyków powietrza; mieszamy delikatnie i odstawiamy 5 16 8 pieczemy chleb; odstawiamy do lodówki 1/3 z uzyskanego zakwasu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
BaRepas