Przepis na gofry – chrupiące i delikatne 154proszku do pieczenia -4 łyżeczki cukru -1 op. cukru waniliowego -3 jajka -szczypta soli -ulubione dodatki do gofrów: bita śmietana, świeże owoce, krem czekoladowy, konfitura, itp. Ciasto na gofry – przepis Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z cukrem w osobnej misce. Do żółtek dodaję mleko, mąkę, cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej(...)Ubijam śmietanę, najlepiej 36% lub 30%. Kroję owoce. Płytki gofrownicy smaruję olejem. Ciasto wylewam na płytki. Dobrze jest to robić chochlą lub miarką w celu dokładnego odmierzenia ilości. Gofry piekę do zrumienienia. Nie podam Wam tu czasu, musicie tu wyczuć własną gofrownicę, ponieważ szybkość zarumienienia gofrów będzie zależała przede wszystkim od mocy Waszej gofrownicy. Ważne jest, by nie zaglądać zbyt
Arbuziaki
BEZGLUTENOWA BABKA Z JABŁKAMI 162Bezglutenowa i FIT seria rozkręciła się na blogu w najlepsze! Bardzo się cieszę, że te nowe przepisy tak bardzo Wam się spodobały i cały czas regularnie
Ostra na Słodko
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 219stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba nie była płaska od góry, lecz zaokrąglona. Całość obłożyłam białą masą cukrową i pomalowałam(...)niebieski (lub inne według uznania) barwnik spożywczy w proszku: srebrny WYKONANIE: BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka z grubym dnem włóż masło pokrojone na mniejsze kawałki, połamaną w kostki czekoladę i przyprawę piernikową. Całość podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się składników, nie dłużej. Zdejmij garnek
Słodko-Słony Świat Ilony
Zdrowe FIT chipsy z obierek ziemniaków i warzyw korzeniowych 137Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia np. kiedy się zepsuje lub minie jego termin ważności do spożycia. Zawsze staram się, wykorzystywać wszystko, co mam w domu i
Be Fit Be Strong
Łosoś pod ziołową pierzynką z kuskusem i szparagami 202pulsacyjnie tak żeby powstały drobne cząsteczki, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie zmiksować. 4. Na każdy kawałek łososia wyłożyć przygotowaną ziołową pierzynkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 - 23 minuty. 5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody(...)wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska. Certyfikat potwierdza także przestrzeganie przez nas surowych wymogów dotyczących żywienia ryb w tym nie używania antybiotyków. - BEZ ANTYBIOTYKÓW, BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW, BEZ KONSERWANTÓW - Spożywając produkty oferowane przez Mowi nie musisz obawiać się, że znajdziesz w nich nawet śladowe ilości antybiotyków. Po prostu
Szalona Kuchnia Eweliny
Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym 233Oto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po
A to pestka
Pikantne skrzydełka w sosie masala 232Olej kokosowy w sprayu 500ml 31,42 zł Dodaj do koszyka Kikkoman Sos Sojowy 150ml 12,87 zł Dodaj do koszyka Hotz Ketchup Curry bez cukru 280g 8,80 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Mąka z Tapioki 200g 3,52 zł Dodaj do koszyka Hotz Koncentrat Czosnek(...)Rozgrzej piekarnik do 200°C na opcji z termoobiegiem. Ułóż skrzydełka na kratce grillowej, a pod spodem podłóż blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem (nie będzie trzeba jej czyścić). Piecz przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po wstawieniu skrzydełek na patelni na małym-średnim ogniu rozgrzej odrobinę tłuszczu i dodaj koncentraty czosnkowy i chili oraz przyprawę garam masala
Oslov.
Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem 221względu na pięknie kwitnące bzy, ale także na różnorodność moich ulubionych warzyw. Co więcej, maj to jedyny miesiąc kiedy można dostać szparagi. Nie wiem jak wcześniej mogłam żyć bez nich – teraz z niecierpliwością oczekuję, gdy tylko pojawią się w sklepach i na targach. Szparagi to nie tylko smak, ale także cenne właściwości. Zawierają kwas foliowy, witaminę(...)składniki się połączą (powinno to trwa ok 1 minuty). Zdejmij z ognia. Sos nie powinien mieć grudek. Szparagi przełóż do żaroodpornego naczynia, polej je beszamelem i posyp sezamem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Smacznego Artykuł Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchni
Tofurnik z mango na owsianym spodzie (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie) 179Kolejna nasza odsłona konkursowego przepisu! Tym razem padło na tofurnik od Martyny z bloga Jedz Rośliny :) Szczególnie cieszymy się, że wypróbowałyśmy tą propozycję, bo w
Candy Pandas
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, pietruszką, cebulą i serem 301Można powiedzieć, że to takie danie - niespodzianka. Bardzo lubię wtorkowe obiady. Wtedy mąż
Pan i Pani Smith w kuchni
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 313Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut . W międzyczasie włączyć piekarnik na grzanie do 180°C grzałka góra-dół . Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica+bok Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 23 cm ) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty (można zostawić
Moja Delicja
Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 275podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca. Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo przeciwieństwa się przyciągają. Takich kontrastów kulinarnych szukam zawsze z nadzieją, że odkryję coś nowego i zaskakującego. Jakże cudowną(...)owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Nakłuć sp od y wid elcem i piec przez ok. 10 minut (lub do momentu aż będą rumiane) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Podanie: Upieczone kruche
KUCHARNIA
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 252Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut . W międzyczasie włączyć piekarnik na grzanie do 180°C grzałka góra-dół . Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica+bok Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty (można zostawić
Moja Delicja
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 283Drożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier, letnie mleko (ok. 35 stopni, jeśli będzie zbyt gorące, to zabije drożdże) i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. 2. SOS POMIDOROWY (15 min): Na rozgrzaną patelnię (najlepiej dużą, wtedy zwiększycie powierzchnię parowania(...)Cebulę kroimy w cienkie piórka, a sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. 5. WAŁKOWANIE (5 min): Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby zapobiec wyrastaniu bąbli podczas pieczenia. Następnie wałkujemy je, najlepiej w formę koła, na cienkie ciasto. Ranty (ok. 1 cm) zaginamy do góry, do wewnątrz i lekko dociskamy do rozwałkowanej powierzchni ciasta, tak aby powstało obramowanie
Nerds Kitchen
Zielone wegeburgery bez bułki 179Pierwszy raz warzywne burgery jadłam jakiś czas temu na Mazurach, a przygotowała je zagorzała wegetarianka Ledwolinka. Bardzo mi smakowały i w końcu postanowiłam zrobić wegeburgery własnoręcznie
My Chcemy Jeść
Zapiekanka gołąbkowa 212Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również(...)kminkiem, dodać mięso z ryżem i sos z pomidorów, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Powstała masa jest dość rzadka, taka ma być, w czasie pieczenia cały płyn wchłonie ryż. Masę przelać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchcik gotuje
Pizza na spodzie z kalafiora - wegetariańska i bezglutenowa 359Pizza na spodzie z kalafiora to pomysł na lekki, weekendowy obiad. Nie ukrywam, że przygotowanie kalafiorowego spodu jest czasochłonne, jednak pizza w smaku jest bardzo dobra
Ugotować
Karp pieczony – najlepszy 249się szczególnie posmak mułu. Smak karpia zależy jednak głównie od dwóch, a właściwie od trzech czynników. Od zbiornika z jakiego pochodzi – ryby z dużych, czystych, żwirowych zbiorników przyrządzone nawet bez marynaty pozbawione są tego specyficznego posmaku. Sposób przyrządzania – marynata, zaprawa, dodatki – to drugi istotny czynnik. Dobra marynata, która nie zabija smaku ryby, ale go podkreśla, zwykłego karpia potrafi zmienić(...)aluminiową z takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne 5-10 minut. Mój dzisiejszy karp piekł się w towarzystwie leszcza, który również
Trzeci talerz
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 401Oczywiście nie jest to non stop, na okrągło, codziennie, bez końca… a szkoda ale zdarza mi się raz na jakiś czas być super świetnie zorganizowaną i to bez organizera w ręku. I choć przy dwójce małych dzieci, przy prowadzeniu bloga, spotkaniach ze znajomymi, znalezieniu czasu na wspólne chwile z mężem doba to zdecydowanie za krótko, tak okres(...)łyżką. Dodajemy olej i jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy początkowo
Made By Mom And Son
Krotka podroz do Szwajcarii 143podziele sie moimi wrazeniami. Ten piekny, zielony i bardzo czysty kraj odwiedzilam w dlugi majowy weekend. Tym razem dlugi byl rowniez i u mnie, co prawda nie obylo sie bez dodatkowego dnia urlpu, ale i tak weekend trwal 3 cale dni. Zawsze gdy w Polsce wszyscy rozkoszuja sie tym pierwszym majowym "urlopem", tu we Francji mamy zaledwie jeden dzien(...)sils" Moj Maz za to stal sie fanem przysmaku z Zurichu, a mianowicie "saucisses de rotir de veau du St-Gall". Ta cieleca parowka z zupelnie bialej w trakcie pieczenia robi sie prawie czarna i popekana. W Zurichu zajada sie nia kazdy turysta, ale tez staly miekszkaniec tego miasta i okolic. Chyba w okolicach jeziora jest najwiecej punktow, gdzie
