Sałatka z rukoli, buraczków i awokado 290Sałatka z rukoli, buraczków i awokado to propozycja Madzi na pyszną kolację. Idealnie dobrane składniki, świetnie będą się komponowały z szybkim dressingiem. Lista składników i przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dyniowe burgery (bezglutenowe) 235roślinną i zanim jeszcze wzięłam się za sporządzanie wegańskich potraw to wszędzie napotykałam na przepisy, gdzie burgery prawdę powiedziawszy były to wstrętne, no może nie wstrętne, ale kiepskie, bez smaku zmielone na papkę placki, albo suche jak wiór krszące się podeszwy. Już nawet nie wspomnę o mało zachęcającym wyglądzie Dobry burger według mnie nie powinien być lekko wiglotny(...)dodaj posiekana pietruszkę, pestki dyni i mąkę- dokładnie wszystko wymieszaj. Burgery możesz formować w dłoniach, lub tak jak ja posłuzyć się pierścieniem cukierniczym, dzięki temu wsztystkie były równe. Przed pieczeniem możesz delikatnie skropić burgery oliwą. Piecz przez pół godziny w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, a po upływie 20 minut przewróć je na druga stornę. Upieczone burgery
greenscarf
ŁACIATY MURZYNEK Z TWAROGIEM I KASZĄ 212Te ciasto powstało pod wpływem emocji 😃 Miałam zły dzień, a chciało mi się coś słodkiego.😈 Zrobiłam sobie zakupy, zaczęłam przygotowywać podstawowego murzynka, na koniec dodając trochę
Zdrowie i pysznie na talerzu
Tort jeżynowy w stylu Drip Cake 422Tort jeżynowy w stylu Drip Cake 2017-02-20 22:19:43 Porcje 24 Mówią, że szewc bez butów chodzi i rzeczywiście tak jest. Przeważnie te urodzinowe wypieki robię dla najbliższych, przyjaciół, znajomych lub zupełnie obcych mi ludzi na zamówienie. Tym razem postanowiłam sama siebie obdarować tym słodkim wypiekiem. Miałam ochotę na delikatny i lekki tort z owocami(...)łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą
Wędrówki po kuchni
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE, BEZGLUTENOWE 237Dzisiaj wersja naszych ulubionych chrupiących ciasteczek owsianych, tym razem w wersji bezglutenowej. Ciasteczka z lekko kokosową nutą (to za sprawą mąki), wyszły chyba jeszcze
Smaczne Zdrowe
Ciasto kukurydziane z morelami i bourbonem 163T o podwójnie kukurydziane ciasto! Nie tylko upiekłem je na mące kukurydzianej, ale także zalałem solidną porcją miodowego bourbonu, który nadał niepowtarzalnego aromatu. Dodatek whiskey ma
Food Square
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 246Witajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? A szpinak ? My należymy do tych co to bez szpinaku życia sobie nie wyobrażają :) Jemy go bardzo często w przeróżnych formach. Dzisiaj sobota, więc mamy więcej czasu, aby coś ciekawego w nowej formie wymyślić :) Zawsze mamy w lodówce szpinak, więc zaczęliśmy myśleć co dzisiaj i tak powstał pomysł na ciasto o roboczej nazwie "szpinakowiec" :) Chyba(...)startym żółtym serem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Nada nam delikatny posmak czosnku. Etap V: Nakładamy drugie ciasto. Zlepiamy ze sobą końce obu ciast i górne nakłuwamy widelcem, aby w trakcie pieczenia wilgoć miała ujście. Na koniec smarujemy ciasto rozkłóconym żółtkiem i posypujemy tymiankiem. Dookoła ciasta możecie jeszcze poukładać gałązki tymianku co dodatkowo wzbogaci aromat. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
vegetanie
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 223Rożki piwne z powidłami i nutellą, czyli dla każdego coś dobrego. Dla moich łasuchów rogaliki z nutellą, za którą przepadają (na szczęście mają dozowaną
Smaczne Zdrowe
Niezastąpiony sprzęt w kuchni — opiekacze do kanapek, kuchenki mikrofalowe i podstawowe naczynia 114Kuchnia to królestwo dla osób, które lubią gotować. W pomieszczeniu miłośników przyrządzania potraw powinna znaleźć się profesjonalna kuchenka, piekarnik z licznymi dodatkowymi funkcjami czy pojemna lodówka
Słodkie okruszki
Włoskie cannelloni ze szpinakiem i ricottą 229Po wakacjach na Sycylii z przyjemnością wracam do włoskich smaków. Prostota idąca w parze z niesamowitym smakiem to coś, co bardzo lubię we włoskiej kuchni. Nie
Be Fit Be Strong
Sernik wiedeński. 157Sernik wiedeński. Jest to chyba najpopularniejszy sernik w Polsce. Jest to sernik bez spodu, jednak w tym przepisie użyjemy biszkotów , a masa serowa jest miękka i wyrafinowana. By uczynić ten sernik bardziej atrakcyjnym możemy dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową , ale pysznie smakuje także bez dodatków. Sernik jest znakomitym ciastem , które sprawdzi się na co dzień(...)masła – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 łyżeczka esencji wanilii – szczypta soli Forma o wymiarach 24×24 cm. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy biszkopty, jeden obok drugiego. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z erytrytolem, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy wanilię. Pojedynczo wkładamy żółtka, pamiętajmy o ciągłym miksowaniu. Gdy żółtka się połączą
Zdrowy Styl Joanny
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 137kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić(...)szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny) owoce do dekoracji Ganache: 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao
moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 124kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić(...)szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny) owoce do dekoracji Ganache: 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao
moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 197kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić(...)szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny) owoce do dekoracji Ganache: 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao
moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 279kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić(...)szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny) owoce do dekoracji Ganache: 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao
moj przepis na