bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2797/3453)

Marynaty jogurtowe oraz kilka ważnych informacji i wskazówek dotyczących ogólnego marynowania mięsa 203

też z osobami, które mieszały olej z jogurtem i przyznam, że to dla mnie bezsensowne połączenie. Dlatego postanowiłam napisać ten post, aby wyjaśnić kilka istotnych kwestii dotyczących marynat na bezie jogurtu i podpowiedzieć jak przyrządzić smaczne, soczyste mięso - czy to z piekarnika, czy grillowane na ruszcie. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono aromatyczne, delikatne i posiada wyjątkowy smak. Marynaty jogurtowe(...)jeśli mięso marynuje się dłużej, to warto ją dodać dopiero pod koniec marynowania. 4. Miód lub cukier. Marynata z dodatkiem miodu lub cukru najlepiej nadaje się do mięs pieczonych w piekarniku, gdyż jego smażenie bądź grillowanie powoduje karmelizowanie się cukru i tym samym nadaje mięsu gorzkiego smaku. 5. Zioła lub warzywa. Jeśli marynata zawiera sporo ziół lub warzyw to najlepiej

Di gotuje
Szarlotka z bezą 171

Madzia czasami ma dziwne fazy na coś słodkiego. Niezbyt często robi ciasta, ale właśnie czasami, zupełnie nagle, bez wcześniejszego uprzedzenia i ostrzeżenia, wstaje, rozgląda się na boki, zamyśla, znowu rozgląda i rusza do kuchni. Wyjmuje z lodówki i szafek parę rzeczy i tak od niechcenia, znienacka zupełnie, ciasto robić zaczyna. Tak też było i tym razem. Ja już nawet(...)resztę ziaren z wanilii. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut

Marder&Marder Manufacture
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 451

wyroczniami kulinarnymi, ani bóstwami kuchennymi. Mamy trochę większą świadomość kulinarną. Chociaż jak sobie przypomnę zaczyn na ksylitolu, gnocchi wielkości krążka hokejowego i mus, który miał konsystencję rosołu, że o bezie z cudownie zgrzytającą mąką pod zębami nie wspomnę, to wcale nie jestem pewna co do tej świadomości. Świat kulinarny zajęty analizowaniem składu kostki rosołowej i stanu psychicznego Grażki zapomniał(...)twardą i zwartą masę w której „łyżka stoi”. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. I teraz możemy się masą owsianą pobawić. Albo łyżką wykładamy na papier do pieczenia nieforemne ciasteczka, abo robimy płaski prostokąt, który po upieczeniu potniemy w batoniki. Wybór zależy od was. Ważne, żeby ciastka czy batoniki były w miarę płaskie i zwarte. Pieczemy

ladykitchen
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 236

rozchodzący się po całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite. Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego(...)Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym razem upieczemy je razem, a wtedy na pewno podam Wam przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 340

umieszczamy w garnku i zalewamy wrzącą wodą - tak aby cała ilość została przykryta. Do całości dodajemy łyżkę masła i szczyptę soli. Gotujemy do osiągnięcia półmiękkości, na wolnym ogniu - początkowo bez przykrycia, a w połowie czasu gotowania przykrywamy garnek. Półmiękki bób hartujemy zimną wodą i z każdą sztukę obieramy ze skórki. Obrany bób odstawiamy na bok. Obrany czosnek, listki świeżej(...)wykładamy podgrzany sos śmietanowy z bobem, na to dwa surowe płaty lasagne, ponownie sos śmietanowy z bobem i dwa ostatnie surowe płaty lasagne - całość zalewamy jeszcze ciepłym sosem beszamelowym. Pieczemy od 30-40min aż do osiągnięcia miękkości makaronu i zarumienienia powierzchni. Degustujcie, smakujcie! (: W przepisie zostały wykorzystane przyprawy - Kamis życie ze Smakiem! , polecamy. (function

Symfonia Smaków
Kotlety z kalafiora 129

Pyszne kotlety z gotowanego kalafiora, to idealny pomysł na łatwy w przygotowaniu dodatek do obiadu. Złota, chrupiąca skórka idealnie komponuje się z miękkim i delikatnym wnętrzem

Kuchnia Na Wypasie
Chleb pszenno-żytni bez wyrabiania 172

Pyszny baleron czy smalczyk ze sklepowym chlebem mniej smakują. Jedyne wyjście to wziąć się do roboty i upiec domowy, pachnący i chrupiący chlebek. Wybrałam ten najprostszy

Co w garnkach piszczy
Zdrowa granola orzechowa - z masłem orzechowym i tahini :) 195

Gdzieś mi ostatnio mignęło zdjęcie domowej granoli i tak sobie pomyślałam, że bardzo dawno sama nie robiłam takiej śniadaniowej mieszanki chrupiących płatków. Mając do dyspozycji cudowne

Zdrowie na języku :P
Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny 437

Kopytka to doskonała potrawa, którą możemy nakarmić całą rodzinę. Świetnie sprawdzą się one zarówno jako dodatek do obiadu, jak słodki deser. W przygotowaniu kopytek najważniejsze są

Dieta bez mleka
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 317

Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1

Dieta bez mleka
Odpicowane wege-burgery z komosy 208

Nadszedł w końcu dzień, kiedy można odetchnąć chłodniejszym powietrzem. Nie, żebym miała coś przeciwko latu, bo naprawdę lubię słońce i ciepło ale nie wtedy, kiedy przy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną 185

Mój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z

To co kocham
Jaglane muffinki (marchewkowo-żurawinowe) - zdrowa słodycz 188

Jaglane muffinki (marchewkowo-żurawinowe) to zdrowa słodycz na spacer lub piknik. Muffinki na bazie kaszy jaglanej są bardzo smaczne - lekko wilgotne, słodkie (z powodu marchewki i

Ugotować
Sandacz w domowej odsłonie - marynowany w oliwie, pieprzu i oliwie. 305

Sandacz -  ryba drapieżna z rodziny okoniowatych.... . Do złowienia w jeziorach, wyrobiskach rzek, a nawet przybrzeżnych wodach Bałtyku. Tyle mądrości encyklopedycznych wystarczy. Jeśli o kulinaria chodzi

Kuchnia po mojemu
Pasztet z ciecierzycy i dyni 268

To już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to

UgotujmyTo.pl