blachy, gdy jedna porcja się piecze możemy zwijać pierwsze rurki i przygotować masę na kolejną partię do pieczenia. Upieczone placki można także zawijać wokół większych metalowych foremek do pieczenia rurek z kremem. Uzyskacie w ten sposób większe różki, które mogą zastąpić rożki na lody. W celu uzyskania Brandy Baskets, czyli koszyczków, procedura jest taka sama. Jednak(...)jedna po drugiej - uzależniają, i to bardzo:) Ważne by nadziewać je na krótko przed podaniem, w przeciwnym razie przesiąkną kremem i nie będą już tak rozkosznie chrupkie. Rurki bez nadzienia mogą też służyć jako ozdoba do deserów lodowych. Jeśli po wyjęciu z piekarnika wystudzicie placki i nie będziecie ich zwijać, powstaną urocze chrupiące witrażyki - talarki, którymi można ozdobić
KUCHARNIAZa oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze
UgotujmyTo.plstartego parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od naleśników: Posiekaj drobno bazylię, liście i łodygi. Wrzuć do miski z mąkę i parmezanem, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj. Wbij jajko. Wlej do miski mleko i wodę gazowaną. Starannie wszystko wymieszaj (najlepiej rózgą) żeby nie było grudek. Masa powinna być rzadka (może przypominać w konsystencji śmietanę(...)garnka, dodaj suszony estragon, skórkę z limonki i dobrze podgrzej pod przykryciem. Krok 4 Krojenie makaronu. Połóż dwa naleśniki jeden na drugi i zwiń w ciasny rulon (jak dywan, bez wolnej powierzchni w środku). Zwinięte naleśniki pokrój w cienkie krążki i ułóż na dnie talerza. Gdy zalejesz je gorącym rosołem nasze makarony pięknie się rozwiną. Posyp bulion siekaną zieleniną
Niedzielny kucharzpoziomowe ustawianie prędkości z dodatkową funkcją pulsacyjną – planetarny system mieszania – miesza i uciera ciasto szybciej i dokładniej niż zwykły mikser – bardzo duża moc – bez problemu wyrobi ciasto najoporniejsze ciasto – 3 lata gwarancji – świetna cena Minusy: Brak Sprzęt z Lidla jest bardzo dobry. Śmiało mogę Wam polecić markę SilverCrest. Używam jej od lat. Według(...)białkiem. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku kończąc na miejscu posmarowanym białkiem. Roladę pokrój ostrym nożem na około 3 – 4 cm kawałki. Bułeczki ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja ułożyłam choinkę, jednak można ułożyć dowolny kształt. Ważne by zostawić odstępy, ponieważ ciasto wyrośnie. Ostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej
Moja pasja smakusię również w miarę pojawiania się tego typu akcji wrzucać na bieżąco informacje, co warto, a czego nie warto kupować. A teraz czas na rybkę :) SKŁADNIKI 2 filety bez skóry z pangi pół papryki zielonej pół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy(...)marynaty, układamy na tacce do grillowania i wkąłdamy do piekarnika na drugą półkę od góry. Ważne, aby pod kratkę włożyć blaszkę, ponieważ z ryby może ściekać marynata. Pieczemy przez 5 min z jednej i drugiej strony. Po tym czasie włączamy funkcję grilla na 2 min. Aby stała się chrupiąca od zewnątrz. Na tym etapie nie zostawiamy ryby "samej
Kuchnia od dwojgasię od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło :) Co ja z nimi zrobię(...)tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło
Moja Delicjałyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Nadzienie z białego maku: 250 gram białego maku 100 gram migdałów bez skórki 100 gram orzechów włoskich 100 gram marcepanu 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody posiekane orzechy włoskie do posypania(...)margines 0,5 cm od brzegów i zwijam od podstawy trójkąta do wierzchołka. Przygotowane rogale układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po tym czasie piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Studzę na kratce. Cukier puder mieszam z wodą i polewam nim rogale, od razu dekoruję posiekanymi orzechami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasilikonowej szpatułki, ale nie mikserem ! Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Można odrysować koło ołówkiem i umieścić na dnie lub tak jak ja, przycisnąć obręczą kawałek papieru, po czym obciąć wystające rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu(...)środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam na 3-4 części. KREM MAŚLANY: 2 kostki masła dobrej jakości 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru sok z 1/2 cytryny Masło wyjmuję z lodówki przynajmniej
W kuchni Karmel-itkipostaci ogórka konserwowego oraz cebuli, które również znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Najlepsza Domowa Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka(...)pociętą w piórka. Wszystko posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka Stronaprofil. Kasia urodziła się z porażeniem mózgowym, ale oprócz tego ma masę innych dolegliwości, które czynią jej życie niezwykle trudnym i wręcz niemożliwym bez pomocy innych osób. Mama Kasi, Ewa, to niezwykle dzielna kobieta. Całe swoje życie podporządkowała pod potrzeby dzieci - bo Kasia ma młodszego brata, bardzo fajnego faceta :) Kiedy pierwszy(...)końcu sprzątać kuchnię, w której wszędzie pełno drobnych ziarenek. No cóż...przyznałam się do lenistwa własnie. Znalazłam jednak sposób, żeby częściej piec makowiec, ale nie wyzywać przy sprzątaniu ;) Sposób prosty: suchy mielony mak. Nie żadna masa makowa z puszki, lecz zwyczajny mak zmielony wcześniej. Taki mak można kupić w sklepach, z tego
Codzienna kuchnia niecodziennazakwas żytni. W ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba. Podane w przepisie ilości składników pozwalają zrobić chleb w dwóch foremkach 24x13 cm. Pozwoliłem sobie jednak zrobić jeden duży chleb i dwa małe(...)rozpoczęciem nagrzewania wstaw żaroodporny pojemnik z wodą, dzięki czemu piekarnik będzie naparowany. Oprósz delikatnie chleb maką i wstaw do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 35 minut (małe chlebki możesz wyciągnąć jakieś 10-15 minut wcześniej). Po upieczeniu chleba (popukany palcem w spód będzie wydawał głuchy odgłos) pozostaw go na kratce do ostygnięcia. Chleb
Grahamka, weka i kajzerkaJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie? Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc! Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla(...)mazurek jest naprawdę ekspresowy, jedynym minusem jest to, że trzeba zostawić go na dłuższą chwilę, by się wafle ze sobą dobrze złączyły. Jeśli jednak ktoś jeszcze nie ma mazurka, bez problemu zdąży go zrobić, z rana ozdobić, po czym zaserwować i zaskoczyć gości. **** Tym samym pragnę życzyć Wam dużo ciepła, uśmiechu i radości w te święta. Niech Zmartwychwstały Chrystus
W kuchni Karmel-itkiNapój z Palone Ryżu czyli Ranovola z Madagaskaru Napój z Palonego Ryżu, czyli Ranovola. W związku z tym, że to moje pożegnanie z Kuchnią Madagaskaru
RafalCookPołączenie mięty i czekolady to moja wielka miłość. Niestety odkąd przeszłam na dietę bezmleczną musiałam zapomnieć o czekoladkach After eight czy pastylkach miętowych. Wszystko zmieniło się
Dieta bez mleka