bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2793/3453)

Pączki hiszpańskie 161

Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii również. Tłusty Czwartek(...)nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia. Lukier Do cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki. Notatki - papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości 10 cm i na tak przygotowany papier wyciskać gniazda - ciasto można również upiec, tak jak ptysie - do garnka należy nalać tyle oleju

Wędrówki po kuchni
"Life's short...eat cookies". Ciastka kokosowo-migdałowe 145

"Life's short - eat cookies" bardzo mi przypadło do gustu to hasło, które zobaczyłam gdzieś  w necie :) No bo czemu nie?  Jeść czy nie

Bon appetit mon amie
Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą 214

takiej pizzy rodzice, którzy wybrali się do jednej z łódzkich pizzerii, gdzie spróbowali czegoś zupełnie innego i do tej pory im nieznanego, a mianowicie takiej własnie pizzy bez tradycyjnego sosu pomidorowego i tłustego żółtego sera. Byłam zaskoczona ich wyborem, a jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że ta pizza bardzo im smakowała. Chwalili ją jako ciekawostkę i coś odmiennego(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu aż podwoi swoja objętość.  Piekarnik nagrzać do 220 stopni (lub wyższej). Jeżeli używacie kamienia do pieczenia lub glinianego talerza (jak ja), wstawcie go do piekarnika (zimnego), aby się nagrzał. Jeżeli nie macie takiego naczynia czy kamienia, wystarczy blacha z piekarnika. Ciasto podzielić na mniejsze części

Codzienne Gotowanie
Piernik staropolski 147

Przepyszny piernik długo dojrzewający, w tym roku leżakował u mnie tylko 4 tygodnie, jakoś wypadło mi z głowy, że już pora nastawiania.Optymalny czas to ok. 6

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Frittata z łososiem i szpinakiem 204

Frittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i

My Chcemy Jeść
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 181

makowiec. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia.  Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych(...)niezbyt gruby prostokąt. Następnie wyłożyć połowę masy makowej. Przygotowane ciasto zawinąć. Najlepiej boki ciasta podwinąć do środka.  Przygotowane makowce posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około 30-40 minut, tj. tak długo aż makowiec lekko się zarumieni. Po upieczeniu i ostudzeniu makowca polać lukrem (cukier puder stopniowo łączyć z przegotowaną wodą; najlepiej wodą dolewać powoli

Ugotować
Pierniczki alpejskie – sprawdzony przepis na miękkie pierniczki 306

tego przepisu są miękkie od razu po upieczeniu i mają wspaniały, korzenny aromat. Po prostu rozpływają się w ustach! Mogą być nadziewane, ale są tak pyszne, że nawet bez nadzienia, smakują obłędnie. To obowiązkowy przepis na święta Bożego Narodzenia . Miękkie pierniczki domowe Nie ma nic lepszego w Święta niż domowe pierniki . W moim domu pojawiają się zarówno kruche pierniczki(...)nadzieniem czy bez? Te miękkie pierniczki alpejskie możecie przygotowywać w dwóch wersjach – z nadzieniem i bez. Nadzienie przybliża je do oryginalnych pierniczków alpejskich. Najlepiej do nadziewania sprawdzą się powidła śliwkowe , gęste konfitury i twarde marmolady . Unikajcie lejących się dżemów. Jeśli jednak nie macie czasu albo siły, możecie przygotować te pierniczki bez nadzienia . Są tak pyszne

Na-talerzu.pl
Najlepszy z tortów z maliną w tle 96

Delecta ( wykorzystujemy 1/2 paczki ) - Kisiel malinowy z kawałkami owoców Pieczemy biszkopt zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wykorzystując tylko połowę jego zawartości. Do gotowej mieszanki po przesypaniu jej do miski,  dodajemy  jeszcze 2 łyżki kisielu malinowego. Do ciasta pieczonego w tortownicy o średnicy 18 cm, wystarczy połowa opakowania. Pieczemy około pół godziny i zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych(...)przetartej przez sitko, czyli bezpestkowej ) - skórka starta z cytryny - łyżeczka Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mieszamy, dodając po jednej łyżce kwaśną śmietanę. Masa powinna być gładka, bez grudek. Mascarpone wkładamy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy śmietanową czekoladę, przetartą konfiturę, skórkę z cytryny. Ucieramy na gładki, gęsty krem. Składanie tortu : Spód biszkopta umieszczony w tortownicy

Kronika Piekarnika
Blok czekoladowy FIT 156

znałam tylko teoretycznie, nie robiłam, nie jadłam, ale wiedziałam, ze istnieje. A że Nowy Rok, nowe cele i wyzwania, postanowiłam to zmienić. Zaczęłam od pogłębienia wspomnianej wiedzy teoretycznej. Wiadomo, bez dobrego przygotowania laurów nie będzie. Przewertowałam kilka, kilkanaście, a może kilkadziesiąt przepisów? DUŻO. W większości skład nie wyglądał apetycznie. Na pierwszym miejscu dość marnej jakości margaryna, mixy śmiksy(...)mleko w proszku i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 4) Zdjąć z ognia, dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie, bardzo dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, wyrównać i ugnieść. 5) Kiedy blok przestygnie wstawić do lodówki i chłodzić najlepiej przez kilka godzin. 6) Gotowy blok kroić ostrym nożem na plastry i przechowywać