Przysmaki Karolki
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 201będąc z nią w Krakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się bez małych zmian. Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdy zjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też(...)przesiewam mąkę z solą (Osobiście użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Dlaczego pary się rozstają? 134„I żyli długo i szczęśliwie”. Tak kończą się wszystkie bajki. O takim życiu każdy marzy. Niestety życie to nie bajka. Wielka miłość, ciągle razem
Słodkie okruszki
Sałatka z pomidorami i mozzarellą 162przekąska do śniadania bądź jako II śniadanie w pracy, ale również jako przystawka na grilla. Kojarzy mi się z latem i posiłkami zjadanymi na tarasie. Jeśli lubisz lekkie sałatki bez majonezu polecam sałatkę grecką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidory mają bardzo dużo składników odżywczych. Mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Najcenniejszy składnik, jaki znajdziemy w pomidorach to likopen – antyoksydant. Likopen(...)sosem winegret. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pomidorami i mozzarellą przez Paulina 2021-01-25 Maseczka z drożdży na trądzik. Najskuteczniejszy domowy preparat! przez Paulina 2021-01-25 Pieczone piersi z kaczki z pomarańczami i jabłkiem przez Paulina 2021-01-24 Sernik Oreo przez Paulina 2021-01-23 Dieta bananowa- Fenomenalny japoński wynalazek. przez Paulina
To Musisz Wiedzieć
Zapiekanka z jagnięciny 164Zapiekanka z jagnięciny w wyspiarskiej wersji powstała bez konsultacji ze Szwagrem Edem, który przyrządza ją genialnie. Z braku możliwości skorzystania z Jego wskazówek, zerknęliśmy do przepisu Jamiego Olivera, który moim zdaniem zna kuchnię angielską na równi z Edem. Po długim oczekiwaniu zapiekanka z jagnięciny jest już na stole, próbujemy i… mmm, jest dobrze, ale do smaków Szwagra ociupinkę brakuje(...)Skropić oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem. Naczynie przykryć przykrywką lub szczelnie zamknąć folią aluminiową (matową stroną do góry). Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C ( z termoobiegiem ), piec 15 minut . Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 o C , piec 2 godziny . Na 10 minut przed końcem czasu zdjąć przykrywę lub folię aluminiową, aby ziemniaki się zrumieniły. Zapiekankę
niecodziennikpary
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 210jest zagniatacie ciasta na chleb lub pizzę. Bądźmy szczerzy - ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego jest męczące, czasem wiec wyrabiałam ciasto mikserem z dołączonymi haczykami, jednak praca z robotem planetarnym jest bez porównania przyjemniejsza i szybsza. Na koniec dodam, że robot planetarny Kenwood nadaje się nie tylko do wyrabiania ciasto, ponieważ ma liczne możliwości rozbudowy o różne przystawki, dzięki którym(...)niej wyrobione ciasto. Przykryj folią plastikową i odstaw na noc do lodówki w celu powolnego rośnięcia. Pamiętaj, aby wyjąć ciasto z lodówki na 30-60 minut przed planowanym pieczeniem pizzy. Ciasto umieść na podsypanym mąką blacie i uformuj z niego płaski placek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie podsyp mąką lub semoliną i ułóż na niej ciasto
Chilli Czosnek i Oliwa
Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 211Ciasto zagniatałam w robocie, utworzyło zgrabną kulę. Ale po trzech godzinach, kiedy nie urosło nawet o centymetr, zorientowałam się że zaczyn nadal czeka w misce! Chcąc nie chcąc, nie bez problemów, wymieszałam ciasto ponownie. Tym razem, wyrosło błyskawicznie, a po przełożeniu do foremki wręcz z niej wypłynęło - moje ciasto było dosyć rzadkie. Upiekło się ładnie i równo. Jednak(...)wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba. (wyłożyłam foremki papierem do pieczenia) . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę
Stare Gary
Zapiekany makaron z sosem brokułowo-serowym 195Dzisiaj prosty, ale bardzo syty przepis na obiad. Makaron, brokuł i sos brokułowo-serowy bez sera! A to wszystko zapieczone pod lekko pikantną chlebową pierzynką :) Zapiekany makaron z sosem brokułowo-serowym Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: ok. 160-200 g makaronu (u nas bezglutenowy makaron z soczewicy - do kupienia na senza.pl ) Sos: 3/4 średniego brokuła 2 ząbki czosnku(...)blenderze z ostrzem "S", dodajemy oliwę, przyprawy i migdały. Całość miksujemy, aż chleb się rozdrobni, ale nie na zupełną "miazgę". Ugotowany makaron układamy na spód naczynia, w którym będziemy piec naszą zapiekankę. Na makaron wykładamy sos oraz pozostawione różyczki brokuła. Wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej "posypką" oraz płatkami drożdżowymi. Pieczemy ok. 5-10 min w 180*C. Smacznego! Maugo
Bananowe Pole
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 242Wielkanoc tuż za rogiem, pieczenie babek i mazurków rozpoczęte, a gdzie kraszanki? W wirze świątecznych przygotowań czasem można zapomnieć nawet o najważniejszym. Aż wstyd się przyznać, ale ja w tym roku praktycznie w ostatniej chwili zabrałam się za robienie kraszanek. W te święta postawiłam na naturalne barwniki, nie tylko ze względu na brak sztucznych w szafce (choć to też(...)niż orzecha), wywar z kwiatków nagietka i kurkumy; Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia; Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa; Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny; Różowy - sok z buraka (jeśli
Smiling Shrimp