Fitsweet.me
Biała kiełbasa w kapuście wg Aleex 178

wielkanocnym stole zazwyczaj pojawia się biała kiełbasa. W mojej kuchni, poza Wielkanocą, używam jej raczej rzadko, ale wiosennych świąt bez niej sobie nie wyobrażam. Biała kiełbasa jest najczęściej dodatkiem do pysznego żurku, ale w tym roku pojawi się na naszym stole w nowej odsłonie, którą właśnie wypróbowałam. Inspiracją był dla mnie przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana(...)rumiano z obu stron. 10. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wyłożyć kapustę, na wierzchu ułożyć podsmażoną białą kiełbasę. Posypać delikatnie majerankiem i piec ok. pół godziny. 11. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy podsmażyć pokrojoną w dość grube talarki pozostałą cebulę. 12. Przed podaniem cebulę ułożyć na kiełbasie. Krótko, przez 5-10 minut, zapiec

W mojej kuchni
Ciabatta na zakwasie 448

Taki mój eksperymentalny wypiek ale całkiem udany, więc zamieszam przepis na blogu. Ciabatty na pszennym zakwasie robione bez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie. Do ciasta użyłem mocnej włoskiej mąki pszennej Manitoba tipo "0". Wyszły bardzo smaczne, mają cienką chrupiącą skórkę i puszysty, otwarty miękisz. Składniki na dwie duże ciabatty: 180 g aktywny zakwas pszenny (hydratacja(...)temperaturze ok. 25-26oC. Podczas wyrastania zapewniłem ciabattom boczne podparcie, tak aby zbytnio się nie rozjechały. Po wyrośnięciu odwróciłem ciabatty spodem do góry i przełożyłem na papier do pieczenia. Garnek żeliwny przed pieczeniem wygrzewałem przez 40 minut w 230oC Piekłem  15 minut z pokrywą, potem zdjąłem pokrywę i dopiekałem przez następne 15 minut. Powodzenia i smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY 203

jeszcze bez trudności można dostać je w pysznej, pachnącej,  ekologicznej wersji. Zawsze znajdzie się na bazarze lub w rodzinie dobra duszyczka uprawiająca warzywa i owoce bez chemii. Z tym będzie już z roku na rok coraz ciężej,  ale damy radę. Już następnego lata zamierzamy zbierać własne plony i nie mogę się tego doczekać. Dziś na tapecie(...)następnie zwijamy (dół- boki i rolujemy w górę). Umieszczamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem (po prostu mieszamy wszystkie składniki). Przykrywamy, umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Pieczemy minimum 1,5 h. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kruche pierniczki bezglutenowe 165

zaraz po upieczeniu, więc nie trzeba czekać tygodniami na możliwość ich schrupania.  Mają świetny, aromatyczny smak przypraw i miodu.  Można je zrobić w wersji z bakaliami lub bez.  Wykonanie zajmuje trochę czasu ale najlepsza zabawa jest z dekorowaniem. Można zaangażować małe rączki, które mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu(...)ciasteczka. W trakcie wałkowania można podsypywać mąką kukurydzianą ale nie za dużo. Ciasto, chociaż wilgotne, nie będzie się kleiło za bardzo do wałka. Wykrojone ciasteczka układać na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Ja piekłam 15 minut i zaczynały się lekko przypalać. Bardzo ładnie wyrosły. Po upieczeniu zdjąć z papieru

Ze smakiem bez glutenu
Rogale Marcińskie. 178

podstawowy składnik, dodatkowo bakalie... Marcińskie czy trochę oszukane bo kształt też raczej nie podobny do Marcińskich -  smakują wybornie. Jeśli nie posiadacie białego maku dostaniecie go bez problemu w sklepie Skworcu.com.pl . Jednego dnia składacie zamówienie , następnego paczka jest już u Was -  do 11 listopada spokojnie zdążycie. Składniki na ciasto; 5 dag - drożdży 1 szklanka  mleka(...)tworząc trójkąty. Każdy smarujemy nadzieniem i zwijamy w rogale. Prawdziwe Świętomarcińskie rogale mają kształt podkowy, jednak ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam tradycyjne kształty. Rogale układamy w blaszce i pieczemy w temp 200C do zrumienienia. Kiedy wystygną polewamy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżówki 183

twarda i chrupiąca skórka- o ile w bułkach pszennych czy rogalikach ona nie przeszkadza, to w cieście z owocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego, że dodałam sporo więcej mąki niż w przepisie, jest strasznie klejące(...)ciasto nie rozmiękło. Po ułożeniu na bułeczkach śliwek i budyniu, odstawiam je do wyrośnięcia. W tym czasie nożem lub mikserem wyrabiam kruszonkę z podanych składników. Posypuję nią wyrośnięte drożdżówki. Piekę 25- 30 minut w 180 stopniach. Podgrzewając delikatnie sok z cytryny, dodaję do niego puder. Mieszam, a gdy zacznie gęstnieć, dekoruję nim upieczone i posmarowane śmietanką gorące bułeczki. Zostawiam

Wrzosowa Polana